оцінювач майна

  1. Специфіка поняття і спектр об'єктів оцінки
  2. Основні обов'язки оцінювача майна
  3. Стандарти складання договору і ведення звіту оцінювачами
  4. Професійне навчання оцінювачів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

оцінювач майна - суб'єкт, що володіє кваліфікацією, досвідом і правами для виконання експертної оцінки майна. Це фізособа, оціночна діяльність якого регулюється міжнародними договорами РФ, Федеральним законом і іншими нормативними актами Росії. Оцінювачі можуть проводити оцінку об'єктів в приватному порядку або від імені юридичної особи.

Специфіка поняття і спектр об'єктів оцінки

Оцінювач майна - це суб'єкт оціночної експертизи, який є офіційним членом саморегульованої організації Оцінювач майна - це суб'єкт оціночної експертизи, який є офіційним членом саморегульованої організації. Такі особи мають професійні права, обов'язки і несуть відповідальність за трудову діяльність перед Федеральним законом (ФЗ N 157 від 27 липня 2006 року).

Головне завдання оцінювача майна - встановити вартість об'єкта, актуальну на момент проведення експертизи. Найбільш часто експерти встановлюють ринкову, кадастрову, інвестиційну, ліквідаційну або відновну вартість.

Оцінка вартості майна може бути як обов'язковою мірою (регламентованої ФЗ N 157), так і добровільної мірою. Багато юридичних і фізособи вдаються до послуг оцінювача на добровільній підставі, щоб здійснити операцію купівлі-продажу об'єкта за оптимальною ціною.

Найбільш часто оцінювачі встановлюють вартість наступних майнових об'єктів:

  • нерухомості;
  • транспорту;
  • земельних ділянок;
  • цінних паперів;
  • грошей (капіталу, що знаходиться в обороті).

Якщо оцінювач визначає ринкову вартість майнових об'єктів, то він фактично повинен вказати ціну майна, за яку його можна продати в поточний період. Всі висновки ринкової вартості заносяться в звіт і зберігають свою актуальність до 6-ти місяців з моменту проведення експертизи.

Основні обов'язки оцінювача майна

Федеральний закон РФ N-157 регламентує спектр обов'язків оцінювача майна. Експерт зобов'язаний бути членом в будь-якої саморегулівної організації оцінювачів - таке членство підтверджує його права на ведення експертної діяльності. Також будь-оцінювач повинен діяти в рамках нормативно-правових актів РФ, згідно зі стандартами професійної діяльності саморегулівної організації, в якій він перебуває.

До інших обов'язків оцінювача майна відносять:

  • Висновок трудового договору з юридичними і фізичними особами, збереження всіх документів, отриманих від замовника.
  • Надання інформації замовнику про саморегульовану організацію.
  • Надання замовнику документів про освіту, що підтверджують право на ведення оціночної діяльності.
  • Надання даних саморегулівної організації про замовника.
  • Збереження конфіденційності під час проведення експертизи, крім випадків, встановлених в ФЗ N 200.
  • Складання звіту з експертним висновком (звіт про оцінку вартості майна).
  • Інформування замовника про неможливість продовжувати експертизу при виникненні ситуацій, що заважають провести оцінку.

В свою чергу замовник також несе відповідальність перед експертом-оцінювачем. Більш того, оцінювач має право вести експертизу на свій розсуд (що не суперечить законодавству), а також відмовитися від проведення експертизи, якщо замовник порушив договір.

Стандарти складання договору і ведення звіту оцінювачами

При проведенні експертизи з оцінки майна оцінювач повинен укласти договір, що наділяє правом експерта на виконання професійної діяльності При проведенні експертизи з оцінки майна оцінювач повинен укласти договір, що наділяє правом експерта на виконання професійної діяльності. Договір між двома сторонами оформляється письмово за стандартом, регламентованому Федеральним законом.

Тому будь-який договір повинен відображати:

  • мета оцінки;
  • характеристику об'єкта оцінки;
  • вид вартості, який буде визначатися (ринкова, кадастрова і т.д.);
  • дату проведення експертизи і визначення ціни об'єкта;
  • дані про саморегулівної організації;
  • особисті відомості про оцінювача;
  • стандарти оціночної діяльності, які застосовуються в ході експертизи;
  • розмір винагороди.

Подібний договір страхує оцінювача майна і наділяє його правами на проведення експертизи в рамках законодавства. Після комплексного аналізу об'єкта, оцінювач повинен скласти звіт - експертний висновок про вартість майна.

Будь-який звіт (в паперовому або електронному вигляді) повинен містити характеристику об'єкта оцінки (вид майна, дані про власника і т.д.), дату проведення експертизи і визначення вартості. У звіті вказується тільки дійсна інформація , В іншому випадку експертну оцінку можна оскаржити в суді (включаючи арбітражний або третейський суд).

Професійне навчання оцінювачів

Оцінювач майна отримує право на проведення оціночної діяльності після проходження професійного навчання Оцінювач майна отримує право на проведення оціночної діяльності після проходження професійного навчання. Навчання проводять державні та приватні заклади на базі факультетів, уповноважених здійснювати подібне навчання (згідно ФЗ N 167).

Оцінювач майна може отримати членство в саморегулівної організації, здавши єдиний кваліфікаційний іспит. У разі успішної здачі іспиту, експерту видають кваліфікаційний атестат - свідоцтво, яке підтверджує законне право на проведення оціночних експертиз.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online