Запропоновано потіснитися. Що дає підрахунок голосів під час громадського обговорення ущільнювальної забудови

  1. Ущільнюють не тільки в Гомелі
  2. Норми змінюються, резерв залишається
  3. Що дає підрахунок голосів
  4. В якому випадку до мешканців прислухаються
  5. Пропозиція забудови пустиря в Радянському районі Гомеля на розі проспекту Жовтня та Студентського...
  6. Проспект жовтня.
  7. Де виростуть новобудови?
  8. У тиші будинок не збудуєш
  9. Автор: Євген Захаров. Фото: з архіву редакції

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Проекти ущільнювальної забудови в Гомелі можна перерахувати по пальцях. Однак найчастіше саме вони викликають інтерес у городян, ніж будівництво на вільних площах нових мікрорайонів. Кожному проекту передує громадське обговорення, і на цій стадії іноді виникають протестні настрої. Причому не обов'язково у тих, кому в підсумку доведеться жити поруч з новим будинком. Тим часом відмовлятися від ущільнення існуючої забудови влада не збирається. «Білка» дізналася, які вигоди переслідують забудовники і що може примирити з новим будівництвом старожилів.

«Білка» дізналася, які вигоди переслідують забудовники і що може примирити з новим будівництвом старожилів

Ущільнюють не тільки в Гомелі

Будівництво житла в межах сформованої забудови не Гомельське ноу-хау, ущільнення відбувається в усіх регіонах країни. Вираз невдоволення починається з питання: чому вирішили посадити будинок тут, вільних площ хіба мало?

- При виборі майданчика під можливе будівництво житлового будинку ми керуємося регламентом Генерального плану розвитку Гомеля. Документ, до речі, є в Інтернеті, і з зонуванням міських територій може ознайомитися кожен користувач, - починає розмову начальник управління архітектури та містобудування Гомельського міськвиконкому Юрій Литвинов. - Якщо привабливий земельна ділянка знаходиться в зоні багатоповерхової житлової забудови, то він може прийматися в роботу на передпроектної стадії, коли вивчаються технічні можливості розташування будинку на вільному місці, досліджуються соціальні процеси. Наприклад, чи не виникнуть при заселенні будинку черги в поліклініках, дефіцит місць в освітніх установах. Після створюється архітектурно-планувальна концепція, яка виноситься на громадське обговорення.

Норми змінюються, резерв залишається

Земельні ділянки в існуючих мікрорайонах виділяються порівняно великі. Деякі громадяни висловлюють побоювання, що під будівництво йдуть місця, призначені для зовсім інших об'єктів.

- При будівництві будь-якого нового мікрорайону розробляється план його детального планування, де передбачаються ділянки під об'єкти соцкультпобуту: школи, поліклініки, громадські та інші будівлі. Змінити призначення ділянки навіть через багато років неможливо без коригування містобудівної документації. Але якщо мова йде про зовсім старих мікрорайонах, то слід мати на увазі, що з часу їх освоєння змінилися норми розміщення об'єктів на місцевості. Якщо виникає можливість переміщення теоретичного об'єкта і компактного розміщення поруч житлового будинку, тоді резервне місце переноситься, але не видаляється з плану, - підкреслює Юрій Литвинов.

Якщо виникає можливість переміщення теоретичного об'єкта і компактного розміщення поруч житлового будинку, тоді резервне місце переноситься, але не видаляється з плану, - підкреслює Юрій Литвинов

Що дає підрахунок голосів

Передбачене законом громадське обговорення працює швидше як підказка проектувальникам, що можна поліпшити в разі будівництва, поки воно не почалося. Кількість же голосів на користь концепції або проти неї на результат практично не впливає. Як повідомляє Юрій Литвинов, в обласному центрі ще не було випадку, щоб архітектурну концепцію відхилили за результатами простого підрахунку голосів:

- У 99 відсотках випадків кількість противників будівництва перевищує число їхніх опонентів. Але в анкетах ми не знаходимо аргументованих доводів проти ущільнення. Такими доказами можна вважати порушення будівельних норм або соціальних стандартів. Але проектні інститути вже напрацювали достатній досвід передпроектної роботи і не допускають помилок. Якщо вони і виявляються, то доробка не займає багато часу. Найчастіше доводиться враховувати розташування і пропускну здатність існуючих мереж.

В якому випадку до мешканців прислухаються

Викладене не говорить про те, що думка городян для міських архітекторів і забудовників не суттєво. Навпаки, в управлінні архітектури та містобудування думають над розширенням свого представництва на різних дискусійних майданчиках. Можливості для цього надають, наприклад, соціальні мережі.

- Можна спільно подумати над тим, як облаштувати загальний побут мешканців після завершення будівництва. Як обладнати велику ігрову площадку для всіх дітей двору, де її краще розташувати. Старожили мікрорайонів можуть дати слушні поради, - позначає тільки одну з можливих тем начальник управління.

Вирішувати, якими будуть нові будинки, громадяни не можуть. За це беруться професійні архітектори. Особливо коли мова йде про точкової забудови на периферії історичного центру міста. Там будова намагаються вписати в навколишній архітектурний ансамбль. А ось в спальних мікрорайонах до цього і не прагнуть.

- Не треба вписувати нову будівлю в стиль оточуючих його хрущовок. Корисніше буде побудувати сучасний красивий житловий будинок, а потім підтягти до його рівня п'ятиповерхівки під час їх капітального ремонту, - вважає Юрій Литвинов.

Корисніше буде побудувати сучасний красивий житловий будинок, а потім підтягти до його рівня п'ятиповерхівки під час їх капітального ремонту, - вважає Юрій Литвинов

Пропозиція забудови пустиря в Радянському районі Гомеля на розі проспекту Жовтня та Студентського проїзду.

Дерева знесуть. Що в замін?

До третини всіх можливих проектів не доводяться до відома громадян - відкидаються ще на стадії узгодження з різними відомствами. Принципову позицію завжди займають міські екологи. Наприклад, вони встали на захист скверу на вулиці Радянській між готелем «Турист» та вулицею Кожара.

Забудовник поклав на цю ділянку очей в тому числі тому, що він за планом і повинен бути освоєний під багатоповерхове житлове будівництво. Пропонує компенсувати знесені дерева відповідно до закону. Каже, що вирубці піддасться не так багато насаджень, як здається на перший погляд. Але в службі охорони природи не готові вірити на слово. Кажуть, варто тільки побудувати будинок, а там буде потрібно місце для стоянки автомобілів, проїздів. Так от скверу нічого і не залишиться, і озеленених району погіршиться. Компроміс на поточний момент не досягнуть.

Чи не уникають вирубки і при будівництві всередині кварталів. Висадити дерева в тому ж дворі, де вони були видалені, ніхто і не обіцяє.

- З 1 січня поточного року діють зміни в законодавстві, згідно з якими компенсуючі посадки зелених насаджень повинні по можливості проводитися в місцях будівництва нових будинків. Однак на практиці ця можливість часто відсутня, - зауважує заступник начальника Гомельської горрайінспекціі природних ресурсів і охорони навколишнього середовища Людмила Назаренко.

- Якщо підтверджена технічна неможливість такої посадки або рівень озеленених досягає 25-40%, допускається компенсація зелених насаджень в місцях, зазначених адміністрацією територіального району. І якщо адміністрація Радянського району вирішує посадити дерева на набережній Лубенському озера, закон вона не порушує. Тим більше що озеро потребує додаткового озелененні. До слова, озеленених місцевості і не оцінюється окремо по дворах, вулицях або мікрорайонах. Вона виводиться окремо за чотирма адміністративним районам і по Гомелю в цілому. Розподілити зелені зони по всій площі рівномірно не можна, але ми до цього прагнемо. І в підсумку в місті висаджують набагато більше дерев, ніж спилюють.

Проспект жовтня.

Чому не будують підземні стоянки?

Зворотнопропорційну зеленим зонам площу займають парковки. Це вічна проблема у дворах, які будувалися ще за радянськими нормативами. Вмістити в їх обмежений простір ще й стоянку для нового будинку - непросте завдання. Але якщо вона не вирішується, не буде побудований і сам будинок.

- При розробці концепції Гомельська державтоінспекція видає нам технічні умови для проектування стоянки. Вона будується з розрахунку одного місця на одну квартиру. Якщо ця вимога не буде виконана, проект не пройде державну експертизу, - каже Юрій Литвинов. - Іноді цей фактор несе в собі бонуси для мешканців «гноблених» хрущовок з їх паркувальними кишенями на п'ять машин. В результаті мешканці старих будинків самі ставлять машини на новій стоянці. При проектуванні парковки завжди намагаємося дотримати правило золотої середини: запланувати максимальну кількість машино-місць без шкоди для зеленої зони двору. Зелену зону, між іншим, теж можна збільшити при комплексному ущільненні будь-якої житлової зони. Але в Гомелі ми до цього ще не підступалися.

Неодноразово пробували розвинути тему будівництва підземних автомобільних стоянок, однак воно призводить до подорожчання вартості квадратного метра до порога, який не зможе переступити молода сім'я з обмеженими доходами.

Де виростуть новобудови?

Сьогодні можна з упевненістю говорити про те, що найближчим часом будуть побудовані два висотних житлових будинки в районі ДК «Фестивальний». Процедура громадського обговорення обох висоток дала позитивний результат. Земельні ділянки виділені, завершується робота над проектно-кошторисною документацією. Переговори з підрядником вже ведуться. Проект погодили в тому числі і з екологами. Людмила Назаренко повідомила, що в цьому конкретному випадку були узгоджені посадки дерев і кущів якраз поруч з будинками.

Новобудова на Речицьке проспекті в районі будинку 142 теж виросте в близькій перспективі. Пройшли два громадських обговорення концепції його будівництва, за підсумками яких обласної архітектурно-містобудівна рада дозволила розробку ПКД. В даний час оформляється землеустроительное справу, відразу після цього оголосять торги на вибір підрядника.

Замовником будівництва всіх трьох будинків виступить УКБ Гомельського облвиконкому.

Наступним у списку, ймовірно, стане будинок на вулиці Тимофієнко. Громадянам запропонували висловитися з приводу будівництва в цьому районі групи будинків, але зустрілися з масовим невдоволенням. Тому зупинилися поки на одному житловому будинку. Пошук компромісу щодо інших триває.

У тиші будинок не збудуєш

Коли рішення про будівництво приймається, мешканцям прилеглих будинків слід запасатися беруші і вішати на вікна щільні жалюзі. Терпіти незручності доведеться кілька місяців. І заперечувати це управлінці не збираються.

- Кожен будівельний об'єкт має під'їзні шляхи, огорожу, режим роботи. Це означає, що у двір буде заїжджати важка техніка, працювати механізми. Найімовірніше - у дві зміни, - уточнив директор УКБ міста Гомеля Володимир Сеноженскій. - Це означає, що буде шумно по 16 годин на добу. Але без цього будинок не побудувати. Нормативний термін будівництва будівлі вказують на паспорті будівництва. У Гомелі по цій темі працюють відповідальні підрядники, і перевищення термінів з суб'єктивних причин вони не допускають.

Більшість будинків ущільнювальної забудови підключаються до вже експлуатується в районі комунікацій. Але це не приносить жодних незручностей для мешканців навколишніх будинків.

- Кожен власник мереж проводить розрахунки, а потім і випробування своїх магістралей на предмет роботи в умовах підвищеного навантаження. Якщо, наприклад, теплотраса не зможе виконувати свою функцію, то труба перекладається на нову більшого діаметра. Нерідкі заміни обладнання в трансформаторних підстанціях. Аналогічним чином розраховуються нові умови роботи водопроводу і каналізації, системи газопостачання, - розповів Володимир Сеноженскій. - Буває, що люди починають спекулювати на ущільненні, скаржитися, що у них з крана після будівництва йде іржава вода. Перевірки ще жодного разу не встановили взаємозв'язок цих явищ.

Автор: Євген Захаров. Фото: з архіву редакції

Мітки: Володимир Сеноженскій громадське обговорення озеленення проект розвиток міста будівництво УКБ Гомельського облвиконкому вулиця Кожара вулиця Тимофієнко

Мітки:   Володимир Сеноженскій   громадське обговорення   озеленення   проект   розвиток міста   будівництво   УКБ Гомельського облвиконкому   вулиця Кожара   вулиця Тимофієнко

Підпишіться на наш канал в Яндекс.Дзен

Де виростуть новобудови?
Вираз невдоволення починається з питання: чому вирішили посадити будинок тут, вільних площ хіба мало?
Що в замін?
Чому не будують підземні стоянки?
Де виростуть новобудови?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online