Tax Free для громадян Євросоюзу

15 травня 2017

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Щоб відповісти на питання про те, чи можуть особи з постійним дозволом на проживання або взагалі громадяни Євросоюзу купувати товари на Tax Free / Zwrot VAT в Польщі або PVM в Литві, euroby.info вивчив не один європейський закон і задав питання в ряд фінансових інститутів в Польщі. Детальніше про наші висновки читайте нижче, а коротко: маючи постійний вид на проживання або громадянство в Польщі можна робити покупки на Tax Free за умови постійного проживання за межами Євросоюзу.

Теоретична частина.

Повернення VAT з польських магазинів регламентується законом « Про податок на товари і послуги ».

Розділ 6 закону описує процедуру повернення VAT для туристів. Зокрема стаття 126 говорить, що повернути польський податок ПДВ має право людина, який постійно проживає за межами Європейського Союзу. Довести, що маєте місце проживання за межами Євросоюзу можна за допомогою паспорта країни не входить в ЄС.

Місце проживання описує « Цивільний кодекс »Польщі в статті 25.

Місце проживання це не є місце реєстрації. Так, навіть якщо у людини є у власності квартира або просто прописка в Польщі - це не є підтвердженням місця постійного проживання при здійсненні покупок на VAT.

Таким чином, купувати на Tax Free можуть ті, хто не проживає в Євросоюзі. Але закони не описують всі життєві ситуації. Кожна людина повинна самостійно оцінювати своє становище по відношенню до проживання в Євросоюзі.

У пошуках правди з польських державних інститутів, зокрема новоствореної польської KAS (фактично митно-фінансова служба) ми отримали наступну інформацію: при встановленні місця проживання державні органи Євросоюзу документально перевіряють за допомогою бази Шенген все перетину кордону і на підставі цього вираховується час проживання в Європі . Крім цього, громадян зареєстрованих в Євросоюзі, навіть якщо вони рідко там були за допомогою фінансових інститутів відслідкують, чи був дохід у громадянина в Європі, чи отримував виплати, допомоги та інші грошові винагороди, якщо отримував, то за що і таким чином визначать чи мав право оформлення на Tax Free.

Практична частина.

У людини є паспорт допустимо громадянина Білорусі і другий паспорт громадянина Польщі або ймовірно постійний вид на проживання в цій країні.

Приклад 1. Він постійно проживає в Білорусі, де працює, а в Польщу приїжджає тільки за покупками - має повне право купувати на Tax Free і повертати собі VAT. При цьому при оформленні покупок слід використовувати свій паспорт з Білорусі.

Приклад 2. Отримує в Євросоюзі грошові допомоги, наприклад, як власник карти поляка, який побажав переїхати жити до Польщі, але з різних причин не живе в Євросоюзі. У період отримання грошових виплат від Євросоюзу, в тому числі від Польщі не варто робити покупки на Tax Free.

Приклад 3. Постійно перебуває в Євросоюзі, але офіційно там не працює і ніяких виплат не отримує. При короткостроковому виїзді в гості додому за межі Євросоюзу не слід оформляти Tax Free на свій паспорт Білорусі або України. Підрахувати сумарний час перебування в зоні Шенген контролюючі органи можуть за лічені секунди.

Приклад 4. Працює в Польщі лише вахтовим методом, наприклад місяць через місяць. Ситуація неоднозначна, так як з одного боку значну частину часу проживає в Польщі, але з іншого боку можна заявити, що місцем проживання вважаєте місце знаходження своєї сім'ї за межами Євросоюзу куди і возили покупки на Tax Free. Дана неоднозначність якщо захочете купувати на Tax Free може провокувати додаткові перевірки і зайві для Вас проблеми. Зокрема, з позиції перевіряючих: Ваша дружина могла б приїжджати робити покупки, але не Ви, як регулярно працює в Польщі людина.

Розповісти знайомим в соціальних мережах:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online