Мінекономрозвитку Росії запропонувало змінити діючі норми про банкрутство

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Мінекономрозвитку Росії вважає, що необхідно міняти чинне законодавство про банкрутство на користь розширення можливостей щодо відновлення платоспроможності боржника Мінекономрозвитку Росії вважає, що необхідно міняти чинне законодавство про банкрутство на користь розширення можливостей щодо відновлення платоспроможності боржника. Про це розповів заступник директора департаменту фінансово-банківської діяльності та інвестиційного розвитку Мінекономрозвитку Росії Михайло Бештоев на конференції «Інститут банкрутства в Росії. Практика і технології проведення банкрутств », організованої газетою« Ведомости »15 вересня. Сьогодні існує серйозний «перекіс» банкрутства юридичних осіб в сторону конкурсних процедур у порівнянні з оздоровчими. На думку відомства, причиною цього є пізнє ініціювання банкрутства в більшості випадків - часто боржник не зацікавлений в тому, щоб подати заяву боржника на тій стадії, коли у компанії ще є активи. Михайло Бештоев впевнений, що для вирішення існуючої проблеми необхідно спростити введення такої процедури, як фінансове оздоровлення.

Нагадаємо, фінансове оздоровлення застосовується в справі про банкрутство до боржника з метою відновлення його платоспроможності та погашення заборгованості відповідно до графіка погашення заборгованості (абз. 14 ст. 2 Федерального закону від 26 жовтня 2002 № 127-ФЗ " Про неспроможність (банкрутство) "; Далі - закон про банкрутство). При цьому клопотання про введення фінансового оздоровлення подається в ході процедури спостереження ( п. 1 ст. 76 закону про банкрутство ). Якщо дозволити боржникам і кредиторам подавати заяву про введення фінансового оздоровлення, минаючи спостереження, це дозволить "спростити життя" підприємцям за рахунок скорочення обов'язкових процедур. У міністерстві переконані, що цей захід дозволить зберегти не один бізнес.

Дізнайтеся про відступлення права (вимоги) в рамках процедур банкрутства з "Енциклопедії рішень. Договори та інші угоди" в інтернет-версії системи ГАРАНТ. Отримайте безкоштовний доступ на 3 дні!

Отримати доступ

Мінекономрозвитку Росії вважає, що в існуючому вигляді сама по собі процедура спостереження неефективна і потребує спрощення. Відповідно до чинного закону, з дня винесення арбітражним судом ухвали про введення спостереження кредитори можуть пред'явити до боржника вимоги за грошовими зобов'язаннями та про сплату обов'язкових платежів, за винятком поточних платежів ( п. 1 ст. 63 закону про банкрутство ). Відомство пропонує виключити цю норму, а термін спостереження скоротити до двох місяців (зараз він не може перевищувати строку розгляду справи про банкрутство - семи місяців згідно ст. 51 , п. 3 ст. 62 закону про банкрутство ). При цьому Михайло Бештоев передбачає, що в разі введення запропонованих новел спостереження буде застосовуватися тільки у виняткових випадках.

Крім того, відомство пропонує дозволити введення арбітражним судом фінансового оздоровлення проти волі кредиторів. Нагадаємо, в даний час фінансове оздоровлення за загальним правилом вводиться арбітражним судом на підставі рішення зборів кредиторів ( ч. 1 ст. 80 закону про банкрутство ). Якщо поправки будуть схвалені, то при обговоренні можливості введення даної процедури боржника потрібно буде довести, що після її введення кредитори отримають не менше, ніж він міг би отримати в результаті конкурсного виробництва. «Не варто цього боятися. Рішення про введення фінансового оздоровлення без урахування волі кредиторів не спрямоване проти останніх - воно буде мати на меті подолання нераціональної позиції. Ввести таку процедуру буде непросто, але сам факт наявності у боржника можливості довести суду, що він в змозі відновити свою платоспроможність, буде стимулювати кредиторів йти на якісь поступки », - висловив свою думку Михайло Бештоев.

Крім цього, в Росії може з'явитися розподіл вимог кредиторів на класи, яке присутнє в багатьох зарубіжних правопорядках. Його мета - в залежності від економічного змісту вимог надати кожному класу кредиторів персональні умови. Наприклад, одні кредитори зацікавлені в збереженні бізнесу боржника - адже останній є для них надійним контрагентом, який виявився в тимчасовому скруті. Інші, навпаки, бажають боржнику якнайшвидшого настання банкрутства. Таким чином, різні групи кредиторів можуть мати різні очікування від боржника. Передбачається, що голосування за затвердження плану фінансового оздоровлення буде проводитися за класами. Якщо в кожному класі за затвердження плану проголосувало більше 50% кредиторів, він може вважатися схваленим. Мінекономрозвитку Росії впевнене, що поділ кредиторів на класи дозволить забезпечити більшу гнучкість при проведенні банкрутства.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online