Павло Горячкин про Мінбуді, Головдержекспертизи, реформу кошторисної справи і ціноутворення, ФГІС і ресурсному методі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

На наші запитання відповідає президент Союзу інженерів-кошторисників, директор Департаменту ціноутворення в будівництві та експертно-аналітичної роботи Асоціації будівельників Росії Павло Горячкин.

Павло Володимирович, пройшла інформація, що головні "реформатори ціноутворення" останніх років: заст. міністра будівництва Хаміт Мавліяров і перший зам. по ціноутворенню Ірина Ліщенко швидше за все більше не будуть займатися питаннями переходу на ресурсний метод, ФГІС ЦС. Ч то буде далі з цією реформою, яка і так вже всім оскому набила? Кошторисна співтовариство хвилюється, хотілося б почути Ваші коментарі.

Кошторисна співтовариство хвилюється, хотілося б почути Ваші коментарі

Ні про яке скасування реформи, її зупинці, не може бути й мови. Навпаки, ми розглядаємо це як шанс прискоритися. Чому? Тому що основні параметри системи ціноутворення в будівництві на сьогоднішній день закріплені в містобудівному кодексі РФ і в цілому ряді постанов. Треба рухатися вперед. Інше питання, що, не змінюючи мети реформи, тут, звичайно, є, що поправити. Необхідно це зробити, не змінюючи основних параметрів, тобто переходу на ресурсний метод ціноутворення в будівництві. В основному, звичайно, в методичну частину. Тому що зараз потрібне уточнення статусу федеральної державної інформаційної системи ціноутворення в будівництві (ФГІС).

ФГІС за фактом так і не працює!

Так, він зараз фактично не працює, тому що немає головної складової, ось цих кошторисних цін.

Збирали-збирали ці ціни, вносили зміни на законодавчому рівні, змушували виробників матеріалів ці ціни надавати. А їх і немає. Як так то? Кому потрібен цей ФГІС без цін? І реформа без ФГІС? Про який ресурсному методі взагалі можна говорити?

Я хочу сказати, що тут є і технічні, і політичні проблеми, тому що в тому вигляді, в якому це задумано сьогодні, публікація кошторисних цін будівельних ресурсів може тільки викликати негативну реакцію, тому що, зробивши їх інструментом розрахунку за виконані роботи ми практично можемо підставити і будівельний комплекс країни, і ті люди, які це зроблять теж можуть чесно кажучи ...

І відповісти за наслідки.

Так, ми вже неодноразово писали на цю тему. Розраховували, що по тій методиці, яка планувалася, навпаки публікація цих кошторисних цін може привести до зворотного результату, тобто до зростання вартості державних будівництв. Зесь не повинно бути помилки, що виграють підрядні організації, нічого подібного. Справа в тому, що програють всі! Тому що цією вигодою самі підрядники скористатися не зможуть. Без порушення кримінального кодексу, це зробити просто неможливо. Фактично мова буде йти про нецільове, про неефективне використання коштів, аж до поняття розкрадання! Тому звичайно в ФГІС ЦС повинні бути внесені серйозні корективи, визначена роль і місце кошторисних цін будівельних ресурсів в системі ціноутворення в будівництві. Все можна зробити досить швидко.

Ну, і головне - це методики. Це порядок визначення вартості будівництва за накладними, по прибутку, без них не про який перехід на ресурсну систему мови бути не може. Вже прийняті методики, які приймалися в позаминулому, минулому році потребують серйозної модернізації, за минулі півроку працювало 4 робочих групи, накопичений перелік необхідних питань і поправок, необхідно тільки прийняти рішення, проходити зараз за новою процедуру узгоджень, це все можна зробити швидко.

Я вважаю, що до осені, з 1 жовтня методики у нас повинні заробити. І в частині нових нормативів накладних витрат, і в частині нормативів кошторисного прибутку, тимчасових і зимових, в плані розрахунків за виконані роботи, і т.д.

Є надія, що та пробуксовування, яка була пов'язана з діяльністю минулих керівників нарешті буде усунена. Нові люди, які цим займаються прискорять процес, адже назад шляху н ет.

Ще раз хочу підкреслити, що весь негатив з боку професійної спільноти в сторону Міністерства будівництва був не через того, що цю реформу переходу на ресурсний метод затіяли, а через те, якими методами це робили. Я вважаю, що час не втрачено. Навпаки, за минулий час, з кінця 2015 року, вже стали зрозумілі всі слабкі місця, больові точки, що потрібно зробити, підправити. Хотів би заспокоїти наше кошторисна співтовариство, що з приходом нового міністра, нових людей, є унікальний шанс, щоб реформа ціноутворення в будівництві зрушила з цього моменту пробуксовки, і вийшла на той рівень, щоб задовольнити всіх.

І мова не тільки про бюджет. Треба сказати, що система ціноутворення в будівництві формує весь ринок підрядних робіт в країні, незалежно від джерел фінансування, не повинно бути, щоб в бюджеті були одні правила, поза бюджетом інші, система повинна працювати для всіх.

Як то кажуть: менше популізму, більше діла.

Цікаве посібник випустив З оюз інженерів-кошторисників: по самому актуальній темі на сьогоднішній день - ресурсному методу. Розкажіть будь ласка в чому «фішка» цього посібника, наскільки я розумію, всі найактуальніші матеріали з цього питання містяться саме в ньому? Це підтверджують, до речі, звернення наших колег і клієнтів, які дуже хочуть його придбати.

Так, дійсно, кілька тижнів тому ми випустили електронне інтерактивний посібник « РЕСУРСНИЙ МЕТОД ВИЗНАЧЕННЯ кошторисної ВАРТОСТІ БУДІВНИЦТВА » . Так, дійсно, кілька тижнів тому ми випустили електронне   інтерактивний посібник «   РЕСУРСНИЙ МЕТОД ВИЗНАЧЕННЯ кошторисної ВАРТОСТІ БУДІВНИЦТВА   »

Це електронне видання, яке буде жити разом з усіма змінами, що відбуваються як і в законодавстві Російської Федерації так і в самій системі ціноутворення в будівництві.

Сенс в тому, щоб ця допомога постійно було актуально, змінювалося, доповнювалося і завжди було синхронізовано з прийняттям нових документів в системі ціноутворення в будівництві. Воно не буде втрачати актуальності.

Причому я хочу звернути Вашу увагу, що пройшло буквально 2 тижні з моменту випуску посібника, спочатку у нас було 17 глав, а на сьогоднішній день ми маємо вже 22 глави, і посібник вже 3 рази пройшло оновлення! За 2 тижні вже 3 рази ми оновили посібник!

Нам абсолютно ясно що найближчим часом вийде, які з'являться нові глави, а в які вже існуючі будуть вноситися зміни. В цьому і є основна перевага: що без будь-якої додаткової плати, допомога буде оновлюватися і завжди перебувати в актуальному стані. Це дуже зручно.

Основна цінність посібника - там є практичні приклади , Даються покрокові інструкції по складанню кошторисної документації, виконавчої документації, розрахунків калькуляцій витрат в т.ч. і транспорту. Детально пояснюється що на що помножити, що на що розділити, розбираються варіанти вирішення тих чи інших кошторисних питань. Акценти все зміщені саме на практичну сторону кошторисних справ.

Дивитися докладну інформацію про посібнику і його главах, витягах з публікацій

З огляду на актуальність питання складання кошторисів ресурсним методом - виходить, що ця допомога є вичавкою того, що можна дати фахівцям як ще безробітним ресурсним методом, так і вже знайомим з ним.

Незважаючи на те, що я чув заяву про те, що цілі регіони працюють по ресурсному методу, тут не повинно бути ніяких ілюзій: повноцінно ресурсним методом майже ніхто не працював і проблем тут вистачає. Завдання посібника всю цю технологію дати фахівцям, щоб ресурсний метод не сприймався як якийсь непідйомний крок, який буде важкий для сприйняття, ми постаралися показати в конкретних прикладах, що все буде працювати і все можна порахувати.

Я пропоную вам надати своїм клієнтам і колегам унікальну можливість - бути в курсі всієї реформи купивши цю допомогу.

Його ціна - всього 4 600 руб. до безстрокової підпискою на оновлення. До речі, посібник безкоштовно для учасників курсу "Ресурсний метод визначення вартості будівництва" .

Буквально недавно Президент Росії підписав закон про посилення контролю в сфері, пропонується ввести. Будуть змінені схеми розрахунків за пайовим будівництва, коли будуть відкриватися ескроу-рахунки компаніям. Що Ви можете сказати на цю тему і які перспективи у кошторисників (і не тільки у них), які будуть працювати з усім цим?

Так, дійсно. Хочу сказати, що прийнято рішення про відмову від пайового будівництва, переходу на проектне фінансування, на ескроу-рахунки. Рішення звичайно не революційне, але і не однозначне.

Я зараз не буду говорити про політичний бік цього питання, нас як фахівців найбільше хвилює та обставина, що сьогодні функції фахівців з ціноутворення в будівництві, інженерів-кошторисників, інженерів з управління вартості будівництва значно розширюються, тому що вводиться цим законом так зване банківське супровід платежів забудовника щодо оплати виконаних підрядних робіт, щодо закупівель будівельних матеріалів, обладнання, оплати проектних, вишукувальних робіт та інших витрат, пов'язаних з будівництвом житла. У повному обсязі це запрацює з 1 липня наступного року, але з 1 липня поточного року самі забудовники можуть самостійно, добровільно переходити на цю систему.

Що значить банківський контроль?

Це буде означати, що під всі ці платежі потрібно буде формувати кошторисну та виконавчу документацію в тому числі форми КС-2 (акт про приймання виконаних робіт), КС-3 (довідка про вартість виконаних робіт і витрат), буде потрібно інша виконавча документація, відповідні документи, пов'язані з придбанням товарно-матеріальних цінностей.

Причому банки повинні будуть стежити і за повнотою цієї документації, і за її достовірністю, адекватністю та будуть наділені контрольними функціями аж до контролю самого обсягу виконаних робіт і навіть проведення обмірних робіт.

Ці функції раніше були у Будбанку СРСР (в різні роки він називався по-різному). Тут основна проблема - в позиції самих банків, вони не будуть розбиратися з усіма забудовниками з різних нормативам або за різними методиками.

Якщо ми говоримо, що є ГЕСН (державні елементні кошторисні норми) - вони обов'язкові для об'єктів з бюджетним фінансуванням, а для інших повинні носити рекомендаційний характер, що на ринку є і комерційні розцінки і альтернативні нормативи, індекси і методи, то банки цього не допустять . Вони звикли працювати за певними стандартами банківської діяльності та підлаштовуватися під кожного забудовника ніхто не буде.

Виходить, що банки займуть жорстку позицію - це застосування державних кошторисних нормативів, неухильне дотримання всіх вимог щодо заповнення встановлених форм кошторисної документації та виконавчої документації, в т.ч. актів виконаних робіт.

Не повинно бути ніяких ілюзій: в цьому випадку серйозно розширюються функції кошторисників. Вони будуть затребувані не тільки в усіх сферах позабюджетного фінансування, але і в самих банках, тому що такими речами операціоністи банків займатися не будуть. Під кожен платіж потрібно буде подавати відповідний пакет документів і в електронному вигляді.

Це дуже серйозна справа, і дуже добре, що наша професія інженера-кошторисника буде затребувана як ніколи, а то деякі вже писали, що наша професія скоро помре і що фахівці з ціноутворення будуть нікому не потрібні, це звичайно дурниця. Треба серйозно переосмислювати роль кошторисника, тому що тепер все на нього звалюється і виробництво, і економіка, і логістика, тепер ще й взаємини з банками і банківський контроль, в загальному виходить, що потрібен фахівець на всі руки.

Вимоги до професійного рівня і рівня кваліфікації ростуть і ростуть, і «на коні» буде той фахівець, який буде відповідати все більш і більш зростаючим вимогам. Такий фахівець буде затребуваний і буде більше заробляти.

Все правильно! У зв'язку з цим Союз інженерів-кошторисників приступив до реалізації цілого ряду проектів з підтримки системи банківського супроводу рахунків-забудовників. Ми готуємо методику-інструкцію з проведення контрольних перевірок, щодо заповнення виконавчої документації і взагалі за розрахунками в будівництві. Досвід розробки подібних інструкцій у нас є, подібні документи приймалися в деяких регіонах, але їх потрібно серйозно переробляти.

Така інструкція звичайно необхідна. Ці документи повинні бути не тільки складовою частиною самої методики визначення вартості будівництва, а й, на нашу думку, повинні видаватися окремі документи, прийняті Мінбудом РФ. Тому що нам потрібні документи для підтримки федеральної контрактної системи, де у нас до сих пір немає окремої методики по визначенню початкової максимальної ціни контракту і за розрахунками в будівництві.

До сих пір у нас немає типових державних контрактів на будівництво і проектно-вишукувальні роботи.

Все це поки існує тільки у вигляді проектів, на регіональному, корпоративному рівні і звичайно необхідно підтримати систему державних закупівель. Відповідно Мінбуд повинен підтримати систему проектного фінансування і банківського супроводу, тут є нюанси певні, які необхідно буде враховувати.

Ми запускаємо зараз новий курс підвищення кваліфікації: « Кошторисна і виконавча документація при банківському супроводі ескроу-рахунків » , В якому робиться акцент на питання розрахунків в будівництві, підготовці виконавчої документації, взаємодія фахівців з виробничо-технічними службами і лінійним персоналом будівельних організацій, взаємини з банками, взаємини з бухгалтерією, пов'язані з обґрунтуванням платежів із закупівлі будівельних матеріалів, виробів, конструкцій і устаткування .

Для цього курсу крім таких базових питань як ресурсний метод визначення вартості будівництва, з'являється і великий блок, пов'язаний з розрахунками в будівництві і підготовці виконавчої документації в частині здійснення взаємодії з банками. Мова йде не про всю виконавчої документації, а в першу чергу про фінансову виконавчої документації (форми КС-2, форми КС-3, журнали робіт, форми М-29 і т.д.)

Такий курс ми робимо в 2-х варіантах:

1-й варіант - очна форма навчання, яка включає в себе тижневий інстенсів очних занять.

2-й варіант - заочна форма навчання, яка триватиме місяць. Ми підготували великий навчальний матеріал в т.ч. там будуть і відеоуроки, і гаряча лінія з фахівцями, це буде і самостійна робота з матеріалом. Плюс в тому, що нікуди не треба їхати, людина займається самостійно, в дистанційній формі. Потім буде залік і отримання посвідчення.

Дивитися докладну інформацію про курс для забудовників і банків по ескроу-рахунків пайовиків

Хочу звернути Вашу увагу, що у нас існує кілька курсів, але саме ця назва курсу «Кошторисна і виконавча документація при банківському супроводі ескроу-рахунків» буде записано в посвідченні про підвищення кваліфікації. Не просто ціноутворення в будівництві або ресурсний метод (у нас всі ці програми теж є), а конкретно буде записана саме ця спеціалізація. Я думаю, що цей курс буде затребуваний на ринку. До речі у нас за всіма професійними стандартами підвищення кваліфікації фахівця має проводиться 1 раз в 5 років, після навчання за цим курсом буде виданий документ встановленого зразка, терміном дії протягом 5 років.

Тобто це вигідна інвестиція для тих, хто тримає руку на пульсі.

Я думаю так, тому що ми - Cоюз інженерів-кошторисників, об'єднуємо фахівців і зацікавлені в поліпшенні становища на ринку праці наших фахівців. Ми допомагаємо кошторисникам. Ми хочемо, щоб грамотні фахівці з ціноутворення в будівництві були затребувані, і отримували гідну заробітну плату. Зростання функціоналу інженерів-кошторисників, підвищення трудомісткості розрахунків повинні адекватно оплачуватися в тих організаціях, в яких вони працюють. Все це буде тільки підвищувати конкуренцію фахівців на ринку праці. Давайте робити це разом!

Важко з цим не погодитися. Спасибо большое, обов'язково будемо робити.

Розмовляв Максим Горінскій, Telegram-канал "Просто про кошторисах"

Телефонуйте:

Ярославль: (4852) 60-73-75 (багатоканальний)

Москва: (495) 133-62-42 (багатоканальний)

8-800-100-72-82 безкоштовно для дзвінків з регіонів

або пишіть: [email protected]


Чому?
Як так то?
Кому потрібен цей ФГІС без цін?
І реформа без ФГІС?
Про який ресурсному методі взагалі можна говорити?
Розкажіть будь ласка в чому «фішка» цього посібника, наскільки я розумію, всі найактуальніші матеріали з цього питання містяться саме в ньому?
Що Ви можете сказати на цю тему і які перспективи у кошторисників (і не тільки у них), які будуть працювати з усім цим?
Що значить банківський контроль?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online