Корупція в Державній міграційній службі: чому корупціонерів не карають

  1. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
  2. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
  3. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
  4. Боротьба навпаки: хто кого переграє
  5. Точка зору: ціна питання

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Ніхто не хотів відступати! Щоб отримати біометричний паспорт, доводилося вистоювати довгі черги / Фото: Сергій Ніколаєв

Міграційна корупція: що почім і чому хабарників майже не карають Олександр Ільченко https://cdn.segodnya.ua/img/article/11675/99_main_new.1535973147.jpg https://cdn.segodnya.ua/img/article/11675/ 99_tn.1535973147.jpg 2018-09-04T07: 16: 00 + 03: 00 Україна За хабарі з біопаспортів покарали за все 8 чиновників, і в основному - штрафами

"Білокомірцева мафії", як витончено називають корупцію, в Україні покликані протистояти Главк «К» СБУ, Нацполіція, Національне антикорупційне бюро, Спеціалізована антикорупційна прокуратура, ГПУ, Госбюро розслідувань (яке, щоправда, ніяк не запрацює) ... Наскільки їх робота ефективна , чи завжди покарання адекватно вини, чи часто проштрафилися чиновники уникають відповідальності? "Сегодня" вивчила ситуацію на прикладі одного з відомств - Держміграційної служби (ДМС). До недавнього часу лише ледачий не звинувачував її в проблемах, пов'язаних з видачею біометричних паспортів і виникла на базі цього процесу нелегальної годівниці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Історія з географією: Одеса, Київ, Дніпро ...

За останній час відразу кілька повідомлень надійшло з Одеської області.
Там проводилася комплексна "відпрацювання регіону". Попалися троє зловмисників, які організували незаконне переправлення та отримання іноземцями українського громадянства. Члени групи знаходили матерів-одиначок, пропонуючи за винагороду внести в свідоцтва про народження дітей відомості про батьківство, що давало іноземним громадянам право легалізуватися в Україні. Замовники платили від 5 до 10 тисяч доларів. Корективи вносилися і в оригінали паспортів, що дозволяло оформляти з іноземцями фіктивні шлюби. Триває слідство.

Що цікаво: групу затримували співробітники Головного управління Нацполіціі в Одеській області та прокуратури. А наводку правоохоронці отримали з ... обласного Главку ГМС.
В незаконної легалізації іноземців в Україні підозрюють і співробітників, які займали керівні посади в цьому Управлінні у 2014-2015 роках. За попередніми даними, ті видали вихідцям з Азії та Африки для виїзду за кордон більше 60 паспортів. Використовували підроблені документи і печатки про реєстрацію з Криму. У службових кабінетах і за місцем проживання підозрюваних знайшли великі суми грошей, а також бланки, печатки, інші речові докази. Триває слідство.

До кримінальної відповідальності притягувався перший заступник начальника Главку ГМС в Одеській області - його затримали при отриманні $ 1200. від іноземця за оформлення дозвільних документів, що легалізували перебування в Україні.

У минулому році на хабарі в $ 3000 попався начальник одного з райвідділів ГМС Одещини - це були гроші від громадянина Таджикистану за сприяння в отриманні українського громадянства.

Схожі факти, де фігурували діючі та колишні співробітники Міграційної служби, документувалися і в інших регіонах. Канал переправлення іноземців в країни ЄС функціонував в Миколаївській області. Організована злочинна група виготовляла їм підроблені паспорти. Працівники ГМС, МВС, адвокати діяли в тісну змичку з місцевим криміналітетом. Громадяни України, Індії, Грузії сприяли переправлення двох осіб до Ізраїлю, отримавши за підроблені документи майже $ 5 тисяч. Нацполіція викривала посадових осіб ГМС в Києві, Черкаській, Львівській областях. СБУ і Генпрокуратура - в Дніпрі.

Чи знають про це в Міграційної служби? У чому вбачають причини корупції і як їй протистоять? "Сегодня" зустрілася з начальником Управління комунікацій та електронних сервісів ГМС Сергієм Гунько.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Хід конем: обійтися без чиновника та посередника

- Ми не є правоохоронним органом, у нас немає повноважень проводити оперативно-розшукову діяльність, порушувати і розслідувати кримінальні виробництва, доводити їх до суду. Тому законних важелів реально протистояти корупції, виявляти і розслідувати злочини співробітників не можемо, - відразу ж розставляє крапки над "і" Гунько. - Однак допомагаємо робити це тим, хто наділений правами, силами і засобами. У тому, що правоохоронні органи затримали та притягнули до кримінальної відповідальності чимало наших працівників, розкрили і викрили ряд злочинних схем, часто є і заслуга ГМС. Ми зацікавлені в очищенні від дискредитували відомство кадрів. І розуміємо, що без взаємодії з правоохоронцями досягти цього не вдасться.

Злочинний світ чуйно реагує на процеси в суспільстві, як негативні, так і позитивні, миттєво пристосовуючись до нових умов, каже Гунько.

- Взяти той же безвізовий режим - до його введення в середньому по Україні щодня оформлялося близько 10 тисяч закордонних паспортів, а вже в липні-серпні минулого року були пікові періоди, коли ця кількість збільшувалося майже втричі - до 28-29 тисяч. Збільшилися навантаження на наші підрозділи, з великими труднощами справляється з величезним потоком. При таких обсягах не вистачало потужностей поліграфкомбінату "Україна", який закупив додаткове обладнання. І ми зіткнулися із затримками у видачі документів. Виникли ажіотажем скористалися зловмисники.

На оформленні документів для виїзду за кордон вони організували прибутковий нелегальний бізнес. У нього залучалися деякі співробітники ГМС, турфірми, інші посередники, які обіцяли за певні суми швидко, без черг виготовити біометричні паспорти. У соцмережах зарябило від оголошень типу "Біометричний паспорт - терміново, недорого!". Ми реагували миттєво - таку, з дозволу сказати, рекламу відправляли Нацполіціі, домовилися з популярним сервісом про те, що такі незаконні оголошення будуть видалятися автоматично.

(Заради об'єктивності зазначимо, що пропозиції про надання сумнівних послуг можна зустріти в соцмережах і сьогодні, наприклад, отримати біометрику "всього за 1000 гривень", що в Міграційної служби розцінюють як "чистий кримінал і шахрайство".)

Гунько додає, що у відомстві аналізують і причини, які породжують негативні прояви:
- Саме з нашої ініціативи в законодавство були внесені зміни, які позбавили ГМС монополії при оформленні та видачі закордонних паспортів. Такі повноваження отримали також Центри надання адміністративних послуг в регіонах і центри "Паспортний сервіс" нашого держпідприємства. Це значно зменшило напругу навколо болючої теми.

На сайті ГМС з'явилося 8 сервісів: електронна приймальня, електронна черга, перевірка недійсних документів, інші. Сюди можуть звернутися бажаючі отримати відносяться до компетенції ДМС послуги. І що важливо - особисто простежити, на якій стадії знаходиться його документ.

- До запровадження нововведень люди були змушені спілкуватися з чиновниками, щоб дізнатися, чи готовий, наприклад, паспорт, - продовжує Гунько. - Раз прийшли - кажуть, що ще не зроблено, другий, третій раз - теж. Натякаючи, щоб заплатили за сприяння в скороченні термінів. Хоча часто траплялося, що паспорт давно був готовий. Ось і благодатний грунт для зловживань ... Тепер хід конем не вийде - людина сама відстежить статус свого документа на сайті відомства ...

Потужна електронна база даних ГМС дає можливість виявити спроби шахраїв використовувати втрачені і вкрадені паспорти, оформити по ним рахунок в банку, здійснити інші незаконні дії.

Начальник управління не приховує, що про повну перемогу над корупцією в його відомстві говорити, звичайно, рано. Але те, що співробітники все частіше бояться йти на порушення, дорожать своїм місцем, та й зарплатою (за останні рік-півтора її підняли вдвічі-втричі), відчувається.

Сьогодні на плаву, хоч і в тіні, залишаються в основному шахраї і посередники ззовні. Чи не буде поживного грунту для зловживань - їх кримінальні "послуги" також зійдуть нанівець, вважає Гунько.

А ось гучні затримання СБУ, НАБУ, інших структур в його відомстві він коментувати не став, пославшись на те, що не в курсі подій:

- Це прерогатива правоохоронних органів, і мені про них відомо тільки зі ЗМІ, - заявив керівник управління.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Главк «К»: не покарання - насмішка

На редакційний запит "Сегодня" відповів перший заступник начальника Главку по боротьбі з корупцією і оргзлочинністю Служби безпеки Василь Пісний. Як випливає з листа, по лінії СБУ за 2017-2018 роки було 18 кримінальних проваджень. 19 співробітників ГМС отримали підозри в скоєнні злочинів, причому 15 з них - керівники. Більшість за статтею 368 КК України - прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою.
Чим же все закінчилося? "Засуджені 8 посадових осіб ГМС", - йдеться в матеріалах. Найсуворішим покаранням у вигляді 5 років позбавлення волі з позбавленням права займати відповідні посади протягом 3 років і конфіскацією майна став вирок колишньому завідувачу сектором ГМС одного з населених пунктів Дніпропетровської області. Правда, сума хабара якось не вражає - всього 2200 гривень (тобто, за нинішніми мірками, менше 80 доларів) неправомірної вигоди за реєстрацію за місцем проживання, оформлення і видачу паспорта якомусь громадянинові. На думку іншого судді, якого ми попросили прокоментувати вирок, термін міг бути і до 10 років, що передбачено санкцією частини 3 статті 368 КК України. Хоча треба враховувати і тяжкість злочину, і наслідки, що наступили - хто і як від нього постраждав, який завдано шкоди. В даному випадку, вважає колега, суддя перегнув палицю: "За хабар 2,2 тисячі доларів такий вирок був би виправданий, але за 2,2 тисячі гривень - явний перебір". Втім, справа не закінчено - на жовтень призначено його касаційний розгляд у Касаційному кримінальному суді Верховного Суду.
Але це швидше прецедент, виключення з правил. В основному ж штрафників, чия вина доведена, притягують до відповідальності чисто символічно.

Самим м'яким було покарання головному спеціалісту райвідділу ГМС в Запорізькій області. За внесення до протоколу про адмінпорушення завідомо неправдивих відомостей про місце проживання правопорушника чиновницю піддали штрафу за все в 510 гривень.

Діапазон винесених судами інших покарань теж визначався переважно в грошовому еквіваленті - від 850 гривень і вище. Тобто найчастіше до винних застосовувалися досить делікатні, не пов'язані з позбавленням або обмеженням волі заходи впливу.

- Що для чиновника, який на прискореному оформленні закордонних паспортів побудував неабияку хатинку, купив пристойний позашляховик і кілька разів злітав на закордонні курорти, заплатити якийсь штраф! - прокоментував на умовах анонімності ці справи діючий слідчий спецслужби. - Ми на обшуку у одного дуже запакованого діяча будинку замахав перераховувати стодоларові купюри і описувати ще не роздруковані коштовності. Природно, такі хлопці через адвокатів і посередників знайдуть спосіб пом'якшити в суді будь-яке покарання. Потім пересидять якийсь час і знову кудись приткнути. Вони давно подбали про своє безбідне майбутнє і благополуччя дітей. Тому не дуже мені віриться в те, що Міграційна служба очищається від корупціонерів. Ті стають обережнішими, хитріший, спритніший, і хай не на біометричні паспорти, так на чомусь іншому обов'язково нагріють руки.

Суди - це взагалі окрема тема, здатна поховати всю антикорупційну реформу. Скажімо, з розслідуваних НАБУ, САП і спрямованих ними в суди 143 справ було розглянуто тільки четверта частина - 33. За 46 слухання і не починалися.

Звичайно, нинішнім суддям не позаздриш - у них одночасно перебувають десятки справ. Корупційні вимагають особливої ​​ретельності. Антикорупційного суду досі немає. І виходить, що справи не скоро дійдуть до вироку. А потім про них забудуть.

Боротьба навпаки: хто кого переграє

Найбільш сенсаційними стали в цьому році кримінальні справи вищих чиновників ГМС.
У березні "взяли" директора департаменту з питань громадянства, реєстрації та роботи з громадянами з тимчасово окупованих територій і заступник начальника відділу цього департаменту. Вони, як зазначається в матеріалах розслідування, підозрюються в одержанні неправомірної вигоди за прискорене виготовлення біометричних паспортів. Вартість "прискорення" становила 800 грн. за кожен документ. Щомісяця допомагали в середньому 100 бажаючим швидко стати власником закордонного паспорта. Чиновників затримали під час отримання чергової частини неправомірної вигоди. Їм повідомлено підозра в скоєнні злочину, передбаченого частиною 3 статті 368 КК України. Досудове розслідування триває.

Обшук в ГМС. Силовики документують неправомірну вигоду. Фото: Прес-центр СБУ

Місяцем пізніше, в квітні, "взяли" чиновницю ще більш високого рангу - заступника голови ДМС. Як говориться в матеріалах слідства, вона підозрюється в тому, що систематично отримувала неправомірну вигоду від іноземців за надання громадянства України та оформлення документів на тимчасове проживання в нашій країні. Від $ 3000 до 5000. Вилучено великі суми готівки та інші докази. Чиновниці оголошено підозру в скоєнні злочину за тією ж статтею 368-3.

Речдоки справи про корупцію. Все, що нажито непосильною працею. Фото: Прес-центр СБУ

Однак історія з викриттям високопоставленої чиновниці породила неабиякий скандал між силовими відомствами і антикорупційним бюро. Мовляв, силовики затримали спецагента НАБУ під прикриттям, який намагався вручити заступник голови ДМС неправомірну вигоду, і цього агента інкримінували провокацію хабара ... Почалися міжусобні розбірки. І якось відсунувся на другий план предмет спору - а що, власне, з чиновником, через яку сир-бор і розгорівся.
- У нас вона вже не працює, - безпристрасно повідомили "Сегодня" в Міграційної служби. - Все інше нехай розповідають правоохоронці ...

Але і ті вирішили ухилитися, прикрившись таємницею слідства.

Миколаїв. Тут теж виготовляли підроблені паспорти громадян. Фото: Прес-центр СБУ

Точка зору: ціна питання

Микола Неділько, адвокат:
- Мені доводилося звертатися до органів Міграційної служби, і нічого втішного це спілкування не принесло. Робив біометричні паспорти собі і членам сім'ї. Підганяв фактор часу, оформляв по швидкому варіанту. І платив, природно, за швидкість. А готові документи були, коли минули всі терміни навіть за звичайні паспорти. Вважаю, риба псується з голови. Поки корупція живе і процвітає в вищих ешелонах влади, ніякими реформами з Міграційної служби її не сповістив. Система побудована так, що реальних важелів впливу на прояви корупції ще ніхто не придумав ...

Владислав С., підприємець:

- Рік тому виникла необхідність отримати закордонний паспорт нового зразка. Наслухавшись тих, хто з ночі займав чергу, щоб тільки записатися, попросив допомогти одну людину. Той позначив ціну - 4 тисячі гривень. Я перевів гроші на картку. І кілька днів по тому тримав в руках законний біометричний паспорт. Було колись оббивати пороги. Чиновники ледачі, жадібні, неповороткі, і це їх проблеми.
Марія Самбур, екс-слідчий:

- З мене в ГМС грошей не брали, не беруть і, сподіваюся, не візьмуть. Що там з корупцією, не в курсі. З вимаганням в цьому відомстві не стикалася. Треба питати у тих, хто про нього говорить. Дзвонила недавно в цю структуру. Представилася. Сказали: приходьте, все роз'яснимо, все зробимо. Про гроші - тільки по квитанції ...
PS Чи доводилося вам зустрічатися з корупцією і корупціонерами? Розкажіть про це "Сегодня". На конверті поставте велику букву "К". Електронні листи надсилайте за адресою: [email protected]. Все найцікавіше і варте уваги опублікуємо.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку

Наскільки їх робота ефективна , чи завжди покарання адекватно вини, чи часто проштрафилися чиновники уникають відповідальності?
Чи знають про це в Міграційної служби?
У чому вбачають причини корупції і як їй протистоять?
Чим же все закінчилося?
PS Чи доводилося вам зустрічатися з корупцією і корупціонерами?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online