Подарунок співробітникові в ПДФО (податок на доходи фізичних осіб) - в 2019 році, новорічні внески, код в бухобліку, вартість і термін сплати

  1. Від кого можливий презент
  2. Головні параметри
  3. взаємопов'язані нюанси
  4. Сплата до фондів
  5. Як в бухобліку відобразити подарунок співробітнику в ПДФО
  6. Інші деталі
  7. Залежність від вартості і строків
  8. важливі особливості
  9. Для дітей під Новий Рік

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Співробітники компанія отримують у вигляді заохочення подарунки від свого керівництва. У такому випадку і у самого працівника, і у бухгалтера організації виникають питання, чи потрібно в 2019 році платити податок на доходи фізичних осіб і відображати подарунок співробітнику в 6-ПДФО, чи обкладаються подарунки страховими внесками, як відобразити це в бухобліку і т.д .

Коли видається подарунок, це повинно бути оформлено наказом по організації. Якщо вартість дарунка більше 3 тис. Рублів, згідно зі статтею 574 Російського Цивільного кодексу повинен письмово оформлятися договір дарування, сторонами якого буде компанія і безпосередньо працівник. У разі відсутності цього документа позабюджетні фонди мають право нараховувати страхові внески.

Що стосується ПДФО, то його нараховують, якщо загальна вартість подарунків на рік вище 4 тис. Рублів. Податок утримується не з усієї суми, а тільки з тієї, яка перевищує 4 000 руб., І утримується він з заробітку працівника.

Стаття 574. Форма договору дарування

Від кого можливий презент

Людина може отримувати подарунки від наступних категорій дарувальників:

  • роботодавець;
  • благодійник;
  • член сім'ї або родич.

Роботодавці, наприклад, можуть виплачувати одноразові винагороди своїм співробітникам, які приурочені до дня народження або іншої події. З одного боку, така виплата виступає в якості подарунка, з іншого - є винагородою за роботу, оскільки при визначенні її розміру враховується стаж роботи, посаду людини, наявність у нього дисциплінарних стягнень.

З огляду на це Міністерство Фінансів РФ в своїх листах від 2012 року роз'яснило, що виплати, пов'язані зі знаменними датами і інші, які не мають відношення до виробничих результатів праці, не повинні визнаватися витратами на оплату праці, тому обкладаються прибутковим податком, якщо сума вартості подарунків перевищує 4 тис. рублів за рік.

Що стосується отримання людиною благодійної допомоги або пожертвувань від різних благодійних організацій, то в даному випадку не передбачається сплата ПДФО, якщо організація є офіційно зареєстрованою та працює відповідно до російського законодавства. В цьому випадку дари найчастіше подаються в натуральній формі.

Подарунки від родичів найчастіше не мають великої цінності, а тому не вимагають держреєстрації, виняток може становити нерухомість, авто, земельну ділянку і в деяких випадках великі суми грошей.

Головні параметри

Для правильного оформлення передачі подарунка працівникові і нарахування податків і внесків з даної операції, слід кваліфікувати дар з позицій трудового і цивільного законодавства:

  • Подарунок, який не має відношення до трудової діяльності, підпадає під положення Цивільного кодексу. Даний закон визначає подарунок, як річ, яка на безоплатній основі передається від однієї сторони до іншої. В даному випадку роботодавець виступає дарувальником, а співробітник обдаровуваним. Передається дар на основі договору дарування, якщо його вартість більше 3 тис. Рублів. Що стосується форми укладання договору дарування, то при вартості подарунка до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, він може бути укладений як в усній, так і в письмовій формі. Якщо ж подарунок коштує більше трьох тисяч, договір укладається виключно в письмовій формі. Практика показує, що будь-який договір краще підписати на папері, це не дасть контролюючим органам підстав сумніватися в тому, що контракт має цивільно-правовий характер.
  • Трудовий кодекс дозволяє роботодавцю нагороджувати співробітників цінними подарунками, які виступають в якості заохочення за працю. У подібному випадку такий дар є частиною оплати праці, а підставою для його передачі виступає вже не договір дарування, а трудовий договір, який укладено з працівником. Подібні подарунки за своєю суттю - це виробничі премії.

взаємопов'язані нюанси

Страхові внески

Подарунки, які працівник отримує від свого наймача за договором дарування не обкладаються страховими виплатами, це закріплено статтею 7 ФЗ №212. Пов'язано це з тим, що подібний договір за цивільним законодавством належить до договорів, предмет яких - це перехід прав власності чи іншого роду речових прав на певне майно.

Щоб ні в кого не виникало сумнівів, що укладений саме цивільно-правовий договір , Рекомендується укладати його в письмовій формі, незалежно від вартості подарунка. Судова практика показує, що, якщо подарунок виданий працівникові на підставі будь-якого іншого документа, а не договору дарування, на вартість дарунка повинні нараховуватися страхові внески.

Навіть якщо договір дарування складений, слід ретельно опрацювати його наповнення, оскільки контролюючі органи можуть зробити аналіз умов даного документа і прийти до висновку, що подарунок є елементом оплати праці. У такому випадку угода може бути визнана удаваною і справа дійде до суду.

Сплата до фондів

Якщо роботодавець і працівник підписують договір дарування, згідно з положеннями статті 572 Цивільного кодексу Російської Федерації річ передається обдаровуваному в власність. З цього випливає, що в якості предмета даного виду контракту виступає перехід власницьких прав на предмет дарування, а це не є об'єктом обкладення страховими внесками, що визначено Федеральним Законом №212.

Мінздоровсоцрозвитку в своєму листі дав роз'яснення про те, що страховими внесками не обкладаються подарунки, які передані за договорами дарування, укладеним письмово. В силу цих же обставин не нараховуються і внески до Фонду соцстрахування. Дана позиція підтверджена судовими рішеннями, які грунтувалися на тому, що подібні виплати не мають відношення до виконання трудових обов'язків працівником.

Стаття 572. Договір дарування

Однак, деякі судові розгляди закінчувалися не на користь сторони, яка прийняла дар, а на користь контролюючих структур, які наполягали на тому, що страхові внески повинні бути нараховані, в зв'язку з тим, що договір дарування хоч і був укладений, але виплата все одно пов'язана з трудовими відносинами працівника і наймача. При цьому наводилося обгрунтування даної позиції і економічна оцінка.

Співробітники компанія отримують у вигляді заохочення подарунки від свого керівництва

Коли доведеться утримати ПДФО з подарунків співробітникам

Як в бухобліку відобразити подарунок співробітнику в ПДФО

Розрахунки з працівниками, які не стосуються оплати праці, відображаються з використанням рахунку, який називається Розрахунок за іншими операціями, що проводяться з персоналом (його код 73). Саме цього порядку потрібно дотримуватися, коли видаються подарунки. Кореспонденція ж в проводках залежить від того, що передається в дар.

При передачі товарно-матеріальних цінностей бухоблік ведеться таким чином:

Д73 К41 (10,43)

Списання вартості переданих в дар товарів або матеріалів. Д91-2 К73 Заборгованість працівників за ТМЦ, які були передані, відноситься до інших витрат.

У тому випадку, коли дарують квитки на захід, для обліку застосовується рахунок 50-3, призначений для грошових документів.

Проведення будуть виглядати наступним чином:

Д73 К50-3

Списання вартості переданих в дар квитків. Д91-2 К73 Заборгованість працівників відносять на інші витрати.

Інші деталі

Оформлення та утримання

Оформлення документів з видачі подарунків заслуговує на особливу увагу. Незалежно від того, який подарунок підноситься співробітникам і яка його вартість, керівник видає відповідний наказ по організації. Зазвичай подарунки передають за договором дарування, який обов'язково укладається в письмовій формі, якщо вартість дарунка більше 3 тис. Рублів.

Договір може бути багатостороннім, якщо одержувач не один, а кілька. До подібного документу складається відомість, в якій ставлять підпис співробітники, які отримали подарунок.

Якщо вручається цінний подарунок на підставі ТК РФ договір дарування не складається, оскільки такий дар є елементом оплати праці і передається за трудовим контрактом. При виданні наказу щодо такого подарунка в документі вказується назва і вартість речі. У трудовій книжці робиться відмітка про вручення.

У разі обкладення ПДФО подарунків співробітників, утримання можна зробити при проведенні найближчої виплати грошових коштів співробітнику. Розмір залежить від того, є особа резидентом Росії чи ні. У першому випадку утримується 13%, а в другому 30%.

У тому випадку, якщо не передбачається здійснення виплат на користь співробітника (наприклад, він був звільнений і з ним проведений повний розрахунок), компанія повинна повідомити самого працівника про необхідність сплати ПДФО, а також повідомити в податкову, про те, що роботодавець не має можливості провести утримання.

Залежність від вартості і строків

Стаття 217 Податкового кодексу визначає, що не обкладаються ПДФО доходи, отримані у вигляді подарунків від організації-роботодавця, які не перевищують 4 тис. Рублів. При цьому компанія має право не відображати такий подарунок співробітнику в 2-ПДФО при підготовці даного виду звітності.

Стаття 217. Доходи, які не підлягають оподаткуванню (звільняються від оподаткування)

Податкова декларація за формою 3-ПДФО

заповнюється і роздруковується за певними правилами. Ці правила встановлює Федеральна Податкова служба.

Бланк заяви на повернення ПДФО в 2019 році можна знайти тут .

У тому ж випадку, якщо за рік сума подарунків перевищила 4 тис. Рублів, стаття 226 НК говорить про те, що ПДФО повинен бути утриманий. Однак, є виключення з цього правила, наприклад, подарунок пов'язаний з народженням дитини, і він був презентований на протязі першого року життя малюка. Подібний дохід не буде обкладатися прибутковим податком навіть тоді, коли він перевищить 50 тис. Рублів.

Утримувати ПДФО слід при творі найближчої виплати заробітної плати співробітнику. Термін сплати прибуткового чітко визначено: перерахування податку до бюджету необхідно провести не пізніше, ніж на наступний день після того, як вироблено утримання.

важливі особливості

Законодавство встановлює певні обмеження, які потрібно враховувати, якщо організація хоче зробити комусь подарунок.

Одержувачами подарунків не можуть виступати:

  • державні та муніципальні службовці;
  • комерційні структури;
  • співробітники установ медичного, освітнього, соціального характеру;
  • інші категорії, які згадуються в статті 575 ЦК.

Перш, ніж купувати подарунки, керівник повинен чітко визначити перелік осіб, які їх повинні отримати. Подарунки, які закуповуються для працівників, часто відрізняються від тих, які купують для ділових партнерів або клієнтів організації, тому наступний крок - це складання кошторису з відображенням видів презентів і їх вартості.

Коли все сплановано, керівник видає наказ, в якому визначається, хто відповідальний за закупівлю подарунків, терміни їх вручення і вартість. Придбання оформляється договором купівлі-продажу, при цьому повинні бути всі необхідні первинні документи: накладна, чек, акт.

Для дітей під Новий Рік

Організації отримують можливість закуповувати новорічні подарунки дітям, якщо мають доходи від здійснення позабюджетної діяльності. Для бюджетних же структур покупка подарунків можлива тільки тоді, коли це передбачається кошторисом і на це є дозвіл вищестоящого розпорядника бюджетних грошей. Купівля подарунків для дітей працівників повинна бути підкріплена документально.

Для цього підписується наказ, в якому потрібно вказати:

  • хто відповідає за закупівлю і видачу подарунків;
  • скільки коштує один подарунок;
  • з яких коштів покриваються витрати;
  • терміни видачі;
  • список співробітників і дітей, які отримають подарунок.

Згідно із загальним правилом, коли визначається податкова база з ПДФО, враховувати потрібно все доходи, отримані платником податку у грошовій або натуральній формі. В даному випадку податкова база - це ринкова вартість подарунків, які отримали діти.

Якщо сумарна вартість подарунка і іншого виду дарів, які приймав співробітник протягом року, не перевищує 4 тис. Рублів, то у нього не виникає зобов'язання платити податок.

Дитині видається подарунок до Нового року на безоплатній основі, подібний крок роботодавця не розцінюється, як бажання нагородити працівника. Більш того, подарунки закуповуються для малюків, які не перебувають у трудових відносинах з організацією і не належать до числа застрахованих осіб. Тому сплата внесків до різних фондів також не передбачена.

Тому сплата внесків до різних фондів також не передбачена

Про ризики при дострокової сплати ПДФО : Податківці вважають, що достроково сплачені кошти - це не податок, а тому нараховують пені і штрафи на підставі ст. 123 НК РФ.

Які документи прикладати до 3-ПДФО - читайте далі.

Про КБК ПДФО за співробітників ми розповімо в нашій статті .

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online