Нотаріус - Опис професії. Де вчитися і де працювати

  1. опис професії Нотаріус (лат. Notarius - писар, секретар) - юрист, який здійснює передбачені законом...
  2. Середня зарплата
  3. Освіта (Що треба знати?)
  4. Місце роботи та кар'єра
  5. Споріднені професії:

опис професії

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Нотаріус (лат. Notarius - писар, секретар) - юрист, який здійснює передбачені законом нотаріальні дії (оформлення довіреностей, заповітів, дарчих, угод купівлі-продажу і т. Д.).

Нотаріуси виконують такі дії: посвідчують угоди (договори про купівлю-продаж, дарування житлових будинків, заповіти, доручення та ін.); видають свідоцтва про право на спадщину та ін., засвідчують вірність копій документів і виписок з них, справжність підпису на документах; при необхідності передають заяви громадян, державних установ, підприємств, організацій та ін. іншим громадянам, державним установам, підприємствам, організаціям та ін.

Нотаріуси роз'яснюють звернулися до них людям ( «сторонам») їх права і обов'язки, попереджають про наслідки вчинюваних нотаріальних дій. На прохання громадян, державних установ, підприємств та громадських організацій нотаріуси складають проекти угод і заяв, виготовляють копії документів і виписки з них.

Нотаріус діє від імені Російської Федерації, повністю спираючись на прийняті в країні закони, і завіряє всі оформляються документи персональної гербовою печаткою. Копії цих документів зберігаються в нотаріальній конторі, тому при виникненні в майбутньому якихось спірних питань завжди є можливість, звернувшись до цього архіву, встановити правомірність скоєних дій (наприклад, угод купівлі-продажу).

Основна місія нотаріусів - попередження цивільно-правових спорів, завчасне вирішення тих питань, які потенційно можуть перерости в конфлікт і викликати судовий розгляд. Це свого роду правове миротворчість, попереджувальне правосуддя. Як кажуть юристи, «якщо суперечки породили суддів, то небажання сперечатися - нотаріусів».

Нотаріуси можуть працювати як в державній нотаріальній конторі, так і займатися приватною практикою (і в тому, і в іншому випадку оформлення ними документи мають однакову юридичну силу, і з клієнтів стягується за ту чи іншу послугу однакова сума, розмір якої визначається законодавчо). Зрозуміло, ці фахівці повинні прекрасно знати чинне законодавство та своєчасно відстежувати всі його зміни, володіти правилами нотаріального діловодства.

Нотаріус, вперше призначений на посаду, складає присягу такого змісту: «Урочисто присягаю, що обов'язки нотаріуса буду виконувати відповідно до закону і совістю, зберігати професійну таємницю, в своїй поведінці керуватися принципами гуманності та поваги до людини».
Робота цього фахівця пов'язана з високою відповідальністю. Адже якщо його помилка призведе до того, що клієнт зазнає збитків (наприклад, втратить квартиру через невірно оформлені документи купівлі-продажу), нотаріус за рішенням суду зобов'язаний буде відшкодувати завдані збитки. Якщо ж він свідомо піде на зловживання службовим становищем, оформить що-небудь з порушенням закону, то не тільки втратить ліцензію, але і буде притягнутий до кримінальної відповідальності.

Особисті якості

Для успішної роботи нотаріуса потрібні такі психологічні якості, як уважність, пунктуальність, посидючість, принциповість. Важлива і нервово-психічна стійкість: адже доводиться стикатися з невдоволенням клієнтів, а часом і з відкритим тиском представників кримінального світу.

Він повинен уміти розташовувати відвідувачів до довіри, бути завжди готовий виконати свої обов'язки в незвичайних умовах (наприклад, посвідчення останньої волі прикутого до ліжка тяжкохворого).

Середня зарплата

Розмір заробітної плати кожного співробітника нотаріальної контори залежить від регіону, де він працює, а також кваліфікаційного рівня (помічник, стажист, спеціаліст), обсягів виконуваної роботи і певних індивідуальних чинників.

Мінімaльнaя зарплата - 34.000 рублeй. Мaксімaльнaя - 105.000 рублeй. Срeдняя - 50.000 рублeй

Освіта (Що треба знати?)

Щоб стати нотаріусом, необхідно отримати вищу юридичну освіту, пройти стажування не менше року в нотаріальній конторі, скласти кваліфікаційні іспити і отримати державну ліцензію (видається регіональними органами юстиції). Отримання такої ліцензії - процедура досить складна, так як її видають відповідно до розрахунковою кількістю нотаріусів, необхідних в кожному регіоні, а бажаючих зайняти ці вакансії істотно більше. Для тих, хто вже має таку ліцензію, працевлаштування проблем зазвичай не становить.

Місце роботи та кар'єра

Нотаріальні контори. Основні кар'єрні перспективи нотаріуса пов'язані з відкриттям власної нотаріальної контори, в яку він має право запрошувати і інших найманих працівників.

Згідно з чинним законодавством, нотаріусу заборонено займатися підприємництвом і який-небудь професійною діяльністю, крім власне нотаріату, а також наукової роботи і викладання. Тому перехід до іншої роботи або відкриття власного бізнесу означають припинення кар'єри нотаріуса, відмова від ліцензії.

Споріднені професії:

адвокат , прокурор , психолог , суддя Юрисконсульт юрист

Де вчитися?

Що треба знати?
Що треба знати?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online