Як правильно визначити ціну позову

  1. Ціна позову з майнових вимог
  2. Ціна позову при стягнення грошових коштів
  3. Ціна позову по платежах
  4. Коли ціна позову невідома
  5. Особливі моменти при визначенні ціни позову

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Необхідною умовою при складанні позовної заяви є зазначення ціни позову, в іншому випадку заява залишиться без руху. Позивач зобов'язаний визначити ціну позову для того, щоб встановити розмір держмита, яку необхідно сплатити при подачі до суду позовної заяви. Детально про правила визначення ціни позову можна дізнатися зі статті 91ГПК, а основну інформацію про те, як визначити ціну позову, ми викладемо в даній статті.

Дуже часто позивач задається питанням: як зрозуміти термін «ціна позову»? Іноді в ціну позову включаються і судові витрати, і навіть держмито. Будьте уважні: держмито не може бути складовою ціни позову. Також потрібно мати на увазі, що в ціну позову ніколи не включається моральну шкоду.

Більш того, по відношенню до державне мито ціна позову є первинною, оскільки її визначення необхідно тільки для того, щоб вирішити питання підрахунку держмита і визначити підсудність справи. Ціна позову може бути відшкодована за клопотанням в одному випадку - у разі виграшу. У свою чергу, моральну шкоду - це всього лише оціночний показник, він ніяк не може бути ціною позову.

Важливо знати, що ціна позову є розмір позовних вимог. Тобто, це кошти, які в обов'язковому порядку повинен сплатити відповідач по завіреннях позивача. Крім того, обчислити ціну позову необхідно для того, щоб можна було сплатити точний розмір держмита.

Ціна позову з майнових вимог

Перш за все, потрібно знати, що ціну позову можна обчислити виключно по майновими вимогами. Наприклад, коли ви просите, щоб визнали ваше право власності або щоб шукали гроші, або ж передали вам майно, всі ці випадки - це майнові вимоги. Інші вимоги, які мають немайновий характер і не підлягають оцінці, не включаються до ціни позову. Іноді в ціну позову включають розмір компенсації моральної шкоди - це одна з найбільш поширених помилок, які потрібно уникати. Це надзвичайно неправильно. Такі вимоги ставляться до немайновим і, як ми вже говорили, ніколи не підлягають оцінці. Прикладами немайнових вимог можуть служити вимоги з житлових спорів або по сімейних справах; вимоги щодо захисту особистих прав і інші.

Ціна позову при стягнення грошових коштів

Позов про стягнення грошових коштів є одним з найбільш частих в цивільному провадженні. В такому випадку встановити ціну позову можна дуже просто, при цьому необхідно виходити з заявленої до стягнення суми. Наприклад, якщо позивач заявляє у вимогах про стягнення з відповідача суми боргу дорівнює 10000 рублів, значить, що сума 10000 рублів дорівнює ціні позову. При цьому важливо пам'ятати, що в деяких випадках одне позовну заяву може включати відразу кілька вимог. В такому випадку, ціну позову необхідно визначати відповідно до кожного окремо заявленим вимогою.

Якщо мова йде про нерухоме майно (такому як будинок, квартира, гараж, ділянка та ін.), То щоб встановити ціну позову необхідно, перш за все, мати на руках довідку, в якій вказана інвентаризаційна вартості об'єкта. У разі якщо майно належить організації, потрібно отримати довідку з вказаною в ній балансовою вартістю об'єкта. Вартість нерухомості зазначена в довідках і дорівнюватиме ціні позову. Розмір такої вартості щороку змінюється і визначається по-новому, тому чітким умовою є отримання довідки в рік подачі в суд позову.

Ціна позову по платежах

при стягненні аліментів ціна позову повинна визначатися загальною сумою платежів по аліментах, які були виплачені протягом одного року. При термінових платежах - загальною сумою всіх платежів, при цьому термін виплати платежів не повинен перевищувати три роки. При довічних платежах - сумою всіх платежів, які були здійснені протягом трьох років. Це стосується також і безстрокових платежів і виплат.

При збільшенні або зменшенні видач і платежів - розміром суми, на яку відповідно збільшуються або зменшуються видачі та платежі, при цьому термін платежів не може перевищувати один рік. При припинення платежів - загальною сумою залишилися платежів, які здійснювалися довше одного року.

Коли ціна позову невідома

Потрібно мати на увазі, що встановити ціну позову можна не завжди. Що можна зробити в такій ситуації? Такі випадки передбачені законодавством. У разі якщо виникають труднощі при визначенні ціни позову, розмір держмита повинен бути попередньо встановлено суддею з доплатою відсутньої суми держмита на підставі ціни позову, яка встановлюється судом у разі вирішення справи. Щоб суд встановив держмито, необхідно звернутися до нього з проханням і в кінці позовної заяви вказати підстави для встановлення судом певної держмита, і не забути вказати на це прохання в останньому пункті запитальною частини.

Особливі моменти при визначенні ціни позову

Бувають випадки, коли в ході провадження у справі позивач приймає рішення про зміну розміру позовних вимог. В такому випадку, подавати заяву про зміну розміру позову потрібно разом з доданою до нього квитанцією про оплату держмита.

У разі якщо ви помиліться з ціною позову, необов'язково вам буде відмовлено в прийнятті заяви, або ваше позовну заяву залишать без руху. Існує закон, згідно з яким в тих випадках, коли зазначена ціна позову і дійсна вартість майна явно не відповідають один одному, суддя може встановити ціну позову самостійно.

Дуже часто позивач задається питанням: як зрозуміти термін «ціна позову»?
Що можна зробити в такій ситуації?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online