Заміна батарей опалення в квартирі своїми руками або через ЖЕК, покрокова технологія, ціни

  1. Опис робіт по кроках
  2. Як вибрати майстра?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Якщо квартира розташована в будинку старої забудови, найімовірніше вона обладнана чавунними батареями. При всіх своїх достоїнствах ці опалювальні прилади мають ряд мінусів: недостатню теплопровідність матеріалу, малу площу тепловіддачі, схильність гідравлічним ударам, застарілий дизайн. Рано чи пізно назріває необхідність заміни батарей - з метою підвищення ефективності системи опалення, при засміченні, через появу течі. Попередньо слід виконати комплекс підготовчих робіт, визначитися з підрядником, дізнатися вартість установки радіаторів під ключ. Щоб не потрапити під адміністративні санкції, бажано вивчити правила узгодження процедури заміни з комунальними службами.

Щоб не потрапити під адміністративні санкції, бажано вивчити правила узгодження процедури заміни з комунальними службами

Зміст:

  1. Критерії вибору батарей
  2. Інструкція монтажу
  3. Ціна послуг майстрів
  4. Як вибрати фахівця?
  5. Заміна через ЖЕК

Основні етапи підготовки

Щоб витрачені в ході перевстановлення кошти і сили не були марними, спочатку вибирається секційний або пластинчастий радіатор. Береться до уваги не тільки вартість моделі, а й її потужність, а також ефективність роботи з урахуванням особливостей центральної системи опалення. Критерії вибору викладені далі.

Батарея розташовується під вікном і повинна перекрити як мінімум 70% його ширини. Заслуговують на увагу і монтажні розміри: 8-12 см до підлоги; 10-12 від підвіконня; між приладом і стіною - 3-5 см. Якщо витримати рекомендовані параметри, батарея буде краще віддавати тепло.

  • Технічні характеристики системи.

До них відноситься кислотність (Ph), рівень забрудненості теплоносія, а також його найбільша температура, робоче і випробувальне тиск. Всі ці дані заздалегідь з'ясовують в керуючої компанії. Тиск вище 10 Бар легко витримують біметалічний або литий алюмінієвий радіатор (останній вимагає високої якості води). З кислотним або лужним теплоносієм краще взаємодіє чавун, але обмеження по тиску - всього 9-10 Бар. Біметалічні радіатори опалення з колекторами з нержавійки нормально функціонують при Ph нижче 6 і вище 9.

  • Теплова потужність приладу.

Щоб обігрів був оптимальним, бажано з'ясувати в ЖЕКу значення тепловтрат по кожному приміщенню. Якщо ця інформація недоступна, батарея розраховується самостійно - за допомогою онлайн-калькулятора або вручну.

Опис робіт по кроках

Після отримання дозволу від ЖЕКу і покупки приступають до заміни старих опалювальних приладів. Основні етапи процесу такі:

1. Зливається теплоносій з стояка. Процедуру виконують працівники ЖЕКу. Батарея може змінюватися і при заповненій системі, але для цього необхідна спеціальна запірна арматура.

2. Демонтаж приладів. При наявності різьбових з'єднань гайки відкручують. Якщо різьблення стара або батарея приварена, її демонтують за допомогою газореза. Старі власники теж видаляють доступними способами, потім закладають в стінах отвори. Поверхня після цього повинна бути абсолютно гладкою, щоб краще відображати теплове випромінювання.

3. Розмітка та встановлення нових кронштейнів. Їх кількість і розташування залежить від того, які розміри має батарея і скільки в ній секцій.

4. Монтаж арматури і навішування приладів. На радіатор зазвичай встановлюють повітровідвідник (наприклад, кран Маєвського), перехідник під нього, заглушки, прокладки. Щоб кожна батарея могла бути відключена для усунення неполадок, на вході і виході ставлять повнопрохідні кульові крани. До біметалічним і сталевим панельним моделям бажано підключити фільтри для очищення води, що циркулює в теплоцентралях

5. Підключення трубопроводів. Якщо квартира розташована в багатоповерховому будинку з вертикальною розводкою, найчастіше застосовують бічну схему підключення до стояка. Багатосекційний радіатор зазвичай приєднується по діагональної схемою.

6. Обпресування (випробування). Заповнення системи теплоносієм здійснює представник комунального господарства. Якщо із застосуванням випробувального тиску немає протікання, все підключено правильно.

Скільки коштує заміна радіаторів?

Демонтувати старі і встановити нові прилади опалення можна самостійно, але більш надійним варіантом (це підтверджують відгуки) є залучення бригади фахівців. Досвідченим майстрам на заміну одного радіатора знадобиться кілька годин. Для повного оновлення системи опалення (якщо квартира велика) буде потрібно кілька днів.

Вартість матеріалу і роботи залежить від типу і кількості радіаторів, складності комплектації. Щоб визначитися з витратами, бажано скласти перелік комплектуючих для кожного приладу. Наприклад, 8-секційний біметалічний радіатор Radena з необхідною арматурою і ущільнювачами обійдеться приблизно в 7300 руб.

Вартість робіт по заміні однієї батареї складається з оплати окремих операцій і залежить від необхідності застосування зварювання. Орієнтовні ціни наведені в таблиці.

Послуга Ціна, рублі Демонтаж батареї опалення 300 Одна батарея на різьбі, монтаж 2500 Монтаж радіатора на різьбовому з'єднанні від 12 секцій (діагонально) 2700 - 4000 Установка з використанням газосварки 6000 Установка радіатора від 12 секцій з використанням газосварки (діагонально) 4500 - 6000 Підключення терморегулятора 300 Монтаж додаткових кранів 600

Щоб заміна старих батарей була виконана швидко і кваліфіковано, краще замовити послугу під ключ. Вона включає в себе витрати на кріплення, ущільнювачі, арматуру і оплату праці (прилад купується окремо). У Москві така послуга коштує 6000-7000 рублів, а якщо потрібно замінити стояк - 10000.

Як вибрати майстра?

Найчастіше компанію знаходять самостійно, попередньо проаналізувавши думку споживачів. Можна звернутися і в ЖЕК, який володіє контактними даними подібних організацій. При самостійному підборі слід перевірити майбутнього підрядника за кількома напрямками:

1. переконатися в наявності у нього ліцензії СРО (саморегулівної організації) на виконання робіт;

2. уточнити загальний стаж перебування компанії на ринку подібних послуг;

3. вивчити відгуки клієнтів про кваліфікацію майстрів і наявності у них сучасного обладнання;

4. в бесіді з менеджером встановити, чи можливо виконання розрахунку для конкретного приміщення;

5. з'ясувати, чи надає фірма технічні та гарантійні документи.

Як встановити батареї через ЖЕК?

Російське законодавство дозволяє власникам користуватися послугами сторонніх організацій, про що заздалегідь повинні бути повідомлені КК або ЖЕК. Без цього жодна батарея не може бути демонтована, оскільки є загальнобудинкових майном. Крім того, якщо нові радіатори опалення могутніше старих або складаються з більшого числа секцій, це знизить температуру повітря у сусідів по стояку. У разі заміни батарей опалення без узгодження з ЖЕКом власника квартири можуть зобов'язати повернути старі прилади на свої місця.

Якщо квартира знаходиться в багатоповерхівці, і її власник в індивідуальному порядку вирішив поставити інші радіатори опалення, йому варто ознайомитися з зразковим планом дій в цьому напрямку.

1. Пошук виконавця.

2. Підготовка пакету документів. Крім підтвердження права фахівця на проведення робіт в ЖЕК подають такі документи:

  • виписку про підрядника з бази ЕГРЮЛ (реєстру юридичних осіб);
  • заяву про заміну;
  • документ, що встановлює право заявника на житло;
  • технічний паспорт квартири, в якій планується заміна.

3. Подача заяви про відключення стояка. Це роблять після отримання дозволу на заміну (через 1,5-2 місяці після першого звернення в керуючу компанію). В результаті власнику видається документ із зазначенням дати і тривалості відключення, ця ж інформація надходить до виконавця.

Коли роботи будуть закінчені, співробітників КК викликають для приймання і проведення технічної експертизи, за результатами якої нові батареї опалення ставляться на облік.

Якщо квартира підлягає капітальному ремонту, він передбачає і установку нових приладів. Наприклад, чавунний радіатор в закритій системі, згідно з нормою, повинен прослужити 30-40 років. Після закінчення цього терміну можна вимагати безкоштовної заміни батарей через ЖЕК, починаючи процедуру з подачі тих же документів (крім даних про виконавця). На жаль, законодавець не регламентує терміни виконання робіт в подібних ситуаціях. Але якщо подати заяву про заміну радіаторів завчасно, є надія, що до початку наступного опалювального сезону квартира буде оснащена новими приладами.

Якщо батарея вийшла з ладу, усунення неполадок - прямий обов'язок керуючої компанії, причому роботи виконуються безоплатно. Звертаючись до ЖЕКу, в заяві чітко вказують, що радіатор несправний. Не варто писати, що він забезпечує поганий обігрів: удосконалення системи опалення оплачується споживачем (згідно «Методичній посібника з утримання та ремонту житлового фонду» від 2004 г). Офіційна заміна радіаторів через ЖЕК дозволяє не тільки знизити вартість робіт. Якщо він потече, витрати по усуненню аварії понесе виконавець, а не власник квартири.

Скільки коштує заміна радіаторів?
Як встановити батареї через ЖЕК?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online