Материнський капітал

  1. Які зміни чекають програму в 2014 році?
  2. Що не змінюватиметься в програмі?
  3. Розмір материнського капіталу
  4. Як отримати материнський капітал
  5. Терміни подачі та отримання
  6. Як використовувати
  7. Продаж та переведення у готівку материнського капіталу
  8. Термін дії програми «Материнський капітал»

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сімейним (або материнським) капіталом (МК) називаються грошові виплати з федерального бюджету, спрямовані на допомогу сім'ям при народженні другої дитини, а також наступних дітей. Державна підтримка підтверджується одноразово видачею сертифікату на право користування материнським капіталом, надаючи можливість проведення витрат по ньому після закінчення трьох років з моменту звернення.

Державна підтримка підтверджується одноразово видачею сертифікату на право користування материнським капіталом, надаючи можливість проведення витрат по ньому після закінчення трьох років з моменту звернення

При видачі сертифіката дотримуються наступні умови:

  • народжена дитина - другий в сім'ї або наступний;
  • раніше сім'єю не використовувалися права на додаткові пільги і заходи щодо поліпшення умов проживання, отримання освітніх послуг, підвищення пенсійного віку (256-ФЗ Стаття 3 ч.1);
  • мати і народжена дитина повинні мати російське громадянство;
  • батьки дитини не повинні мати кримінальної судимості за злочини, вчинені проти дітей;
  • батьки не повинні бути позбавлені прав щодо своїх дітей;
  • дитині повинно бути не менше тижня після народження на момент звернення за оформленням сертифіката.

Державна підтримка надається жінкам і чоловікам на власних та усиновлених дітей (згідно статті 3 ч.1 256-ФЗ), а також чоловікам-усиновителям (в тому числі - не мають громадянство Росії).

Отримати сертифікат можуть сім'ї, де народилися двійні, трійні, а ось на усиновлених дітей чоловіка жінкам материнський капітал надано не буде. Платити з одержуваного посібники податок на дохід фізичних осіб не потрібно, при цьому джерело фінансування програми не має значення.

Які зміни чекають програму в 2014 році?

З 2007 року програма майже не змінювалася, і всі умови щодо отримання та витрати виплат залишилися колишніми. Державна Дума в майбутньому планує внести в документ коригування щодо поліпшення житлових умов, а також нею розглядається законопроект про розширення можливостей застосування посібників, отриманих за проектом «Материнський капітал». Йдеться про використання коштів на покупку земельних наділів, капремонту наявного житла, а також в якості оплати дорогого лікування без трирічного терміну очікування.

На сьогоднішній момент сім'я, яка отримала сімейний капітал, має можливість скористатися ним тільки після закінчення трирічного терміну, встановленого законодавчо. Виняток - погашення кредиту на житло, який був оформлений до отримання сертифіката.

У новому законопроекті фігурує поняття «благонадійні батьки», які отримувати материнський капітал будуть негайно після народження (усиновлення) дитини. Ступінь благонадійності визначатимуть органи опіки та піклування.

Проект закону, де мова йшла про виплати сімейного капіталу на народження первістка, був відхилений. Державна дума обгрунтувала це тим, що такі витрати до державного бюджету не закладені.

Ще одне передбачуване нововведення - створення спеціального рахунку з нарахуванням відсотків власнику сертифіката на МК. Зняти відразу з такого рахунку суми капіталу не вийде, але накопиченими відсотками можна буде скористатися.

За діючими умовами програми кошти можна витрачати тільки на навчання дітей. У новому законопроекті 2014 року розглядається можливість витрати капіталу на отримання освіти батьками, а також на лікування дітей.

Що не змінюватиметься в програмі?

Зміни не торкнуться наступних умов:

  • суму сімейного капіталу можна буде витрачати по раніше зазначеним напрямам: на поліпшення умов проживання сім'ї шляхом купівлі житлової нерухомості, будівництва, проведення ремонту та реконструкції зі збільшенням житлового простору, навчання дітей, або формування накопичувальної частини пенсії;
  • суб'єкти, які мають право на отримання сертифіката, залишаться ті ж: жінки, які народили (усиновили) другої дитини та наступних дітей, чоловіки-усиновителі другого (наступного) дитини, а також сама дитина, якщо її батьки (усиновлювачі) позбавлені прав на отримання сімейного капіталу;
  • вимоги до наявності російського громадянства і терміни оформлення МК після народження (усиновлення) дітей залишаться колишніми.

Розмір материнського капіталу

У момент початку дії програми (з 2007 року) загальна сума виплат становила 250 тисяч рублів. Цілком логічно, що щорічно розмір материнського капіталу індексується. Проте, розмір допомоги досить значний, якщо брати до уваги декретні виплати, розмір яких в 2012 році склав 168,4 тисячі рублів.

Наведені нижче дані демонструють динаміку показників розміру материнського капіталу за роками, а також розрахункового коефіцієнта:

  • 2007 р .: обсяг капіталу - 250 тис.руб. (Ч.1 ст.6 256-ФЗ від 22.12.2006 р), коефіцієнт - 1;
  • 2008 р .: обсяг капіталу - 276,25 тис.руб. (Ч. 1 ст. 11 198-ФЗ від 24.07.2007 р), коефіцієнт - 1,105;
  • 2009 р .: обсяг капіталу - 312,162 тис.руб. (Ч. 1 ст. 11 204-ФЗ від 24.11.2008 р), коефіцієнт - 1,13;
  • 2010 р .: обсяг капіталу - 343, 379 тис.руб. (Ч. 1 ст. 10 308-ФЗ від 02.12.2009 р), коефіцієнт - 1,1;
  • 2011 р .: обсяг капіталу - 365,698 тис.руб. (241-ФЗ від 28.07.2010 р), коефіцієнт - 1,065;
  • 2012 р .: обсяг капіталу - 387,640 тис.руб. (№ 371-ФЗ від 30.11.2011 р), коефіцієнт - 1,06;
  • 2013 р .: обсяг капіталу - 408,961 тис.руб. (П. 2 ст. 10 N 216-ФЗ від 03.12.2012 р), коефіцієнт - 1,055;
  • 2014 р .: обсяг капіталу - 429,408 тис.руб. (Ст. 9 № 349-ФЗ від 02.12.2013 р), коефіцієнт - 1,05;
  • 2015 р .: розмір капіталу 450,878 тис. Руб., Коефіцієнт - 1,05

При зміні суми сімейного капіталу заміна раніше виданого сертифіката не потрібно.

Як отримати материнський капітал

Для оформлення документа на отримання материнського капіталу слід подати заяву в районне відділення Пенсійного фонду за місцем реєстрації (постійної або тимчасової) батьків, або фактичним місцем проживання.

До заяви необхідно додати паспорт одного з батьків (одержувача), свідоцтво про народження дитини. Працівники фонду перевіряють документи і роблять з них копії.

Терміни подачі та отримання

Законом строк звернення до Пенсійного фонду не обмежений, і звернутися з заявою на отримання сертифіката можна в будь-який момент. Розгляд та прийняття рішення про видачу материнського капіталу відбувається протягом 30-ти днів.

Допускається можливість відправки заяви поштою, приклавши до неї копії необхідних документів, при цьому підписи на них повинні бути завірені нотаріусом.

У разі втрати сертифіката є можливість отримати його дублікат, видачею якого займається територіальний орган Пенсійного фонду., / P>

Як використовувати

Оскільки кошти, отримані за програмою «Материнський капітал», надаються всієї сім'ї, то витратити їх можна на потреби будь-якого її члена.
Готівкою МК не видається, а використовувати кошти можна на наступні потреби:

  • побудувати або придбати житло, квартиру;
  • оплатити навчання дитини в будь-якому навчальному закладі РФ (до 25-річного віку);
  • направити на підвищення накопичувальної частини пенсії.

Один з найбільш привабливих варіантів використання державної допомоги - поліпшення житлових умов. Вкладення допомоги в навчання або пенсії, через три роки - менш цікавий спосіб для більшості сімей. Багато банків готові давати кредит під забезпечення материнським капіталом, оскільки в цьому випадку гарантується платоспроможність позичальника. Витрачати кошти МК можна частково на різні потреби, а залишок, який не був витрачений, підлягає щорічній індексації.

Материнський капітал можна використовувати на:

  • покупку ділянок землі;
  • проведення ремонтних робіт, придбання будівельних матеріалів;
  • погашення цільових кредитів, витрачених на покупку автомобіля, побутових приладів;
  • погашення заборгованостей по комунальних платежах;
  • медичне обслуговування та лікування.

Продаж та переведення у готівку материнського капіталу

Переведення в готівку сертифіката заборонено законом, і видача материнського капіталу готівкою не проводиться. Проте, досить часто зустрічаються оголошення з наданням послуги покупки МК. У більшості випадків пропонується провести фіктивні угоди з покупкою нерухомості, де однією зі сторін договору виступає родич або знайомий сім'ї.

Але в будь-якому випадку всі угоди з переведення в готівку материнського капіталу вважаються шахрайством, і учасники купівлі-продажу можуть бути притягнуті до відповідальності.

Скористатися сімейним капіталом для погашення іпотечного кредиту можна практично відразу після отримання сертифікату. Однак в цьому випадку слід бути обережними: посередники можуть пропонувати підозріло невеликий відсоток і найкоротші терміни повернення МК.

При цьому схема вельми сумнівна, так як можна залишитися і без житла, і без грошей. Звертатися в правоохоронні органи - значить зізнатися в скоєнні шахрайських дій. Подібні пропозиції від сумнівних контор краще взагалі уникати, так як ризик втратити все великий.

Термін дії програми «Материнський капітал»

Урядом був позначений термін дії програми, яка почала свою дію у 2007 році, а датою її завершення передбачається 31 грудня 2016 р Дані умови прописані в законі про МК.

Після закінчення дії така форма допомоги держави не вичерпає себе, але може бути видозмінена, спрямована на регіони, де проживають сім'ї з низьким рівнем достатку і потребують державної підтримки.

джерело: http: //mirblankov.ru/materinskij-kapital-v-2014-g ...

Залишити заявку

Які зміни чекають програму в 2014 році?
Що не змінюватиметься в програмі?
Які зміни чекають програму в 2014 році?
Що не змінюватиметься в програмі?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online