Ачинськ Magazine | Новини Ачинська - МРОТ, та не той

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Яким повинен бути мінімальний розмір оплати праці в Ачинськ Яким повинен бути мінімальний розмір оплати праці в Ачинськ?

Час від часу у наших читачів виникають питання юридичного характеру. Щоб відповісти на них, ми вирішили завести спеціальну рубрику «Право слово». Сьогодні поговоримо про таку животрепетної теми, як мінімальний розмір оплати праці (МРОТ).

Порушення - всюди

У серпні-вересні 2016 року Ачинская міжрайонна прокуратура виявила в організаціях міста численні порушення в сфері оплати праці. Зокрема, на деяких підприємствах зарплату виплачували рідше, ніж через кожні півмісяця. Поширеними були порушення при виплаті остаточного розрахунку при звільненні, відпускних.

Практично у всіх організаціях виявлено порушення статті 133 ТК РФ, в якій мовиться: «Заробітна плата працівника, повністю відпрацьованого норму робочого часу, не може бути нижче мінімального розміру оплати праці». До того ж йдеться як про дрібних приватних фірмах, так і про великих крайових підприємствах. Як повідомив заступник прокурора Андрій Шабанов, всього в ході справжньою перевірки виявлено 53 порушення трудового законодавства, внесено 15 подань, опротестовано 11 правових актів, оголошено 1 застереження, порушено 17 справ про адміністративні правопорушення.

Зарплата для двірника

Близько двох місяців тому в редакцію «А» звернулися співробітники дитячих садів Ачинська - двірники, прачки, сторожа. Скарга полягала в тому, що з липня нинішнього року мінімальний розмір оплати праці в Красноярському краї становить близько 10 тисяч рублів, а зазначених категорій працівників це підвищення чомусь так і не торкнулося.

«Скажіть, як можна прожити на вісім тисяч рублів на місяць?» - запитували нас люди.

Ми подзвонили в крайове міністерство освіти, змалювали ситуацію. Там заявили: МРОТ в Красноярському краї визначається не федеральним законом, а спеціальною угодою, яку підписує голова регіонального уряду, керівник Федерації профспілок Красноярського краю і представник Союзу товаровиробників і підприємців.

Останнє така угода була підписана в грудні минулого року, і воно встановило розмір мінімальної заробітної плати «для працівників, які здійснюють трудову діяльність на території Красноярського краю, за винятком працівників організацій, що фінансуються з федерального бюджету».

Причому для певної групи районів, які відносяться до північній частині Красноярського краю, встановлені свої розміри МРОТ. Наприклад, для Норильська - 16 130 рублів, для Енисейска - 14 114 рублів, для Кежемского району - 13 571 рубль і так далі.

Що стосується Ачинська, то він відноситься до основної групи територій, для яких МРОТ з 1 січня 2016 року було встановлено в розмірі 9926 рубля.

Чому ж зарплата у співробітників дитячих садків виявилася нижче? Та тому що МРОТ не враховує прибутковий податок (13%). Якщо його забрати - виходять ті самі вісім тисяч «з копійками».

Два різних МРОТ

Зараз, однак, не смійтеся: насправді є два МРОТ. Перший - який встановлюється тим самим профспілково-урядовим угодою. Відповідно до нього мінімальна зарплата у жителів краю з 1 січня 2016 року, нагадаємо, повинна становити не менше 9 926 рублів.

Що ж стосується МРОТ, встановленого державою, то, згідно з федеральним законом, з 1 липня нинішнього року в Росії він становить 7500 рублів.

Однак тут є ще одна заковика: в деяких територіях країни діють ще й північні і районні коефіцієнти. Зокрема, в Ачинськ ці коефіцієнти складають по 30%. Якщо їх додати до 7500, то виходить рівно 12 тисяч. То який МРОТ повинен діяти в Ачинськ: 9 926 рублів або 12 000 рублів? У наявності - явна нестиковка. Тому в даний момент регіональне і федеральне міністерства фінансів ведуть переговори, щоб прийти до якогось спільного знаменника.

Закон - як дишло?

- Прокурор звернувся до суду для захисту прав кількох позивачів, - розповідає Олександр Машинець, відомий Ачинський правозахисник. - На його думку, розмір середньомісячної зарплати повинен бути не нижче МРОТ, і вже з урахуванням цього на неї необхідно нараховувати районний коефіцієнт (позивачі працювали в Алтайському краї, де такі коефіцієнти передбачені). Суд першої інстанції визнав за позивачами право на відповідне донарахування зарплати - в результаті відповідач повинен був здійснити її перерахунок і виплатити районний коефіцієнт понад МРОТ. До аналогічного висновку прийшов і суд апеляційної інстанції.

Однак Верховний суд визнав, що рішення судів першої та апеляційної інстанцій, які стали на бік позивачів, істотно порушують норми матеріального права. Він нагадав, що відповідно до чинного законодавства місячна заробітна плата працівника, повністю відпрацьованого норму робочого часу і виконав норми праці (трудові обов'язки), не може бути нижче МРОТ.

На думку суду, основним призначенням МРОТ є забезпечення місячного доходу працівника на рівні, достатньому для відновлення працездатності і задоволення основних життєвих потреб. За його оцінкою, трудовим законодавством допускається встановлення окладів (тарифних ставок) як складових частин заробітної плати працівників в розмірі менше МРОТ. Але це можливо тільки за умови, якщо розмір зарплати з урахуванням усіх елементів не становить менше МРОТ.

Суд постановив, що розмір зарплат позивачів з урахуванням районних коефіцієнтів становив більше МРОТ, а, отже, вимоги трудового законодавства були дотримані. У конкретному випадку в зарплату також були включені надбавки за роботу в нічний час, роботу у вихідні та святкові дні, районний коефіцієнт і відсоткова надбавка за безперервний стаж роботи.

Верховний суд скасував рішення судів попередніх інстанцій та ухвалив у справі нове рішення, яким відмовив у задоволенні позовних вимог.

Що цікаво, в 2013 році ВС дотримувався прямо протилежної позиції за схожим питання. Він вказував, що трудовим законодавством допускається встановлення окладів в розмірі менше МРОТ за умови, що їх заробітна плата, без включення районного коефіцієнта і процентної надбавки за безперервний стаж роботи, буде не менше МРОТ. І тоді Верховний суд назвав висновок суду попередньої інстанції про те, що заробітна плата працівника з урахуванням всіх стимулюючих і компенсаційних виплат повинна бути не нижче МРОТ, таким, що суперечить нормам трудового законодавства.

Аналогічна останньої правова позиція ВС РФ зафіксована їм у Огляді судової практики ЗС РФ за III квартал 2013 року і в Огляді ВС РФ практики розгляду судами справ, пов'язаних із здійсненням громадянами трудової діяльності в районах Крайньої Півночі і прирівняних до них місцевостях.

Під час підготовки цієї інформації, на пам'ять прийшло декілька відповідних цитат. У Шишкова, автора «Угрюм-ріки», є такі рядки: «Закон - як дишло, хе-хе, куди повернув - туди й вийшло. Закони пишуть в канцеляріях. На папері все гладко, добре ». Є подібний вираз і у Козлова, автора книги «Життя в боротьбі»: «Робочий завжди винен, а господар прав ... - Ну, за це міністри не у відповіді ... - А хто ж? Адже це вони так закони пишуть, що їх з будь-якого повернути можна. У цьому, брат, вся заковика: закон - як дишло: куди повернеш, туди і вийшло. Чи не для нашої користі вони пишуться, а для хазяйської ».

Інших коментарів немає.

Яким повинен бути мінімальний розмір оплати праці в Ачинськ?
«Скажіть, як можна прожити на вісім тисяч рублів на місяць?
Чому ж зарплата у співробітників дитячих садків виявилася нижче?
То який МРОТ повинен діяти в Ачинськ: 9 926 рублів або 12 000 рублів?
Закон - як дишло?
А хто ж?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online