Основні завдання пожежної профілактики

  1. Основні завдання
  2. Завдання осіб відповідальних за пожежну безпеку

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Профілактика пожеж - це сукупність превентивних заходів, спрямованих на виключення можливості виникнення пожеж і обмеження їх наслідків.

Основні завдання

Основні завдання пожежної профілактики:

  • організація і здійснення спостереження за протипожежним станом об'єкта;
  • розробка і реалізація заходів пожежної безпеки;
  • здійснення контролю за виконанням вимог пожежної безпеки;
  • розробка пропозицій щодо попередження пожеж;
  • навчання заходам пожежної безпеки і діям при пожежі;
  • проведення протипожежної пропаганди;
  • контроль за станом і працездатністю систем і засобів протипожежного захисту.

Завдання осіб відповідальних за пожежну безпеку

Законодавство Російської Федерації про пожежну безпеку ґрунтується на Конституції Російської Федерації і включає в себе Федеральний закон «Про пожежну безпеку», які у відповідність до ним федеральні закони та інші нормативні правові акти, а також закони та інші нормативні правові акти суб'єктів Російської Федерації, муніципальні правові акти, що регулюють питання пожежної безпеки.

Забезпечення пожежної безпеки є однією з найважливіших функцій держави.

Завдання, які стоять перед особами, відповідальними за пожежну безпеку, випливають з покладених на них обов'язків і наданих прав.

Особи, відповідальні за пожежну безпеку, в тому числі і керівники організацій мають право:

  • створювати, реорганізовувати і ліквідовувати в установленому порядку підрозділи пожежної охорони, які вони містять за рахунок власних коштів;
  • вносити в органи державної влади і органи місцевого самоврядування пропозиції щодо забезпечення пожежної безпеки;
  • проводити роботи по встановленню причин та обставин пожеж, що сталися на підприємствах;
  • запроваджувати заходи соціального і економічного стимулювання забезпечення пожежної безпеки;
  • отримувати інформацію з питань пожежної безпеки, в тому числі в установленому порядку від органів управління та підрозділів пожежної охорони.

Особи, відповідальні за пожежну безпеку, в тому числі і керівники організацій зобов'язані:

  • дотримуватися вимог пожежної безпеки, а також виконувати приписи, постанови та інші законні вимоги посадових осіб пожежної охорони;
  • розробляти і здійснювати заходи щодо забезпечення пожежної безпеки;
  • проводити протипожежну пропаганду, а також навчати своїх працівників заходам пожежної безпеки;
  • включати в колективний договір (угода) питання пожежної безпеки;
  • містити в справному стані системи та засоби протипожежного захисту, включаючи первинні засоби гасіння пожеж, не допускати їх використання не за призначенням;
  • сприяти пожежної охорони при гасінні пожеж, встановлення причин і умов їх виникнення і розвитку, а також при виявленні осіб, винних у порушенні вимог пожежної безпеки та виникнення пожеж;
  • надавати в установленому порядку при гасінні пожеж на територіях підприємств необхідні сили і засоби;
  • забезпечувати доступ посадових осіб пожежної охорони під час здійснення ними службових обов'язків на території, в будівлі, споруди і на інші об'єкти підприємств;
  • надавати на вимогу посадових осіб державного пожежного нагляду відомості та документи про стан пожежної безпеки на підприємствах, в тому числі про пожежну небезпеку виробленої ними продукції, а також про що відбулися на їх територіях пожежах та їх наслідки;
  • негайно повідомляти в пожежну охорону про виниклі пожежах, несправності наявних систем і засобів протипожежного захисту, про зміну стану доріг та проїздів;
  • сприяти діяльності добровільних пожежних;
  • забезпечувати створення та утримання підрозділів пожежної охорони на об'єктах, що входять в затверджується Кабінетом Міністрів України перелік об'єктів, критично важливих для національної безпеки країни, інших особливо важливих пожежонебезпечних об'єктів, особливо цінних об'єктів культурної спадщини народів Російської Федерації, на яких в обов'язковому порядку створюється пожежна охорона ( за винятком об'єктів, на яких створюються об'єктові, спеціальні і військові підрозділи федеральної протипожежної служби).

Керівники організацій здійснюють безпосереднє керівництво системою пожежної безпеки в межах своєї компетенції на підвідомчих об'єктах і несуть персональну відповідальність за дотримання вимог пожежної безпеки.

Керівники організацій здійснюють безпосереднє керівництво системою пожежної безпеки в межах своєї компетенції на підвідомчих об'єктах і несуть персональну відповідальність за дотримання вимог пожежної безпеки

Перевірка інспектором ДПН МНС Росії лікувально-профілактичного закладу

Відповідно до Правил протипожежного режиму в Російській Федерації, затвердженими постанову Уряду РФ «Про протипожежному режимі» від 25.04.2012 № 390 на керівників організацій, а також на осіб, відповідальних за пожежну безпеку покладені такі основні обов'язки:

  1. Порядок і терміни проведення протипожежного інструктажу і проходження пожежно-технічного мінімуму (ПТМ) визначаються керівником організації.
  2. Керівник організації призначає особу, відповідальну за пожежну безпеку, яке забезпечує дотримання вимог пожежної безпеки на об'єкті.
  3. Керівник організації забезпечує виконання на об'єкті вимог, передбачених статтею 6 Федерального закону «Про обмеження куріння тютюну».
  4. Керівник організації забезпечує усунення порушень вогнезахисних покриттів (штукатурки, спеціальних фарб, лаків, обмазок) будівельних конструкцій, горючих оздоблювальних і теплоізоляційних матеріалів, повітроводів, металевих опор обладнання і естакад, а також здійснює перевірку якості вогнезахисної обробки (просочення) відповідно до інструкції заводу- виготовлювача зі складанням акту перевірки якості вогнезахисної обробки (просочення). Перевірка якості вогнезахисної обробки (просочення) при відсутності в інструкції термінів періодичності проводиться не рідше 2 разів на рік.
  5. Керівник організації організовує проведення робіт по закладенню негорючими матеріалами, які забезпечують необхідний межа вогнестійкості і димогазонепроніцаемость, що утворилися отворів і зазорів в місцях перетину протипожежних перешкод різними інженерними (в тому числі електричними проводами, кабелями) і технологічними комунікаціями.
  1. Керівник організації забезпечує утримання зовнішніх пожежних сходів і огорож на дахах (покриттях) будівель і споруд в справному стані, організовує не рідше 1 разу на 5 років проведення експлуатаційних випробувань пожежних сходів і огорож на дахах зі складанням відповідного акта випробувань.
  2. При експлуатації евакуаційних шляхів і виходів керівник організації забезпечує дотримання проектних рішень та вимог нормативних документів з пожежної безпеки (в тому числі по освітленості, кількості, розмірам і об'ємно-планувальних рішень евакуаційних шляхів і виходів , А також за наявністю на шляхах евакуації знаків пожежної безпеки).
  3. Керівником організації, на об'єкті якої виникла пожежа, забезпечується доступ пожежним підрозділам в закриті приміщення для цілей локалізації та гасіння пожежі.
  4. Керівник організації забезпечує справність мереж зовнішнього і внутрішнього протипожежного водопроводу і організовує проведення перевірок їх працездатності не рідше 2 разів на рік (навесні та восени) з складанням відповідних актів.
  5. Керівник організації при відключенні ділянок водопровідної мережі і (або) пожежних гідрантів, а також при зменшенні тиску у водопровідній мережі нижче необхідного сповіщає про це підрозділ пожежної охорони.
  6. Керівник організації забезпечує справний стан пожежних гідрантів, їх утеплення і очищення від снігу та льоду в зимовий час, доступність під'їзду пожежної техніки до пожежних гідрантів в будь-який час року.
  7. Керівник організації забезпечує укомплектованість пожежних кранів внутрішнього протипожежного водопроводу пожежними рукавами, ручними пожежними стволами і вентилями, організовує перекочування пожежних рукавів (не рідше 1 разу на рік).
  8. Керівник організації забезпечує справний стан систем і засобів протипожежного захисту об'єкта (автоматичних установок пожежогасіння і сигналізації, установок систем протидимного захисту, системи оповіщення людей про пожежу, засобів пожежної сигналізації, систем протипожежного водопостачання, протипожежних дверей, протипожежних та димових клапанів, захисних пристроїв в протипожежних перешкодах ) і організовує не рідше 1 разу в квартал проведення перевірки працездатності зазначених систем і засобів протипожежного з ахист об'єкта з оформленням відповідного акта перевірки.
  9. Керівник організації забезпечує відповідно до річного плану-графіка, який складається з урахуванням технічної документації заводів-виготовлювачів, і термінами виконання ремонтних робіт проведення регламентних робіт з технічного обслуговування і планово-попереджувального ремонту систем протипожежного захисту будівель і споруд (автоматичних установок пожежної сигналізації і пожежогасіння, систем протидимного захисту, систем оповіщення людей про пожежу та управління евакуацією ).
  1. Керівник організації забезпечує об'єкт вогнегасниками за нормами.
  2. Керівник організації забезпечує справне утримання (в будь-який час року) доріг, проїздів і під'їздів до будівель, споруд і будівель, відкритим складах, зовнішніх пожежних драбин і пожежних гідрантів.
  3. При проведенні ремонтних робіт доріг або проїздів, пов'язаних з їх закриттям, керівник організації, що здійснює ремонт (будівництво), надає до підрозділу пожежної охорони відповідну інформацію про терміни проведення цих робіт і забезпечує установку знаків, що позначають напрямок об'їзду, або влаштовує переїзди через ділянки доріг і проїздів.
  4. Керівник організації забезпечує своєчасну очистку об'єктів від горючих відходів, сміття, тари, опалого листя та сухої трави.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online