Військовий облік в організації - покрокова інструкція 2019

  1. Організація військового обліку і його призначення
  2. Ведення військового обліку і бронювання в організації: загальна інформація
  3. Інструкція з ведення військового обліку в організаціях
  4. Методичні рекомендації щодо ведення військового обліку в 2019 році
  5. Наказ про організацію військового обліку: зразок
  6. Відповідальність за порушення правил ведення військового обліку в компанії
  7. підсумки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Організація військового обліку і його призначення

Ведення військового обліку і бронювання в організації

Інструкція з ведення військового обліку в організаціях

Методичні рекомендації щодо ведення військового обліку в 2019 році

Наказ про організацію військового обліку: зразок

Відповідальність за порушення правил ведення військового обліку в компанії

підсумки

Організація військового обліку і його призначення

Військовий облік - це система прийомів і методів, за допомогою якої забезпечується реєстрація всіх осіб призовного віку в єдиній базі даних, відображення в ній основних відомостей про кожний такий особі, а також подальша актуалізація цієї інформації. Система військового обліку дозволяє компетентним органам стежити за тим, наскільки своєчасно кожен військовозобов'язаний виконує військовий обов'язок, і відслідковувати випадки незаконного ухилення від нього.

Основними нормативними актами, що регламентують процес здійснення військового обліку, є закон «Про військовий обов'язок і військову службу» від 28.03.1998 № 53-ФЗ і положення про військовий облік, затверджене постановою Уряду РФ від 27.11.2006 № 719.

Для чого ж конкретно потрібен військовий облік, яке його призначення? Відповідь на це питання можна знайти в положенні № 719, в п. 2 якого мета військового обліку сформульована приблизно так:

  • в періоди, коли обстановка в країні спокійна, основне завдання військового обліку - забезпечити виконання військового обов'язку кожним призовником, т. е. своєчасно стежити за наповнюваністю армії і перешкоджати незаконному ухиленню від служби;
  • якщо ж трапляється військовий конфлікт або виникає реальна загроза безпеці країни, то за допомогою механізму військового обліку уповноважені органи повинні своєчасно мобілізувати військовозобов'язаних осіб, а також забезпечити потребу держструктур в трудових ресурсах.

ВАЖЛИВО! Потреба в трудових ресурсах забезпечується шляхом прикріплення військовозобов'язаних громадян, які перебувають у запасі, до певних держструктурам, щоб при мобілізації вони не були відправлені до місця бойових дій, а виконували б певні трудові функції в таких держструктурах.

Щоб військовий облік відповідав своєму призначенню, як було зазначено вище, держава повинна мати актуальну інформацію про кожного призовника. З цією метою спеціальні відповідальні органи (військові комісаріати) зобов'язані забезпечити облік усіх потенційних призовників (чоловіків у віці 18-27 років) і військовозобов'язаних (запасників; осіб, які мають відстрочку аж до досягнення ними 27-річного віку; жінок, які отримали військові спеціальності, а також деяких інших осіб, перерахованих в п. 14 положення № 719).

Для цього законодавець зобов'язав всіх осіб чоловічої статі в рік, коли їм виповнюється 17 років, з'явитися за повісткою до військкомату і пройти процедуру первісної постановки на військовий облік, в процесі якої спеціальна комісія визначить, чи придатний призовник до служби в армії і в якій мірі ( без обмежень або обмежено придатний).

УВАГА! Первісна постановка на військовий облік здійснюється в період з 1 січня по 31 березня того року, в якому призовнику виповниться 17 років (п. 1 ст. 9 закона№ 53-ФЗ). Це означає, що навіть ще не досягли за фактом 17-річного віку призовники повинні з'явитися до військкомату в зазначені терміни, якщо вони отримали повістку.

Детальніше про початкової постановки на військовий облік см. В статті «Первісна постановка громадян на військовий облік»

За функціонування механізму військового обліку відповідальність несуть як великі відомства (Міноборони, МВС, СЗР, ФСБ), так і органи влади суб'єктів РФ і місцевого самоврядування, а також організації (п. 5 положення № 719).

Але хто ж саме здійснює військовий облік по кожному військовозобов'язаного? Як було зазначено вище, це військові комісаріати (або, якщо їх немає на певній території, органи місцевого самоврядування). Але не тільки. Якщо потенційний призовник працює в будь-якої організації, то саме вона повинна вести по ньому військовий облік.

Що під собою має на увазі військовий облік в організації і для чого він потрібен, розповімо далі.

Ведення військового обліку і бронювання в організації: загальна інформація

Перш за все варто зауважити, що вести військовий облік слід не тільки по призовникам, а й по всьому військовозобов'язаним, які працюють / навчаються в організації. До таких закон № 53-ФЗ (п. 1 ст. 52) відносить всіх осіб, які перебувають в запасі:

  • тих, хто був звільнений з армії в запас;
  • осіб, які мають відстрочку або з якихось інших причин не встигли відслужити до 27 років (в тому числі це звільнені від служби через успішного завершення військової кафедри в університеті);
  • осіб, які відслужили альтернативно на громадянці;
  • жінок, які мають військові спеціальності.

УВАГА! Якщо в компанії працюють особи, звільнені від виконання військового обов'язку в силу закону, або жінки, які не мають військової спеціальності, то вести щодо них військовий облік роботодавцю не потрібно.

Детальніше про те, хто повинен вести військовий облік в компанії, см. В статті «Що стосується обов'язкової кадрової документації?» .

Порядок і основні правила, якими компанії повинні керуватися в даному контексті, встановлені в Методичних рекомендаціях щодо ведення військового обліку в організаціях, затверджених Генштабом ЗС РФ 11.04.2008.

Отже, щодо зазначених вище осіб компанії повинні здійснювати військовий облік. Для цього вони так само, як і військкомати, збирають, систематизують і підтримують в актуальному стані інформацію про виконання військовозобов'язаними працівниками військового обов'язку. Крім того, важливою метою військового обліку в організації виступає коректний аналіз, наскільки компанія буде забезпечена трудовими ресурсами, якщо раптом виникне військовий конфлікт і буде оголошена мобілізація військовозобов'язаних частини населення.

Військовий облік в компанії повинні здійснювати стільки фахівців, скільки того вимагають норми п. 12 положення № 719. Так, наприклад, якщо в компанії працює менш як 1500 військовозобов'язаних громадян, то облік веде один фахівець, і то за суміщенням.

ВАЖЛИВО! При цьому якщо в фірмі облік військовозобов'язаних співробітників повинні вести двоє і більше фахівців, то компанії слід створити окремий структурний підрозділ - військово-обліковий стіл (п. 13 положення № 719).

Для того щоб документально закріпити ведення військового обліку в компанії, слід видати наказ про організацію військового обліку, в якому за підписом керівника вказується, хто саме із співробітників буде здійснювати військовий облік.

УВАГА! Кандидатури фахівців, які здійснюватимуть військовий облік, повинні бути узгоджені з військкоматом, якому підвідомча територія, де розташовується фірма. Крім того, компанії повинні направляти туди копії наказів про призначення / звільнення фахівців з посади з ведення військового обліку (п. 22 Методичних рекомендацій).

Інструкція з ведення військового обліку в організаціях

Конкретний перелік функцій, якими наділяються працівники, що займаються урахуванням військовозобов'язаних співробітників в компанії, повинен бути закріплений в спеціальній інструкції з ведення військового обліку.

Така інструкція окреслює вимоги до співробітника, який займається обліком військовозобов'язаних: які норми законодавства він повинен знати і чим йому слід керуватися в своїй роботі. Крім того, в цьому документі визначаються основні посадові обов'язки та права працівника, що здійснює військовий облік у фірмі, а також прописуються положення щодо заходів відповідальності такого фахівця за порушення, які він може допустити при веденні обліку.

Методичні рекомендації щодо ведення військового обліку в 2019 році

Для коректного ведення військового обліку компанія повинна скласти план відповідних робіт на рік (який також повинен бути узгоджений з військкоматом). У такому плані слід вказати всі терміни заходів щодо обліку співробітників.

Військовий облік в організації здійснюється на підставі наступних документів (п. 25 Методичних рекомендацій):

  • приписне свідоцтво - для призовників, які ще не відслужили;
  • військовий квиток - для військовозобов'язаних осіб в запасі.

Тому при прийомі на роботу в 2019 році відповідальний за облік фахівець повинен проконтролювати, чи всі зазначені документи в порядку: чи немає де неточностей, підроблених записів, вирваних аркушів, чи всі необхідні позначки на місці. І якщо немає - повідомити у військкомат.

Отже, протягом року спеціальний співробітник в організації повинен стежити за повнотою і актуальністю інформації про працівників, які підлягають військовому обліку. Для цих цілей такий співробітник заводить по кожному військовозобов'язаного працівникові особисту картку, в якій відбивається вся інформація про нього: сімейний стан, яку займає в організації посаду, рівень освіти, місце проживання і т. Д. (П. 28 Методичних рекомендацій).

Про форму, за допомогою якої роботодавець здійснює військовий облік працівників, см. В статті «Типова форма № П-2 - бланк і зразок заповнення» .

Якщо якомусь працівникові приходить повістка з військкомату, військово-обліковий стіл фірми повинен оповістити його про це, а також посприяти, щоб він вчасно з'явився в військкомат. Якщо ж на роботу влаштовується жінка, що має військову спеціальність, то фірма повинна направити її до військкомату для початкової постановки на облік.

Крім того, компанії слід роз'яснювати своїм співробітникам, як саме вони повинні виконати військовий обов'язок у разі мобілізації, а також яка відповідальність настане, якщо вони цього не зроблять.

Важливою функцією фахівців, провідних військовий облік в організації, є бронювання працівників, т. Е. Закріплення необхідних фахівців за організацією на час військового конфлікту.

УВАГА! Як правило, інструмент бронювання доступний тільки для стратегічно важливих підприємств, т. Е. Здійснюють військові або держзамовлення, які безпосередньо впливають на життєдіяльність населення і т. Д. Дізнатися, чи може компанія бронювати за собою співробітників в разі введення воєнного стану, можна в військкоматі.

Військово-обліковий стіл фірми підзвітний військкомату. Тому в військкомат організація повинна направляти всі відомості, що стосуються:

  • прийняття на роботу (звільнення) військовозобов'язаних співробітників;
  • зміни актуальної інформації про таких працівниках.

Крім того, компанія зобов'язана щорічно повідомляти військкомат про чисельність і склад працівників у віці 15 і 16 років, а також про тих, хто тільки що досяг віку, коли повинна бути проведена первинна постановка на військовий облік.

Не рідше разу на рік відомості військово-облікового столу організації слід звіряти з інформацією, наявною у військкоматі. Для цих цілей в компанії повинен бути заведений спеціальний журнал перевірок.

Наказ про організацію військового обліку: зразок

Як було зазначено вище, військовий облік в фірмі організовується з моменту видання наказу, підписаного керівником, про організацію військового обліку громадян, в тому числі бронювання співробітників, які перебувають в запасі.

Форму такого наказу ви можете скачати на нашому сайті.

У цьому наказі необхідно прописати, хто саме буде здійснювати військовий облік в компанії, а також хто буде заміщати основного фахівця в період, коли той буде з яких-небудь причин відсутні.

Завантажити наказ про організацію військового обліку

Відповідальність за порушення правил ведення військового обліку в компанії

Оскільки ведення військового обліку в організації - це її обов'язок, а не право, то відповідно, за невиконання / некоректне виконання цього обов'язку законодавець передбачає заходи відповідальності. Відповідальність настає у вигляді штрафів, наприклад, за наступні порушення:

  • неподання відомостей про військовозобов'язаних працівників, в тому числі про потенційних призовників, у встановлені терміни (ст. 21.1, 21.4 КоАП РФ);
  • ненадання сприяння в явці працівника за повісткою до військкомату в зазначений термін (ст. 21.2 КоАП РФ);
  • неповідомлення змінилися відомостей по військовозобов'язаним громадянам, наприклад, якщо хто-небудь переїхав жити в інший регіон і т. д. (ст. 21.3 КоАП РФ).

підсумки

Методичні рекомендації щодо ведення військового обліку, а також положення № 719 і закон № 53-ФЗ вимагають в 2019 році від усіх організацій, де працюють військовозобов'язані громадяни, вести облік таких працівників. Для цього фірма повинна виділити спеціального співробітника (або декількох фахівців) і видати відповідний наказ, що закріплює його функції. Безпосередньо ж сам військовий облік в компанії виражається в підтримці в актуальному стані інформації про всі військовозобов'язаних працівників. З цією метою в фірмі створюються спеціальні особисті картки по кожному співробітнику, інформацію в яких слід періодично передавати в військкомат. Крім того, якщо організація має стратегічно важливу значимість, вона має право забронювати собі деяких співробітників на період можливого військового конфлікту; тоді такі співробітники не будуть призвані в армію, а залишаться працювати у фірмі. Важливо також пам'ятати, що за порушення правил військового обліку в організаціях передбачені заходи відповідальності до роботодавця.

Але хто ж саме здійснює військовий облік по кожному військовозобов'язаного?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online