Фото і відео фіксація порушень пдд в Україні

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

відео фіксація порушень пдд в Україні

"Ах, я чим винен?" - "Мовчи! втомився я слухати, Дозвілля мені розбирати провини твої, щеня! Ти винен вже тим, що хочеться мені їсти ". Байка Крилова «Вовк і Ягня»

14.07.2015 р був прийнятий Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху». Більшість положень цього закону набудуть чинності з 06.11.2015 року, тобто з дня набрання чинності Законом України «Про Національну поліції».

Даним законом, крім інших нововведень, була знову введена адміністративна відповідальність за правопорушення в сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі (за допомогою технічних засобів, що дозволяють здійснювати фотозйомку або відеозапис).

Це вже друга спроба за останні п'ять років ввести систему автоматичної фото-та відео-, фіксації правопорушень правил дорожнього руху на дорозі.

Попередня спроба не увінчалася успіхом і, врешті-решт, систему автоматичної фіксації правопорушень на дорозі визнали неконституційною і її положення втратили чинність.

Отже, по порядку. Що змінилося?

Перше. «Листи щастя» повертаються.

Як було вже сказано, введена адміністративна відповідальність за правопорушення зафіксовані в автоматичному режимі і «листи щастя».

Найбільш спірні питання і гарячі обговорення знову викличуть саме ці нововведення.

Фактично відповідальність перекладається з водія на власника автомобіля, оскільки адміністративну відповідальність за правопорушення, зафіксовані в автоматичному режимі, будуть нести юридичні та фізичні особи, за якими зареєстровано транспортний засіб.

Таким чином, законодавцю неважливо, хто фактично керував транспортним засобом та скоїв правопорушення. За тобою зареєстрований транспорт, значить, ти і відповідай.

Багато, які вивчали цей закон скажуть, так в ст. 14-2 КУпАП, закріплено, що фізична особа, за яким зареєстровано транспортний засіб, звільняється від відповідальності, якщо транспортний засіб, його номерний знак вибули з володіння власника внаслідок протиправних дій інших осіб, або на момент вчинення правопорушення таким транспортним засобом керувала інша особа.

Також, власник звільняється від відповідальності, в разі якщо право володіння і користування транспортним засобом було передано іншій особі за договором найму (оренди), лізингу, прокату або на іншій підставі відповідно до закону або договору. Тоді адміністративну відповідальність несе особа, яка володіє і користується таким транспортним засобом.

Це дійсно так. Однак, в законі «забули» прописати механізм реалізації цього положення.

Так, ст. 279-3 КУпАП передбачає, що власник транспортного засобу звільняється від адміністративної відповідальності за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване в автоматичному режимі, в разі якщо протягом 14 днів з моменту отримання постанови про накладення адміністративного стягнення за правопорушення в сфері безпеки дорожнього руху , зафіксоване в автоматичному режимі / а тепер увага / ОСОБА, ЩО фактично керує транспортним засобом на момент скоєння вказано ого правопорушення, ЗВЕРНУТИСЯ ОСОБИСТО або за допомогою засобів телекомунікаційного зв'язку в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, уповноваженому підрозділу Національної поліції з відповідним заявою про визнання ЗАЗНАЧЕНОГО ФАКТУ адміністративного правопорушення і ЗГОДИ на притягнення до адміністративної відповідальності.

Віриться насилу, що особа, яка вчинила адміністративне правопорушення, добровільно буде здійснювати ці дії. Ох і доведеться власникам намучитися ... Ось ще один аргумент продавати автомобіль легально, а не з якоїсь довіреності .

Крім того, більш підстав для звільнення власника від адміністративної відповідальності, як-то передача права володіння і користування транспортним засобом іншій особі за договором найму (оренди), лізингу, прокату або на іншій підставі відповідно до закону або договору, ця стаття не містить.

Тому її необхідно уточнити. Але легше же перекинути відповідальність на власника.

Так само, слід мати на увазі, що юридичні особи теж будуть притягуватися до адміністративної відповідальності за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване в автоматичному режимі.

Це прямо суперечить рішенню Конституційного Суду України від 22.10.2010 року по справі № 1-34 / 2010 року про офіційне тлумачення положень частини першої статті 14-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (справа про адміністративну відповідальність у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху).

Відповідно до цього рішення, Конституційний Суд вважає, що "суб'єктом, який підлягає адміністративній відповідальності в сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, може бути тільки фізична особа".

І дійсно, важко уявити, що за кермом автомобіля «сидить» юридична особа і здійснює правопорушення.

Таким чином, вводиться відповідальність без вини і взагалі відповідальність без вчинення будь-яких правопорушень. Просто в силу того, що ти власник автомобіля. Виходить як в байці Крилова - «Ти винен вже тим, що хочеться мені їсти».

Процедура розгляду таких справ так само має ряд особливостей:

  1. Протокол не складається.
  2. Постанова про накладення адміністративного стягнення за правопорушення, зафіксовані в автоматичному режимі виноситися без участі особи, яка притягається до адміністративної відповідальності.
  3. При цьому, постанова у справі про адміністративне правопорушення повинна містити відомості про адресу веб-сайту в мережі Інтернет, на якому особа може ознайомитися з зображенням або відеозаписом транспортного засобу в момент вчинення адміністративного правопорушення, ідентифікатор для доступу до зазначеної інформації і порядок звільнення від адміністративної відповідальності .
  4. Постанова надсилається фізичній або юридичній особі, за яким зареєстровано транспортний засіб, протягом трьох днів з дня винесення (складання) рекомендованим листом з повідомленням за адресою місця реєстрації (проживання) фізичної особи (місцезнаходження юридичної особи). Днем отримання постанови є дата, зазначена в поштовому повідомленні про вручення її особі, за яким зареєстровано транспортний засіб, або повнолітньому члену сім'ї такої особи. У разі якщо особа, за яким зареєстровано транспортний засіб, відмовляється від отримання постанови, днем ​​отримання постанови є день проставлення в поштовому повідомленні відмітки про відмову в її отриманні.

Виконання постанов.

Заплатив відразу - половину заощадив!

Так, у разі сплати фізичною або юридичною особою п'ятдесяти відсотків розміру штрафу протягом п'яти банківських днів з дня вручення постанови про накладення адміністративного стягнення за правопорушення в сфері безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, така постанова вважається виконаним.

А ось у разі несплати штрафу фізичною або юридичною особою протягом тридцяти днів з дня вручення постанови про накладення адміністративного стягнення нараховується пеня в подвійному розмірі штрафу.

У разі несплати штрафу і пені протягом тридцяти днів з дня виникнення підстав для її стягнення відповідну постанову про накладення адміністративного стягнення підлягає примусовому виконанню.

Примусове виконання постанови про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу за правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху не звільняє від сплати пені.

Безперечно. Автоматична фіксація правопорушень це досвід країн Європи та досить таки успішний. Але ось ідея може бути хороша, а от реалізація знову підкачала.

Друге. Введена система балів, за деякі види правопорушень.

Штрафні бали є стягненням, що накладається на громадян за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі.

Кожному громадянину, який має право управління транспортним засобом, щорічно з початку року (з дня отримання права керування транспортним засобом) і до кінця року нараховується 150 балів.

На даний момент бали нараховуються за правопорушення, передбачені ч.1, 2 ст.122 Кодексу України про адміністративні правопорушення, тобто за:

- перевищення встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів більш як на двадцять кілометрів на годину;

- порушення вимог дорожніх знаків та розмітки проїзної частини доріг;

- правил перевезення вантажів, буксирування транспортних засобів, зупинки, стоянки, проїзду пішохідних переходів, ненадання переваги в русі пішоходам на нерегульованих пішохідних переходах;

- порушення встановленої для транспортних засобів заборони рухатися тротуарами чи пішохідними доріжками;
- порушення правил проїзду перехресть, зупинок транспортних засобів загального користування;

- проїзд на заборонний сигнал світлофора або жест регулювальника;

- порушення правил обгону і зустрічного роз'їзду, безпечної дистанції або інтервалу, розташування транспортних засобів на проїзній частині;

- порушення правил обгону і зустрічного роз'їзду;

- користування зовнішніми освітлювальними приладами або попереджувальними сигналами при початку руху чи зміні його напрямку, використання цих приладів та їх переобладнання з порушенням вимог відповідних стандартів;

- користування водієм під час руху транспортного засобу засобами зв'язку, не обладнаних технічними пристроями, що дозволяють вести перемови без допомоги рук (за винятком водіїв оперативних транспортних засобів під час виконання ними невідкладного службового завдання);

- порушення правил навчальної їзди.

За одне порушення, передбачене ч. 1, 2 ст. 122 КУпАП, зафіксоване в автоматичному режимі, буде нараховуватися 50 балів.

Тобто протягом року можна порушити ці правила дорожнього руху тричі.

Третє. Уніфікований підхід до заходів адміністративних стягнень за порушення в сфері забезпечення безпеки дорожнього руху.

Тобто, прибрана градація заходів адміністративних стягнень (нижня і верхня планка) і за певний вид правопорушення призначається конкретний штраф.

Наприклад, якщо раніше за ДТП «залізо в залізо», тобто по ст. 124 КУпАП був штраф від 20 до 25 НМДГ. То тепер, штраф буде в розмірі 20 НМДГ.

Штрафи, за правопорушення, зафіксовані в автоматичному режимі, теж приведені до одного знаменника і знижені до нижньої планки.

Ймовірно, це зроблено, щоб хоч якось обійти Рішення Конституційного Суду України від 22.10.2010 року по справі № 1-34 / 2010 року про офіційне тлумачення положень частини першої статті 14-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (справа про адміністративну відповідальність у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху), яким було визнано неконституційним порядок розгляду справ про адміністративні правопорушень без участі особи, яка притягається до адміністративної відповідальності.

Оскільки міра відповідальності має індивідуальний характер і повинна враховувати особистість яка притягається до відповідальності, обставини вчинення правопорушення, обставини що пом'якшують і обтяжують вину, що природно неможливо без безпосередньої участі правопорушника.

Тому, щоб не «гнівити» Конституційний Суд і введені єдині, уніфіковані для всіх розміри штрафів.

Що змінилося?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online