Рівно сто років тому був опублікований перший кросворд

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

18 грудня 1940 р Канцлер Німеччини Адольф Гітлер затвердив план «Барбаросса» з датою нападу на Радянський Союз - 15 травня 1941 року. Але через опір Югославії початок війни з СРСР було перенесено на ранок 22 червня.

19 грудня 1863 р Англієць Фредерік Уолтон запатентував нове покриття для підлоги - лінолеум.

19 грудня 1983 р Ріо-де-Жанейро викрадена золота статуетка Ніки, яка присуджується раз в чотири роки команді-переможниці чемпіонату світу з футболу. Після трьох років розслідування з'ясувалося, що кубок був розпроданий частинами. У 1994 році заарештували ватажка банди Сержіо Перейра і засудили до дев'яти років ув'язнення.

20 грудня 1963 г. Жителям Західного Берліна вперше дозволили прохід через Берлінську стіну для одноденного відвідування родичів, що проживають в східній частині міста.

21 грудня 1913 У недільному додатку газети «The New York World» опублікований перший в світі кросворд - на 32 слова. Його автором був англійський журналіст Артур Уїнн. Незабаром новинка з'явилася на сторінках більшості американських, а потім і європейських газет.

21 грудня 1988 р Перший політ здійснив найбільший в світі літак - «Мрія» (Ан-225), побудований на Київському авіазаводі.

21 грудня 1991 г. До Біловезької угоди між Росією, Україною і Білоруссю приєдналися Азербайджан, Вірменія, Казахстан, Киргизія, Молдова, Таджикистан, Туркменія, Узбекистан, що послужило кінцем СРСР.

22 грудня 1833 г. Народилася Марко Вовчок (Марія Вілінська), класик української літератури.

22 грудня 1943 р Затверджено текст державного гімну СРСР, який з 1 січня 1944 року надійшла на зміну «Інтернаціоналу».

Звістка про загибель німецького винахідника Отто Лилиенталя, який побудував і випробував 11 літальних апаратів, зміцнило Уилбера і Орвіла Райт в бажанні створити власну конструкцію літака. Спостерігаючи за польотом повітряного змія, механіки-самоучки зрозуміли: щоб зробити поворот, літак повинен зробити крен так, як це роблять повітряний змій і птиці. Брати Райт несподівано відкрили один з найголовніших принципів аеродинаміки - три осі обертання: подовжню, поперечну і вертикальну. Саме цей спосіб забезпечував рівновагу літака під час керованого польоту. Крім того, Уилбер і Орвіл сконструювали і провели випробування більше двохсот різних крил, залишивши самий підходящий варіант. Спочатку в кабіну планера клали мішок з піском.

* Піднявшись у повітря, літак «Флаєр-1» пролетів всього 36,5 метра

Перший в світі керований політ на апараті важчому за повітря з двигуном внутрішнього згоряння 17 грудня 1903 року здійснив Орвіл Райт. Злітною смугою для літака послужив заздалегідь прокладений монорельс. «Флаєр-1» пролетів 36,5 метра за 12 секунд. В той день брати по черзі здійснили ще три польоти - на 52, 60 і 260 метрів. Інформація про їх польотах в штаті Огайо спочатку не отримала широкої популярності. У травні 1906 Райт нарешті отримали на літаючу машину довгоочікуваний патент.

За десять наступних років винахідники встигли пережити і радість першовідкривачів, і судові тяжби з конкурентами. Вони стали не тільки піонерами авіації, а й першими активістами в боротьбі за захист авторських прав. Найнявши юриста, Уилбер і Орвіл виграли суд у одного з піонерів повітроплавання американця Глена Кертіса, який використав приблизно такий же спосіб, який був зазначений в патенті у братів Райт.

Створивши в 1909 році Wright Company, винахідники намагалися налагодити контакти з армією США. Вони вважали, що розвиток авіації покладе край усім війнам. На їхню думку, з літаків будуть видні всі пересування армій, і люди перестануть воювати. Але брати помилилися. Якщо в Першу світову війну авіація ще не визнавалася як самостійний рід військ, то з початком Другої світової вона стала стратегічно важливою.

В Америці братам Райт зведені кілька меморіалів. На вершині піщаної дюни в Кілл-Девіл-Хіллз (штат Огайо), звідки був здійснений історичний політ, зберігся монорельс. На місцях, де «Флаєр-1» відірвався від землі і зробив чотири посадки, встановлені гранітні брили з датою 17 грудня 1903 року. У місті Дейтон, на батьківщині братів Райт, розташований Національний музей авіації США. У ньому зібрано близько п'ятисот моделей літаків різного періоду і більше 15 тисяч експонатів, що розповідають про зародження авіації. У музеї є і літаки, винайдені нашим співвітчизником Ігорем Сікорським, і портрет Юрія Гагаріна.

Підготувала Любов Гранкіна, «ФАКТИ»

Читайте нас в Telegram-каналі , Facebook і Twitter

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online