Підтримка малого бізнесу 2019 року

  1. Як держава допомагає бізнесу?
  2. Державна підтримка інновацій
  3. Виставкова діяльність
  4. Податкові пільги
  5. До пільгових видів діяльності відносять:
  6. Субсидія на оновлення основних засобів
  7. майнова підтримка
  8. Підтримка сільського господарства
  9. Підготовка кадрів
  10. інфраструктурна підтримка
  11. Фонди підтримки бізнесу
  12. В рамках цієї програми претендент може розраховувати на:
  13. висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Як ви думаєте, скільки грошей виділяє держава на підтримку малого бізнесу

Як ви думаєте, скільки грошей виділяє держава на підтримку малого бізнесу? Сто мільйонів? Триста мільйонів? Насправді в 2016 році було виділено 11 мільярдів рублів - і це тільки офіційна частка бюджету. Але ж є ще регіональні програми, недержавні фонди, нематеріальна держ. підтримка підприємницької діяльності 2019 року. Дивно, що підприємці не поспішають скористатися цим джерелом допомоги, вважаючи за краще розраховувати на власні сили - адже навіть при скороченні фінансування недоторканними залишаються стратегічно важливі сфери: інноваційна діяльність, сільське господарство, соціальний бізнес.

Зрозуміло, не кожен бізнесмен зможе взяти участь в програмі підтримки малого підприємництва 2019 року. Для цього потрібно як мінімум домогтися включення до реєстру одержувачів допомоги і пройти конкурсний відбір, організація якого знаходиться в компетенції місцевої адміністрації або фонду підтримки підприємництва.

Під час відбору, комісія визначає, чи існують у претендентів опрацьованих бізнес-планів, кількість працевлаштованих, корисність підприємства для наповнення бюджету, соціальні фактори. Комі того, вагомим аргументом на користь виділення допомоги є тривалість існування підприємства (від трьох місяців до двох років) і частка власних інвестицій підприємця в бізнес. Цей обсяг повинен бути порівняний з запитуваної державною підтримкою малого бізнесу в 2019 році.

Не слід забувати і про звітність: допомога зазвичай надходить частинами (траншами), в міру освоєння яких державному інвестору потрібно надати докладні відомості про те, куди, як і з якою метою були витрачені кошти.

Як держава допомагає бізнесу?

Підприємець хотів би матеріальну допомогу будь-який інший. Але що характерно: на непрямі заходи витрачається значно більше коштів, ніж на прямі субсидії бізнесу . В цілому ж представники малого бізнесу можуть претендувати на участь в таких програмах підтримки малого підприємництва 2019 року, як:

  1. Матеріальна та інформаційна допомога в інноваційній діяльності;
  2. Майнова і матеріальна допомога для участі у виставках;
  3. Багатопланова допомога підприємцям, зайнятим у сільськогосподарському секторі;
  4. Податкові пільги і податкові канікули для новостворених підприємств;
  5. Часткове відшкодування витрат на оновлення основних засобів;
  6. Відшкодування витрат на навчання працівників підприємства;
  7. Інформаційна підтримка (організація семінарів, навчальних курсів);
  8. Створення комфортного середовища для підприємництва, бізнес-інкубаторів, фондів;
  9. Майнова підтримка, надання муніципальних приміщень і виробничих потужностей в оренду зі знижкою до 60%;
  10. Підтримка регіональних інвесторів, пільгові кредити і часткова компенсація витрат за договорами лізингу;
  11. Часткове відшкодування витрат на реалізацію програм енергозбереження;
  12. Розміщення державних замовлень, допуск до тендерів на держзакупівлі;
  13. Пряма фінансова підтримка.

Якщо ж підприємець зацікавлений виключно в тому, як отримати фінансову підтримку від держави на відкриття бізнесу (хоча інші варіанти заслуговують не меншої уваги), слід звернути увагу на безоплатну допомогу у вигляді:

  • Субсидії на запуск власної справи в розмірі допомоги по безробіттю за 12 місяців (плюс стільки ж за кожного працевлаштованого працівника, який прийшов за направленням з центру зайнятості);
  • Субсидії на розвиток бізнесу, існуючого не більше двох років, в розмірі 300-500 тисяч рублів, причому частка власних коштів підприємця в проекті не може бути менше 35-50% від загальної суми інвестицій;
  • Субсидії на переоснащення та розвиток підприємства, що працює в стратегічно важливій галузі господарства, в розмірі 3-10 мільйонів рублів.

Державна підтримка інновацій

Представники бізнесу закономірно будують свою діяльність так, щоб отримати найбільший прибуток в поточний момент часу. При цьому далеко не всі вкладають кошти в дослідну діяльність, і навіть власні перспективні розробки у таких підприємств залишаються без уваги. Тим часом, в області інновацій цілком реально вести бізнес з державною підтримкою, використовуючи механізми прямого або непрямого фінансування.

На пільгове кредитування або гарантії держави перед сторонніми інвесторами можуть розраховувати компанії, що займаються модернізацією військової техніки, що виробляють некомерційну продукцію або володіють значним науковим потенціалом. Гранти розподіляються на конкурсній основі для компаній, проекти яких пройшли відповідну науково-технічну експертизу і мають термін окупності не більше двох років. При цьому частка власних вкладень підприємства в проект не може бути менше 20%.

Непряма підтримка малого бізнесу 2019 проявляється у вигляді формування сприятливого середовища для залучення сторонніх інвесторів до фінансування розробок:

  • Спрощення системи оподаткування, зменшення податкової ставки або повне звільнення від них (якщо частка доходів від інновацій в загальному прибутку підприємства становить не менше 30%);
  • Податковий кредит на термін до п'яти років за ставкою, що не перевищує 75% від ставки рефінансування ЦБ Росії;
  • Гарантування державою повернення кредитів або інвестицій, залучених для реалізації і просування проекту на ринку;
  • Правовий захист підприємств, що займаються науковими і технічними розробками;
  • Забезпечення доступу до будь-яких інформаційних баз даних;
  • Підтримка розробників маркетинговими послугами, допомогою при сертифікації і реалізації продукції;
  • Спеціалізована допомога в ремонті і модернізації складного обладнання.

Держпідтримка малого бізнесу в 2019 році також здійснюється з позабюджетних фондів Міністерства науки, федеральних органів влади і добровільних відрахувань приватних корпорацій. Це дозволяє підприємству-розробнику завершити проекти в умовах браку власних коштів, отримати необхідні патенти і зайнятися просуванням розробки на міжнародних ринках.

Виставкова діяльність

Регіональна допомога включає в себе державне співфінансування участі підприємців у виставках, ярмарках та інших подібних заходах. Субсидія нараховується «постфактум» для компенсації витрат, понесених бізнесменами протягом 12 місяців, що передують проведенню конкурсу.

Така підтримка малому бізнесу від держави в 2019 році може бути нарахована тільки тим підприємствам, які не мають заборгованостей перед бюджетом по податках, страховим відрахувань і штрафів. Допомога виражається в компенсировании 50-65% витрат на перевезення, зберігання та розміщення експонатів, на реєстраційні внески, оренду виставкового обладнання, проїзд та проживання представників компанії - але не більше 100-300 тисяч рублів (в залежності від рішення регіональної влади).

Податкові пільги

Підприємці, що працюють в соціальних, наукових або виробничих областях на спрощеній або патентній системі, можуть одноразово скористатися такою підтримкою малого підприємництва в 2019 році, як податкові канікули на термін до двох років. Крім того, в деяких регіонах для таких суб'єктів малого бізнесу передбачено зниження податкової ставки до 1% в спрощеній системі, і до 7,5% в разі роботи на ЕНВД.

До пільгових видів діяльності відносять:

  • Виробництво продуктів харчування, напоїв;
  • Виробництво текстилю;
  • Обробку дерева і меблеве виробництво;
  • Виробництво спортивного обладнання;
  • Наукові дослідження;
  • Будівництво, переробку вторинної сировини і інше.

Пільгову систему оподаткування або податкові канікули можна застосувати тільки в тому випадку, якщо зазначений вид діяльності є основним, тобто його частка в загальному прибутку підприємства становить більше 70%.

Інші заходи по спрощенню діяльності підприємців - можливість відмовитися від ведення податкового обліку (досить зберігати підтверджуючі документи) або отримати відстрочку в їх сплаті на термін до року в тому випадку, якщо:

  • Збиток підприємству було завдано стихійним лихом;
  • Бізнес носить явно виражений сезонний характер;
  • Негайна сплата податку веде до банкрутства;
  • Неможливість сплати податку пов'язана з невиконанням державою бюджетних зобов'язань щодо підприємця.

Субсидія на оновлення основних засобів

Регіональним адміністраціям в якості державної підтримки малого бізнесу 2019 виділяються кошти для проведення конкурсів серед бізнесменів, зацікавлених в компенсації витрат, пов'язаних із закупівлею основного обладнання для діяльності підприємства (крім транспорту). Для участі в конкурсі потрібно подати дані про таких витратах за три попередні роки, причому обладнання на момент його проведення має перебувати в експлуатації хоча б один рік.

Додаткові умови - відсутність будь-яких заборгованостей претендента перед державою або власними робочими. При цьому можна розраховувати на відшкодування четвертої частини документально підтверджених витрат, пов'язаних з оновленням, але не більше півмільйона рублів.

майнова підтримка

Нерухомість, яка знаходиться в муніципальній власності - також може виступити в якості засобу для підтримки підприємців-початківців 2019 року. Зрозуміло, претендувати на оренду цих будинків і виробничих потужностей зі знижкою можуть суб'єкти малого бізнесу, зайняті соціально-корисною діяльністю або стратегічно важливою діяльністю. Крім того, при проведенні в орендованому приміщенні капітального ремонту можна отримати додаткові пільги. В цілому ж держава зацікавлена ​​в довгостроковому співробітництві, що виражається в розмірі знижок:

  • Договір оренди на 5 років і більше супроводжується зниженням орендної плати до 40% в перший рік, до 60% в другій, до 80% за третій рік і 100% на всі наступні роки;
  • При договорі на чотири роки оплата за перші два знижується до 40% і 80% відповідно;
  • При договорі на три роки вартість оренди першого року становить 40% від договірної. Орендна плата за наступні роки вноситься в повному обсязі.

Підтримка сільського господарства

Підприємці-фермери, що відкривають свій бізнес в області виробництва продуктів, обробки землі або тваринництва, часто не знають про те, як отримати державну підтримку малого бізнесу в 2019 році і чи можна отримати її взагалі. Тим часом, за відсутності боргів перед державою і власними робочими можна претендувати на допомогу в такій діяльності, як:

  • Рослинництво;
  • Рибне господарство;
  • Тваринництво і птахівництво;
  • Придбання та обслуговування сільськогосподарської техніки;
  • Поповнення кадрових ресурсів сільськогосподарського виробництва.

Претендувати можна на суму, що компенсує до 90% від зазначених в бізнес-плані витрат на розвиток малого підприємства, але не більше півтора мільйонів рублів - за умови, що фермерське господарство існує менше двох років.

Додаткова держ підтримка малого бізнесу 2019 агропромисловому секторі - це державна програма кредитування, згідно з якою суб'єкти можуть розраховувати на часткове відшкодування сплати відсотків по кредитах або позиках, призначеним для розвитку підприємства. Якщо розмір кредиту не перевищує п'яти мільйонів рублів - держава протягом перших п'яти років компенсує фермеру повну ставку рефінансування, виплачуючи дві третини з федерального бюджету і третина з бюджету суб'єкта РФ.

Підготовка кадрів

Щоб скористатися цією формою державної підтримки малого бізнесу в Росії 2019 року, підприємство повинно документально підтвердити проведені для співробітників сторонніми організаціями або запрошеними тренерами курси і семінари. Як доказ можуть бути використані чеки, квитанції, платіжні доручення. Зрозуміло, потрібні і дипломи співробітників - якщо такі були видані.

Розміри субсидії не такі великі - державою компенсується до 50% витрат, але не більше сорока тисяч рублів на рік. Така сума здається незначною бонусом для великого підприємства, яке вкладає в навчання персоналу кошти куди більш серйозні. Однак суб'єкти малого бізнесу будуть раді скористатися можливістю заощадити: престиж компанії, в якій працюють кваліфіковані спеціально навчені співробітники, обов'язково підвищиться.

інфраструктурна підтримка

Будь-який бізнес в тій чи іншій мірі потребує супроводу юристів, бухгалтерів і допоміжного персоналу. Причому якщо давно працююче підприємство може собі дозволити мати в штаті таких співробітників, то починаючий підприємець часто навіть не знає, куди звернутися. При цьому інші супутні витрати - закупівля оргтехніки, меблів, оренда приміщення стають для нього непосильними.

У багатьох регіонах державні програми підтримки малого бізнесу на 2019 року передбачають формування комфортної для підприємця середовища, шляхом надання на конкурсній основі пільгової оренди площі в бізнес-інкубаторах. Тут можна отримати доступ до оргтехніки, залах для переговорів і конференцій, послуг секретарів, кур'єрів, маркетологів та інших консультантів.

Зрозуміло, не всі можуть отримати допомогу на таких умовах. Держава може відмовити в допомозі таким видам бізнесу, для яких основною діяльністю є:

  • Торгівля;
  • Адвокатські та нотаріальні послуги;
  • Кредитні, страхові послуги, робота з заставним майном;
  • Будівництво, ремонтні роботи;
  • Операції з нерухомістю, ріелторські послуги;
  • Громадське харчування, фастфуд;
  • Виробництво товарів, які обкладаються акцизним збором;
  • Гральний бізнес;
  • Медичні і ветеринарні послуги;
  • Послуги СТО та автомийок, вантажоперевезення;
  • Видобуток корисних копалин.

Суб'єкт підприємництва може залишатися в інкубаторі на термін до трьох років. Передбачається, що за цей час підприємство або підтвердить свою життєздатність, встане на ноги і стане самостійним, або закриється з тих чи інших причин.

Фонди підтримки бізнесу

Регіональні фонди покликані надавати фінансову підтримку бізнесменам нарівні з державними установами. Зрозуміло, мова йде про новачків, чиє підприємство існує менше року і для яких всі супутні витрати обгрунтовані в бізнес-плані.

В рамках цієї програми претендент може розраховувати на:

  • Надання гарантій по кредитах в розмірі не більше 24 мільйонів рублів. При цьому 70% заставного майна бере на себе фонд, а решту забезпечує підприємець;
  • Видачу фондом пільгових позик в розмірі мільйона рублів на термін до року, при цьому за користування позикою потрібно буде заплатити мінімальний відсоток, рівний ставкою рефінансування.
  • Крім того, фонд може компенсувати 70% витрат, пов'язаних з початком діяльності підприємства, на суму до півмільйона рублів.

Сюди можна включити витрати:

  • На оренду приміщень і ділянок;
  • На навчання працівників;
  • Державну реєстрацію;
  • Рекламу і просування товарів власного виробництва;
  • Придбання основних засобів, програмного забезпечення, офісного обладнання та оргтехніки;
  • На виплату відсотків по кредитним і лізинговим зобов'язанням;
  • На участь у виставках;
  • На виготовлення дослідних зразків і розробку документації.

Таким чином, фонд одночасно реалізує більшу частину державної програми з підтримки бізнесу, використовуючи альтернативні методи фінансування - причому навіть торгові підприємства можуть розраховувати на допомогу у вигляді половини цієї суми.

висновок

Здавалося б - підприємцям пропонується таке різноманіття цікавих способів бізнесу з підтримкою держави 2019 року. Так чому ж так мало заявок подається на конкурси і така мала частка виділених коштів успішно освоюється? Чи тільки в небажанні бізнесменів мати справу з державою тут справа? Або вони не хочуть витрачати час на вивчення умов конкурсів, підготовку документації - дії, на їхню думку, приречені на невдачу? Зрозуміло, набагато простіше вести бізнес по своєму розумінню, а не підлаштовуватися під неповоротку бюрократичну машину - але ж найчастіше мова йде про досить серйозні суми і пільги, які будуть зовсім не зайвими в непростому підприємницькому справі.

Як держава допомагає бізнесу?
Сто мільйонів?
Триста мільйонів?
Як держава допомагає бізнесу?
Так чому ж так мало заявок подається на конкурси і така мала частка виділених коштів успішно освоюється?
Чи тільки в небажанні бізнесменів мати справу з державою тут справа?
Або вони не хочуть витрачати час на вивчення умов конкурсів, підготовку документації - дії, на їхню думку, приречені на невдачу?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online