Як повернути страховку після виплати кредиту в 2018 році: права позичальника, повернення

  1. Чи можна повернути страховку після погашення кредиту
  2. При достроковому погашенні
  3. Після виплати в термін
  4. В яких випадках повернення страховки неможливий в 2018 році
  5. Нормативно-правова база
  6. Як повернути гроші за страховку
  7. Перерахунок та повернення суми переплати при повній оплаті страхової суми
  8. Перерахунок та припинення договору страхування
  9. Повернення страховки при достроковому погашенні
  10. Заява в страхову компанію
  11. Перелік необхідних документів
  12. Сума для повернення
  13. часткове відшкодування
  14. Повне повернення страхової премії
  15. Чому страхова компанія може відмовити в поверненні страхової премії
  16. причини відмови
  17. Судовий розгляд питання
  18. Як повернути страховку по кредиту Ощадбанку в 2018 році
  19. Особливості повернення в ВТБ 24 і Альфа-Банку
  20. Відео

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Багато громадян, які взяли в банку позику, стикаються з питанням про те, як повернути страховку після виплати кредиту в 2018 році, адже без страховки його можуть і не дати. Оформлення даної послуги - справа виключно добровільна, але про це мало хто знає. Підписуючи договір, клієнт банку одночасно зобов'язується виплачувати і страховку. Влітку 2018 року було прийнято спеціальний закон, який гарантує повернення коштів, витрачених на поліс.

Статті по темі

Чи можна повернути страховку після погашення кредиту

Однозначної відповіді на це питання немає, кожен банк пропонує різні варіанти договорів про страхування, а тому необхідно уважно почитати всі пункти. У документі прописано, чи маєте ви право повернути страховку за кредит при його погашенні. Наприклад, ВТБ навіть при достроковому закритті договору залишки не повертає, а Ощадбанк повертає, але тільки якщо буде складено новий графік погашення.

При достроковому погашенні

Відомо, що поліс оформляється тільки на термін виплати позики, тобто, якщо людина погашає його достроково, то він має право на повернення після виплати кредиту. Наприклад, ви брали позику на два роки і віддали за страховку 20 тисяч рублів, виплатили всі за половину терміну: виходить, що наступний рік послугами поліса користуватися не будете. Значить, теоретично ви можете повернути свої 10 тисяч. Для того, щоб дізнатися точно, треба звернутися до свого банку і уточнити, чи можна після закриття боргу повернути собі частину коштів.

Після виплати в термін

Повернути частину страхових виплат можна, якщо термін страхування перевищує термін кредитування, тобто, ви свій борг виплатили вчасно, а поліс ще продовжує діяти. Тоді необхідно його закрити і подати прохання про повернення коштів, що залишилися, якщо це передбачено банківським договором. Статистика доводить, що можливість повернення малоймовірна, банки частіше відмовляють, чим погоджуються.

В яких випадках повернення страховки неможливий в 2018 році

Не у всіх випадках можна розраховувати на повернення страхової суми після виплати кредиту, навіть якщо ви погасили свою позику достроково. Є кілька варіантів, коли це нереально:

  1. Повернення заборонений договором. Банки та інші фінансові установи іноді спеціально прописують даний пункт, тоді обійти його немає ніякої можливості. Якщо така угода була підписана і за п'ять днів ви не змінили свого рішення, то розраховувати на повернення коштів не варто.
  2. Страхувальником виступає банк. Таке страхування називається колективним, вас страх не профільна компанія, а сам банк. Підписання є добровільним, але іноді позичальник може навіть не знати, з ким укладає договір.

Нормативно-правова база

Кількома роками раніше людина, яка оформила страховку на споживчий кредит, не міг розраховувати на повернення коштів. Звертатися в банк було марно, так як заяву на поліс було підписано добровільно особисто позичальником, а тому скасувати дію такого документа було практично нереально. Іноді такі питання можна було вирішити за допомогою суду, але тоді потрібно було довести, що фінансова установа дану послугу нав'язав.

Як правило, при оформленні споживчого кредиту банк м'яко наполягає на підписанні страхового договору. Справа ця виключно добровільна, але з огляду на нинішню кризову ситуацію і відсоток безповоротних позик, кожен хоче убезпечити себе. Тому є ряд програм, які пропонує банк, як доважок до кредиту:

  • Від втрати роботи. Ідея непогана, але працює тільки якщо позичальника звільнили з роботи, а не якщо він пішов за власним бажанням. І не просто звільнили, а на підприємстві проходять масові скорочення або воно ліквідується.
  • Проблеми зі здоров'ям. Цей тип страхування часто пропонується фінансовими установами. Іноді банки пропонують окремий поліс страхування здоров'я, а окремо страхують життя, але це завжди індивідуально. У випадку зі здоров'ям йдеться про повну втрату працездатності і отриманні інвалідності. Настання страхового випадку означає, що банківський борг покриє компанія.

Якщо сума по споживчому займу була оплачена достроково, а вам сказали, що навіть частина премії зі страхування виплачуватися не буде, не поспішайте звертатися до суду - це крайній захід. Якщо в договорі є пункт про можливість повернути невикористану страховку або не платити за неї, то складіть заяву від фізичної особи з вимогою повернути гроші.

Як повернути гроші за страховку

Першого червня 2016 року Центробанк Росії ухвалив, що купили поліс громадяни зможуть його повернути через п'ять днів, які умовно назвали «періодом охолодження». Якщо під час цього періоду позичальник звертається до страховика, то той зобов'язаний повернути гроші через 10 днів після звернення. Як така, ця процедура не регламентується, а тому іноді операцію повернення можна зробити і в офісі банку.

Перерахунок та повернення суми переплати при повній оплаті страхової суми

Якщо ви звернетеся до компанії не відразу, а, наприклад, на четвертий день, то поліс вже почне діяти. Тоді виконується перерахунок, тобто, менеджер повинен буде вирахувати ці дні і повернути суму менше первісної. Якщо у компанії немає офісу в вашому місті, то заявку можна надіслати рекомендованим листом, причому найкраще з повідомленням і описом, щоб у вас на руках було доказ того, що ви зверталися за поверненням.

Перерахунок та припинення договору страхування

Як правило, під час так званого періоду охолодження позичальник може відмовитися від поліса, але тоді йому не повернуть страхову премію (стартовий платіж), тому що даний пункт прописаний практично у всіх договірних документах. І іноді домогтися повернення все суми, сплаченої за поліс, можна тільки посилаючись на закон про захист прав споживачів або на пункт кредитного договору: платежі, їх розмір і кількість регулюються за таким же принципом.

Тоді як повернути страхову суму після виплати кредиту в 2018 році? Для цього необхідно визнати договір недійсним, а потім подати позов до суду за місцем реєстрації. Держмито за дана дія не стягується, а Росспоживнагляд чітко реагує на скарги громадян з приводу порушення прав споживачів. Якщо ви розумієте, що вже погасили позику, але вам ще кілька років платити за непотрібний поліс, то краще зробити все можливе, щоб позбавити себе від тягаря.

Повернення страховки при достроковому погашенні

Якщо вам вдалося достроково погасити позику, яка була застрахована, то цілком закономірно, що вам захочеться повернути невикористані внески. Радимо просто дотримуватися ряду правил:

  1. Уважно почитати свій договір і знайти там пункт про повернення грошових коштів при достроковому погашенні позики. Якщо в договорі такого пункту немає, то на повернення можна не розраховувати. Варто звернутися до менеджера банку, який зможе відповісти на питання, що цікавлять.
  2. Якщо в договорі даний пункт прописаний, значить невикористані гроші можна повернути. Для цього потрібно звернутися у відділення свого банку і написати заяву, отримавши реквізити рахунку.

Заява в страхову компанію

Щоб повернути страховку по споживчим кредитом, необхідно сходити до страховика і написати спеціальну заяву з проханням повернути невикористані кошти. Пишеться воно в довільній формі, хоча у деяких компаній є спеціальні корпоративні бланки. У заяві потрібно позначити не тільки контакти, паспортні дані та номер рахунку, але ще номер страхового договору та найменування банку.

Разом із заявою необхідно подати ще й виписку про відсутність боргів - дотримання цих важливих умов дозволить споживачеві скористатися послугами страховика. Скласти такий документ потрібно обов'язково в двох примірниках - один ви залишаєте банку, інший собі, причому на вашій заяві менеджер обов'язково повинен зробити позначку про те, що документ прийнятий на розгляд.

Перелік необхідних документів

Папери, які знадобляться в обов'язковому порядку:

  • паспорт громадянина України;
  • чеки, що підтверджують повну оплату страховки;
  • поліс;
  • кредитний договір;
  • документи про дострокове погашення споживчого кредиту.

паспорт громадянина України;   чеки, що підтверджують повну оплату страховки;   поліс;   кредитний договір;   документи про дострокове погашення споживчого кредиту

Сума для повернення

Ніхто не стане працювати собі в збиток, а тому цілком закономірно, що страховики намагатимуться виплатити меншу суму, включивши свої витрати. Немає ніякої методики розрахунку суми повернення, а тому держоргани даний процес контролювати не можуть. Як правило, при достроковому погашенні позички утримується тільки та сума, яка була сплачена за термін дії договору. Якщо ви не впевнені, що перерахунок зроблений правильно, можна зажадати надати повний список витрат за час використання кредиту.

часткове відшкодування

Як частково повернути страховку після виплати кредиту в 2018 році? Відповідь проста: часткове відшкодування страховки можливо в декількох випадках. Або якщо ви через п'ять днів після підписання поліса вирішили його повернути, або якщо погасили споживчий кредит достроково. І в першому, і в другому випадку суму повернуть не повністю. Якщо ви відмовитеся відразу, швидше за все, страхова компанія не поверне вам початковий внесок за страховку. Інакше повернути частину грошей можна лише тоді, коли договором передбачена така можливість.

Повне повернення страхової премії

Розраховувати на те, що при будь-яких обставинах банк або страховик поверне вам повну суму страховки - марно. Навіть якщо ви, посилаючись на новий закон 2016 року, попросіть розірвати договір страхування, з вас утримають початковий внесок (страхову премію) і суму витрат за ті кілька днів, які поліс діяв. Інші варіанти виключені, навіть якщо ви будете вимагати повернення коштів через суд.

Чому страхова компанія може відмовити в поверненні страхової премії

Якщо при оформленні споживчого кредиту ви неуважно прочитали договір і не подивилися, чи є там пункт про можливе повернення невикористаних страхових внесків при достроковому погашенні позики, то, швидше за все, його там не буде. Банкам не вигідно повертати клієнтам кошти, а підписавши документи, ви вже нічого не зможете зробити. Якщо ж такий пункт є, то можна сміливо писати заяву на повернення коштів, хоча іноді навіть при такій ситуації можуть бути винятки.

причини відмови

Причини відмови можуть бути цілком адекватними і обгрунтованими порушенням бюрократичних процедур:

  • Якщо ви не в строк подали заяву. Якщо у вас немає можливості прийти до страховика, то можна зв'язатися з одним з фахівців компанії і запитати, що робити.
  • Якщо в вашій заяві не вистачає реквізитів, наприклад, не виставлена ​​дата або не номер договору, не зазначені подробиці страхового випадку.
  • Якщо настання страхового випадку зафіксовано з помилками або період дії вказано не вірно. Тоді страхова фірма може відмовити фізособі в отриманні грошей.

Тоді страхова фірма може відмовити фізособі в отриманні грошей

Судовий розгляд питання

Можна спробувати повернути страхову суммупо споживчим кредитом через суд. Це можливо, якщо ви не користувалися послугами або відмовилися від них, а банк не бажає повертати гроші. Головною підставою для такої дії можна вважати примус до покупки страховки, без якої вам можуть відмовитися видати кредит. Тоді можна подати скаргу в суд. Якщо через п'ять днів з моменту підписання поліса ви відмовилися від нього, то компанія зобов'язана повернути вам витрачені кошти за винятком першого страхового внеску.

Зараз діє багато фірм, що спеціалізуються на поверненні страховок за споживчими кредитами. Їх послуги не безкоштовні, але зате у них працюють досвідчені юристи, які до нюансів знають процедуру повернення через суд. Якщо не хочете самі зв'язуватися з судовим розглядом, можна просто звернутися в одну з таких компаній і скористатися їх послугами.

Як повернути страховку по кредиту Ощадбанку в 2018 році

Якщо ви взяли споживчий кредит тут, то повернення страховки по кредиту Ощадбанку можливий тільки в одному випадку - відмовитися від нього через п'ять днів після оформлення договору. Правда, за деякими програмами лояльності Сбербанк дає 30 днів «охолодження», але пізніше цього терміну ви собі страхові кошти вже не повернете. Раннє погашення кредиту також не дозволить вам частково відшкодувати витрачені страхові кошти, не варто розраховувати на дострокове розірвання договору.

Особливості повернення в ВТБ 24 і Альфа-Банку

Фінансова діяльність цих банків регламентується законом від 1 червня 2016 року, згідно з яким від страхової суммипо споживчим кредитом можна відмовитися протягом 5 днів після оформлення. ВТБ 24 і Альфа-Банк цей термін збільшили до 30 календарних днів. При достроковому погашенні кредиту частково повернути кошти, витрачені на страхування, можна лише тоді, коли дана можливість прописана у відповідних документах. Якщо такого пункту немає, то навряд чи ви зможете повернути гроші навіть через суд.

Якщо ви уклали договір, в якому поліс виплачується частинами разом із внесками по позиці, то після дострокового погашення кредиту можна просто припинити виплачувати страховку - і питання буде закритий автоматично. Правда, така послуга доступна тільки при оформленні кредитної карти; за всіма іншими договорами Альфа-Банку вся сума страховки стягується в момент підписання документа. Щоб відмовитися від страховки через п'ять днів після підписання договору, потрібно зателефонувати на гарячу лінію і залишити заявку на повернення коштів.

Відео

Чи можна повернути страховку після погашення кредиту Чи можна повернути страховку після погашення кредиту?

Знайшли в тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо! Розповісти друзям:

Тоді як повернути страхову суму після виплати кредиту в 2018 році?
Знайшли в тексті помилку?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online