Який відсоток від зарплати йде в ПФР?


Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Питання, який відсоток від зарплати йде в пенсійний фонд в 2019 році, хвилює кожного працюючого росіянина. Адже саме ці виплати дозволяють сформувати той фонд, з якого громадянин РФ при виході на пенсію буде отримувати свій дохід.

Як це відбувається?

Якщо ви працевлаштовані офіційно, то ваш роботодавець при виплаті вашої заробітної плати автоматично утримує невелику її частину, і виплачує в різні фонди. Ці кошти, які були з вас утримані, називаються прибутковий податок.

Цей збір є основним, і саме від відображається у всіх офіційних документах, зокрема - в довідці за формою 2-ПДФО. Вважається, що працівник сам по своїй волі робить частину відрахувань із свого доходу, а роботодавець в даній ситуації є лише податковим агентом, який допомагає йому з перекладом. На ділі ж роль працівника дуже мала, адже грошова сума стягується без урахування його думки.

Примітно, що не всі доходи підлягають оподаткуванню. Винятком є:

  1. допомоги по безробіттю,
  2. допомога по вагітності та пологах,
  3. вихідну допомогу при виході на пенсію, звільнення,
  4. всілякі компенсації - за заподіяння шкоди здоров'ю, за невикористані дні відпустки і т.д.

Зверніть увагу, що частина сплаченого податку ви маєте право повернути в тому випадку, якщо ви оплачували навчання своїх дітей, медичні послуги або ж купували нерухомість. Детальніше про таке вирахування ми розповідаємо в цієї статті .

Чим вище ваша зарплата, тим, відповідно, більше будуть відрахування. Саме ці гроші і стануть в майбутньому вашої пенсією. Ви повинні бути самі зацікавлені в тому, щоб якомога раніше знайти роботу з офіційним працевлаштуванням, а також з «білою» зарплатою для того, щоб забезпечити собі безбідну старість.

Страхові внески

Крім податкових відрахувань, які відображаються безпосередньо у вашій відомості і значно впливають на кінцеву суму, яку ви отримуєте на руки, є також і страхові відрахування, які здійснює роботодавець. Ці суми виплачує керівництво самостійно, і йдуть вони на пенсійне, медичне та соціальне страхування.

Як проводиться розрахунок? На основі розміру окладу, який вказаний у вас в довідках 2-ПДФО. Які ставки для цього використовуються? Вони наведені в таблиці нижче:

То який же відсоток йде на виплати?

Сьогодні з працівників утримують тільки податок на прибуток в розмірі 22% до Пенсійного фонду. Зверніть увагу, що платить його працедавець, фактично працівник не бачить цих грошей, вони є тільки в звітності.

Внесок в ПФР, розміром в 22% від зарплати співробітника, складається з:

  • страхової (16%) частини,
  • накопичувальної частин (6%).

Шістьма відсотками з індивідуального тарифу (накопичувальна частина) можна розпоряджатися самостійно: передати в недержавний пенсійний фонд, що управляє, або інвестувати.

Для деяких галузей промисловості в Росії діють зменшені відсотки відрахувань до ПФР (зокрема, для IT-компаній). Також деякі категорії працюючих мають, навпаки, підвищену ставку, яку здійснює їх роботодавець. Це відноситься до тих категорій працівників, які зайняті на важких роботах або роботах з шкідливими умовами праці.

Також цікаво оподаткування для окремих категорій громадян:

  • Індивідуальні підприємці, які не виробляють виплати іншим фізичним особам (самозайняті, коли в компанії є тільки 1 людина), з 2018 року стали платити фіксовану суму, яка розраховується на підставі підсумку календарного року. Раніше розрахунок вівся по МРОТ.
  • Працівники, які не мають російського громадянства, але проживають на території РФ, також повинні платити податки. Якщо вони відносяться до висококваліфікованим працівникам - 13%, якщо на патенті - фіксований розмір, фахівці з Євразійського економічного союзу - 13%, і біженці також оплачують 13%.

Індексація

Накопичувальна пенсія не індексується державою на відміну від страхової. У 2012 році накопичувальна частина була тимчасово заморожена, так як не вистачало коштів в ПФР і доводилося виділяти гроші з Фонду національного добробуту і Федерального бюджету.

Тепер 6% від фонду заробітної плати направляється на виплату пенсій, а не на накопичення. Подібна операція дозволила заощадити близько 500 млрд рублів в бюджеті за 2013-2014 роки.

Через складну економічну ситуацію мораторій продовжено до кінця 2018 року. Забрати накопичувальну частину не зможуть тільки громадяни, які народилися до 1967 року. Решту дане рішення не стосується.

Що вибрати: НПФ або ПФР?

Сьогодні багато людей вважають за краще зберігати свої гроші не в державному пенсійному фонді (ПФР), а в недержавному. Причини цілком зрозумілі й зрозумілі - там пропонується більше розмір прибутковості.

У чому є додаткові переваги ? Ви вільні самі вибирати ту компанію, яка буде розпоряджатися вашими засобами. Ви заздалегідь дізнаєтеся, в які галузі інвестуються заощадження, які відсотки доходу показує організація в останні роки, зможете відслідковувати стан вашого рахунку через Інтернет і т.д.

Крім цього, накопичення передаються у спадок. І не варто турбуватися про збереження ваших грошей - ваші виплати від роботодавців будуть гарантовані державою, тобто навіть якщо НПФ з яких-небудь причин втратить своєї ліцензії, ваші кошти будуть переведені в ПФР.

Для того, щоб вибрати НПФ, ми рекомендуємо ознайомитися з наступними даними:

З чого тепер складається пенсія?

Вона розраховується за допомогою спеціальних коефіцієнтів (балів), які залежать від стажу роботи, віку виходу на пенсію і наявності декрету. Зверніть увагу, що враховується тільки офіційний дохід!

Як порахувати пенсію за новою формулою?

Для цього ми радимо вам подивитися спеціальний відео-урок:

Індивідуальна пенсія формується саме за рахунок 16 відсотків відрахувань в пенсійний фонд. Що буде з пенсією в 2019 році, читайте в цієї статті .

Як це відбувається?
Як проводиться розрахунок?
Які ставки для цього використовуються?
Що вибрати: НПФ або ПФР?
Як порахувати пенсію за новою формулою?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online