Підключення газу до приватного будинку за новими правилами

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Підключення газу до приватного будинку за новими правилами усунуло багато перешкод, що стояли перед власниками. Через монополізації сфери були відсутні точні розцінки, вартість була недоступна більшості громадян. Після змін, внесених до законодавства, скоротилися терміни установки, рівень цін став прийнятним.

Але як і раніше це дуже клопіткий процес, який забирає багато часу і зусиль. Потрібно зібрати необхідні документи, зробити проект, підписати договір про роботу, узгодити всі питання з зацікавленими організаціями. Знаючи послідовність кроків, власник гарантовано позбудеться від зайвих турбот і непорозумінь, прискорить процес газифікації будинку.

1

Порядок підключення - документація і практичне втілення

В першу чергу звертаються до власника газопроводу, розташованого поблизу (зазвичай це місцеве відділення компанії), щоб з'ясувати можливість врізки. Якщо отримано позитивну відповідь, пишеться заява про видачу технічних умов. Воно містить відомості про заявника: Прізвище, ім'я, точну адресу, в тому числі поштовий, телефон. Вказується заплановане споживання газу на годину.

Разом подають необхідні документи: копію паспорта та свідоцтво про право власності на землю. Потрібно надати план території, де знаходиться дачну ділянку, з прив'язкою до прилеглої місцевості. Наводяться розрахунки споживання газу. Вони не знадобляться, якщо площа будинку не перевищує 250 м2, це не більше 5 м3. В інших випадках допоможуть розрахувати фахівці, але за додаткову плату.

1.1

Вирішення питань з оформленням

Правила передбачають, що на ділянці і в будинку виконання всіх робіт покладається на власника, а поза ним - на газорозподільну компанію. Отже, власник виробляє дії, спрямовані на підготовку споживчої мережі та обладнання для підключення. Підрядником може виступати тільки організація, що має ліцензію та допуск. Вона виконує всі заходи щодо приєднання, які зафіксовані в підписаному договорі і ТУ.

Підключення газу до приватного будинку за новими правилами усунуло багато перешкод, що стояли перед власниками

Перший крок - компанія-постачальник розробляє техумови. Вони містять наступну інформацію:

  • максимально дозволений годинну витрату газу;
  • час на проведення робіт по підключенню;
  • тривалість дії ТУ.

Протягом двох тижнів організація направляє заявнику проект технічних умов. Можливий і відмова, якщо фахівці з'ясують, що будова знаходиться на відстані, що перевищує 200 метрів від газопроводу. Мотивація в ціні робіт - кілька мільйонів рублів для однієї людини. Вихід - кооперація з іншими жителями. Якщо їх буде достатньо, трубу проведуть безкоштовно - це передбачено новими правилами.

За згодою власника будинку з технічними умовами, він подає в газову контору заяву, в якому виявляє бажання скласти договір, що стосується підключення. Протягом місяця організація спрямовує у відповідь два примірника угоди і уточнені технічні умови. Остаточний варіант містить, крім початкових, додаткові відомості:

  • вказується газопровід, від якого потрібно підвести трубу до ділянки;
  • межі коливання тиску в споживчої мережі;
  • нормативи годинного споживання газу;
  • діаметр і матеріал труб;
  • зобов'язання замовника обладнати об'єкт лічильником.

Після вивчення договору, якщо домовласник згоден, він підписує документи, одну копію відправляє компанії. В угоді передбачено:

  • розподіл обов'язків власника ділянки і організації;
  • термін виконання;
  • розмежування власності між міськгазом і господарем;
  • вартість і порядок внесення плати;
  • відповідальність за недотримання умов.

Господар замовляє проект газифікації будинку. Це найдорожча процедура. Укладається договір з організацією, що має право на виконання відповідних робіт. Можна заощадити кошти, звернувшись в газову компанію, але вони реалізовують довго: проходить півроку і більше. Якщо потрібно терміново, роблять замовлення в приватній фірмі - буде швидше, але значно дорожче.

Якщо потрібно терміново, роблять замовлення в приватній фірмі - буде швидше, але значно дорожче

Надається план будівлі, список приладів, що плануються для установки, передбачувані місця розміщення. Оплачується виготовлення документації та погодження зі службами, у володінні яких знаходяться різні комунікації, з якими перетинається газопровід. Готовий документ потрібно затвердити в розподільній компанії, якщо виконавець узятий з боку.

Вибираючи його, зупиняються на тому, послуги якого не тільки дешевше, але і покладає на себе обов'язки з узгодження проекту з різними організаціями і його твердження в газовій компанії. Це важливо - бюрократична тяганина здатна забрати багато часу і нервів. Слід прислухатися до думки газової компанії - кого вони порекомендують, на тому зупинитися. Надалі буде менше проблем.

1.2

Реалізація проекту газопостачання

Заявник робить першу проплату згідно з графіком і приходить черга практичних дій. Фахівці газової служби прокладають трубу від магістралі до ділянки. Вартість коливається зараз від 2 до 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за метр, але президентська програма газифікації приватного будинку дозволяє в сільській місцевості зробити це безкоштовно.

Вартість коливається зараз від 2 до 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за метр, але президентська програма газифікації приватного будинку дозволяє в сільській місцевості зробити це безкоштовно

Далі настає черга монтажно-будівельних робіт в будинку. Переважно в підрядники взяти бригаду з організації, з якою був укладений договір про підводі труби від магістрального газової мережі. Вона зареєстрована, має ліцензію та відповідає за здачу в експлуатацію ділянки, тому вирішує всі виникаючі проблеми. Але особливої ​​зацікавленості у газорозподільних компаній немає, це не входить в їх обов'язки. Вони часто сильно завантажені, і можна довго очікувати.

Дозволяється залучити сторонню будівельно-монтажну організацію, що має офіційний допуск на подібну діяльність. Можна запитати у газівників, кого порекомендують. Їх служба технагляду приймає роботу, тому вони знають організації з правом на здійснення монтажу. Подібні фірми часто мають не тільки бригади монтажників, але і проектне бюро. Якщо замовити у них виготовлення документації на газифікацію будинку і монтаж, можна істотно заощадити на загальній вартості - до 30%.

Коли досягнуто усної згоди, підписують договір. У ньому вказуються зобов'язання і гарантії підрядника:

  • терміни проведення робіт, вартість і порядок розрахунку;
  • дотримання монтажниками правил пожежної безпеки;
  • складання виконавчо-технічної документації після закінчення робіт.

Пишеться заява на підключення. У ньому зазначаються відомості про власника та об'єкті, нормативи планованого споживання газу, вихідні дані технічних умов. Додаються необхідні документи:

  • план ділянки з прив'язкою до місцевості;
  • топографічна карта, на якій вказано розташування всіх комунікацій;
  • документи на володіння власністю і особисті;
  • розрахунок максимального споживання газу, якщо перевищує 5 м3 на годину.

Коли всі роботи завершені, їх приймає комісія у складі замовника, представників служби регіонгаза і підрядника. Це робиться протягом не більше одного місяця. На час приймання все обладнання повинно бути встановлено і підключено. Робиться пробний запуск, перевіряється робота установок, можливий витік. Якщо зауважень немає, виписується квитанція технагляду, яку потрібно сплатити.

Якщо зауважень немає, виписується квитанція технагляду, яку потрібно сплатити

Монтажна організація на підставі висновків комісії становить і передає в компанію всю технічну документацію, де вона залишається на зберіганні. Коли бюрократичні процедури закінчено, протягом трьох тижнів представник газової служби встановлює пломби на лічильник. Незважаючи на всі клопоти і гроші, все-таки варто провести газ в приватний будинок, щоб користуватися благами цивілізації.

2

Ціна підключення і пільги

З 01. 03. 2014 діють нові правила приєднання житлових будинків до системи газорозподілу. У них містяться старі норми і внесені зміни, які стосуються термінів виконання робіт і вартості. Завдяки цьому підключення стало більш вигідним, займає менше часу.

Розцінки варіюються, залежать в основному від віддаленості об'єкта, але в середньому доведеться заплатити:

  • за оформлення заявки, отримання дозволу і первинні документи - від 8 до 50 тис.рублей;
  • виготовлення проекту обійдеться в 3-20 тисяч;
  • прокладка труби від магістралі до об'єкта - 2-5 тис. за один метр;
  • врізка в газопровід - від 10 000 до 15 000 рублів;
  • перевірка готовності технаглядом варто в середньому 2 000.

У регіонах спостерігається значне коливання цін. Наприклад, в Московській області це 400-500 тис. За все роботи. Вартість визначається віддаленістю від столиці. У Ленінградському регіоні досить 300 тис.рублей, а в Нижегородському - 150-200 тисяч. Найдешевше газова труба в приватному будинку обійдеться в Європейській частині Росії, в середньому 100 тис.рублей. За Уралом ситуація дещо інша, багато населених пунктів розташовані на значній відстані від промислових центрів і газопроводів.

За Уралом ситуація дещо інша, багато населених пунктів розташовані на значній відстані від промислових центрів і газопроводів

Район Далекого Сходу, де дуже мало магістралей, в цьому відношенні проблематичний. Навіть якщо основна труба поруч, для врізки в газопровід на суму, меншу за 200 тисяч, розраховувати не доводиться. Устаткування завозиться з довколишніх іноземних держав, що впливає на ціни. Різноманітність клімату також не дозволяє застосовувати стандарти, які використовуються в інших регіонах.

У Росії багато пільг, але на державному рівні вони не поширюються на газифікацію. Це право федеральна влада передала місцевій. У регіонах фінансову допомогу на підключення отримують в першу чергу ветерани ВВВ, інваліди, учасники бойових дій, одинокі матері (батьки). Як приклад можна привести Ленінградську область: тут звичайним громадянам з бюджету виділяється 70 000, пільговикам - 110 000 рублів.

Підтримка населення для підключення до мереж газопостачання приватного будинку здійснюється в кожному регіоні по-різному. У деяких надають пільгові цільові кредити, в інших - грошову компенсацію. Щоб її отримати, подають заявку. Всі витрати не перекриваються, але на 50% можна розраховувати. Категорії громадян, яким надається такі пільги, визначають місцеві влади. Щоб дізнатися про свої права, звертаються в відповідні служби адміністрації.

На селі важливу роль відіграє президентська програма. Вона передбачає:

  • будівництво та реконструкцію газорозподільних мереж;
  • застосування енергозберігаючих технологій для монтажу;
  • підвищення ефективності використання природних ресурсів.

Компанії керуються федеральним законом, збільшується відсоток жителів, охоплених газифікацією. Нові правила передбачають можливість подачі сільськими жителями колективної заявки на монтаж труб від магістралі до дільниць. Якщо вона задовольняється, підведення до населеного пункту здійснюється безкоштовно. До мережі власники нерухомості підключаються за свій рахунок.

3

Газові прилади для приватного будинку

Подаючи документи, бажано знати, яке обладнання буде використовуватися. Це особливо стосується котла. Потужність вибирають, маючи на увазі, що для опалення кожних 10 м2 потрібно 1 кВт, а якщо використовується гаряче водопостачання - додатково 25%. За типом монтажу є підлогові і настінні котли. Вони розрізняються принципом дії:

  • енергонезалежні;
  • споживають електроенергію;
  • конденсаційні.

Встановлювані на підставу мають великий вибір потужності, обігрівають приміщення різної площі, до них можна підключити бойлер для гарячої води. Монтовані на стіні компактні, комплектуються розширювальним баком і циркуляційним насосом.

Монтовані на стіні компактні, комплектуються розширювальним баком і циркуляційним насосом

Робота енергонезалежного газового обладнання заснована на принципі природної циркуляції, це найпростіші пристрої. Вони підключаються до трубопроводів великого діаметру, виключається можливість гнучкого регулювання температури повітря в кімнатах. Приміщення, де встановлено прилад з камерою відкритого типу для згоряння газу, в обов'язковому порядку обладнується приливної і витяжною вентиляцією, димоходом.

У енергозалежних котлах є закритий розширювальний бак, насос і повністю автоматизовану систему управління. Це свого роду міні-котельня. Для безперебійної роботи вона потребує постійного наявності електроенергії. Вимоги до її якості досить жорсткі: напруга в мережі має бути стійким, відрізнятися від 220 В не більше ніж на 10%. У сільській місцевості з постійно змінними параметрами мережі потрібно стабілізатор.

Конденсаційні прилади найнадійніші і економні, забезпечують найбільш повне згорання газу. В роботі використовується водяна пара, який віддає тепло для обігріву. Переважна кількість таких котлів навісні. Вони служать в 2-3 рази довше, ніж інші типи, але ціна в 1,5-2 рази вище.

Вони служать в 2-3 рази довше, ніж інші типи, але ціна в 1,5-2 рази вище

Робочі роблять введення в будинок, підключають газові прилади. Все повинно виконуватися відповідно до проекту, відступу від нього не допускаються. Якщо власник щось передумав, наприклад, з місцем установки котла, це можливо тільки після внесення змін до проекту, що додатково оплачується. На обладнання мають бути технічні паспорти.

Після всіх заходів в обов'язковому порядку передбачено вивчення правил безпеки користування газом. Він проводиться в регіональному відділенні компанії. Інженер по ТБ після інструктажу пред'являє журнал, де ставиться підпис. На руки видається книжка.

Можливий варіант, коли вдома інструктує фахівець, коли виконуються пусконалагоджувальні роботи. Теж слід розписатися, документ надалі зберігається в організації.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online