Куди сплачувати страхові внески за грудень 2016: до фондів або в податкову?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

З 2017 року функції ПФР і ФСС з адміністрування внесків передаються в ФНС. Куди платити внески за грудень, адже їх зазвичай перераховують в січні наступного року?

З 1 січня 2017 року страхові внески потрібно буде платити за реквізитами податкової і на нові КБК, в тому числі і внески за грудень 2016 року, якщо вони будуть перераховані після 1 січня 2017 року.

ПФР і ФСС радять:

  • внески за грудень 2016 року сплатити за старими КБК до кінця грудня 2016 року, краще до 25 грудня, щоб платежі встигли обробити і зарахувати на рахунок компанії;
  • до 1 січня 2017 подати в свої відділення ПФР і ФСС заяви, в довільній формі на звірку по внесках, щоб дізнатися сальдо по внесках.

Якщо внески за грудень оплатити в січні за старими реквізитами, то, швидше за все, вони "загубляться", зависнуть, доведеться писати заяви на повернення / передачу в ФНС.

Внески ІП "за себе" за 2016 рік, якщо вони будуть перераховуватися після 1 січня 2017 року, так само потрібно буде платити за реквізитами ФНС і новим КПК.

Автор обрав цю відповідь найкращим

Оплата страхових внесків за грудень 2016 здійснюється в ПФР і ФСС, або в податкову інспекцію, що залежить від термінів виплати заробітної плати.

Якщо у компанії терміни виплати зарплати - з 1 по 10 число, грудневу зарплату вона повинна виплатити співробітникам в кінці грудня, відповідно, внески, нараховані на ФОП, перераховуються в ПФР і ФСС.

Якщо в локальних документах компанії прописані терміни виплати зарплати після 10 числа - обов'язок виплачувати зарплату в грудні відсутня, значить, зарплата буде виплачена в січні. А з січня 2017 року адмініструванням страхових внесків займаються податкові інспекції. Значить, внески потрібно перераховувати вже в податкову.

Хоча, співробітники позабюджетних фондів всім радять перераховувати внески за грудень 2016 в кінці грудня, щоб легше здійснити звірку на кінець року і простіше пройшла передача інформації в ИФНС.

Термін сплати страхових внесків по 15 число місяця (включно), наступного за місяцем нарахування заробітної плати. Тобто внески за грудень потрібно заплатити по 16 січня 2017 року (оскільки, як 15 січня буде неробочим днем). Але можна заплатити внески і раніше, наприклад, в грудні - заборони на це немає.

Перша ситуація: Якщо перераховуєте внески в грудні, то керуйтеся правилами, які діють в 2016 році, тобто все як і раніше (внески перераховуємо до фондів, КБК колишні).

Друга ситуація: Якщо страхові внески за грудень 2016 рік ви будете платити в січні 2017 р то обов'язково перераховувати їх потрібно в податкову і обов'язково вказувати новий КПК, який затверджений для внесків за періоди 2016 рік і раніше. КБК, які вказані нижче, стосуються внесків за 2016 рік і раніше.

КБК, які вказані нижче, стосуються внесків за 2016 рік і раніше

підсумок:

  1. Якщо перераховуєте внески в грудня 2016, то всі правила колишні. Тобто сплата до фондів, КБК колишні, які діяли в 2016 році.
  2. Якщо перераховуєте внески в січні 2017 за грудень 2016, то потрібно платити вже в податкову і використовувати при цьому КБК, призначені для перехідного періоду, які вище вказані.
  3. При цьому врахуйте, що КБК на страхові внески нараховані за січень 2017 року і весь 2017 року також нові:

При цьому врахуйте, що КБК на страхові внески нараховані за січень 2017 року і весь 2017 року також нові:

Дані КБК і правила їх використання затверджені в наказі 230 від 07.12.2016 р

Ще важливий момент! Незважаючи на те, що всі податки в ИФНС округляем до рублів, на страхові внески дане правило не поширюється. Страхові внески потрібно платити в рублях з копійками.

Нововведення заплутало багатьох роботодавців, однак, якщо думати логічно, ніяких питань виникнути не може. Справа в тому, що закон чітко вказує момент передачі повноважень по збору всіх видів податків Фонду Податкової Служби посилання - 1 січня 2017 р Отже, якщо виплата працівникам зарплати за грудень 2016 р відбувається після зазначеної дати, то всі відрахування потрібно буде робити в ФНС. Ті ж, хто видавав зарплату за останній місяць 2016 року в минулому році, змогли перерахувати податок за старою схемою в ФСС і ПФР.

Всі платежі по страхових внесках крім НС перераховувати необхідно до податкової інспекції з 1 січня поточного року, тобто не в фонди. Контролювати ці сплати тепер будуть податківці. КБК відповідно буде починатися з цифри 182, а не як раніше з 392. Окремо про внески на травматизм, вони як і сплачувалися раніше сплачуються до ФСС. З новими кодами для сплати страхових внесків можна ознайомитися в спеціальному довіднику КБК . Платіжки зручно формувати за допомогою спеціальних веб порталів. Якщо виникне помилка, то вона автоматично виправиться і буде підказка як правильно заповнити дане поле. Відправляти документи в податкову службу потрібно заздалегідь, до 25 числа.

Страхові внески за грудень 2016 необхідно оплачувати в податкову інспекцію, але оплату даних внесків потрібно виробляти вже за новими КБК, затвердженим міністерством фінансів, важливо пам'ятати що виплати потрібно провести не пізніше 16.01.2017, все подальші внески вже за 2017 рік, так само слід відправляти за новими реквізитами КБК.

Все залежить від того коли буде робити організація дані перерахування. Якщо в грудні 2016 року, то внески перераховуються в ПФР і ФСС з колишнім реквізитами, а якщо після 1 січня 2017 року, то вже в податкову враховуючи і нові КБК.

Для того, щоб точно знати куди організаціям та ВП перераховувати страхові внески за грудень 2016 року в податкову або фонди необхідно звернути увагу на дату перерахування платежів. Якщо сплачувати страхові внески за грудень 2016 року достроково, тобто в грудні, то платіж потрібно перераховувати до фондів (ПФР, ПСС і ФФОМС), а якщо перерахування страхових внесків за грудень 2016 року буде забезпечено на початку 2017 року, то платити потрібно буде в податкову інспекцію.

Дані внески необхідно оплачувати в податковій інспекції. Оплату потрібно проводити за новим КПК, затвердженим міністерством фінансів. Період виплат - не пізніш 16.01.2017 (так як 15 січня - неділя). У разі якщо страхувальник здійснює останню виплату за 2016 рік заздалегідь, то перерахування грошових коштів необхідно виконувати за колишніми реквізитами, на КБК для поповнення фондів.

Що стосується страхових внесків до ПФР, то все, що стосується сплати з 01.01.2017 року, проводиться в Податкову. КБК будуть відрізнятися від попереднього року. Тому, щоб не помилитися, ПФР рекомендував платникам, по можливості, всі виплати за грудень зробити в грудні. Хто не встиг або не зміг - доведеться розбиратися в нових КБК.

Знаєте відповідь?

Дивіться також:

Куди платити внески за грудень, адже їх зазвичай перераховують в січні наступного року?
Знаєте відповідь?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online