Водопостачання приватного заміського будинку з колодязя (свердловини). Як провести воду в будинок? Монтаж системи водопостачання котеджу під ключ.

  1. централізоване водопостачання
  2. Водопостачання з свердловини
  3. Артезіанська свердловина
  4. піщана свердловина
  5. Свердловина-голка, абіссінський колодязь
  6. Водопостачання з криниці

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Безперебійне водопостачання приватного будинку необхідно для комфортного проживання, адже ми користуємося водою кожен день Безперебійне водопостачання приватного будинку необхідно для комфортного проживання, адже ми користуємося водою кожен день. Крім подачі чистої води, система водопостачання технологічно бере участь в роботі інших дуже важливих систем: водовідведення, опалення та гаряче водопостачання. Цей факт вимагає, щоб система водопостачання приватного будинку працювала якісно і стабільно. В іншому випадку Вас чекають перебої не тільки в роботі душа і пральної машини.

Вибір найбільш ефективного джерела води повинен грунтуватися на результатах розрахунку водоспоживання. При розробці проект водопостачання приватного будинку враховується кілька параметрів. Основним параметром, що впливає на остаточний вибір типу джерела води, є необхідний користувачеві обсяг води. Розглянемо переваги і недоліки різних джерел і можливість облаштувати систему автономного водопостачання самостійно.

централізоване водопостачання

Водопостачання індивідуального житлового будинку з міського або селищного водопроводу має очевидні переваги - просте (в технічному плані) підключення, Вам не потрібно бурити свердловину або копати криницю, відсутні витрати на придбання, монтаж і обслуговування водопідіймального обладнання. При наявність досвіду всі роботи Ви зможете зробити самостійно. Важливо, що якщо електрику перестане надходити в приватний будинок - водопостачання не припиниться.

будівництво селищного водопроводу
будівництво селищного водопроводу

Однак і недоліки централізованого джерела води значні. Водопостачання приватного будинку буде перервано на невизначений термін через аварію на магістралі і Ви ніяк не вплинете на швидкість усунення неполадок. Доведеться щомісяця платити за витрату води за лічильником. Селищний водопровід, на відміну від міського, практично завжди має літній виконання - труби йдуть по поверхні землі, і не пристосований для зимового водопостачання.

Водопостачання з свердловини

Пристрій водопостачання в приватному будинку - особливо, якщо Ви збираєтеся жити в ньому постійно - має грунтуватися на стабільному джерелі води з великим дебітом. Для комфортного проживання необхідно, щоб дебіт і рівень води не змінювалися протягом року, так як ці параметри мають прямий вплив на ефективність насоса в свердловині і на роботу всіх систем в будинку, пов'язаних з водопостачанням. Свердловини на вапняк і пісок бурять професійні буровики, при цьому використовуються бурові установки на автомобільному шасі. Облаштувати пробурені свердловини замовник може самостійно, або з частковою допомогою фахівців, скориставшись послугою шеф-монтаж.

Артезіанська свердловина

Артезіанська свердловина володіє великим і стабільним цілорічним дебітом. Дебіт свердловини на вапняк від 3 м куб / год і вище. Можна сказати, що верхня межа водоотдачи обмежений тільки потужністю насоса і діаметром обсадної труби. Не випадково всі промислові свердловини буряться тільки на вапняк. Якщо на заміській ділянці Ви пробурити артезіанську свердловину, то організація водопостачання приватного будинку буде вирішена на найвищому якісному рівні. Глибина артезіанської свердловини може коливатися в широких межах - від 20 м до 220 м і навіть глибше.

водопостачання з артезіанської свердловини
водопостачання з артезіанської свердловини

Вода в свердловині на вапняк буде завжди - це властивість артезіанського горизонту. На відміну від водоносного піску з його окремими водяними лінзами, водоносний вапняк має суцільну структуру геологічного шару і свердловину можна бурити в будь-якому зручному місці ділянки. Водоносний вапняк розташований глибше водоносного піску і відділений від поверхні водотривких шаром древньої глини - це надійно захищає воду від будь-яких атмосферних, поверхневих і ґрунтових забруднень. Якщо Ви збираєтеся проживати за містом постійно, то термін життя артезіанських свердловин, що становить 30-40 років, буде додатковим аргументом при виборі джерела водопостачання. Тільки артезіанська свердловина дозволить використовувати всі для водопостачання приватного будинку - найефективніший і продуктивне обладнання: потужний відцентровий насос, великий гідроакумулятор, систему фільтрів, бойлер для ГВП (гаряче водопостачання), тепла підлога і багато іншого. Це зробить максимально комфортним проживання в котеджі.

піщана свердловина

піщана свердловина по всіх параметрах поступається артезіанської: середній дебіт 0,5 м куб / год, стабільність дебіту протягом року не гарантується. Глибина 15-40 м. Термін життя - 5-7 років. Потім слід або чистка піщаної свердловини від мулу, або буріння нової. При бурінні на пісок Ви отримуєте джерело води, який здатний забезпечити початковий і середній рівень водопостачання. Якщо Вас влаштовує дебіт і інші особливості піщаної свердловини, то може бути організована досить ефективна система водопостачання: приватний будинок невеликих або середніх розмірів, 1-2 одночасно відритих крана, 2-4 осіб.

абіссінський колодязь
абіссінський колодязь

Свердловина-голка, абіссінський колодязь

Хоча це джерело води і називається «свердловиною», але по суті це варіант колодязя, так як вода забирається з дуже невеликої глибини 5-10 м. Свердловина-голка також має назву «забивна свердловина», так як до води добирається НЕ роторний бур, а сталева труба з гострим конусом на кінці і водозабірних отворами, яку в прямому сенсі забивають в землю. Технологія створення дуже проста і домовласник зможе зробити абіссінський колодязь самостійно. Кількість і якість води з такого «колодязя» буде дуже низьким.

Водопостачання з криниці

Водопостачання заміського будинку з колодязя по багатьом параметрам поступається водопостачання з піщаної і артезіанської свердловин. На відміну від буріння свердловин, копка колодязя може бути проведена Вами самостійно. Складність може викликати доставка і монтаж в колодязну шахту важких бетонних кілець. Тому для успішної роботи необхідний досвід. Якщо Ви не впевнені, що впораєтеся, обов'язково зверніться до майстрів, які неодноразово робили колодязі. Середня глибина колодязів 5-15 м. Більш глибоке залягання водоносного горизонту ускладнює земляні роботи, робить їх дорогими, складними і небезпечними. Тому часто замість занадто глибокого колодязя простіше і дешевше пробурити свердловину на пісок.

звичайний колодязь
звичайний колодязь

Дебіт колодязя в середньому становить 100-200 л годину. Такої кількості води вистачить на основні побутові потреби 2-4 чоловік і полив городу. З огляду на невисокий дебіт, очевидно, що організувати повноцінне криничне водопостачання заміського будинку з великою кількістю мешканців не можна. Незахищеність від проникнення ґрунтових і поверхневих вод знижує якість води в колодязі. Забруднення потрапляють не тільки з водоносного шару, а й через відкриту шахту колодязя. Обов'язково встановіть на колодязь кришку - це захистить не тільки від попадання атмосферних забруднень, але і від замерзання води взимку. Вода в колодязі стоїть на великій глибині, але повітря у відкритій шахті взимку промерзає до самого низу, тобто до поверхні води.

Якщо Вам потрібно не дуже багато води, то водопостачання приватного будинку з колодязя може себе виправдати. Самостійна копка неглибокого колодязя буде дешевше буріння глибокої свердловини з великим дебітом. Вартість облаштування колодязя також обійдеться дешевше, ніж облаштування свердловини, і провести його також можна своїми силами. Ще одна перевага колодязя - при відключенні електрики воду можна підняти простим відром.

Якщо Ви виберіть літній варіант водопостачання будинку з колодязя, то складність робіт з облаштування та їх вартість знизяться ще більше. Літній варіант відрізняється від зимового тим, що легкі і міцні пластикові труби можна розташувати прямо на поверхні землі, або на дні неглибокої - вище рівня непромерзанія грунту - траншеї. Чи не потрібно проводити роботи з утеплення колодязя. Насосна станція може бути розміщена на вулиці в захищеному приямку або в невтепленому підвалі. Часто річна дача є дерев'яний будинок без будь-якого серйозного утеплення. Якщо планується влітку забезпечити водою 2-4 чоловік, то водопостачання дерев'яного будинку-дачі можна організувати на основі колодязя.

колодязь з насосною станцією
колодязь з насосною станцією

Зимове водопостачання з колодязя вимагатиме значно більших витрат. Водоподаючого труба з колодязя в будинок прокладається в землі нижче рівня промерзання 1,8 м. Насосна станція розміщується в теплому приміщенні. При роботі станція сильно шумить, тому існує варіант її монтажу в колодязі над поверхнею води. Однак таке рішення ускладнює обслуговування обладнання. Як в літньому, так і в зимовому варіантах водопостачання з колодязя обов'язково повинна бути можливість зливу води із системи.

Через низький дебіту і наявності твердих частинок в колодязі не можна використовувати потужні відцентрові насоси. Колодязні глибинні насоси мають більш низьку потужність, тому для створення напору в кранах колодязь не рекомендується копати далеко від будинку. З огляду на повну незахищеність колодязя від атмосферних, поверхневих і ґрунтових вод, його не можна розташовувати поруч з септиками, сміттєвими звалищами і компостних ямами.

Точно з'ясувати, чи буде в криниці вода, можна, вивчивши стан сусідських колодязів. Заодно Ви дізнаєтеся глибину залягання водоноса і зможете підрахувати приблизні витрати на створення колодязя і монтаж водопостачання у приватному будинку.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online