Самовільне будівництво - хто винен і що тепер робити?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Michael Flippo / Fotolia   Багато людей, почавши будівництво, часто халатно ставляться до процесу збору необхідних для цього документів

Michael Flippo / Fotolia

Багато людей, почавши будівництво, часто халатно ставляться до процесу збору необхідних для цього документів. В результаті це обертається проблемами, пов'язаними з оформленням права власності. Ви не можете просто піти і подати документи до реєструючого органу - замість цього вам доведеться подавати позовну заяву до суду.

Що таке «самовільна споруда»? Згідно зі Статтею 222 Цивільного кодексу РФ, самовільна споруда - це споруда, зведена на земельній ділянці, яка була надана людині не в установленому порядку, або на такій ділянці, де не дозволено будівництво подібних об'єктів. Крім того, будівля буде вважатися самовільної, якщо ви не зібрали всіх необхідних документів або звели її з порушенням будівельних правил і норм.

Головна проблема при самовільному будівництві полягає в тому, що ви не можете придбати право власності на таку споруду, будь то будинок, гараж або ще щось. А без права власності ви не зможете розпоряджатися об'єктом, тобто продати або подарувати таку будову не вийде. Більш того, існує загальне правило, за яким самовільна споруда підлягає зносу. Причому знести її повинен той, хто побудував, а в разі відмови вона буде знесена за його рахунок.

При цьому нещодавно була прийнята поправка до статті 222 Цивільного кодексу РФ - і тепер не тільки суд, але і органи місцевого самоврядування мають право приймати рішення про знесення самовільної будівлі.

Як скористатися дачною амністією?

12 важливих текстів про ділянки під будівництво

Виникає питання, як бути, якщо вашу будівництво по тій або іншій причині визнали самовільної? Ви все ж можете оформити право власності, якщо одночасно дотримані три умови.

По-перше, якщо у вас є право на зведення подібної споруди на цій землі.

По-друге, якщо на момент звернення до суду спорудження відповідає параметрам, які встановлені в документах з планування території, прописані в правилах землекористування і забудови.

І нарешті, якщо збереження будівлі не порушує права та інтереси інших людей і не створює загрозу життю і здоров'ю громадян.

Як зняти будинок на літо для всієї родини?

Як зупинити оплату комуналки в порожній квартирі?

Для того щоб узаконити вже існуючу самовільну споруду, вам потрібно йти в суд загальної юрисдикції за місцем знаходження земельної ділянки.

Вам знадобляться наступні документи:

  • саму позовну заяву;
  • документи (якщо вони є), що підтверджують, що раніше ви зверталися до уповноважених органів за документами на будівництво (наприклад, за отриманням дозволу на будівництво);
  • документи, що підтверджують право власності або інше право на земельну ділянку;
  • документи, що підтверджують право власності або інше право на земельну ділянку;
  • документи, що підтверджують наявність на ділянці самовільної будівлі (акт обстеження, документи з БТІ);
  • укладення, акти і обстеження уповноважених органів державної влади з архітектурно-будівельного (управління архітектури і містобудування), пожежного (МНС) і санітарному (СЕС) нагляду - тобто документи, які підтверджують, що об'єкт побудований без порушень;
  • довіреність на представника (якщо ваші інтереси представляє інша особа);
  • квитанція про оплату держмита;
  • копії позовної заяви та додатків до нього за кількістю беруть участь у справі.

Згідно з кодексом, суд розглядає і вирішує цивільні справи протягом двох місяців, а мировий суддя - протягом місяця. Але, як правило, ці терміни порушуються, і справа може затягнутися на кілька місяців.

Так що, якщо ви тільки задумали будівництво, краще спочатку присвятіть час збору всіх необхідних документів. В майбутньому це значно полегшить вам життя і позбавить від судових розглядів.

НЕ пропустіть:

Як використовувати маткапітал, якщо ми будуємо будинок самі?

Чи обмежений розмір ділянки при безоплатній приватизації?

Як змінився порядок реєстрації ділянок?

6 матеріалів для утеплення каркасних будинків

Статті не є юридичною консультацією. Будь-які рекомендації є приватною думкою авторів та запрошених експертів.

Що таке «самовільна споруда»?
Як скористатися дачною амністією?
Як зняти будинок на літо для всієї родини?
Як зупинити оплату комуналки в порожній квартирі?
Чи обмежений розмір ділянки при безоплатній приватизації?
Як змінився порядок реєстрації ділянок?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online