Яку відповідальність несе поручитель?

  1. Субсидіарна і солідарна відповідальність поручителя за договором поруки
  2. Відповідальність поручителя в разі смерті та при банкрутстві позичальника

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Яку відповідальність несе поручитель, розповімо в наведеній статті. Також для наочності нижче будуть наведені відповідні приклади з судової практики. Яку відповідальність несе поручитель, розповімо в наведеній статті

фото:

Субсидіарна і солідарна відповідальність поручителя за договором поруки

Відповідальність поручителя в разі смерті та при банкрутстві позичальника

Субсидіарна і солідарна відповідальність поручителя за договором поруки

Відповідальність поручителя полягає в погашенні ним зобов'язань боржника в разі, якщо останній їх не виконає або виконає не в повному обсязі або невідповідним чином (ст. 363 Цивільного кодексу РФ).

За замовчуванням вважається, що боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники. Це означає, що кредитор має право звернутися з вимогою про виконання зобов'язання на свій розсуд до будь-якого з них або відразу до всіх (п. 1 ст. 323 ЦК України).

Але договором поруки або законодавством в конкретних випадках може встановлюватися субсидіарну (додаткова) відповідальність поручителя. При цьому буде матися на увазі, що звернення кредитора з названим вимогою до поручителя допускається тільки при виконанні сукупності умов (п. 1 ст. 399 ЦК України):

  • назване вимога перед цим було в належному порядку представлено щодо основного боржника;
  • було отримано відмову боржника від виконання вимоги або ніхто не почув у принципі ніякої відповіді упродовж розумного строку.

ВАЖЛИВО! Неприпустимо уявлення кредитором такого вимоги до поручителя, якщо його можна задовольнити за допомогою заліку зустрічних вимог до боржника або безспірного стягнення з нього коштів (п. 2 названої статті).

Рекомендуємо також ознайомитися з корисною судовою практикою з даного питання в нашій статті Що таке субсидіарну відповідальність за ГК РФ? .

Відповідальність поручителя в разі смерті та при банкрутстві позичальника

Смерть боржника, в т. Ч. За кредитним договором або договором позики, не припинить поручительства (п. 4 ст. 367 ЦК України).

У цій ситуації поручитель по даному зобов'язанням не буде правомочний робити посилання на обмежену відповідальність спадкоємців боржника за борговими зобов'язаннями останнього (визначення Алтайського крайового суду від 31.05.2016 по справі № 33-6146 / 2016).

ВАЖЛИВО! Обсяг вимог поручителя, що пред'являються в порядку регресу до спадкоємців, обмежений обсягом спадкової маси, прийнятої такими спадкоємцями, але перед кредитором він відповідає за забезпеченим зобов'язанням в повному обсязі (див. П. 2 постанови Пленуму ВАС РФ «Про деякі питання» від 12.07.2012 № 42).

Банкрутство боржника, як юрособи, так і громадянина, саме по собі не припиняє поручительства.

Припинення позики через виключення з ЕГРЮЛ позичальника не припинить поручительства, якщо кредитор до завершення процедури ліквідації боржника скористався своїм правом щодо поручителя шляхом направлення позову. Інакше ж поручитель повинен буде погасити борг навіть ліквідованого боржника в частині, забезпеченої таким поручительством (див. Визначення ВС Удмуртської Республіки від 09.03.2016 по справі № 33-711).

Визнання боржника-фізособи банкрутом також не виступає підставою для припинення поруки (див. Визначення Хабаровського крайового суду від 29.07.2016 по справі № 33-5697 / 2016).

Отже, в ст. 363 ГК РФ роз'яснено, яку відповідальність несуть поручителі при невиконанні чи неналежному виконанні боржником свого зобов'язання. Банкрутство боржника і смерть боржника-фізособи самі по собі не припиняють поручительства.

Автор: RusЮріст

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online