Які документи потрібні для відкриття магазину непродовольчих товарів в іншому місті?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

«Підкажіть, будь ласка, які документи необхідно оформити для відкриття магазину непродовольчих товарів в іншому місті? Чи треба отримувати дозвіл пожежників і СЕС того міста, де збираюся відкривати магазин. Я зареєстрований як платник єдиного податку 2 групи ».

Оксана Махлай
юрист
юридична компанія «Тарасов і партнери».

Хотіла б звернути увагу, що не має значення, в якому місті підприємець має намір здійснювати торговельну діяльність - в тому місті, де він зареєстрований, або в будь-якому іншому населеному пункті. У будь-якому випадку для відкриття магазину ряд дозвільних документів отримувати необхідно.

Нижче перераховані документи, які необхідні для здійснення торговельної діяльності фізичною особою - підприємцем:

1. Копія свідоцтва про державну реєстрацію ФОП (або виписки з Єдиного державного реєстру);

2. Копія свідоцтва платника єдиного податку;

3. Договір оренди або інший документ, що підтверджує правомірність знаходження магазину (торгової точки) в приміщенні;

4. Дозвіл органів державного пожежного нагляду на початок роботи підприємств та оренду приміщень.

Порядок видачі даного дозволу регулюється Законами України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності", "Про пожежну безпеку" та Порядку видачі Державною інспекцією техногенної безпеки дозволу на початок роботи підприємств та оренду приміщень, затвердженого постановою Кабміну N 150 від 14.02.01 р і наказом МНС «Про затвердження Інструкції з організації роботи органів державного пожежного нагляду з питань видачі дозволу на початок роботи підприємств та оренду приміщень» N 278 від 11.05.06 р

Згідно з вищезазначеними нормативними актами, власник (орендар) приміщення, в якому здійснюється господарська діяльність, зобов'язаний отримувати дозвіл.

Крім того, чинним законодавством передбачені випадки так званої спрощеної процедури отримання дозволу шляхом укладення договору страхування цивільної відповідальності перед третіми особами і випадки, коли отримання дозволу взагалі не потрібно.

Розглянемо наступні випадки більш детально.

1) Підставами для укладення договору страхування цивільної відповідальності є:

- якщо не змінюється функціональне призначення об'єктів та орендованих приміщень і не проводиться їх перепланування (крім потенційно небезпечних об'єктів);

- коли об'єкти не належать до вибухопожежонебезпечних та об'єктів з масовим перебуванням людей і не розміщуються на території або всередині зазначених об'єктів.

2) Дозвіл не оформлюється у випадках:

- прийняття в експлуатацію об'єктів нового будівництва, реконструкції, реставрації, в установленому законодавством порядку;

- на орендовані торговельні місця, кіоски та контейнери, якщо вони розміщені на ринках, на експлуатацію яких видано дозвіл, відповідно до схеми, погодженої з органом державного пожежного нагляду в установленому порядку.

5. Документи, що підтверджують якість товару: сертифікати відповідності або свідоцтва про визнання відповідності та (або) декларація про відповідність, якщо це встановлено технічним регламентом з підтвердження відповідності на відповідний товар.

6. Звертаю увагу, що Законом України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» не передбачено отримання дозволу від органів Державної санітарно-епідеміологічної служби України на здійснення торгівлі непродовольчими товарами.

При здійсненні перевірки державними органами слід пам'ятати, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Крім того, Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» передбачено, що обов'язок отримання будь-якого документа дозвільного характеру суб'єктами підприємницької діяльності повинен бути встановлений законом України.

Тому будь-яка вимога представників органів влади надати будь-який документ дозвільного характеру має чітко відповідати нормам чинного законодавства.

«Підкажіть, будь ласка, які документи необхідно оформити для відкриття магазину непродовольчих товарів в іншому місті?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online