Страховка для адвоката: чи стане вона в Росії обов'язкової

  1. мета ініціативи
  2. закордонне страхування
  3. "Адвокатська страховка": чому адвокати проти
  4. думка консалтерів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Ще 15 років тому в Росії формально з'явилася обов'язок адвокатів страхувати свою професійну майнову відповідальність. Однак в 2007 році парламентарії вирішили, що для функціонування подібного правового інституту потрібно розробити спеціальний закон. Останній досі не розроблений. Експерти "Право.ru" пояснюють, чому так сталося і висловлюють свої думки про те, чи потрібна адвокатам така страховка.

У 2002 році прийнятий Федеральний Закон "Про адвокатську діяльність і адвокатуру в РФ" ввів обов'язок професійного захисника страхувати ризик своєї робочої відповідальності.

Відповідно до пп. 6 п. 1 ст. 7 Федерального закону від 31 травня 2002 року "Про адвокатську діяльність і адвокатуру в РФ" адвокат "зобов'язаний страхувати ризик своєї професійної майнової відповідальності".

Зазначене положення вступило в силу з 1 січня 2007 року. Але вже в травні 2007 року депутат Держдуми Андрій Макаров виступив з ініціативою скасувати введення обов'язкової "адвокатської страховки" до прийняття галузевого закону, який би регулював це питання. Парламентарій свою ініціативу пояснив тим, що при спробі реалізувати згадане положення на практиці "адвокатську спільноту, страховики та експерти зіткнулися з великою кількістю складних проблем внутрішнього і зовнішнього характеру".

Правове управління Держдуми тоді розкритикувало пропозицію Макарова. Парламентські юристи пояснювали, що припиняти положення закону на невизначений термін неправомірно: "Подібна ініціатива страждає відсутністю розумної стабільності правового регулювання, оскільки не містить конкретної дати, до якої норма не буде працювати".

Проте в грудні 2007 року Володимир Путін схвалив поправку Макарова, і введення "адвокатської страховки" відклали до прийняття галузевого закону. З тих пір пройшло вже 10 років, а спеціальний нормативний акт для страхування відповідальності адвокатів так ніхто і не підготував.

мета ініціативи

Денис Пучков, керуючий партнер АБ "Пучков і партнери" , Розповідає, що так і не заробили норми в Законі про адвокатуру повинні були сформувати високу ступінь довіри у росіян до юридичної професії в цілому і адвокатам зокрема: "Така страховка стала б гарантією для довірителя на випадок, якщо він зазнає збитків з вини адвоката" .

Згідно ст. 19 ФЗ "Про адвокатську діяльність і адвокатуру в РФ" адвокат "здійснює відповідно до федерального закону страхування ризику своєї професійної майнової відповідальності за порушення умов укладеного з довірителем угоди про надання юридичної допомоги".

Розвиваючи думку Пучкова, юрист АБ "Мусаєв і партнери" Олексій Голенко пояснює, що страхування професійної відповідальності адвоката спростило б повернення суми гонорару в разі можливих помилок професійних захисників. Сам Голенко на практиці переконався в тому, що "адвокатська страховка" все-таки потрібна. Один з його довірителів попросив іншого адвоката допомогти з оформленням спадщини у нотаріуса. Однак професійний захисник передоручив це завдання своєму помічникові, який не впорався з роботою. Обурений клієнт оскаржив дії недбайливого адвоката в адвокатську палату. Остання констатувала порушення в роботі юриста. Після цього клієнту довелося в судовому порядку повертати свої гроші, які він заплатив некваліфікованого адвокату. Голенко вважає неправильним, що для повернення коштів довірителю доводиться звертатися до іншого адвоката і витрачати на це додаткові гроші. На думку експерта, рішення адвокатської палати вже досить, щоб повернути кошти обманутому клієнту.

Обов'язок по страхуванню відповідальності адвокатів може з'явитися в двох варіантах, вважає Голенко:

1) Адвокат буде укладати договір страхування цивільної відповідальності зі страховиком, який має акредитуватися у ФПА або адвокатської палати суб'єкта РФ.

2) Можна запозичити правила страхування, які використовують інші фахівці:

- нотаріус (ст. 18 ФЗ "Про основи законодавства про нотаріат"),

- оцінювач (ст. 24.7 ФЗ "Про оціночної діяльності в РФ"),

- кадастровий інженер (ст. 29.2 ФЗ "Про кадастрової діяльності").

закордонне страхування

У багатьох зарубіжних країнах обговорювана ініціатива давно вже функціонує. Кирило Бєльський, адвокат, партнер АБ "Кобля і партнери" , Розповідає, що обов'язкова страховка існує в більшості європейських держав: ФРН, Франція, Швеція, Ірландія, Іспанія, Польща і Чехія, каже експерт. Наприклад, в Німеччині мінімальна страхова сума становить 250 000 євро.

Загальний кодекс правил для адвокатів країн Європейського Співтовариства (п. 3.9.1)

"Адвокати завжди повинні бути застраховані від пред'явлення позовів, пов'язаних з недостатньою професійною компетентністю. Розмір страховки визначається в розумних межах співвідносно з ризиком можливих помилок, допущених адвокатами в ході здійснення професійної діяльності".

У той же час в США страхування професійної відповідальності адвокатів є добровільним, зазначає експерт. За його словами, в деяких штатах асоціації юристів створюють власні страхові компанії або формують за рахунок членських внесків колег спеціальні резервні фонди для виплати компенсацій клієнтам, які постраждали від недобросовісної юридичної практики.

В останні роки все більшу кількість штатів (прим. Ред. - Аляска, Південна Дакота) закріплюють в етичних кодексах правило, яке зобов'язує юриста розкривати свій страховий статус клієнта. Бєльський звертає увагу і на зворотну сторону медалі: "У США клієнти поголовно подають позови до адвокатів, які програли справу. У деяких американських юрфірм частка витрат на страхування професійної відповідальності перевищує, наприклад, витрати на оренду і утримання офісу".

"Адвокатська страховка": чому адвокати проти

Денис Саушкин, партнер "Забейда, Касаткін, Саушкин і партнери" , Впевнений, що в найближчому майбутньому обговорювані норми будуть мертвими, якщо тільки не з'явиться "адвокатське ОСАГО": "На ньому страховики будуть заробляти свою" копійку ", не несучи особливих витрат на виплати". Едуард Олевінський, керівник Правового бюро "Олевінський, Буюкян і партнери" , Вважає, що нав'язувати страхування законом - це в принципі погана ідея. Юрист наголошує, що подібна послуга доречна, коли самому клієнту вигідна якісний захист. На його думку, і без встановлення такого обов'язку за страхуванням відповідальності адвокатів велике майбутнє: "Воно позбавляє юристів від зайвого нервування і збільшує кількість клієнтів-компаній, готових віддати юрпослуги на аутсорсинг". Деякі держкорпорації вже зараз погоджуються працювати лише з тими юристами, які застрахували свою професійну відповідальність. Наприклад, Агентство зі страхування вкладів, каже експерт. Правове бюро Олевінський вже давно страхує свою відповідальність, каже юрист: "Адже це конкурентна перевага компанії". У той же час він нарікає на те, що в Росії непросто знайти гідну страхову фірму з адекватними тарифами.

Такий вид добровільного страхування вже понад п'ять років використовує і фірма Михайла Кюрджева АБ "А2" . Проте юрист погоджується з колегою, що робити подібні вимоги обов'язковими поки рано: "Відсутні чіткі правила надання юридичних послуг, зараз їх може надавати будь-хто, і страховик не може визначити якість такої правової допомоги". Пучков вказує і на інший аспект: деколи складно довести причинно-наслідковий зв'язок між негативним результатом суперечки і якістю послуг адвоката. А ст. 10 "Кодексу професійної етики адвоката" і зовсім забороняє обіцяти своєму довірителю позитивний результат по будь-якій справі. Довести, що помилка адвоката привела до прийняття неправильного судового акта, можливо тільки на підставі рішення суду, вважає Пучков.

У поточних умовах змушувати адвокатів страхувати ризик своєї відповідальності - це необґрунтоване завищені вимоги до такої діяльності, впевнений експерт. Голенко додає, що введення "адвокатської страховки" збільшить вартість юридичної допомоги. Крім того, не можна виключати і появу шахрайських схем для отримання страхових виплат, попереджає юрист.

"Адвокатська страховка" може утруднити і роботу професійних захисників за призначенням. Отримуючи 550 рублів за судодень, які держава часто затримує, адвокату доведеться витратити значну суму на страхування своєї відповідальності, пояснює перший віце-президент Адвокатської палати Московської області Михайло штовханина: "У районах і регіонах, де робота по призначенню є значною частиною адвокатської діяльності, обов'язкова страховка призведе до того, що захисники стануть безкоштовним додатком для системи судочинства ". Сутнісних питань по системі функціонування обговорюваного інституту так багато, що до їх дозволу запроваджувати обов'язкову "адвокатську страховку" передчасно, впевнений штовханина.

думка консалтерів

Опитані "Право.ru" консалтери теж сходяться на думці, що одна з основних проблем при страхуванні професійної відповідальності юриста - це оцінка збитку, який він заподіяв клієнту. Але в рамках чинного російського закону і правозастосовчої практики це навряд можливо вважає Марія Міхеенкова, юрист Dentons . Вона пояснює труднощі вироблення загальних критеріїв, щоб оцінити збиток в спірних ситуаціях і задає такі питання: "Як визначати конкретний розмір збитку довірителя - за ціною позову? Але як оцінювати результати за тими спорах, де мова не про матеріальне, а про визначення порядку користування загальною квартирою або місця проживання дитини? "

У Росії ніколи не було високого ризику відповідальності за неякісні юридичні послуги на практиці, додає Віктор Гербутов, к. Ю. н., партнер Noerr : "Так що спочатку треба дочекатися, коли російські суди почнуть охоче стягувати збитки, які завдали своїм довірителям" недбайливі "юристи". Тоді-то і з'являться реальні передумови для обов'язкового страхування професійної відповідальності адвокатів, впевнений експерт. Доповнюючи своїх колег, колишній старший консультант KPMG , А нині юрист DS LAW , Ольга Леонова пояснює, що консалтери зазвичай пропонують альтернативні варіанти для своїх клієнтів: "Довірителі самі вибирають прийнятний для себе варіант, враховуючи всі юридичні ризики, описані консультантом". Таким чином, консультант захищає себе від потенційних позовів з боку незадоволеного клієнта, резюмує Леонова.

Вона пояснює труднощі вироблення загальних критеріїв, щоб оцінити збиток в спірних ситуаціях і задає такі питання: "Як визначати конкретний розмір збитку довірителя - за ціною позову?
Але як оцінювати результати за тими спорах, де мова не про матеріальне, а про визначення порядку користування загальною квартирою або місця проживання дитини?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online