Судове представництво у цивільних справах. Ø укладення мирової угоди, Ø передача повноважень іншій особі (передоручення),

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

сторінка 5

Ø укладення мирової угоди,

Ø передача повноважень іншій особі (передоручення),

Ø оскарження рішення суду,

Ø пред'явлення виконавчого листа до стягнення,

Ø отримання присудженого майна або грошей.

Для представників, які діють від імені недієздатних, і що володіють загальними повноваженнями, ст.133 КпШС передбачені спеціальні повноваження.

Громадські організації, які виступають в суді в якості представників своїх членів мають спільні повноваженнями і надання їм інших повноважень залежить від волі самих зацікавлених осіб.

Судовий представник має право здійснювати процесуальні дії за умови, якщо він на те уповноважений. Обсяг повноважень представника визначається законом, статутом, положенням, спеціальним актом або договором

Законні представники мають право здійснювати від імені та в інтересах експонованих ті процесуальні дії, право здійснення яких належить пропонованого, якщо для конкретного випадку законом не передбачено обмежень. Наприклад, опікун недієздатного не має права без попереднього дозволу органу опіки та піклування укладати угоди з відчуження, в тому числі обміну або дарування майна підопічного, по здачі його в найм (в оренду), у безоплатне користування або в заставу. Опікун не може здійснювати операції, що тягнуть відмову від належних підопічному прав, а також будь-які угоди, що тягнуть зменшення майна підопічного (п. 2 ст. 37 ЦК).

Для підтвердження повноважень законного представника служать свідчення органів загсу або посвідчення органів опіки та піклування.

Для допуску до участі в цивільному процесі кожен представник зобов'язаний подати документ про свої повноваження:

Ø батьки і усиновителі подають до суду свідоцтво про народження дітей, паспорт;

Ø опікуни та піклувальники - посвідчення про їх призначення.

Представники, які беруть участь в процесі на прохання довірителів повинні представити від імені останніх письмові доручення, завірені нотаріальними конторами, а також установами, підприємствами і організаціями, де працює або навчається довіритель; житлово-експлуатаційною організацією; адміністрацією стаціонарного лікувального закладу, в якому перебуває на лікуванні; командуванням військової частини, якщо довіреність видається військовослужбовцям. Довіреність, що видається засудженим громадянином засвідчується адміністрацією відповідного місця позбавлення волі. Повноваження адвоката посвідчуються ордером, що видається юридичною консультацією (ст. 45 ЦПК). Довіреність від імені юридичної особи видається керівником відповідної організації. Уповноважував актом є заявлене в судовому засіданні клопотання самого довірителя про допущення в розгляд справи його представника.

Характер повноважень добровільного представника встановлюється довірителем і повинен бути визначений в дорученні. Повноваження дає судового представнику право здійснення всіх необхідних процесуальних дій без спеціального перерахування цих дій в довіреності. Деякі процесуальні дії судовий представник може здійснювати тільки тоді, коли такі повноваження спеціально вказані в довіреності. Сюди відносяться:

Ø передача справи в третейський суд;

Ø повна або часткова відмова від позовних вимог;

Ø визнання позову;

Ø зміна предмета позову;

Ø укладення мирової угоди.

На певний ряд дій потрібне спеціальне волевиявлення довірителя, оскільки наслідки вчинення цих дій можуть виявитися дуже серйозними. Такими діями є:

Ø передоручення (передача повноважень іншій особі),

Ø оскарження рішення суду,

Ø пред'явлення виконавчого листа до стягнення,

Ø отриманні присудженого майна або грошей (ст.46 ЦПК).

Для підтвердження в суді обсягу своїх повноважень громадські представники пред'являють суду посвідчення або доручення відповідних громадських організацій.

Довіреності поділяються на три види:

Ø разова довіреність (на участь в одній справі в одному суді);

Ø спеціальна (на ведення однієї справи у всіх судових інстанціях);

Ø загальна (на ведення всіх цивільних справ, які зачіпають інтереси довірителя у всіх судових органах).

Термін дії довіреності не може перевищувати трьох років. Якщо термін в ній не вказано, вона дійсна в межах одного року з дня видачі. Довіреність, в якій немає дати її здійснення, недійсна (ст. 67 ЦК).

Порядок оформлення повноважень добровільного представника визначено в ст. 45 ЦПК. Довіреність, що видається громадянами за загальним правилом, засвідчується в нотаріальній конторі або за місцем роботи, навчання або проживання. Повноваження адвоката підтверджується ордером, що видається юридичною консультацією. Довіреність від імені юридичної особи видається керівником відповідної організацією.

Повноваження представника, який виступає в суді від імені та в інтересах Уряду РФ, повинні бути виражені в довіреності, виданої за підписом керівника (або заступника керівника) відповідного федерального органу виконавчої влади.

Повноваження представників, зазначених в пп. 6, 7 ст. 44 ЦПК, можуть бути виражені на суді в усному заяві довірителя, занесеному до протоколу судового засідання.

Коло представників на суді поділяється на:

Ø осіб, які можуть виступати представниками в суді (згідно з переліком в ст. 44 ЦПК),

Ø осіб, які не можуть бути представниками в суді (ст. 47 ЦПК). Сюди відносяться особи, які перебувають під опікою чи піклуванням, адвокати, які прийняли доручення про надання юридичної допомоги з порушенням законодавства про адвокатуру, виключені з колегії адвокатів, не можуть бути допущені судом до представництва у випадку, передбаченому п. 7 ст. 44 ЦПК.

Не можуть бути представниками в суді судді, слідчі і прокурори. За винятком випадків виступу в процесі зазначених осіб як уповноважених відповідного суду, прокуратури або як законні представники.

Відмова представника позивача від позову може бути прийнятий судом лише в тому випадку, якщо даний представник уповноважувався на вчинення тих дій. Наслідки припинення провадження у справі судом повинні бути роз'яснені сторонам. У тих випадках, коли рішення суду приведено у виконання, а потім скасовано і при новому розгляді справа припинена, повинен проводитися поворот виконання рішення. Приклад з судової практики [18]:

З серпня 1977 по травень 1980 року подружжя П. і Т. з дитиною були прописані в м Подільському в двокімнатній квартирі, наймачем якої була А. - мати П.

У зазначений період П. як працівникові Курилівської авторемонтного заводу в відомчому будинку цього заводу була надана на сім'ю з трьох осіб житлова кімната площею 16,2 кв. м з відкриттям на його ім'я фінансового особового рахунку.

У липні 1982 року по пропозицією виконкому Подільської районної Ради народних депутатів Курилівська авторемонтний завод звернувся в суд з позовом до подружжя П. і Т. про виселення їх з займаної кімнати 16,2 кв. м в будинку заводу з наданням їм колишньої двокімнатної квартири, де були прописані по травень 1980 року.

Свої вимоги позивач мотивував тим, що спірна кімната 16,2 кв.м надавалася тимчасово, без видачі ордера, відповідачі мають можливість знову прописатися і проживати в двокімнатній квартирі.

Подільський міський народний суд позов задовольнив. Судова колегія у цивільних справах Московського обласного суду це рішення залишила без зміни.

Президія Московського обласного суду за протестом заступника Голови Верховного Суду України скасував рішення народного суду і касаційну ухвалу і справу направив на новий судовий розгляд.

При новому розгляді, з огляду на відмову позивача від позову, Подільський міський народний суд справу виробництвом припинив.

1 2 3 4 [5] 6 7

сторінка 5   Ø укладення мирової угоди,   Ø передача повноважень іншій особі (передоручення),   Ø оскарження рішення суду,   Ø пред'явлення виконавчого листа до стягнення,   Ø отримання присудженого майна або грошей скачати реферат

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online