Зразок заповнення декларації 3-ПДФО в 2019 році

  1. Кому потрібно подавати податкову декларацію 3-ПДФО
  2. Куди подавати декларацію 3-ПДФО
  3. Терміни подачі 3-ПДФО в 2019 році
  4. Зразок заповнення 3-ПДФО в 2019 році
  5. Інструкція щодо заповнення 3-ПДФО. Титульний лист
  6. Відомості про платника податків
  7. Відомості про документ, що посвідчує особу
  8. Телефон платника податків
  9. Підпис і дата
  10. 3 головні помилки в 3-ПДФО, які ми зазвичай допускаємо
  11. Заповнення 3-ПДФО при декларуванні доходів і оформленні податкового вирахування
  12. Зразки заповнення листа А і розділів 1 і 2 декларації
  13. Схожі статті

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

З 18 лютого 2018 року набув чинності наказ ФНС Росії від 25.10.2017 N ММВ-7-11 / 822 @, яким внесено зміни до форми податкової декларації з податку на доходи фізичних осіб (форма 3-ПДФО). Зазначені зміни діють і в 2019 роки для декларування доходів, отриманих у 2018 році. Розглянемо, як заповнити форму з урахуванням нових вимог.

ПДФО - податок на доходи фізичних осіб, які сплачують державі працюючі громадяни, а 3-ПДФО - це декларація, яку подають до податкової служби отримують дохід в Росії люди. У цій статті описано як заповнити декларацію 3-ПДФО, і для чого вона потрібна.

Кому потрібно подавати податкову декларацію 3-ПДФО

Декларація подається при отриманні доходу, з якого необхідно виплатити ПДФО, а також для повернення частини податку, раніше виплаченого державі. 3-ПДФО подають:

  • Індивідуальні підприємці (ІП), адвокати, нотаріуси та інші фахівці, які заробляють на хліб приватною практикою. Цих людей об'єднує те, що вони самостійно розраховують податки і платять їх до бюджету.
  • Податкові резиденти, які отримали дохід в інших державах. До податкових резидентам відносять тих громадян, хто фактично живе на території Росії мінімум 183 днів на рік.
  • Громадяни, які отримали дохід від продажу майна: машини, квартири, земельної ділянки і т.д.
  • Особи, які отримали дохід по договорами підряду , Договором цивільно-правового характеру або від здачі квартири в оренду.
  • Щасливчики, які виграли в лотерею, в ігрових автоматах або тоталізаторах, теж повинні сплатити податок зі свого виграшу.
  • При необхідності отримати податкове вирахування: при покупці квартири , за лікування , ліки , навчання і так далі.

Вам може бути цікаво: На що можна отримати податкове вирахування ?

Не плутайте цей документ зі довідкою 2-ПДФО . Вони називаються схоже і зазвичай йдуть в одному комплекті документів, але все ж це різне.

Куди подавати декларацію 3-ПДФО

Декларація подається до податкової служби за місцем постійної або тимчасової реєстрації (прописки). Вона здається особисто або відправляється поштою. Подати декларацію в податкову службу можна також через інтернет. Щоб заповнити 3-ПДФО онлайн, отримаєте в будь-якому відділенні податкової служби логін і пароль для входу в особистий кабінет платника податків. Для отримання логіну та пароля прийдіть особисто і не забудьте паспорт.

Терміни подачі 3-ПДФО в 2019 році

У 2019 декларація про податок на дохід фізичної особи за формою 3-ПДФО подається до 30 квітня. Якщо платник податків заповнив і здав звіт до вступу в силу поправок до бланку, йому не потрібно здавати відомості повторно за новою формою. Якщо потрібно заявити вирахування, то подати декларацію можна в будь-який момент року.

Зразок заповнення 3-ПДФО в 2019 році

Допомога в заповненні декларації 3-ПДФО вам надасть програма «Декларація», яку можна завантажити на сайті Федеральної податкової служби. Якщо ви заповнюєте 3-ПДФО від руки, текстові та числові поля (ІПН, дробові поля, суми і тп.) Пишіть зліва направо, починаючи з крайньої лівої клітинки або краю, великими друкованими символами. Якщо після заповнення поля залишаються порожні клітинки - в них ставляться прочерки. У пропущеного пункту ставляться прочерки в усіх осередках навпроти нього.

При заповненні декларації не можна допускати помилок і виправлень, використовуються тільки чорні або сині чорнило. Якщо 3-ПДФО заповнюється на комп'ютері, то числові значення вирівнюються по правому краю. Друкувати слід шрифтом Courier New з виставленим розміром від 16 до 18. Якщо вам не вистачило однієї сторінки розділу або листа 3-ПДФО для відображення всієї інформації використовуйте необхідну кількість додаткових сторінок того ж розділу або листа.

Суми прописуються із зазначенням копійок, крім суми ПДФО, яка округляється до повних рублів - якщо в сумі менше 50 копійок, то вони відкидаються, починаючи з 50 копійок і вище - округлюються до повного рубля. Доходи або витрати в іноземній валюті перераховуються в рублі за курсом Центрального Банку РФ на дату фактичного отримання доходів або здійснення витрат. Після заповнення необхідних сторінок декларації не забудьте пронумерувати сторінки в поле «Стор.», Починаючи з 001 до необхідної по порядку. Всі дані, занесені до декларації, повинні бути підтверджені документами, копії яких прикладіть до декларації. Для перерахування документів, прикладених до 3-ПДФО, можна скласти спеціальний реєстр.

Інструкція щодо заповнення 3-ПДФО. Титульний лист

шапка

У пункті «ІПН» на титульному та інших заповнюваних листах вказується ідентифікаційний номер платника податків - фізичної особи або фірми. У пункті «Номер коригування» проставляється 000, якщо декларація подається вперше в цьому році. Якщо потрібно здати виправлений документ, то в розділі пишеться 001. «Податковий період (код)» - проміжок часу, за який звітує людина. Якщо ви звітуєте за рік - поставте код 34, перший квартал - 21, півріччя - 31, дев'ять місяців - 33. «Звітний податковий період» - в цьому пункті вкажіть тільки попередній рік, дохід за який ви хочете задекларувати. В поле «Видається в податковий орган (код)» прописується 4-значний номер податкового органу, в якому подає документи перебуває на податковому обліку. Перші дві цифри - номер регіону, а останні - код інспекції.

Відомості про платника податків

У пункті «Код країни» зазначається код країни громадянства заявника. Код вказується за ЄДРПОУ країн світу. Код Росії - 643. Людина без громадянства зазначає 999. «Код категорії платника податків» (додаток №1 до порядку заповнення 3-ПДФО):

  • ІП - 720;
  • нотаріус та інші особи, які займаються приватною практикою - 730;
  • адвокат - 740;
  • фізичні особи - 760;
  • фермер - 770.

Поля «Прізвище», «Ім'я», «По батькові», «Дата народження», «Місце народження» заповнюються точно по паспортом або іншим документом, що посвідчує особу.

Відомості про документ, що посвідчує особу

Пункт «Код виду документа» (додаток № 2 до порядку заповнення 3-ПДФО) заповнюється одним з обраних варіантів:

  • Паспорт громадянина РФ - 21;
  • Свідоцтво про народження - 03;
  • Військовий квиток - 07;
  • Тимчасове посвідчення, видане замість військового квитка - 08;
  • Паспорт іноземного громадянина - 10;
  • Свідоцтво про розгляд клопотання про визнання особи біженцем на території РФ по суті - 11;
  • Вид на проживання в РФ - 12;
  • Посвідчення біженця - 13;
  • Тимчасове посвідчення особи громадянина РФ - 14;
  • Дозвіл на тимчасове проживання в РФ - 15;
  • Свідоцтво про надання тимчасового притулку в РФ - 18;
  • Свідоцтво про народження, видане уповноваженим органом іноземної держави - 23;
  • Посвідчення особи військовослужбовця РФ / Військовий квиток офіцера запасу - 24;
  • Інші документи - 91.

пункти « Серія і номер »,« Дата видачі »,« Ким видано »заповнюються строго по документу, що посвідчує особу. У «статусі платника податків» цифра 1 означає податкового резидент РФ, 2 - нерезидента Росії (прожив менше 183 днів протягом РФ в році декларації доходів).

Телефон платника податків

У новій формі 3-ПДФО видалені поля для зазначення адреси платника податків. Тепер ці відомості в бланку вказувати не потрібно. Досить просто заповнити поле «Номер контактного телефону». Телефон вказується або мобільний, або міський, при необхідності, з кодом міста.

Підпис і дата

На титульному аркуші вкажіть загальну кількість заповнених сторінок і число додатків - підтверджуючих документів або їх копій. У лівій нижній частині першої сторінки платник податків (цифра 1) або його представник (цифра 2) підписують документ і вказують дату підписання. Представнику потрібно прикласти до декларації копію документа, що підтверджує повноваження.

3 головні помилки в 3-ПДФО, які ми зазвичай допускаємо

Коментар експерта спеціально для сайту Сашки Букашки:

Євдокія Авдєєва
Стройенергоресурс, головний бухгалтер

Найбільш приватні помилки можна розділити на три групи:

  1. Технічні помилки. Наприклад, платник податків забуває поставити підпис на необхідних листах або пропускає листи. Також податкова відмовить у наданні відрахувань без підтверджуючих документів. Витрати покупку майна, на лікування, навчання, страхування повинні підтверджуватися договорами та платіжними документами.
  2. Некоректне заповнення або неповне заповнення даних. «Топ» таких недоліків:
    1. на титульному аркуші в рядку «номер коригування» при первинній подачі декларації ставиться 1, а треба 0;
    2. неправильний код ОКТМО.
      Подібні недоліки не такі страшні, і в гіршому випадку вони приведуть до відмови в прийомі декларації. А ось неповне заповнення деяких даних може привести до того, що податкова «неправильно вас зрозуміє», і замість того щоб надати відрахування, зажадає заплатити податок.
      Наприклад, в разі якщо платник податків в розділі «Доходи, отримані в РФ" не вкаже суму доходу, суму податку обчисленого і суму податку утриманого, то замість повернення податку платник податків перелічив його собі до доплати.
  3. Незнання законів і правил застосування вирахування. Наприклад, громадянин заплатив за навчання в 2017 році, але хоче одержати відрахування за 2018 рік. Однак податкова пільга надається саме за той рік, коли заявник заплатив за навчання, медичне обслуговування або інші послуги.

Заповнення 3-ПДФО при декларуванні доходів і оформленні податкового вирахування

Порядок заповнення 3-ПДФО залежить від того, для якого саме випадку ви подаєте декларацію. Бланк декларації містить 19 аркушів, з яких заповнити потрібно необхідні особисто вам.

  • розділ 1 «Відомості про суми податку, що підлягають сплаті (доплату) до бюджету / поверненню з бюджету»;
  • розділ 2 «Розрахунок податкової бази та суми податку з доходів, оподатковуваним по ставці (001)»;
  • лист А «Доходи від джерел в Російській Федерації»;
  • лист Б «Доходи від джерел за межами Російської Федерації, що оподатковуються за ставкою (001)»;
  • лист У «Доходи, отримані від підприємницької, адвокатської діяльності та приватної практики»;
  • лист Г «Розрахунок суми доходів, що не підлягає оподаткуванню»;
  • лист Д1 «Розрахунок майнових податкових відрахувань по витратах на нове будівництво або придбання об'єктів нерухомого майна»;
  • лист Д2 «Розрахунок майнових податкових відрахувань по доходах від продажу майна (майнових прав)»;
  • лист Е1 «Розрахунок стандартних і соціальних податкових відрахувань»;
  • лист Е2 «Розрахунок соціальних податкових відрахувань, встановлених підпунктами 4 і 5 пункту 1 статті 219 Податкового кодексу РФ»;
  • лист Ж «Розрахунок професійних податкових відрахувань, встановлених пунктами 2, 3 статті 221 Податкового кодексу Російської Федерації, а також податкових відрахувань, встановлених абзацом другим підпункту 2 пункту 2 статті 220 Податкового кодексу Російської Федерації»;
  • лист З «Розрахунок оподатковуваного доходу від операцій з цінними паперами та операцій з похідними фінансовими інструментами»;
  • лист І «Розрахунок оподатковуваного доходу від участі в інвестиційних товариствах».

Крім виплати ПДФО декларація стане в нагоді, щоб отримати податкове вирахування. Згідно із законом кожен громадянин може повернути частину раніше сплаченого державі податку, на покриття витрат на навчання, лікування, покупку нерухомості або виплату іпотечного кредиту. Подавати документи на отримання вирахування можна в будь-який день після завершення року, в якому були витрачені гроші. Відрахування можна отримати протягом трьох років.

При продажу квартири або машини, які були у власності менше 3 років, заповніть титульний лист, лист А, лист Д2 і розділи 1 і 2 декларації 3-ПДФО.

Для виплати податку з здачі квартири в оренд у заповнити потрібно тільки титульний лист, лист А і розділи 1 і 2.

При покупці квартири можна отримати податкове вирахування - заповніть титульний лист, лист А, лист Д1 і розділи 1 і 2. Такі ж сторінки заповніть для повернення ПДФО при оплаті іпотечного кредиту.

Отримати податкове вирахування на оплату освіти або лікування можна, заповнивши титульний лист, лист А, лист Е1, розділи 1 і 2.

Для отримання податкового вирахування при сплаті додаткових страхових внесків на накопичувальну пенсію або при витратах за договорами на недержавне пенсійне забезпечення та добровільного пенсійного страхування або страхування життя заповніть титульний лист, лист А, лист Е2, розділи 1 і 2.
Для отримання податкового вирахування при сплаті додаткових страхових внесків на накопичувальну пенсію або при витратах за договорами на недержавне пенсійне забезпечення та добровільного пенсійного страхування або страхування життя заповніть титульний лист, лист А, лист Е2, розділи 1 і 2

Зразки заповнення листа А і розділів 1 і 2 декларації

Розділ 2 декларації 3-НФДЛ

Розділ 2 декларації 3-НФДЛ

Лист А декларації 3-НФДЛ

Лист А декларації 3-НФДЛ

Розділ 1 декларації 3-НФДЛ

Схожі статті

comments powered by HyperComments

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online