Ухильники від армії, як їх розшукують, як карають

  1. Якщо не служив - ухильники чи ні
  2. Випадки порушення закону
  3. Заходи щодо розшуку
  4. Покарання за невиконання військового обов'язку

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Узагальнені дані, які опубліковані військовими комісаріатами, показують, що із загального числа призовників реально лав ЗС поповнюють приблизно половина. Даний факт не впливає на обороноздатність, так як на законодавчому рівні визначено досить причин, щоб отримати відстрочку або повне звільнення від служби. Але в усі часи певна ніша з даної статистики була відведена для осіб, що умисно ухиляються від армії. Комплекс заходів по боротьбі з ухильниками реалізовувався по-різному, але популяризація військової служби останнім часом дало приголомшливий ефект. В результаті вийшов такий результат, що поза законом перебувають менш одного відсотка громадян.

На цьому методи боротьби з негативним явищем не вичерпуються. Наприклад, тільки в 2017 році згідно з Указом Президента були звільнені з посад державних службовців все, хто незаконно ухилився від служби в армії. З огляду на висловлювання деяких парламентаріїв, можна встановити логічний висновок, що держава напевно не тільки не припинить боротьбу, але і в значній мірі посилить закони для перерахованих вище громадян.

Якщо не служив - ухильники чи ні

Останнє Постанова Верховного головнокомандувача буквально стрепенулися певні верстви населення. Саме та частина, якій вдалося уникнути військової служби на законних підставах, стала шукати відповіді на запитання, хто вважається ухильником? Вся складність полягає в неоднозначності трактування текстів нормативних документів. Юристам доводиться давати консультації щодо терміна «ухильники».

Зручніше розглянути законні способи уникнути армійської служби, а потім зробити виключення. У період з 18 до 27 років громадянин вважається призовником. Це означає, що по порядку військкомату він зобов'язаний з'явитися для проходження строкової служби. Відстрочку або звільнення отримують ті громадяни, які потрапляють в наведені нижче категорії.

Відстрочку або звільнення отримують ті громадяни, які потрапляють в наведені нижче категорії

  • Має захворювання, яке не дозволяє перебувати в лавах ВС. Однак слід пам'ятати, що відповідна постанова повинна винести спеціальна військова комісія після проходження медичного огляду.
  • Є для неповнолітніх родичів опікуном, або доглядає за інвалідом . Причому документально має бути підтверджено, що ніхто, крім призовника не може здійснювати догляд.
  • Має не менше 2-дітей, дитини-інваліда віком до 3-х років, або його дружина вагітна другою дитиною на терміні понад 25 місяців.
  • Працює після отримання відповідної освіти в органах МВС або ФСБ. Є народним обранцем в Державній думі, а також представляє регіональні органи влади.
  • Здобуває освіту в установі, що має державну акредитацію.

Всі перераховані категорії дозволяють не ходити в армію цілком законно. Це означає, що для отримання статусу «ухильника» потрібно вчинити діяння, куди більш серйозне, ніж просто відсутність бойового досвіду.

Випадки порушення закону

Перш ніж застосовувати санкції до громадян, які навмисно порушили закон, необхідно розібратися, кого вважають ухильником. Як з'ясували раніше, законні обгрунтування відстрочки мають виправдувальний характер. Перелік незаконних дій визначено урядовою постановою і складається з декількох пунктів.

  • Військкомат закликає громадянина тільки за допомогою порядку, вручення якої візується розписом адресата. Відомо, що без цієї розпису юнак не вважається порушником і до відповідальності не притягується. Цим фактом часто користуються наївні хлопці, які вважають, що відмова поставити розпис врятує від армії. Результат виявляється плачевним, так як дане діяння розцінюється, як умисне ухилення, що загрожує суворим покаранням.
  • Порядок вручена, і даний факт підтверджений розписом призовника, але при цьому він не з'явився в зазначений час. До обтяжуючих обставин відноситься неодноразове ігнорування вимог військкомату. Тут слід підкреслити, що злочином неявка вважатиметься тільки при наявності розпису в отриманні повістки.
  • Умисне заподіяння шкоди своєму здоров'ю або симуляція захворювання для отримання категорії придатності, з якою не зможуть відправити в армію. Сучасні засоби діагностики з легкістю визначають навіть саму майстерну постановку.

Сучасні засоби діагностики з легкістю визначають навіть саму майстерну постановку

  • Порушення вимог військового обліку. Найпопулярнішим вважається таємна переїзд. Такий варіант може стати успішним, якщо так само таємно прожити до 27 років. Це означає, що не можна влаштовуватися на роботу, здійснювати операції по банківській карті, доведеться уникати процедур, пов'язаних з наданням будь-яких персональних даних. Про всі важливі зміни в житті призовник зобов'язаний повідомити в комісаріат.
  • Після дати кінця терміну дійсної відстрочки хлопець повинен з'явитися до військкомату для проходження служби. Незважаючи на те, що відстрочка була законною, якщо хлопець не з'явився, то факт кваліфікується, як ухилення

Заходи щодо розшуку

У тому випадку, коли ухильники від армії вирішують вести таємний спосіб життя, залучаються співробітники поліції. Але чутки про те, що поліцейський примусово здійснює привід до військкомату, не мають жодного підґрунтя. Всі заходи проводяться дещо іншим способом.

Військовий комісар має право визначити ступінь покарання за невиконання військового обов'язку. Безпосередньо співробітники військкомату розшуковими заходами не займаються. Вони складають список всіх неявившихся по порядку громадян і передають його в слідчий комітет. Таким чином, формується окрема база ухильників, і хоча вони не значаться в федеральному розшуку, встановити їх місце перебування нескладно.

Таким чином, формується окрема база ухильників, і хоча вони не значаться в федеральному розшуку, встановити їх місце перебування нескладно

Поліція проводить розшук ухильників за даними, що надходять за відповідними запитами в організації. Але якщо пошук увінчався успіхам, максимум, на що уповноважений поліцейський - вручення повістки. Нерідко для цих цілей залучаються і співробітники комісаріату. І вже після факту ігнорування даної порядку юнак звинувачується в умисному ухиленні, після чого обов'язково підуть жорсткі санкції.

Покарання за невиконання військового обов'язку

Той, хто зважився на відчайдушний крок спробувати обдурити державу, часто не підозрював про всі наслідки такого вчинку. Адже крім адміністративного або кримінального покарання пожинати плоди доведеться все життя. Діапазон заходів санкцій досить широкий. Це говорить про те, що ступінь відповідальності багато в чому залежить від тяжкості злочину і наявності умислу.

Як ми вже відзначали, військовий комісар уповноважений самостійно визначати міру покарання. Так, якщо призовник ігнорував явку за отриманою порядку, але вчасно одумався і прийшов добровільно, то навіть без відсутності поважних причин до нього можуть бути застосовані адміністративні стягнення за порушення правил військового обліку. Тобто, ухильником він вважатися не буде, і після того, як заплатить невеликий штраф (не більше 500 рублів), його відправляють служити.

Тобто, ухильником він вважатися не буде, і після того, як заплатить невеликий штраф (не більше 500 рублів), його відправляють служити

Зовсім інша справа - періодичні порушення. Якщо залучається поліція, щоб розшукувати втікача, то серйозних наслідків не уникнути. Сума штрафу при накладенні адміністративної відповідальності досягає 200 000 рублів. У деяких випадках розмір обчислюється мінімальною заробітною платою за 18 місяців.

За рішенням суду грошове стягнення може бути замінено позбавленням волі. Юнак отримає реальний термін, що досягає двох років. За допомогою таких жорстких заходів практично вдалося достукатися до призовників. Відсоток тих, хто ухиляється поступово знижується, але, швидше за все, до нуля він так і не дійде. Найголовніше, що повинен запам'ятати кожен юнак - держава не зацікавлена ​​в тому, щоб зламати його долю, тому що прокинулася совість і розум завжди допоможуть пом'якшити покарання.

Саме та частина, якій вдалося уникнути військової служби на законних підставах, стала шукати відповіді на запитання, хто вважається ухильником?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online