Кавказький Вузол | Громадянин Азербайджану і громадянка РФ скаржаться на порушення їх прав власності в Баку

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Колишнє подружжя громадянин Азербайджану Руфат Дадаєв і громадянка РФ Любов Новікова стали, за твердженням їх адвоката, жертвами шахрайства, а суди Азербайджану замість того, щоб захистити права цих людей "узаконили" злочинні діяння проти них.
Про це на прес-конференції, яка відбулася 22 листопада в офісі Інституту свободи і безпеки репортерів (ІСБР) в Баку, розповів сам Дадаєв і його адвокат Аслан Ісмайлов.
"Суди закрили очі на відверті фальсифікації на користь відчуження нашої нерухомості в центрі Баку", - заявив Дадаєв.
Біди Дадаева і Новікової почалися, коли вони вирішили розлучитися і розділити майно.
Колишнє подружжя громадянин Азербайджану Руфат Дадаєв і громадянка РФ Любов Новікова стали, за твердженням їх адвоката, жертвами шахрайства, а суди Азербайджану замість того, щоб захистити права цих людей узаконили злочинні діяння проти них У вересні 2001 року вони домовилися продати своє нерухоме майно Рауфу Керимову. Йшлося про недобудований 4-поверховому будинку, зведеному на місці магазину і квартир на вулиці Нізамі - в самому центрі Баку, районі відомому як "Торгова". Офіційний дозвіл на проектування та будівництво цієї будівлі Дадаєв і Новикова отримали розпорядженням мера Баку від 2 лютого 1998 року. Крім того, подружжя вирішило продати ще і нерухомість за тією ж адресою.

6 липня 2002 року був підписаний попередній договір про купівлю-продаж, за яким Керімов намір придбати недобудовану будівлю за 360 тисяч доларів і ще 65 тисяч доларів заплатити за квартири. При цьому Керімов зобов'язався виплатити загальну суму 425 тисяч доларів протягом шести місяців, уточнив Ісмайлов.
Однак Керімов не виконав договірних зобов'язань і до 26 березня 2003 року, коли він в останній раз, за ​​словами адвоката, здійснив оплату, виплатив Дадаєву і Новікової всього 196 тисяч доларів.
Після цього, як стверджує Ісмайлов, Керімов перестав платити і періодично пропонував подружжю компенсувати решту суми нерухомістю, але до конкретних кроків справа не доходила. Зрозумівши, що Керімов не має наміру платити суму, що залишилася, Дадаєв і Новикова запропонували йому повернути гроші і відмовитися від угоди.
Але Керімов ухилявся від контактів, і знову "з'явився" через сім років, продовжив адвокат. "Через нотаріальну контору №32 міста Баку Керімов, підробивши підписи Дадаева і Новікової, переоформив їх нерухомість на Азера Залімхан оглу Аскерова", - запевняє адвокат.
На основі цього Бакинська мерія передала права на 4-поверховий об'єкт на Торговій Аскеровим.
Однак після того, як Новиков і Дадаєв дізналися про цю незаконній оборудці і поскаржилися в виконавчу владу міста Баку вказане розпорядження про передачу об'єкта Аскеровим було скасовано, а нотаріус, який учинив незаконну оборудку відсторонений від роботи, розповідає Ісмайлов.
Проте, Керімов не відмовився від задуму захоплення майна подружжя і продовжував тиснути на них, стверджує адвокат. Керімов звернувся в Головне управління по боротьбі з організованою злочинністю МВС із заявою на Руфат Дадаева і його сина, 27-річного Раміна Дадаева, про нібито передачу їм 425 тисяч доларів в обмін на нерухомість. Сина Дадаева навіть затримали на деякий час, але розібравшись, звільнили. Однак через побоювання за безпеку сина, Дадаєв змушений був відправити його за кордон, констатує юрист.
Ісмайлов і Дадаєв заявили про наявність у них відеодоказів того, як Керімов пропонує Дадаєву за 500 тисяч доларів (за словами адвоката, ринкова вартість об'єкта за період з 2002 року багато разів зросла і зараз обчислюється мільйонами доларів) переоформити на нього зазначену нерухомість. При цьому Керімов стверджував, що він повинен "передати об'єкт помічникові президента з економічних питань Алі Асадову". На думку адвоката, цей факт сам по собі доводить, що Керімов не розплатився з Дадаєвим і Новікової.
"Якщо Керімов брехав від імені Асадова, то його повинні були б притягти до відповідальності за наклеп. Однак цього не сталося. Більше того, Сабаільскій суд, Бакинський апеляційний суд і Верховний суд Азербайджану на основі представлених Керімовим лжесвідків і сфальсифікованих квитанцій з підробленими підписами Новікової і Дадаева винесли рішення про передачу їх власності Керимову ", - обурений адвокат.
"На жаль, суди Азербайджану не дали правової оцінки фальсифікацій Керімова, а, навпаки, замість відновлення справедливості і законності, самі стали грубо порушувати закони", - в свою чергу зазначив Дадаєв.
"Всі судові інстанції Азербайджану розглядали справу з грубими порушеннями закону. Вони ігнорували документальні докази того, що по датах, коли Керімов підробляв наші підписи в нотаріуса, нас взагалі не було в Азербайджані. Суди не проводили графологических експертиз для перевірки справжності наших підписів", - підкреслив Дадаєв.
Як вважає Дадаєв, Керімов вирішив заробити на їх нерухомості, продавши що не належить йому власність третій особі: "Коли його фальсифікації розкрилися, він вирішив за допомогою високих покровителів через суди оформити свої незаконні дії".
Тепер Дадаєв і Новикова, вичерпали можливості домогтися захисту своїх прав в азербайджанських судах, мають намір подавати скаргу в ЄСПЛ і впевнені в своїй перемозі. Дадаєв висловив жаль, що його звернення до різних державних органів з проханням розслідувати факти порушення його прав і фальсифікацій посадових осіб не були належним чином розглянуті.
Дадаєв також звернув увагу, що через сфабрикованої проти нього кримінальної справи за звинуваченням у хуліганстві йому не видають закордонний паспорт, що є порушенням його прав як громадянина Азербайджану.
Він вважає, що його звернення до президента Азербайджану Ільхаму Алієву про порушення своїх прав не доходили до адресата. "Я змушений тепер через пресу звернутися до пана президента. Я прошу його розібратися в цій справі, забезпечити наші права і покарати винних", - заявив Дадаєв.
58-річний Руфат Дадаєв є інвалідом першої групи. У нього гангрена ноги, гостра форма цукрового діабету, він переніс три інфаркти та операцію шунтування серця.

"Руфат необхідне лікування за кордоном, а через сфабрикованої проти нього справи він не може виїжджати", - поскаржилася кореспонденту " Кавказького вузла "Любов Новікова.
Відзначимо, що 4-поверхова будівля на вулиці Нізамі є в даний час бетонний каркас із суцільними скляними вікнами на останньому поверсі. Перші два поверхи відводилися під нежитлові приміщення, 3-4 поверхи - під житло. Передбачалося також добудувати мансарду.
Площа квартир складає 120 квадратних метрів, а кожного поверху - 127 квадратних метрів. Вартість житлової та нежитлової площі в цьому районі Баку становить 2500-5000 і більше доларів за 1 квадратний метр.
Любов Новікова також розповіла кореспонденту "Кавказького вузла", що Керімов, після того, як був укладений договір, зник, не розплатившись, а з'явився тільки в 2010 році: "Він з'явився і повідомив про те, що будівля хоче купити великий чоловік. Ми зрозуміли - буде щось погане і на наступний день вивезли сина, щоб йому щось не зробили, щоб змусити нас підписати документи на будівлю, таке тут відбувається часто-густо ".
Як виявилося, за словами Новікової, протягом останніх восьми років, Керімов багато разів підробляв підпис і здавав будинок в оренду. Також, як запевняє потерпіла, він підробив доручення, і будівля була оформлено на іншу людину.
"У Баксовете, куди ми звернулися, договір, згідно з яким будівля належить іншій особі, був знищений. Все знову оформили на мене. Підроблені доручення з печатками у нас збереглися", - говорить Новикова.
Усі наступні суди вирішувалися на користь Керімова, а скарги в прокуратуру і посольство Російської Федерації залишилися без відповіді, констатувала жінка.
"Ми впевнені в тому, що президент не в курсі того, що робиться на місцях, йому про це не доповідають. Ми б хотіли, щоб в нашій справі розібралися. Як належить за законом. Всі документи, копії листів і квитанції у нас є" , - додала вона.
Отримати коментарі в адміністрації президента Азербайджану не вдалося. Вислухавши суть питання, неназваний співробітник адміністрації обіцяв кореспонденту " Кавказького вузла "Передзвонити, проте не зробив цього.
У Верховному суді Азербайджану також відмовилися від коментарів. Глава прес-служби ЗС Аллахверді Мамедлі сказав, що він не може давати коментарів "по суті цивільних справ" і рекомендував звернутися до секретаріату судді Ісламу Алієва, що розглядав цю дело.Там в свою чергу переадресували питання назад в прес-службу. При цьому не представилася співробітниця секретаріату відмовилася надати контакти Керімова або його законного представника, пославшись на "конфіденційність" інформації.
Зв'язатися з Керімовим не вдалося. За словами Руфат Дадаева, "останнім часом Керімов не виходив на зв'язок і навіть не був суд".
У посольстві Росії підтвердили, що в курсі даної цивільної справи, в якому порушені права громадянки РФ, проте від коментарів поки утрималися.
Відзначимо, що останнім часом в Баку почастішали випадки порушення прав власності громадян. Як уже писав " Кавказький вузол ", Невдоволення громадян викликав знесення житла в кварталі між вулицями Фізулі і Шамсі Бадалбейлі, який здійснюється за розпорядженням мерії Баку від 24 вересня 2008 року. Мешканці отримали повідомлення від виконавчої влади Баку 26 січня 2010 року, їм пропонувалося залишити квартири протягом семи днів. Влада припускають побудувати на цій території Зимовий бульвар. Однак багато відмовляються залишати свої будинки через маленьких компенсацій .
У грудні 2009 року в примусовому порядку за допомогою поліції були виселені мешканці будинку на проспекті Нефтчіляр.
В початку липня 2009 року аналогічним чином пройшло переселення кількох сімей з приватних будинків по вулиці Хана Шушінского в тому ж Наримановському районі Баку. Мешканці вимагали грошової компенсації. Всього там знесли 50 будинків, мешканцям яких надали житло в будинках, побудованих на місці Нарімановського кладовища .
Жителям трьох п'ятиповерхових житлових будинків, розташованих на проспекті Гейдара Алієва в столиці Азербайджану Баку, в серпні 2009 року запропонували до 1 вересня покинути свої квартири і переїхати в новобудови в Наримановському районі столиці. Мешканці заявили, що не проти переселення, але компенсація повинна бути справедливою . В кінцевому підсумку ці будинки були знесені.

Автор: Фаїк Меджид, Катерина Селезньова; джерело: кореспонденти "Кавказького вузла"

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online