План БТІ- де і як отримати.

  1. Експлікація- що це за документ?
  2. 1.Поетажний план і експлікація приміщень.
  3. 1.1. Поверховий план БТІ.
  4. 1.1.1. Поверховий план і експлікація квартири з БТІ.
  5. 1.1.2. Технічний план БТІ на нежитлове приміщення.
  6. 1.2. Інвентаризаційний план з Ростехінвентарізаціі.
  7. 1.2.1. Поверховий план квартири з РОСТЕХ.
  8. 1.2.2. Поверховий план будівлі з РОСТЕХ (нежитлового приміщення).
  9. 2. Де взяти поверховий план квартири і експлікацію?
  10. 2.1. Експлікація і поверховий план квартири-де отримати?
  11. 2.1.1. Де отримати поверховий план та експлікацію БТІ на квартиру?
  12. 2.1.2. Де замовити поверховий план квартири і експлікацію, якщо обміри проводив Ростех?
  13. 2.2. Де отримати план БТІ нежитлового приміщення?
  14. 3. Як замовити план квартири в БТІ або Ростехінвентарізаціі?
  15. 4. Як отримати план БТІ на квартиру?
  16. 5. Як замовити поверховий план та експлікацію на нежитлове приміщення?
  17. 6. Термін дії експлікації і поверхового плану.
  18. 7. Скільки коштує експлікація и поверховий план?
  19. 7.1. Вартість поверхового плану і експлікації квартири.
  20. 8. Термін підготовки поверхового плану і експлікації.
  21. 9. Розшифровка БТІ.
  22. 10. Внесення змін до плану БТІ.

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

План БТІ- приклад

У даній статті ми докладно розглянемо всі нюанси, що стосуються поверхового плану і експлікації на квартиру або нежитлове приміщення. Наведемо приклади цих документів, відповімо на питання "Як отримати план БТІ на квартиру або нежитлове приміщення?" і "Де отримати поверховий план та експлікацію БТІ?". Але для початку визначимося з термінами. Що таке БТІ? БТІ - розшифровка: Бюро технічної інвентаризації.

Коли будівля вводиться в експлуатацію, обов'язково проводять його інвентаризацію, тобто обміри. Виконувати їх мають право кілька організацій, проте, в основному, це робить або Бюро технічної інвентаризації або Ростехинвентаризация. В результаті обмірів виконують інвентаризаційний план-креслення приміщень. Таким чином, юридично закріплюються розміри і площі збудованого об'єкта нерухомості.

Іншими словами, поверховий план БТІ квартири або нежитлового приміщення - це креслення приміщення, виконаний за обмірами фахівців Бюро технічної інвентаризації. Його також часто скорочено називають "план БТІ". На практиці планом БТІ називають будь-який інвентаризаційний план, навіть якщо самі обміри проводила інша організація, тому що переважна більшість об'єктів все-таки інвентаризувати саме БТІ (Бюро технічної інвентаризації) .До поверхового плану квартири або нежитлового будинку завжди додається експлікація.

Експлікація- що це за документ?

Експлікація- це список всіх приміщень об'єкта з зазначенням їх площ. Також вказується призначення приміщення-основне або допоміжне.

Також слід зазначити, що реальна площа лоджій в експлікації множиться на понижуючий коефіцієнт 0,5, а площа балконов- на 0,3.

Нижче ми наведемо приклад експлікації.

Відзначимо, що для узаконення перепланування квартири необхідний технічний паспорт квартири, а не просто поверховий план і експлікація, які включаються до його складу. При узгодженні перебудови нежитлових приміщень досить плану БТІ і експлікації разом з випискою з технічного паспорта на будівлю і довідкою про стан приміщення.

Також багато житлові інспекції перестали приймати технічні паспорти з датою обстеження квартири більше 5 років тому.

Подивимося як виглядає план БТІ.

1.Поетажний план і експлікація приміщень.

Як ми вже говорили, інвентаризація об'єкта нерухомості при його здачі могла проводитися різними організаціями. Залежно від цієї організації трохи відрізняється і зовнішній вигляд документів, що видаються.

1.1. Поверховий план БТІ.

Переважна більшість житлових і нежитлових будівель інвентаризувати саме БТІ (Бюро технічної організації), тому найбільшого поширення набули саме їх документи. Відзначимо лише, що на таких планах проставляються лише основні розміри приміщень, а не все. В іншому випадку, приведення на кресленні всіх розмірів приміщення зробило б його не читаються. В архіві ж в справі об'єкта повинен зберігатися план приміщення з нанесенням на нього всіх розмірів, які вимірювали при виході на об'єкт.

1.1.1. Поверховий план і експлікація квартири з БТІ.

Поверховий план і експлікація квартири з БТІ

Даний документ виконується на форматі А4 і являє собою планування квартири з основними розмірами і номерами приміщень. Біля входу в квартиру ставиться її номер. Також на аркуші обов'язково ставиться штамп того відділення БТІ, який видавав документ. Обов'язково вказується дата, коли проводився останній обмір приміщення, а також дата видачі самого документа. В експлікації наводиться призначення кожного приміщення і його площа.

Якщо на момент виходу обмірника на квартиру в ній виконана неузгоджена перепланування , То зроблені зміни він відзначить на кресленні червоними лініями:

На аркуші також ставлять відповідну позначку про зроблений без дозволу переобладнанні приміщення. У Московській області відхилення не виділяють червоними лініями, а лише ставлять позначку.

1.1.2. Технічний план БТІ на нежитлове приміщення.

Технічний план БТІ на нежитлове приміщення

Даний документ оформляється аналогічно тому, що ми описали в попередньому параграфе.Еслі документація оформляється на все нежитлова будівля, то вона буде складатися з декількох креслень на кожен поверх з окремим експлікацією приміщень. Якщо приміщення велике, то креслення можуть оформлятися навіть на аркушах формату А0.


Коментар до відео:
Тепер заяву заповнюється самими операторами в БТІ - Ви самі говорите йому потрібен Вам план БТІ без виходу або з виходом.
З літа 2017-ого року навіть якщо сказати, що Ви хочете отримати БТІ без виходу техніка, але останні обміри БТІ проводилися більше 5 років тому, то БТІ видадуть тільки з виходом техніка на об'єкт.

1.2. Інвентаризаційний план з Ростехінвентарізаціі.

Незважаючи на те, що дана організація існує досить давно, звертатися в неї більш менш регулярно забудовники стали тільки в 2000-х роках. В цілому, Ростехинвентаризация (скорочено Ростех) славиться меншим консерватизмом, ніж БТІ: в ній легше домовитися в різних прикордонних ситуаціях, а також набагато простіше виправити помилки, допущені при обмірюваннях.

Слід зазначити, що в Житлової інспекції перестали приймати технічні паспорти, інвентаризаційні плани і експлікації від Ростехінвентарізаціі. Приймаються документи тільки з БТІ.

Тому, якщо первинна інвентаризація об'єкта проводилася в Ростехінвентарізаціі, доводиться замовляти додаткову інвентаризацію на основі їх документів в БТІ.

1.2.1. Поверховий план квартири з РОСТЕХ.

Поверховий план квартири з РОСТЕХ

Зовні цей документ оформляють майже так само як і в БТІ. На плані обов'язково ставлять печатку організації, прописують дату видачі документа. У разі незаконного перепланування також ставлять позначку про її присутності.

1.2.2. Поверховий план будівлі з РОСТЕХ (нежитлового приміщення).

Поверховий план будівлі з РОСТЕХ (нежитлового приміщення)

Документи на нежитлові приміщення оформляються аналогічним чином. Зовні їх навіть дуже складно відрізнити від документів, які виконуються БТІ- тільки по позначці виконавця в штампі.

2. Де взяти поверховий план квартири і експлікацію?

Тепер спробуємо відповісти на питання "Де брати план БТІ?". Для цього спочатку необхідно з'ясувати, яка організація виконувала обміри Вашої будівлі. Саме в ній і необхідно замовляти документи. Якщо Ваша квартира або нежитлове приміщення знаходиться в житловому будинку, який побудували давно (до 2000 р), то обміри проводило БТІ. Якщо квартира або нежитлове приміщення знаходиться в будівлі більш пізнього року побудови, то обміри могла тривати й у Ростехінвентарізаціі, і в БТІ. Хоча, найчастіше, забудовники все одно зверталися саме в БТІ. Якщо у Вас будівлю повністю є нежитловим будь-якого року побудови, то обміри могла проводити будь-яка з цих двох організацій (але в БТІ набагато частіше).

У будь-якому випадку, завжди можна зателефонувати безпосередньо в БТІ або Ростех (контакти ми наведемо нижче) і дізнатися хто з них інвентаризував Ваш об'єкт нерухомості. Якщо Ваш об'єкт знаходиться в новобудові, то інвентаризаційні плани найлегше взяти у забудовника або керуючої компанії, так як вони зовсім недавно здавали цей об'єкт, який, як ми вже говорили, при здачі в експлуатацію обов'язково інвентаризує.

2.1. Експлікація і поверховий план квартири-де отримати?

Таким чином, звертатися за документами необхідно в ту організацію, яка проводила первинний обмір будівлі. Так як тепер Житлова інспекція приймає документи тільки з БТІ, то після отримання документів з Ростехінвентарізаціі необхідно замовляти первинний огляд квартири в БТІ.

Також, в деяких новобудовах, які вводили в експлуатацію зовсім недавно, інвентаризацію замовляли у окремих кадастрових інженерів. Вони не мають права виконувати технічний паспорт на квартиру .

2.1.1. Де отримати поверховий план та експлікацію БТІ на квартиру?

Якщо будівля, в якому знаходиться квартира, після побудови було обміряне БТІ, то замовити плани можна або безпосередньо у відділенні БТІ або в МФЦ (багатофункціональний центр). Всі вони діють за екстериторіальний принцип, тобто здійснити замовлення документів можна у відділенні будь-якого району. Однак, найкраще замовляти план БТІ безпосередньо в тому його відділенні, яке відповідає за Ваш район. Так на його виготовлення піде найменше часу. Документи все одно пересилаються саме туди, якщо Ви замовили поверховий план та експлікацію приміщень в іншому відділенні БТІ або будь-якому відділенні МФЦ, а на пересилку йде додатковий час. Адреси територіальних підрозділів Бюро технічної інвентаризації, телефони і режим їх роботи можна подивитися за цим засланні .

2.1.2. Де замовити поверховий план квартири і експлікацію, якщо обміри проводив Ростех?

В цьому випадку замовити документи через МФЦ не можна. Більш того, якщо Ви через незнання замовили в МФЦ поверховий план БТІ, а первинний обмір будівлі проводився Ростехінвентарізаціі, то подану заяву повернуть назад, а Ви просто втратите час. В цьому випадку звертатися необхідно безпосередньо в одне вікно офісу Ростехінвентарізаціі, який розташований за адресою: місто Москва, Гусятник провулок, будинок 11.Телефон офісу 8 (495) 940-54-01.

2.2. Де отримати план БТІ нежитлового приміщення?

Документи на нежитлове приміщення також слід замовляти в тій організації, яка проводила його первинну інвентаризацію. Заява на поверховий план необхідно подавати в ті ж офіси, що перераховані вище для квартир.

3. Як замовити план квартири в БТІ або Ростехінвентарізаціі?

Отже, ми визначили організацію, в якій необхідно замовляти поверховий план та експлікацію, а також дізналися адресу офісу, в який необхідно здавати документи. Тепер докладніше розглянемо документи, які необхідно надати для того, щоб зробити план БТІ, а також пов'язані з ними нюанси.

Щоб замовити поверховий план та експлікацію приміщень квартири і в БТІ, і в Ростех треба подати наступні документи:

  • Документ, що засвідчує особистість-паспорт;
  • Свідоцтво про державну реєстрацію права або виписка з ЕГРН (або інший правовстановлюючий документ). Якщо власник прописаний у цій квартирі, то документи про власність надавати не треба. Якщо свідоцтва про власність немає, то в БТІ самі замовлять виписку з ЕГРН щодо міжвідомчої запитом;

Подавати документи повинен сам власник квартири або довірена особа. У другому випадку у нього повинна бути відповідним чином оформлена нотаріальна довіреність. Якщо квартирою володіє кілька власників, то достатньо заяви лише одного з них.

Тепер поговоримо про один дуже важливий аспект. Поверховий план на квартиру можуть видавати як з виходом на об'єкт і новими обмірами приміщення, так і просто як копію старого плану, що зберігається в архіві (базі даних). Ви самі говорите приймає документи співробітнику БТІ виготовити Вам просто копію плану або ще провести повторні обміри квартири. Як ми вже говорили, в разі наявності в квартирі будь-який перепланування щодо того плану, який знаходиться в архіві БТІ або РОСТЕХ, фахівець Отріс її на поверховий план в червоних лініях і поставить штамп про незаконне перебудові. Таким чином, Ви самі "засвітився" свою перепланування, чого краще категорично не робити. Найчастіше власники самі не знають, що колись у них була змінена планування квартири, скажімо, попереднім власником. Тому завжди треба замовляти поверховий план та експлікацію квартири без виходу фахівців на обміри. Їх Вам видадуть на підставі тих даних, які знаходяться в архіві. Після їх отримання можна буде вже самостійно перевірити відповідність даного плану реальної плануванні квартири. Викликати спеціаліста на обміри квартири має сенс тільки тоді, коли Ви узгодили перепланування і отримали на це відповідний дозвіл. Але про внесення змін до плану БТІ ми поговоримо пізніше.

При подачі такої заяви ніхто приходити на квартиру не буде. Вам видадуть поверховий план на квартиру з тієї плануванням, яка зберігається в архіві БТІ.

На жаль, слід зазначити, що з літа 2017-ого року БТІ все одно проводить інвентаризацію (обміри) об'єкта з виходом на нього техніка, якщо останні обміри проводилися більше 5 років тому.

4. Як отримати план БТІ на квартиру?

Після того як необхідні документи подані в відділенні БТІ на руки видають відповідну виписку:

У ній обов'язково треба перевірити правильність адреси об'єкта і перелік запитуваних документів. У виписці вказують дату готовності документів, а також дату виходу фахівця на об'єкт, якщо він замовлявся. Відповідні виписки видають і в Багатофункціональних центрах, і в офісі Ростехінвентарізаціі, якщо Ви подавали документи у них. Разом з випискою видають рахунок за надані послуги, який можна оплатити там же через термінал. Документи запускаються в роботу тільки після пред'явлення відповідного чека або квитанції про проведену оплату.

Отримання поверхового плану і експлікації БТІ або РОСТЕХ відбувається в тому ж місці, в якому Ви подавали документи в будь-який день, наступний за датою готовності документів, зазначеної у виписці.

5. Як замовити поверховий план та експлікацію на нежитлове приміщення?

Дані документи також слід замовляти в тій організації, яка проводила первинну інвентаризацію будівлі (див. Пункт 3 статті). При цьому, якщо власником приміщення є юридична особа, подаються такі документи:

  • паспорт;
  • Свідоцтво про державну реєстрацію права або договір оренди (або інший правовстановлюючий документ в залежності від виду власності на об'єкт);
  • Довіреність на людину, яка подає документи, оформлену на бланку організації з її печаткою;
  • Гарантійний лист;

Гарантійний лист заповнюється на бланку організації з датою і вихідним номером. Завіряється печаткою організації, підписом уповноваженої особи та підписом бухгалтера. У гарантійному листі прописуються які саме документи необхідно виготовити, кількість їх примірників, адреса об'єкта, банківські реквізити компанії, а також даються зобов'язання по оплаті наданих послуг. Якщо документи подаються орендарем, то гарантійний лист обов'язково завіряється печаткою організації-власника.

Точно також, як і для квартир, поверховий план і експлікацію нежитлового приміщення можна замовити з викликом обмірника на об'єкт і без. У першому випадку поверховий план видається з архівних відомостей, у другому-за результатами натурних обмірів на об'єкті. Ми також як і для квартир рекомендуємо замовляти документи на нежитлові приміщення без виклику обмірника. Якщо в процесі обмірів виявляться відхилення від планування приміщення, яка представлена ​​в архіві БТІ або РОСТЕХ, то фахівець намалює їх на плані червоними лініями і додасть позначку про наявність неузгодженої перепланування:

Поверховий план БТІ на нежитлове приміщення в червоних лініях.

Таким чином, Ви самі ж "засвітитися" в офіційних документах свою незаконну перепланування. Прибрати червоні лінії без отримання відповідного погодження буде неможливо. Якщо нежитлове приміщення розташовується в житловому будинку, то звертатися за узгодженням доведеться в Житлову інспекцію, яка автоматично за наявність червоних ліній виставить штраф . Зараз для юридичних осіб пунктом 9.12 Кодакса про Адміністративні правопорушення міста Москвиштраф становить вже 300-350 000 рублів.

Прохання виконати поверховий план з виїздом фахівця на об'єкт для обмірів вказується в гарантійному листі. Якщо в ньому про обстеження приміщення нічого не сказано, то підготовка документів мається на увазі з видачею відомостей про планування без проведення обмірів. Нижче ми наводимо приклади таких гарантійних листів.

Нижче ми наводимо приклади таких гарантійних листів

Приклад гарантійного листа в ТБТИ без виклику обмірника.

Приклад гарантійного листа в ТБТИ без виклику обмірника

Приклад гарантійного листа в ТБТИ з викликом спеціаліста на обміри.

Якщо власником нежитлового приміщення є фізична особа, то для замовлення плану БТІ від нього будуть потрібні абсолютно ті ж документи, що і для квартир (див. Пункт 3 цієї статті). З єдиною тільки різницею, що в заяві треба буде вказати не квартиру, а нежитлове приміщення.

Після оформлення замовлення приймає документи видасть рахунок, який сплачується безпосередньо з розрахункового рахунку юридичної особи, що замовляє документи. Робота по підготовці плану починається тільки після надходження оплати з розрахункового рахунку. У разі фізичної особи рахунок можна оплатити в терміналі.

6. Термін дії експлікації і поверхового плану.

У поверхових планів і експлікаций БТІ і Ростехінвентарізаціі термін дії не призначений.

Однак, термін дії плану БТІ (свіжість документа) може призначатися тією організацією, в яку його надаватимуть. Іншими словами, така організація може вимагати, щоб план БТІ було видано не більше півроку або рік тому з моменту його надання. Наприклад, більшість житлових інспекцій перестали приймати документи з обстеженням об'єкта більше 5 років тому.

7. Скільки коштує експлікація и поверховий план?

Стоимость документів Досить сильно різніться в залежності від виду об'єкта и тієї организации, в Якій їх віконують. Також відзначимо, що в кожному конкретному місті розцінки можуть істотно відрізнятися. Наведені нижче дані актуальні тільки для Москви. Для Московської області ціни трохи відрізняються в більшу сторону.

7.1. Вартість поверхового плану і експлікації квартири.

Отже, скільки коштує план БТІ на квартиру? У БТІ ціна виготовлення плану безпосередньо залежить від площі об'єкта, а також від того, чи буде виконуватися вихід фахівця на об'єкт з обмірами. Детально про вартість плану БТІ можна подивитися тут .

Ціни на підготовку поверхового плану в Ростехінвентарізаціі приблизно вдвічі перевищують ціни в БТІ і також розраховуються за площею.

8. Термін підготовки поверхового плану і експлікації.

Офіційно поверховий план і експлікація на квартиру в Бюро технічної інвентаризації повинні підготувати протягом 10 днів незалежно від того, чи планується вихід техніка на об'єкт чи ні. На практиці план і експлікацію в БТІ без виходу на об'єкт готують за 5 - 10 робочих днів, з виходом- за 10-15. Дані терміни актуальні, якщо документи подавалися безпосередньо в той підрозділ БТІ, яке обслуговує район розташування об'єкта нерухомості. Якщо документи подавалися через підрозділ БТІ іншого округу або через Багатофункціональний центр, то додатковий час піде ще на пересилку документів.

Терміни виготовлення поверхового плану і експлікації на квартиру в Ростехінвентарізаціі є приблизно тими ж.

Термін підготовки поверхового плану на нежитлове приміщення сильно залежить від його площі і кожен раз розраховується індивідуально. В середньому, його підготовка займає близько трьох тижнів.

9. Розшифровка БТІ.

Незважаючи на те, що поверховий план є архітектурно-будівельним кресленням, позначення на поверховому плані БТІ тих чи інших елементів сильно відрізняються від затверджених будівельними ГОСТами. Мабуть, так склалося історично. Нижче на малюнку ми приводимо умовні позначення основних елементів на планах БТІ.

Нижче на малюнку ми приводимо умовні позначення основних елементів на планах БТІ

Умовні позначення на поверховому плані БТІ.

Слід зазначити, що меблі Ніяк не позначається на планах БТІ. Можуть бути відзначені тільки вбудовані шафи, у яких стінки виконані у вигляді перегородок (але не меблеві шафи). З сантехнічних приладів на планах вказують душ, раковину, унітаз, біде, гігієнічний душ, ванну і плиту. При цьому всі інші прилади на планах БТІ не відзначаються: радіатори, стояки, рушникосушки, духовки, пральні і посудомийні машини, холодильники, кондиціонери і т.д. Чи не вказуються матеріал та покриття підлог.

Визначити призначення стін, тобто несуть вони чи ні, по БТІ неможливо. У більшості несучі стіни малюються більш товстими, але далеко не завжди. Несуча стіна може бути намальована тонкої, і, навпаки, не несущая- товстої. За планами БТІ визначати несучі стіни може тільки досвідчений фахівець, який бачив тисячі таких планів і квартир, і то не завжди.

На планах БТІ вказують тільки основні розміри, не заповнюючи ними креслення. При цьому в архіві БТІ повинен зберігатися план обмеренной квартири і приміщення з вказівкою всіх розмірів. Правда, далеко не для всіх об'єктів, особливо старих, такі плани є в архіві.

10. Внесення змін до плану БТІ.

Якщо у Вас в квартирі чи нежилому приміщенні планується провести роботи по зміні їх планування щодо тієї, яка вказана на поверховому плані (або вони вже були зроблені), то внести дані зміни в інвентаризаційні плани необхідно тільки після отримання відповідного погодження уповноваженого органу. Без цього узгодження, як ми вже говорили, зміни в плануванні будуть вказані на плані червоними лініями, а також проведуть в плані напис про прийшовши, не мав узаконеної перепланування. У Московській області обмежуються тільки написом, а зміни малюють чорним кольором. Детально порядок отримання такого погодження ми розглядали в окремій статті .

Також досить часто фахівці БТІ при обмірюваннях і виконанні поверхового плану допускають в кресленнях помилки і малюють щось неправильно. На жаль, довести щось в БТІ буває складно, особливо якщо в квартирі був виконаний ремонт (вони завжди скажуть, що в плані не помилка, а Ви змінили це при ремонті). Однак, в деяких випадках вдається домогтися виправлення помилки.

Для цього в підрозділі БТІ Вашого округу пишеться заява на ім'я начальника з описом допущеної помилки і проблеми, до якого додається максимальну кількість доказів. Наприклад, техніки БТІ часто плутають розташування вікна і двері при виході на балкон (змінюють їх місцями). В такому випадку, можна виконати фотографії фасаду будівлі або віконно-дверних прорізів в таких же квартирах інших поверхів, на яких буде видно правильне розташування вікна і двері. Адже якщо вікно і двері розташовані так майже у всіх квартирах по стояку, то будинок спочатку таким і будувався. У БТІ подивляться ці фотографії, розташування вікна і двері в планах аналогічних квартир інших поверхів і виправлять помилку.

З цією статтею читають

Експлікація- що це за документ?
2. Де взяти поверховий план квартири і експлікацію?
2.1. Експлікація і поверховий план квартири-де отримати?
2.1.1. Де отримати поверховий план та експлікацію БТІ на квартиру?
2.1.2. Де замовити поверховий план квартири і експлікацію, якщо обміри проводив Ростех?
2.2. Де отримати план БТІ нежитлового приміщення?
3. Як замовити план квартири в БТІ або Ростехінвентарізаціі?
4. Як отримати план БТІ на квартиру?
5. Як замовити поверховий план та експлікацію на нежитлове приміщення?
7. Скільки коштує експлікація и поверховий план?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online