Азербайджанський «список Магнітського»? Опозиція вимагає ввести санкції проти чиновників з Баку

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

27 02 2013, 15:15

Переглядів: +1895

Коментарі: 0

розділ: дайджест

Голова Громадського руху REAL, затриманий за звинуваченням в участі в ісмаіллінскіх акціях і відбуває покарання в слідчому ізоляторі в Кюрдахани Ільгар Мамедов, підготував звернення до Європейського парламенту і Конгрес США. Він закликає застосувати заборону на видачу візи і матеріальні санкції до осіб, причетних до фабрикації політичного кримінальної справи з метою усунення його від участі в президентських виборах як кандидата від ОД REAL.

КОГО ВКЛЮЧИТИ ДО СПИСКУ

Виконавчий секретар REAL Натиг Джафарлі заявив, що метою звернення є вимога про покарання осіб, що зневажають права людини, і передача серйозного месиджу громадськості. Він вважає, що в такий список слід включити керівників виборчих дільниць, де ОБСЄ виявило порушення:

«Якби в рік виборів з'явиться такий список, громадськості оголосять імена людей, що грубо порушили виборчі права. Це послужило б уроком для інших ».

На питання РадіоАзадлиг в посольстві США повідомили, що працюють над цим питанням.

ЧОРНІ СПИСКИ

Список Магнітського - це складений в США список російських чиновників і співробітників правоохоронних органів, які, ймовірно, причетні до загибелі в СІЗО аудитора інвестиційного фонду Hermitage Capital Сергія Магнітського. У минулому році був заборонений в'їзд в США особам з цього списку, а також накладено заборону на користування їх банківськими рахунками в Америці.

У відповідь на це офіційна Москва заборонила усиновлення російських дітей американськими громадянами.

В Азербайджані і раніше звучали такого роду ініціативи про списках з саннкціямі. Взявши приклад з санкцій, застосованих кілька років тому щодо білоруських чиновників, близько 50 азербайджанських активістів направили в Європейський союз запит по Азербайджану.

Інститут миру і демократії в Азербайджані з 2007 року становить «Чорний список» суддів і презентує, так звану «Смугасту мантію» суддям, що грубо порушує законодавство.

НЕ плюй у криницю, ПРИГОДИТСЯ ...

На думку політолога Зардушт Алізаде, включення в такого списку гідні більшість посадових осіб і депутатів Азербайджану. У той же час він вважає, що керівництво США і Ради Європи ніколи не підуть на конфронтацію з Азербайджаном:

«Тому що вони отримують прибуток від Азербайджану. У них є тут плани і надії на майбутнє. Владна верхівка, за винятком деяких непристойних моментів, влаштовує їх. Тобто, вони не плюнуть в колодязь, з якого п'ють.

Відсутність в Азербайджані «Списку Магнітського» політолог пов'язує зі слабкістю громадянського суспільства і опозиції.

НЕ завдає шкоди НЕЗАЛЕЖНОСТІ

Член Комітету Міллі Меджлісу з міжнародних відносин і міжпарламентських зв'язків Асім Моллазаде вважає, що такого роду звернення є ознакою слабкості і спроби організувати тиску на країну ззовні. На його думку, будь-яка політична боротьба повинна проводитися всередині країни і в рамках закону. Депутат каже, що внутрішні позови не повинні завдавати шкоди незалежності країни.

Асім Моллазаде «У такому разі заарештовані члени Ісламської

партії повинні вимагати підтримки від Ірану, санкцій? Або може, той, хто всім серцем вболіває за Росію, і веде за неї боротьбу, повинен вимагати від цієї країни санкцій для Азербайджану? ».

На думку депутата, Азербайджан вибрав шлях інтеграції в євроатлантичний безпековий простір, співпрацює у багатьох сферах з США і європейськими країнами. З цієї причини, він вважає неможливим і несерйозним кроком застосування будь-яких санкцій щодо Азербайджану найближчим часом.

«ЗАХІД ПІДТРИМУЄ ВЛАДУ»

Зардушт Алізаде вважає, що при прагненні до демократії азербайджанський народ повинен в першу чергу покладатися на себе. У тому числі і опозиція не повинна питати, чому Захід підтримує владу?

«А чому вони повинні зважати на вас? Молока не даєте, м'яса, кісток теж. Що дає, то дає уряд - газ, нафта, територію. Геополітичну користь дає азербайджанський уряд, тому Захід і підтримує владу ».

ПОТЯГ До СПРАВЕДЛИВОСТІ, ситості тиранії

Зардушт Алізаде також зазначив, що якщо в суспільстві почнуть обговорювати увійшли в список суддю-хабарника або начальника поліції, народ охоче приєднатися до цього, почне називати, пропонувати нові імена:

Ільгар Мамедов «По-перше, народ втомився від тиранії, натерпівся від

цього режиму. По-друге, є традиція доносів. Писали в 37-м, і після нього завжди писали, зараз пишуть на Акрама Айліслі. Тобто, тяга до справедливості, пересиченість тиранією, плюс доноси і ябедничество - все це призведе до загальнонаціональної кампанії, де все будуть сперечатися, кого б ще включити в список ».

На думку політолога, це справа вимагає і сміливості, адже запропонував список політичний лідер може піддатися тиску. У той же час це допоможе прояснити народ, відкриє «ушлому» Заходу очі на багато питань.

Аріфа Кязімова

.

радіо Азадлиг

дайджест

Або може, той, хто всім серцем вболіває за Росію, і веде за неї боротьбу, повинен вимагати від цієї країни санкцій для Азербайджану?
У тому числі і опозиція не повинна питати, чому Захід підтримує владу?
«А чому вони повинні зважати на вас?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online