Заяву до суду на судового пристава, зразок адміністративного позову

  1. Куди подається заява про оскарження дій судового пристава виконавця по КАС
  2. Адміністративне заяву на дії пристава - виконавця і звернення до суду
  3. Чи можна оскаржити дії пристава
  4. Оскарження бездіяльності судового пристава виконавця в суді
  5. Як оскаржити дії судового пристава в судовому порядку
  6. Правила звернення до суду
  7. Зміст адміністративного позовної заяви
  8. Зразок адміністративного позову до суду на дії бездіяльності пристава

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Як відбувається оскарження дій судового пристава виконавця? Багато хто знає, що отримати для себе позитивне судове рішення є тільки половиною справи. Далі важливо якомога оперативніше почати виконання рішення суду.

Цим будуть займатися співробітник спеціалізованого закладу - пристав. І якщо він неналежним чином виконують свої обов'язки, то його бездіяльність може стати приводом для оскарження.

Як пишеться адміністративне заяву на судового пристава виконавця до суду читайте в нашій статті. А також пропонуємо зразок адміністративного позовної заяви на дії бездіяльності судового пристава виконавця . Отже по порядку.

В цій статті:

Куди подається заява про оскарження дій судового пристава виконавця по КАС

Є кілька способів оскаржити, як ту чи іншу дію, так і бездіяльність судового пристава. В першу чергу, це подача скарги, адресованої безпосередньому начальству чиновника.

У ній потрібно вказати всі дані про виконавче провадження, а також написати про те, які конкретно пункти законодавства випустив з уваги судовий пристав.

Завершувати скаргу повинна конкретна прохання про те, як прискорити виконавче провадження або захистити свої права, як стороні, іншим способом.

Надійшло звернення розглядається протягом десяти днів. За цим має йти постанову із зазначенням заходів, які будуть прийняті в подальшому.

Якщо ніяких реальних заходів вжито не було, ефективним методом захисту прав буде скарга на пристава в прокуратуру .

Дія, бездіяльність судового пристава, має право оскаржити всі сторони виконавчого провадження.

Наприклад, предметом звернення можуть бути:

  • порушення процедури тих чи інших виконавчих дій;
  • застосування арешту до чужих речей;
  • бездіяльність у розшуку боржника і його майна.

До сказаного можна додати що дієвий метод має і скарга в суд на судових приставів. На даний момент цей процесуальний документ іменується як адміністративний позов на судового пристава.

Про особливості оскарження дій судового пристава виконавця по КАС РФ розповімо докладніше, буквально через пару абзаців.

Адміністративне заяву на дії пристава - виконавця і звернення до суду

Якщо нарікання на адресу судового пристава пов'язані з виконавчим листом, то поставити під сумнів його дії або бездіяльність також можна, звернувшись до суду. Це правило може бути застосовано як по відношенню до громадянського, так і арбітражного судочинства.

При цьому важливо дотримати терміни для звернення до суду з відповідними претензіями.

Коли за оформлення виконавчого листа відповідав районний або арбітражний суд, то оскарження дій або бездіяльності судових приставів можливо протягом трьох місяців, коли заявник отримав інформацію про відповідні факти.

Відрізняються і форми звернення до суду. Якщо приводом для оскарження дій пристава став виконавчий лист, виданий районним судом, то подається адміністративне позовну заяву.

коментар експерта

Володимир Росляков

Юрист. Досвід роботи більше 12 років.

Задайте питання

Коли виконавчий лист підписаний арбітражним судом, то подається заява про визнання дій пристава неправомірними. У будь-якому випадку, оскарження дій або бездіяльності пристава не вимагає внесення держмита.

Чи можна оскаржити дії пристава

Як і будь-які державні службовці, судові пристави навмисно, або в силу своєї некомпетентності допускають прорахунки в роботі. Вони можуть зачіпати як інтереси боржника, так і стягувача.

У зв'язку з цим у зацікавленої сторони виникає проблема, як оскаржити неправомірні дії, або навпаки, бездіяльність судового пристава?

Існуюче законодавство дозволяє оскаржити ті чи інші кроки судового пристава двома способами.

Перший полягає в подачі скарги на ім'я безпосереднього начальника виконавця. На її підготовку і оформлення відводиться 10 днів з того моменту, коли громадянам і підприємствам стало відомо про порушення своїх прав.

Наприклад, ви звернулися із заявою про розшук майна боржника, а пристав не діє.

Якщо претензії обґрунтовані, то за результатами розгляду скарги виноситься ухвала, в якому буде вказано, які заходи слід вжити для відновлення прав заявника.

Однак існує і другий варіант, при якому ті чи інші вчинки або бездіяльність пристава можна оскаржити в суді.

Оскарження бездіяльності судового пристава виконавця в суді

Як оформити для суду претензії до судовому приставу?

Незалежно від того, в якій формі слід звернення до суду: у вигляді адміністративного позову або заяви про визнання дій неправомірними, скарга в суд на судових приставів повинна мати приблизно таку структуру.

Спочатку пишуться найменування суду, а також всі дані про сторони виконавчого провадження.

Після цього слід назва документа (адміністративний позов або заяву), а також його предмет. Основну частину слід починати з опису обставин, які лягли в основу виконавчого провадження (посилання на судове рішення, його суть, а також реквізити ІЛ).

Далі потрібно викласти, які дії або бездіяльність судових приставів ставляться під сумнів. Свої претензії слід при цьому підкріпити нормами законодавства про виконавче провадження.

У заключній частині документа варто вказати свої вимоги до суду, а також перелік додатків. Не слід забувати і про дату і підписи заявника.

Як оскаржити дії судового пристава в судовому порядку

Коли боржник не планує виконувати судове рішення або залежати від умов іншого документа, необхідно звернутися до відділу ССП, за місцем його знаходження.

Керуючись важелями, передбаченими законодавством, вони здійснюють дії по відновленню прав стягувача.

Причому це може стосуватися не тільки стягнення боргу, але і виселення з квартири, відновлення на роботі, а також захисту інших прав.

Правила звернення до суду

Для того, щоб оскаржити дії судового пристава через орган правосуддя потрібно пам'ятати про декілька правилах.

Потрібно точно визначити суд, куди слід звертатися з відповідною заявою, крім того такий позов подається за правилами глави 28 Кодексу про адміністративне судочинство.

Так, якщо виконавчий лист видав районний суд, то звертатися потрібно в відповідний судовий орган за місцем знаходження приставів.

З приводу справ, розглянутих арбітражними судами, існують такі ж правила з однією поправкою на те, що заява для оскарження дій приставів подається в суд виніс рішення (ст. 128 № 229-ФЗ).

Крім того, слід не забувати про терміни для подачі відповідної заяви.

Якщо воно подається в районний суд, то на це зацікавленої статті відводиться 10 днів, з моменту коли заявник дізнався про свої порушені права. Стосовно до арбітражного процесу ці терміни більш тривалі і складають 3 місяці.

Однак в будь-якому випадку заява з приводу дій приставів не вимагає оплати держмита.

Зміст адміністративного позовної заяви

Нижче ми наводимо зразок заяви з приводу оскарження дій або бездіяльності судового пристава. Його можна взяти за основу для звернення до суду будь-якої юрисдикції. Отже, документ починається з вказівки суду, а також інформації про стягувача та боржника.

Після цього слід описати обставини, у зв'язку з якими видано виконавчий лист (реквізити судових рішень, а також інші відомості).

Далі необхідно послатися на факт відкриття виконавчого провадження з зазначенням номера та дати відповідної постанови.

У наступному блоці документа повинно йти опис того, в чому ж саме полягає неправомірність дій або бездіяльності пристава. Свою позицію в цій частині слід підкріпити нормами законодавства про виконавче провадження.

Завершальна частина повинна містити прохання відновити тим чи іншим чином порушені права. Крім того, до заяви можуть бути включені і документи, що підтверджують позицію тієї чи іншої сторони.

Зразок адміністративного позову можна скачати нижче.

Зразок адміністративного позову до суду на дії бездіяльності пристава

Балашихинский міський суд Московської області
143903, г. Балашиха-3, Московський пр., Д. 1

Позивач: Александрова Н. В.
г. Балашиха, вул. Миру 87 кв.17

Відповідач: Судовий пристав-виконавець
ОСП по м Балашиха
Петрова О.К.

Адміністративне позовну заяву
про визнання незаконною бездіяльність судового пристава-виконавця

На підставі постанови судового пристава ОСП по м Балашиха УФССП по Московській області Петрової О.К. від 06 квітня 2016 року було порушено виконавче провадження № 692355/16/74031-ВП.

Підставою для ініціювання провадження з'явився виконавчий лист мирового суду № 2 - 9088/2015 від 12 листопада 2015 року про стягнення з боржника Дегтярьова Віктора Володимировича на користь Александрова Миколи Васильовича грошової суми в розмірі 29120 (двадцять дев'ять тисяч сто двадцять) рублів.

Відповідно до ст. ст. 2 і 4 Федерального закону від 2 жовтня 2007 року № 229-ФЗ «Про виконавче провадження» (далі: Закон), завданням пристава є правильне і своєчасне виконання судових актів. А одним з його принципів - своєчасне проведення виконавчих дій та застосування заходів примусового впливу на боржника.

Загальний термін примусового виконання вимог стягувача встановлений в два місяці з дня порушення виконавчого провадження (ч. 1 ст. 36 Закону).

Однак, до теперішнього часу приставом-виконавцем ОСП по Центральному району м Балашиха УФССП по Московській області Петрової О. К. стягнення за вказаною виконавчим листом не проведено.

Заявник Александров А. В. вважає, що судовий пристав-виконавець ОСП р Балашиха УФССП Московської області Петрова О. К. ніяких фактичних заходів щодо виконання рішення суду не робить, обмежуючись формальними відписками у відповідь на скарги та звернення.

В добровільному порядку боржник Дегтярьов А. В. вимоги за виконавчим листом Балашихинского міського суду № 2 - 9088/2015 від 01 березня 2016 року виконувати не бажає, повістки не отримує, на зв'язок з приставом ніяким чином не виходить.

Дані обставини, відповідно до ч. 2 ст. 68 Закону, є підставою для застосування заходів примусового виконання, в числі яких пристав має право звернути стягнення на майно боржника (ч. 3 ст. 68 Закону). Звернення стягнення на майно боржника включає його вилучення і примусову реалізацію, або передачу заявнику (ч. 1 ст. 69 Закону).

Реалізація активів боржника здійснюється шляхом його продажу Федеральним агентством з управління державним майном (ч. 1 ст. 87 Закону, Указ Президента РФ від 12.05.2008 N 724, Постанова Уряду РФ від 05.06.2008 N 432).

Майно боржника, відповідно до п. 7 і п. 10 ч. 1 ст. 64 Закону, може бути оголошено приставом в розшук і вилучено в достатній для погашення вимог стягувача за виконавчим документом обсязі. А також передано на зберігання в тому числі стягувачу або особі, з яким територіальним органом ФССП укладено договір.

А також, відповідно до п. 10 ч. 1 ст. 64 Закону, судовий пристав може оголосити розшук і самого боржника. Відповідно до ст. 62 Закону, він має право звернутися за сприянням у провадженні виконавчих дій до органів внутрішніх справ.

Однак, постанова про розшук майна боржника відповідальний працівник не виніс.

У межах встановленого терміну виконання судовим приставом Петрової О. К. не вчинив жодних дій по розшуку Дегтярьова А. В., що належать йому майна, його вилучення, передачі їх на зберігання і на реалізацію в порядку, передбаченому законодавством про виконавче провадження.

постанови про розшук боржника по аліментах , Його майна, вилучення і передачу на зберігання стягувачеві, або спеціалізованому зберігачу, про реалізацію через торги, судовим приставом не винесені і до теперішнього часу.

Судовий пристав по суті, виконує лише формальні дії в рамках виконавчого провадження № 692355/16/74031-ВП. Та й то робить їх тільки після наполегливих відвідувань стягувачем Александровим А. В. його самого і начальника. Фактично ж реальних рухів по виконанню рішення суду приставом не здійснюється.

На підставі викладеного та, керуючись ст. ч. 1 ст. 50, ч.ч. 1 і 3 ст. 128 Федерального закону від 2 жовтня 2007 року № 229-ФЗ «Про виконавче провадження»,

Прошу суд:

1) Визнати незаконною бездіяльність судового пристава-виконавця ОСП р Балашиха УФССП по Московській області Петрової О. К. щодо примусового стягнення з боржника Дегтярьова А. В. на користь стягувача Александрова О.В. грошової суми в розмірі 29120 рублів в рамках виробництва № 692355/16/74031-ВП, порушеної на підставі виконавчого листа мирового суду № 2 - 9088/2016 від 06 квітня 2016 року.

Додаток:

1) Копії скарги (2 шт.).
2) Копія постанови про відкриття виконавчого провадження.
3) Копія відповіді на скаргу ОСП.

12.03.2018 року Стягувач Александров Н. В.

Якщо необхідно підготувати позов на судового пристава, телефонуйте.

Форма адміністративного позову до приставу виконавцю Форма адміністративного позову до приставу виконавцю

Автор: Володимир Росляков, джерело sud-isk.ru .

У зв'язку з цим у зацікавленої сторони виникає проблема, як оскаржити неправомірні дії, або навпаки, бездіяльність судового пристава?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online