Іпотека під материнський капітал в 2019 році: нюанси і покрокова інструкція

  1. Як скористатися материнським капіталом при іпотеці
  2. Куди можна направити
  3. Покрокова інструкція
  4. Необхідні документи
  5. Вимоги до позичальника
  6. Використання коштів не чекаючи 3х років
  7. Кращі пропозиції банків

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Материнський капітал - один із заходів держпідтримки сімей з двома і більше дітьми. Таку допомогу від держави можна направити строго на певні цілі: пенсійні накопичення матері, поліпшення умов житла, освіту дітей. Найпоширеніший спосіб, дозволений законодавцем - іпотека під материнський капітал.

Як скористатися материнським капіталом при іпотеці

Як скористатися материнським капіталом при іпотеці

Законодавством РФ дозволено реалізувати материнський капітал на підвищення комфортності житлових умов. Але так як на що виділяється державою суму в розмірі 453 026 рублів квартиру не купиш, більшість сімей, які отримали сертифікат, використовують його на придбання нерухомості за допомогою іпотеки.

На даний момент Закон дозволяє направити гроші, що виділяються в рамках вищевказаної програми, за наступними напрямками:

  1. Внести гроші з материнського капіталу у вигляді початкового внеску. Даний спосіб реалізації державної підтримки зручний в тому випадку, коли у сім'ї немає грошей на перший внесок по житловому кредиту. Але будьте готові до того, що не всі банківські організації беруть материнський капітал як початковий внесок по іпотеці. До того ж якщо у вас немає власних накопичень, то в вартості нерухомості, що купується ви також будете обмежені. Більшість кредитних організацій вимагає в якості першого платежу як мінімум 20% від ціни квартири, що купується.
  2. Материнським капіталом ви також зможете погасити відсотки і деяку частину заборгованості за іпотечним кредитом. Для цього ви спочатку повідомляє банк про бажання достроково погасити частину іпотеки, а потім йдете до Пенсійного фонду і пишіть відповідну заяву. Гроші надійдуть в банк в строк від 1 до 2-х місяців.
  3. Повний погашення іпотеки материнським капіталом . Якщо ви вирішили повністю погасити залишки іпотеки грошима з материнського капіталу, то, перш за все, потрібно звернутися в банк з питанням про наявність комісій за повне дострокове погашення. При відсутності таких можна сміливо йти до Пенсійного фонду і писати заяву про переведення коштів капіталу банку.

Особливу увагу варто звернути на той факт, що банки в рамках закону можуть встановлювати ряд обмежень на реалізацію материнського капіталу в цілях погашення іпотеки. Будьте уважні.

Куди можна направити

Куди можна направити

Юристам і банківських експертів часто задається один і той же питання: чи можна використовувати материнський капітал для отримання іпотеки на покупку дачі або будинку в сільській місцевості? Відповідь на це питання неоднозначний. Процедура оформлення та реалізації такого виду державної допомоги строго контролюється Пенсійним фондом РФ.

На житла, що купується на які виділяються кошти, ставлять високі вимоги:

  1. Об'єкт нерухомості повинен бути розташований на території нашої країни і в обов'язковому порядку мати адресу.
  2. Житло має бути придатне для проживання в ньому цілий рік.
  3. Якщо це приватний будинок, то в ньому необхідно присутність всіх благ цивілізації (тепло, електроенергія і т.д.).
  4. Житло не повинно бути старим, старим або аварійним.
  5. Можливість прописки в будинку. Чи можна прописатися в іпотечній квартирі, ми вже писали тут .

Як ми можемо бачити, купити будинок або дачу на сертифікат можливо, але при наявності всіх вищевказаних вимог. Врахуйте, що обдурити Пенсійний фонд не вийде, так як кожен об'єкт нерухомості, що купується за такою програмою підтримки сімей, ретельно перевіряється не тільки банком, але і Пенсійним фондом.

Покрокова інструкція

Отримати іпотеку з материнським капіталом не так вже й складно. Головне, поетапно дотримуватися алгоритм необхідних дій:

  1. Крок перший - отримання самого сертифіката за програмою. Народилася друга дитина? Просто беремо всі необхідні документи на дітей і йдемо до Пенсійного фонду, де і оформляємо той самий сертифікат;
  2. Крок другий - ухвалення рішення про те, на які цілі буде реалізована дана міра підтримки. Якщо ви вирішили купити квартиру з іпотекою, то варто подумати про те, як ви будете вносити отриманий сертифікат: у вигляді першого внеску або в якості погашення частини боргу по іпотеці;
  3. Крок третій - вибір банку. Уважно вивчіть умови всіх банківських організацій і виберіть програму, яка підходить саме вам. Врахуйте, що не всі банки приймають такі сертифікати в якості першого внеску по іпотечному кредиту;
  4. Крок четвертий - збір необхідної пакету документів і подача заявки на отримання іпотеки. В анкеті-заявці обов'язково вкажіть той факт, що ви хочете використовувати материнський сертифікат на обрані вами мети. У Пенсійному фонді вам в обов'язковому порядку потрібно буде отримати виписку, що підтверджує наявність коштів на рахунку;
  5. Крок п'ятий - отримання схвалення банком. Якщо отримано позитивне рішення, то необхідно потурбуватися про пошук відповідного житла. Про вимоги до об'єкта нерухомості ми вже говорили трохи вище;
  6. Крок шостої - оформлення у нотаріуса зобов'язання, в силу якого після повного погашення житлового кредиту, батьки зобов'язуються виділити частки дітям в придбаній квартирі;
  7. Крок сьомий - візит до Пенсійного фонду. Там вам необхідно буде заповнити зразок заяви і вказати в ньому мета, на яку хочете направити допомогу від держави. У держустанові також в обов'язковому порядку буде проводитися ретельна перевірка документів і обраного житла. При внесенні сертифіката у вигляді першого внеску не забудьте попередити про це продавця, так як на угоду ви можете вийти тільки після того як гроші будуть переведені з Пенсійного фонду банку-кредитору. Процедура може затягнутися на 3-4 місяці;
  8. Крок восьмий - вихід на угоду і підписання договору іпотеки, угоди про купівлю-продаж нерухомості;
  9. Крок дев'ятий - заключний. Реєстрація угоди в Росреестра і видача сторонам зареєстрованого договору купівлі-продажу з печаткою.

Необхідні документи

Якщо ви хочете взяти іпотеку під материнський капітал, то до стандартного списку документів на іпотеку додатися ще пару довідок.

Весь процес збору та надання документів можна поділити на два етапи:

  • Подача заявки на іпотеку із залученням материнського сертифіката.
  • Документи, необхідні для здійснення угоди і видачі самого іпотечного кредиту.

На етапі подачі заявки в банк, вам буде потрібно зібрати таку документацію:

  1. Паспорти.
  2. Свідоцтва про народження дітей.
  3. Документи, що підтверджують дохід сім'ї (довідка 2НДФЛ, довідка за зразком банку, довідка про отримання пенсій чи інших соціальних допомог та ін.).
  4. Повідомлення або довідка з відділу Пенсійного фонду про залишок грошових коштів по материнському капіталу на рахунку.
  5. Сам сертифікат.
  6. Документи, що підтверджують працевлаштування батьків або одного з них (ксерокопія трудової книжки з печаткою і підписом керівництва, ксерокопія трудового договору).
  7. Підтвердження реєстрації основного позичальника в суб'єкті РФ, де знаходиться відділення банку. Якщо прописка тимчасова, то знадобиться окрема довідка за формою № 3.
  8. Анкета-заявка.

При позитивному рішенні банку в обрану вами кредитну організацію додатково будуть потрібні:

  1. Документи на обраний об'єкт нерухомості.
  2. Результати оцінки нерухомості (акт оцінювача).
  3. При необхідності: страховка квартири і страховка життя (здоров'я) основного позичальника.
  4. Нотаріально-завірене зобов'язання батьків про те, що після виплати іпотеки вони зобов'язуються виділити частки дітям в придбаному житлі.
  5. Основне угоду про купівлю-продаж житла.

Вимоги до позичальника

При оформленні іпотеки з мат капіталом до позичальника немає особливих вимог. Вони залишаються ті ж, що і при звичайному іпотечному кредиті. Але позичальник матиме досить високі шанси на схвалення кредиту з залученням материнського сертифіката при наявності наступних умов:

  1. Він є зарплатних клієнтом банку, де планується взяти іпотеку . В такому випадку: розгляд заявки буде відбуватися швидше, підтвердження доходів не потрібно, відсоток по іпотеці знизиться.
  2. Крім материнського капіталу у сім'ї є додаткові накопичення. Банк бачить, що сім'я здатна накопичити кошти, значить, і іпотеку буде виплачувати вчасно.
  3. Хоча б один з членів сім'ї має високу і найголовніше стабільну заробітну плату, а також протягом багатьох років працює в впевнено-розвивається. До речі, стосунки компанії та банку-кредитора також можуть вплинути на рішення по іпотечному кредиту. Останнім часом почастішали випадки відмов по іпотеці, коли організація, де влаштований позичальник, має великі борги перед банком.
  4. «Біла» кредитна історія. Якщо у членів сім'ї немає прострочень і боргів за попередніми кредитами, то це буде великим плюсом. Майте на увазі, що відсутність кредитної історії не дуже добре позначається на вирішенні банку. Погана кредитна історія є однією з головних причин відмов у видачі іпотечної позики, як взяти іпотеку з поганою кредитною історією і чи можна це зробити читайте в окремій статті на нашому сайті по цьому посиланню .

Для збільшення суми іпотечної позики родина може залучити до 3-х позичальників. Вимоги до них будуть точно такі ж, як і до основного позичальника. Але в даній ситуації варто врахувати, що в разі прострочення або несплати боргу банк має право вимагати суму заборгованості зі всіх однаково. Про це варто попередити тих, хто хоче вам допомогти і стати созаемщиком по іпотеці.

Використання коштів не чекаючи 3х років

За загальними правилами, закріпленим в законодавстві РФ, що виділяються державою кошти, можуть бути витрачені суворо після досягнення триріччя молодшою ​​дитиною. Виняток становить іпотека під мат капітал. Сім'я може скористатися сертифікатом відразу після появи на світ другої або наступних дітей для наступних цілей:

  • Внести у вигляді першого внеску за житловим кредитом.
  • Зменшити суму заборгованості та частина відсотків за поточною іпотеці.

Для того щоб скористатися цим правом, одному з батьків необхідно відвідати Пенсійний фонд за адресою проживання і написати заяву-розпорядження виділеними коштами.

Кращі пропозиції банків

Провідні банки РФ, прагнучи догодити клієнтам, на постійній основі покращують умови надання житлових кредитів з використанням коштів материнського сертифіката. Давайте розглянемо кращі з речень, актуальних на даний момент:

Банк Умови і особливості Райффайзенбанк • Ставка по іпотеці від 10.4% (за умови покупки комплексного страхового поліса).
• Перший внесок від 0% (при внесенні сертифіката в цій іпостасі).
• Період: до 30 років.
• Сума кредиту: до 26 млн. Рублів.
• Як соземщіков можуть бути залучені тільки батьки позичальників.
• Можна купити будується або готове житло. Сбербанк • Є можливість внести сертифікат у виді першого внеску.
• Відсутність комісій.
• Пільгові умови для молодих сімей.
• Гроші за материнському сертифікату мають надійти в банку не пізніше 6 місяців з моменту оформлення іпотеки. ВТБ24 • Ставка по іпотеці від 9.7% (при дотриманні ряду умов).
• Використання маткапіталу на початковий внесок, погашення відсотків і частини боргу, погашення залишку боргу по іпотеці без комісій за дострокове погашення.
• Період: до 30 років.
• Сума кредиту: до 60 млн. Рублів.
• Використовувати кошти тепер може не тільки власник сертифіката, але і його чоловік (знадобиться письмовий дозвіл).
Россельхозбанк • Один з позичальників повинен обов'язково бути власником материнського сертифіката.
• Можливість направити кошти на перший внесок за умови, що загальна сума сертифіката становить не менше 10% від ціни квартири при покупці вторинної нерухомості і не менше 20% при покупці новобудови.
• Гроші з Пенсійного фонду мають надійти в банк протягом 3-х місяців з моменту видачі кредиту.

Державна допомога у вигляді видачі грошових коштів на покупку житла - гарна підмога для сімей, в яких 2 і більше дитини. Особливою перевагою такої допомоги можна вважати можливість внесення сертифіката на материнський капітал у вигляді початкового внеску, так як в сучасних умовах не кожна сім'я може дозволити собі накопичити власні кошти навіть на перший платіж.

Народилася друга дитина?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online