Криза в Росії: як зберегти свої гроші

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

На початку року в Росії все знали що буде криза і зокрема всі чекали високих коливань курсу рубля і цін на споживчі товари і послуги

На початку року в Росії все знали що буде криза і зокрема всі чекали високих коливань курсу рубля і цін на споживчі товари і послуги. Однак мало хто припускав, що ціни будуть рости так швидко, а коливання курсів валют будуть настільки великими. Мало того, криза, як виявилося, поширився не лише на ринок нафти і як наслідок на російську економіку, а й починає позначається на всій світовій економіці в цілому, підтвердженням чому є недавні потрясіння на світових фондових ринках. Таким чином, гроші , Наявні сьогодні у кожної людини чи організації від мало до велика знаходяться під ризиком знецінення. Як захистити свій капітал і навіть примножити його в умовах загальної нестабільності і кризи?

Думаю, це питання мучить не одне покоління інвесторів по всьому світу, особливо в країнах, які прийнято відносити до високо ризикованим. Росія є однією з таких країн, тому в нашому випадку вивчення цього питання є більш ніж актуальним. Для початку спробуємо розібрати основні ризики, які притаманні нашій країні. Перш за все, це як і раніше висока інфляція , Що пожирає грошове стан населення і приватних інвесторів. Однак тут варто внести одну поправку - грошове стан мається на увазі в рублевому еквіваленті, так як доларова або наприклад фунтовая інфляція набагато нижча. Так, якщо в Росії в останні 10 років коливання споживчих цін становили від 6% до 12%, то в США всього близько 2-2.5%. Таким чином, в середньо-і довгостроковій перспективі зберігання заощаджень в т.зв. твердій валюті (типу американського долара, швейцарського франка або євро) значно знижує інфляційні ризики, дозволяючи практично не турбуватися за збереження коштів від цього фактора.

Ще один ризик пов'язаний з макроекономікою, так як при погіршенні макроекономічної кон'юнктури зростає ймовірність хвилі банкрутств кредитних установ, в яких зберігаються гроші. Або це може бути якийсь бізнес , В який були вкладені всі накопичення, але через падіння попиту на вироблену продукцію виявився неспроможним. В даному випадку найкращим способом збереження накопиченого стану є обережність і уважність. Іншими словами, необхідно більш уважно вивчати банки, в яких зберігаються гроші, більш обережно підходити до реалізації бізнес-проектів, дуже грамотно вибирати нерухомість як об'єкт для інвестування, і т.д. Крім того, необхідно знати також деякі тонкощі російської специфіки - так, за чинним законодавством, кошти, що зберігаються в банках юридичних осіб, на відміну від фізичних, не застраховані державою, і тому не підлягають відшкодуванню в разі банкрутства банку або відкликання ліцензії. Таким чином, у випадку з юридичними особами найкраще гроші зберігати в найбільш надійних банках, які є системо-утворюючими і банкрутство яких малоймовірно (наприклад, ВТБ, Сбербанк, Альфа-Банк і ін.). Є ще цілий ряд своєрідних властивостей, які необхідно враховувати при зберіганні грошей в російській юрисдикції.

Ще один ризик пов'язаний з фінансовими ринками. Тобто, якщо на національному фінансовому ринку (будь то фондовому або валютному) спостерігається висока волатильність при невизначеною динаміці, є високі ризики того, що наприклад акції тієї чи іншої компанії, в яких зберігається значний капітал умовного інвестора, перетворяться в звичайний папір, а сама компанія оголосить про свою неспроможність. оскільки російська економіка як і раніше залежить від нафти, то цінова кон'юнктура «Чорного золота» визначає також стан російської валюти і фінансових ринків, а також макроекономіки в цілому. Таким чином, нафту також є одним з можливих факторів ризику. Ці ризики більш характерні для кваліфікованих інвесторів, однак для приватних осіб також буде корисно вивчити інформацію про цю групу ризиків і способи їх нівелювання. В даному випадку єдиний привід нівелювати такі ризики - грамотний попередній аналіз активів на предмет актуальності вкладень. При цьому в подальшому за цими активами треба дуже уважно стежити, так як в противному випадку вкладені кошти можуть почати різко знецінюватися, оскільки подібні вкладення вважати високо ризикованими.

І ще одна група ризиків, яка найбільш актуальна в Росії, це ризики політичного характеру. Іншими словами, поки, на жаль, інститут права власності в нашій країні розвинений не надто добре. В результаті, висока ймовірність адміністративного чи іншого тиску на інвестора, з метою відчуження частини активів на користь третіх осіб. Зрозуміло, що зараз не 90-е, проте така практика, як і раніше, на жаль, присутня. В даному випадку найкращим помічником для нівелювання подібних ризиків є хороша юридична підготовка і бажано наявність (або в штаті, або за наймом) хорошого грамотного юриста, який в разі потреби в суді зможе довести приналежність тих чи інших матеріальних благ в відношення умовного інвестора.

Ось власне поки і все - ми розглянули основні групи ризиків втрати капіталу і ряд специфічних умов інвестування коштів в Росії. Повторюся - це огляд тільки найбільш актуальних і помітних факторів, які можуть негативно позначитися на накопичених капіталах. І оскільки на ринках останнім часом спостерігається вкрай нестійка динаміка, в подальшому я продовжу публікувати подібні статті і ймовірно створення окремої рубрики.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online