Як відновити свідоцтво про народження дорослого: при втраті, метрику померлого родича

  1. Підстави для отримання дубліката
  2. Перелік необхідних документів
  3. Можливі «підводні камені»
  4. Відео: Видача повторного свідоцтва (довідки)

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

З різних причин документ, що підтверджує факт появи людини на світ, може прийти в непридатність. Його просто можна втратити, причому в самий невідповідний момент. Як відновити свідоцтво про народження дорослого, якщо воно необхідне?

Багато хто впевнений, що воно потрібне тільки до тих пір, поки дитина не отримає свій перший паспорт в 14 років. Потім цей папір втрачає свою цінність, і про неї можна забути. Однак рано чи пізно люди хапаються за голову і не знають, куди звертатися, якщо певна юридична процедура зобов'язує пред'явити цей документ, адже він давним-давно загублений.

Відновити його, безумовно, цілком реально, і процедура ця не буде занадто складною і дорогою. Важливо просто грамотно підійти до вирішення цього питання і зібрати всі необхідні папери. Нижче ми розглянемо, як отримати дублікат свідоцтва про народження і що для цього потрібно зробити.

Підстави для отримання дубліката

Для початку зазначимо, що правом подачі заяви на відновлення володіють виключно повнолітні громадяни Росії. Якщо мова йде про відновлення метрики дитини, то цим питанням займаються його батьки або опікуни. У всіх інших випадках громадяни самостійно отримують дублікати.

Існує три типи підстав для видачі нового примірника:

  1. Повторне свідоцтво про народження видається, якщо оригінал був зіпсований. Для цього папір, яка вийшла з ладу, потрібно представити до відповідних органів, і на її підставі буде виданий дублікат.
  2. У разі, якщо втрачено свідоцтво про народження, потрібно з паспортом звернутися до співробітників РАГСу, щоб вам виписали нове.
  3. Зміна імені або прізвища з якихось причин. Для отримання нової метрики потрібно заповнити відповідну анкету і вказати причину зміни паспортних даних .
  4. Обставини адміністративного рівня, в тому числі і рішення суду, які тягнуть за собою заміну даного документа.
З різних причин документ, що підтверджує факт появи людини на світ, може прийти в непридатність

Підстава для видачі дубліката свідоцтва про народження дорослому.

Перелік необхідних документів

Як поміняти свідоцтво про народження в державних органах? Головним чином, потрібно зібрати необхідні папери, які стануть в нагоді для цієї процедури. І ось основні з них:

  • Паспорт ту людину, яка проводить дану процедуру.
  • Заява з проханням видати новий екземпляр замість загубленого або пошкодженого.
  • Чек, який вказує на оплату держмита. Сума невелика, складає приблизно 300 рублів.

Розберемося, як отримати метрику дитини замість втраченої. Займатися питанням може один з батьків, але будуть потрібні паспорти обох. У разі, якщо хтось із батьків відійшов в інший світ, потрібно довідку про смерть. Оригінали, які необхідні для цього:

  • Паспорти двох батьків або інших законних представників.
  • Заява, складений одним з представників дитини.
  • Документ про укладення шлюбу (у окремих випадках про смерть).
  • Квитанція, в якій зазначено, що держмито сплачено.

Деякі юридичні операції, наприклад, вступ в спадок , Можуть зажадати наявності довідки на людину, яка давно вже помер. Можливо, вона не була їм втрачено при житті, але куди він її сховав або кому віддав - вже ніяк не впізнати. У такому випадку нам потрібно точно знати, як відновити свідоцтво про народження померлого родича і що для цього буде потрібно. Перерахуємо всі необхідні папери:

  • Паспорт як основне посвідчення особи заявника.
  • Свідоцтво про смерть вашого родича.
  • Будь-які документи, які можуть підтвердити ваше з ним спорідненість. Це може бути свідоцтво про шлюб, будинкова книга , Довідка про сімейний стан і т.д.

Але питання про те, чи можна відновити його за умови, що помер далекий родич, залишається відкритим. Для цього вам буде потрібно зібрати чималу кількість паперів, які підтвердять, що ви дійсно не чужі люди. Найкраще в таких випадках звернутись за допомогою безпосередньо до членів сім'ї померлого родича.

Найкраще в таких випадках звернутись за допомогою безпосередньо до членів сім'ї померлого родича

Документи для отримання дубліката свідоцтва про народження дорослому.

Як правило, людина, яка не може знайти своє свідоцтво або зіпсував його, знає, що звернутися потрібно в ЗАГС. Філія даного органу, в свою чергу, повинен ставитися до вашого місця реєстрації. Якщо ви звернетеся в інший ЗАГС, вас направлять до той, який належить вашому району. Заковика в даному питанні є той факт, що люди часто змінюють місце прописки .

Припустимо, на момент видачі документа ви були зареєстровані, а також проживали за однією адресою. Але в конкретний момент у вашому паспорті стоїть штамп з зовсім іншим адресою. У такому випадку варто звернутися в ЗАГС, який відповідає вашій нинішній реєстрації, а його співробітники вже зроблять відповідний запит.

Існують і інші місця, де відновити свідоцтво про народження можна так само швидко і безперешкодно. Це МФЦ, або багатофункціональний центр. Всі документи, які були перераховані вище, ви приносите в цю соціальну організацію.

Всі документи, які були перераховані вище, ви приносите в цю соціальну організацію

Її працівники, в свою чергу, оформляють запит в ЗАГС за вашими даними. Вам на руки видають розписку про те, які папери у вас були вилучені, а також вказують термін видачі нового документа.

Варто відзначити, що в даному випадку очікувати вам доведеться довше, ніж якщо ви безпосередньо зверніться до свого ЗАГС. Справа в тому, що в МФЦ чекають відповіді на запит, що займає також чимало часу.

Зараз великою популярністю користується соціальний інтернет-портал «держпослуги». Він працює в цілодобовому режимі, і через нього можна зробити буквально все, починаючи з оплати комунальних послуг, закінчуючи заповненням заяви на надання певних важливих документів. Відновлення свідоцтва про народження через держпослуги - процедура проста і швидка, у вас піде на все про все не більше 20 хвилин.

Навігація на цьому сайті складена так, що навіть люди з вадами зору зможуть швидко зорієнтуватися і отримати те, що їм потрібно. Активна цілодобова підтримка і онлайн-консультація. Якщо у вас не виходить щось, фахівець в найкоротші терміни відповість на всі ваші запитання. Схема відновлення метрики на «держпослуги» докладно розписана, і з цією справою впораються навіть новачки.

Увага! Даний інтернет-портал має не тільки масу переваг, але і один істотний недолік. Підтвердження реєстрації на ньому може зайняти більше двох тижнів, так як перевіряються паспортні дані та інші нюанси. Тому створити там аккаунт бажано заздалегідь, про всяк випадок.

Можливі «підводні камені»

Мабуть, найпоширенішим перешкодою в цій процедурі є відмова РАГСу в письмовій формі від видачі документа, що підтверджує поява на світ людини. Чи можна в такому разі відновити метрику через МФЦ або «держпослуги»?

Звичайно ж, не можна, так як всі ці органи будуть направляти свої запити знову-таки в ЗАГС, який їм також відповість негативно. Відмова у письмовій формі від видачі даного документа можна оскаржити в суді, але в тому випадку, якщо ви дійсно подали повний пакет документів і надали всі необхідні довідки.

Якими бувають причини відмови? Одна з найпоширеніших - це розлучення батьків або позбавлення їх батьківських прав. Справа в тому, що саме батько і мати, які перебувають у шлюбі, прописані в особливій графі. Якщо ситуація на момент відновлення інша, виникає замкнуте коло.

Що робити, якщо втратив власне свідоцтво про народження в такій ситуації? По-перше, потрібно звернутися за допомогою до суду.

Там пройдуться по всьому ланцюжку подій, встановлять справжність ваших документів і особистості, а також шлюбу ваших батьків на момент вашого народження, після чого вам дадуть зелене світло на отримання дубліката.

Чимало проблем виникає і в разі псування. Для проведення певної юридичної операції свідоцтво може бути непридатним, в той час як ЗАГС не розглядатись його таким і відмовляється видавати дублікат.

У таких випадках поміняти свідоцтво про народження на нове замість зіпсованого можна знову-таки через суд. Його рішення дасть можливість або отримати новий документ, що підтверджує факт народження, або довідку, що дає можливість провести юридичну операцію зі старим оригіналом.

Ми часто змінюємо не тільки місця реєстрації, але і міста, в яких проживаємо. Ставши дорослим, людина може переїхати до іншого населеного пункту і прописатися в ньому, але при цьому всі довідки, які йому вдавалося в дитячому віці, матимуть приналежність до місця його народження. Як відновити документ, який свідчить про народження дорослої людини, в іншому місті?

Насправді все просто. Необхідно звернутися в ЗАГС за місцем нинішньої реєстрації. Звідти співробітники відправлять запит до відповідного органу того населеного пункту, де ви проживали раніше. Інша частина процедури стандартна - ви в своєму новому місті отримуєте нове свідоцтво про народження.

Правда варто відзначити, що все це займе багато часу. У законі немає чітких меж того, наскільки швидко РАГСи повинні видавати населенню дублікати подібних документів. Процедура може бути здійснена як за один день, так і за два місяці.

Відео: Видача повторного свідоцтва (довідки)

Звичайно ж, в питанні про те, як отримати копію свідоцтва про народження, міститься значно більше нюансів. Але всі вони індивідуальні, залежать від конкретного випадку. Тому подаючи відповідну заяву, будьте готові до різних ситуацій, які можуть затягнути весь процес.

Це цікаво! Де і як відновити свідоцтво про шлюб і народження

Як відновити свідоцтво про народження дорослого, якщо воно необхідне?
Чи можна в такому разі відновити метрику через МФЦ або «держпослуги»?
Якими бувають причини відмови?
Що робити, якщо втратив власне свідоцтво про народження в такій ситуації?
Як відновити документ, який свідчить про народження дорослої людини, в іншому місті?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online