Оформлення купівлі-продажу квартири 2017-2019. вимоги закону

  1. Оформлення купівлі-продажу квартири 2017 -2019 р. Що нового?
  2. Оформлення купівлі-продажу квартири 2017- 2019. Що залишається як і раніше
  3. міжтериторіальні угоди

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Оформлення купівлі-продажу квартири 2017 - 2019 р
02.01.2017 року вступив в силу новий закон «Про державну реєстрацію нерухомості» ФЗ-218, за цей час в нього внесені кілька поправок, останні вступили в силу 01.10.2018 року.

УВАГА ЗМІНИ !!!
18.04.2019 року Державна Дума прийняла нові поправки в ст. 42, які скасовують обов'язкове посвідчення ДКП у нотаріуса при відчуження та заставу часткою в праві при одночасній участі в угоді всіх власників.
Вступлять в силу через 90 днів після опублікування.

Стаття оновлена 25.04.2019 р

Стаття містить приклад міжтериторіальної угоди (внизу)

Всі описані нижче процедури збережені в 2019 році!

Зміст статті докладний:

Оформлення квартири у нотаріуса Потрібно чи ні?

Держмито за реєстрацію права власності 2017 -2019

Алгоритм купівлі продажу квартири

Росреестр або МФЦ ?

Оформлення купівлі-продажу квартири 2017 -2019 р. Що нового?

  • Терміни реєстрації зменшуються, тепер максимальний термін реєстрації - 10 робочих днів, при подачі документів через МФЦ - на 2 дні більше, докладніше тут
  • Розмір держмита при подачі заяви в електронному вигляді застосовується з зменшує коефіцієнтом 0.7 Якщо при подачі заяви ви не надали документ про оплату держмита за реєстрацію права, його можна донести протягом 5 днів з моменту подачі заяви.
  • 02.01.2017 року вступає в силу ФЗ-218 від 13.07.2015 «Про державну реєстрацію нерухомості», який вносить серйозні корективи в кадастровий облік. Дві процедури постановка на кадастровий облік і реєстрація права можна провести одночасно і всього за 10 днів.

Дві процедури постановка на кадастровий облік і реєстрація права можна провести одночасно і всього за 10 днів

  • Так само змінилися підстави і терміни для припинення державної реєстрації, за ініціативою реєстратора процедура може бути припинена на 3 місяці, з ініціативи заявника - на 6 місяців
  • Об'єднані в один загальний реєстр ЕГРП і реєстр ГКН в ЕГРН - Єдиний державний реєстр нерухомості, де будуть зібрані всі відомості про об'єкт нерухомості і історія угод з ним. ЕГРН буде вестися виключно в електронному вигляді, але реєстрові справи будуть вестися як в електронному вигляді ( при подачі заяв в електронному вигляді ), Так і на паперових носіях, в них зберігаються заяви на реєстраційні дії, а так же оригінали правовстановлюючих документів якщо ці документи надані на паперових носіях
  • Можна замовити кур'єрську доставку документів. Це платна послуга
  • Держмито за виписку з ЕГРН на паперовому носії, що містить загальнодоступні відомості, в тому числі про арешти та обтяження, збільшується і становитиме - 400 рублів (замість 200) і терміни підготовки зменшуються до 3 днів
    Держмито за виписку, замовлену через інтернет з сайту Росрееста - 250 рублів
    Замовити достовірну виписку через інтернет за 250 рублів, докладніше тут
  • Держмито за копію договору або іншого документа, що виражає зміст угоди - 300 рублів
  • Держмито за виписку з ЕГРН про визнання правовласника недієздатною або обмежено дієздатним на паперовому носії - 950 рублів. Детальніше про держмито за інформацію з ЕГРН
  • Машино-місця будуть вноситися в ЕГРН як об'єкт нерухомості, тепер здійснюється постановка їх на кадастровий облік і реєстрація прав.
  • Допустимий розмір машино-місця:

    1. Мінімально допустимі розміри машино-місця - 5,3 x 2,5 м.

  • 2. Максимально допустимі розміри машино-місця - 6,2 x 3,6 м.

  • Місце подачі заяви про кадастровому обліку і реєстрації права може відрізнятися від місця знаходження об'єкта нерухомості. Подати такі заяви, якщо об'єкт знаходиться в іншому кадастровому окрузі, можна тільки безпосередньо в Росреестр (через МФЦ поки не можна).

  • Встановлено єдиний випадок відмови в прийомі документів - якщо не встановлено особу заявника.
    Але якщо пакет документів не повний - спочатку реєстрацію призупинять на 3 місяці, якщо причини призупинення не будуть усунуті - відмовлять в реєстрації.
    Кожен заявник може додатково призупинити реєстрації на 3 місяці.
  • До Єдиного державного реєстру нерухомості вносяться:

щодо таких осіб, які є фізичними особами, - страховий номер індивідуального особового рахунку в системі обов'язкового пенсійного страхування, якщо такий номер присвоєно в установленому порядку, а не дані паспорта або іншого документа, що посвідчує особу

  • Якщо в пакеті документів на реєстрацію не буде згоди подружжя на угоду (якщо воно звичайно необхідно) тепер право зареєструють, але в ЕГРН буде внесено запис про оспорімості угоди.
  • Реєстрація застави часткою з 01.10.2018 року підлягає обов'язковому посвідченню у нотаріуса (Договір купівлі-продажу або Договір застави)

Оформлення купівлі-продажу квартири 2017- 2019. Що залишається як і раніше

  • Кадастровий облік є первинний, реєстрація прав на нерухомість - вторинна. І те й інше може здійснюватися і по об'єктах незавершеного будівництва.
  • Реєстрацію прав на нерухомі об'єкти і кадастровий облік веде Росреестр. держмито
  • Договір купівлі-продажу не підлягає державній реєстрації і набирає законної сили після підписання його всіма учасниками угоди, але виникнення права і перехід права від продавця до покупця реєструється в обов'язковому порядку, про що вноситься запис до реєстру, яка є єдиним доказом зареєстрованого права. Закон не зобов'язує зареєструвати право власності у визначені терміни, але така процедура проводиться тільки за заявою всіх учасників угоди.

Увага!
Росреестр не надає послуги зі складання договорів і угод!

МФЦ не надає послуги зі складання договорів і угод!

Шаблони договорів для самостійного складання тут .

  • Для продажу нерухомості, що належить неповнолітнім і недієздатним потрібен дозвіл органів опіки та піклування і обов'язкове посвідчення договору відчуження нотаріусом.
  • Для продажу частки у праві спільної часткової власності необхідно дотримати першочергове право покупки іншими учасниками часткової власності. Договір купівлі-продажу засвідчується нотаріусом. Детальніше: Купівля продаж частки в квартирі
  • Права і обов'язки учасника пайового будівництва, при «продажу долевкі» переоформляються на нового учасника Договором уступки прав і обов'язків учасника пайового будівництва і цей договір підлягає державній реєстрації.
  • Оплату продавцю за нерухомість за договором купівлі-продажу можна здійснити як безготівковим шляхом так і готівкою грошовими коштами в руки продавця. При цьому продавець обов'язково передає покупцеві розписку про прийом грошових коштів. Розписка в отриманні грошей за квартиру

З січня 2017 року можна буде здавати документи на реєстрацію прав та кадастровий облік об'єктів нерухомості в будь-якому офісі прийому-видачі документів, і неважливо, де ваш об'єкт розташований. Так, якщо земельна ділянка розташована в Самарі, а ви проживаєте в Москві, вам зовсім не обов'язково їхати в Самару, щоб подати документи на реєстрацію права власності, а потрібно буде звернутися в будь-який зручний офіс прийому-видачі документів.

міжтериторіальні угоди

Міжтериторіальних угод проходить ще не багато, тому не всі «гладко».

Тільки зовсім недавно ми провели першу таку угоду.

Це було дарування житлового будинку.
Дарувальник в Тюмені, обдаровуваний в Хабаровську.

Угода оформлена Договором дарування в простій письмовій формі.

Договір (три екземпляри) був відправлений Обдаровуваному на електронну пошту, роздрукований і підписаний.

Пересланий в Тюмень рекомендованим листом.

Дарувальник його підписав і передав разом із заявою про переведення права в відділення Росреестра по Тюменській області через його офіс прийому-видачі документів.

Причому у дарувальника були загублені документи на об'єкт нерухомості і ніяких правовстановлюючих та правоподтверждающій документів до договору не було докладено.

Підписаний сторонами угоди Договір дарування в трьох примірниках і заяву про перехід права прийняли, видали розписку з датою реєстрації.

Обдаровуваному по електронній пошті ми відправили сканкопію розписки і він з нею пішов в МФЦ і подав заяву про реєстрацію права і квитанцію про оплату держмита 2000.0

Передача заяви в Хабаровську через МФЦ була помилкою! Потрібно подавати заяву безпосередньо в Росреестр.

Спеціаліст МФЦ не вказав номер реєстраційної справи та звичайно заяву «зависло».

Довелося довго розбиратися.

Додзвонитися до реєстратора в Хабаровську, яка заявила, що вони такі угоди не реєструють.

Потім був дзвінок начальнику відділу, від якої зрозумілої відповіді не було отримано.

Однак, через день, перехід права зареєстрували.

Ми дізналися про це, тому що поставили на моніторинг записи в ЕГРН по цьому об'єкту.
Коштує така послуга всього 50 рублів. Дуже зручно!

Моніторинг можна замовити тут .

Через пару днів два примірники договору дарування з реєстраційної написом Дарувальник в Тюмені отримав в офісі прийому-видачі документів Росреестра.

Ось перший досвід. Рада поділитися.

І, звичайно, послугу можна буде отримати, як і зараз, в електронному вигляді, тобто не виходячи з дому.

Якщо у вас немає часу забрати документи після проведення реєстрації права власності, вам можуть доставити готові документи в будь-який зручний для вас місце і час. Для цього необхідно при подачі заяви вказати в ньому спосіб отримання «кур'єрська доставка». Дана послуга буде платною.

Вступ в силу нового закону спростить процес оформлення документів на нерухомість і заощадить час заявника. У реєструючий орган потрібно буде подати одну заяву і одночасно протягом 10 днів будуть виконані і кадастровий облік, і реєстрація прав. Якщо заявник захоче отримати одну з послуг Росреестра, то на реєстрацію прав піде не більше 7 днів, а на постановку на кадастровий облік - не більше 5 днів.

Новий закон скорочує терміни не тільки реєстрації, відомості з Єдиного реєстру нерухомості також будуть надаватися швидше. Якщо вам необхідна виписка про вашому об'єкті нерухомості, ви зможете отримати її протягом трьох днів замість п'яти.

Наказом Мінекономрозвитку Росії від 10 травня 2016 № 291 встановлені розміри плати за надання відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі нерухомості (ЕГРН).

Всі записи Єдиного реєстру нерухомості будуть зберігатися в надійної електронній базі даних, багаторазове резервне копіювання якої і високий ступінь безпеки підвищать рівень захисту відомостей. Таким чином Росреестр зміцнить гарантію зареєстрованих прав, мінімізує загрозу шахрайства і знизить для громадян і підприємців ризики операцій на ринку нерухомості.

Згідно з новим законом, свідоцтво про право власності видаватися не буде.

Кадастровий облік, реєстрація виникнення і переходу права будуть підтверджуватися випискою з Єдиного реєстру нерухомості, а реєстрація договору або іншої угоди - спеціальної реєстраційної написом на документі про угоду.

Кадастровий облік, реєстрація виникнення і переходу права будуть підтверджуватися випискою з Єдиного реєстру нерухомості, а реєстрація договору або іншої угоди - спеціальної реєстраційної написом на документі про угоду

Завжди рада роз'яснити. Автор

Стаття: «Оформлення купівлі-продажу квартири 2017«

Роз'яснення інших складних моментів

Що нового?
Що нового?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online