Що це таке КПП в реквізитах організації?

  1. Як розшифровується КПП
  2. Порядок присвоєння коду
  3. Трохи про реквізити
  4. КПП при проведенні тендерів
  5. КПП та ІПН

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Як правило, всі громадяни хоча б раз в житті стикалися в різних фінансових документах з абревіатурою КПП Як правило, всі громадяни хоча б раз в житті стикалися в різних фінансових документах з абревіатурою КПП. Якщо справа була в банку, то цифрову комбінацію, наступну за цим скороченням, разом з іншими реквізитами просто переписують, що не задаючись питанням, для чого вона потрібна.

Тим часом деяким громадянам іноді доводиться вказувати реквізити, не маючи перед очима зразка, і тут виникають проблеми, адже їх вкрай важливо вказати абсолютно точно, інакше є ризик помилкової відправки грошових коштів.

Працівникам бухгалтерії в процесі роботи постійно доводиться стикатися з необхідністю вказувати цей код в різних формах і бланках, при складанні звітності для податкової або в ході здійснення платежів.

Як розшифровується КПП

Дане скорочення є кодом, що визначає причину постановки суб'єкта на облік в податкових органах. Він обов'язково вказується в реквізитах компанії разом з іншими ідентифікують даними.

Цей код складається з дев'яти цифр, за допомогою яких відбувається визначення платника податків в системі. Найчастіше дане поєднання згадується поряд з ІПН. КПП містить три групи цифр, кожна з яких має власну смислове навантаження. Зокрема:

  • перших чотири є кодовим позначенням російського регіону, в якому зареєстрований податковий агент;
  • дві наступні цифри вказують на причину реєстрації;
  • останні три повідомляють про кількість постановок на облік.

Таким чином, якщо, наприклад, останнє значення виглядає як «003», то це означає, що податковий агент тричі проходив процедуру реєстрації. У той же час чимало фахівців мають до КПП претензії. Вони вказують, що код не дозволяє забезпечити його перевірку контрольної сумою. Дана причина і зумовила необхідність вказувати разом з ним ще й ІПН.

Порядок присвоєння коду

З КПП підприємець стикається вже на перших етапах реєстрації своєї фірми. Є такі підстави для постановки на облік податкового агента:

  • первинна реєстрація;
  • вторинна - коли господарюючий суб'єкт змінив місце знаходження;
  • код присвоюється окремому підрозділу компанії, розташованому в іншому регіоні в заявному порядку;
  • також він видається за місцем знаходження головного офісу або будь-якого майна організації.

Одночасно з КПП установі присвоюється та ІПН.

При складанні коду використовують дані, що містяться в ЕГРЮЛ (Єдиного держреєстру юросіб). У той же час на практиці розглянутий код видавався і з багатьох інших причин, однак перераховані вище є найбільш поширеними.

Трохи про реквізити

Реквізити, що привласнюються компанії, діляться на дві категорії:

  • банківські;
  • загальні.

До останньої належать:

  • найменування фірми;
  • форма організація справи (ТОВ та ін.);
  • назва головної структури;
  • контактні дані;
  • свідоцтво про Державну;
  • інформація про власників і керівників.

Коли мова заходить про банківські реквізити, мають на увазі наступні:

  • розрахунковий рахунок;
  • назва банку (Ощадбанк, ВТБ 24 і ін.);
  • БИК (ідентифікатор фінансової установи);
  • кореспондентський рахунок;
  • ідентифікаційні коди комерційної організації (ОКПО і КПП).

Реквізити суб'єкта підприємницької діяльності обов'язково повинні міститися в фірмових бланках в повному вигляді і частково на офіційній пресі. Вони також включаються до реєстраційних даних і присутні в виданих державою документах (ліцензіях, різних свідченнях), що підтверджують законність господарської діяльності.

Вказувати КПП обов'язково необхідно у всіх документах, що оформляються при здійсненні безготівкових розрахунків.

Податкові органи не надають код причини, що обумовило постановку на облік індивідуальних підприємців. Також вони не мають права користуватися круглою печаткою. ІП при оформленні фінансових документів вказує лише власний ІПН.

КПП при проведенні тендерів

Дані конкурсні торги, організовувані державними або муніципальними органами влади, зазвичай вимагають, щоб підприємство, яке подало заявку на участь в них, мало КПП. Варто відзначити, що в цілому законодавство РФ не забороняє господарюючим суб'єктам без даного реквізиту брати участь у тендерних закупівлях, але, як правило, офіційні структури в даному випадку користуються прецедентним принципом.

Тому великі шанси отримання відмови вже на першому етапі конкурсу. Офіційно чиновники вказують - справа тут зовсім не в тому, що існує якась практика недопущення ІП до тендерів - приймається до уваги те обставина. Вони дуже часто вони просто не в змозі впоратися з певним обсягом робіт. Таким чином, не маючи законних підстав відмовити ІП, їх відсівають шляхом введення занадто конкретизованих, свідомо нездійсненних умов. Зокрема, нерідко потрібно, щоб в компанії була посада директора.

З усього цього можна зробити цілком однозначний висновок - отримання господарюючим суб'єктом КПП дозволить того підвищити власну конкурентоспроможність, при участі в тендерних закупівлях.

КПП та ІПН

Відповідно до практики, дуже рідко, коли цей реквізит зазначається без згадки ІПН. Компанії, оформляючи документально той чи інший вид діяльності, обов'язково вказують обидва цих реквізиту.

По суті, в якійсь мірі вони схожі між собою. При формуванні ідентифікаційного номера платника податків застосовуються в цілому ті ж принципи, що і для КПП:

  • перші дві цифри ІПН вказують на регіональну приналежність;
  • наступна пара є позначенням місцевого відділення податкової служби;
  • далі йде п'ятизначна комбінація, що представляє собою порядковий номер реєстрації юридичної особи, аналогічний тому, що наведено в ЕГРН;
  • остання позиція - контрольна.

При цьому, у випадку з банками, у всіх його регіональних підрозділів ІПН буде ідентичним, в той час як КПП в кожній місцевості свій. Наприклад, у відділення Ощадбанку в Москві реквізити такі:

http://images.vfl.ru/ii/1476424810/25584fab/14511262.jpg

Тим часом в Краснодарі вони виглядають так:

http://images.vfl.ru/ii/1476424751/3aa73626/14511260.jpg

На цю особливість вкрай важливо звертати увагу при необхідності проведення будь-яких розрахунків. У разі навіть не помилки, а вказівки коду, присвоєного філії фінустанови, розташованого в іншому регіоні, гроші будуть перераховані неправильно.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online