Стаття 116 частина 2 КК РФ

  1. об'єкт діяння
  2. суб'єкт діяння
  3. можливе покарання
  4. Судова практика
  5. Куди звертатися, якщо жертвою насильства стали ви?
  6. поняття катування
Юридична консультація

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

>> Умисне заподіяння легкої шкоди здоров'ю: стаття 116 частина 2 КК РФ

Стаття 116 чинного Кримінального кодексу РФ визначає дії, які полягають в навмисному нанесенні об'єкту побоїв або застосування до нього інших дій насильницького характеру, які спричинили за собою будь-якої шкоди для здоров'я потерпілого, проте в тій чи іншій мірі заподіяли останньому фізичний біль. Перша частина параграфа розглядає випадки загального характеру.

Друга - ситуації, коли побої були нанесені з міркувань ворожнечі і ненависті - ідеологічної, політичної, релігійної або расової, або в рамках хуліганських дій, спрямованих проти якоїсь окремої групи людей, об'єднаних конкретним, відмінним від уже перерахованих ознакою.

об'єкт діяння

Ступінь заподіяння шкоди здоров'я визначається експертами

Об'єктом правопорушення, описаного в статті 116 КК РФ, може виступати виключно фізична особа. В даному конкретному випадку, це - людина, щодо якої спрямована агресія (як правило, у вигляді побоїв), в результаті якої потерпілий зазнав або продовжує відчувати фізичний біль.

Підставою для порушення кримінальної справи в даному випадку служить прямим порушенням конституційних прав будь-якого громадянина Російської Федерації на безпеку і фізичну недоторканність. Якщо ж насильницькі дії призвели до погіршення здоров'я потерпілого (неважливо, в легкій чи або в тяжкій ступеня), що стався інцидент розглядається вже відповідно до абсолютно іншими параграфами КК.

Окремим рядком слід озвучити, що саме розуміється в російському законодавстві під терміном «побої». Згідно з визначенням, відбитому в чинному Кримінальному кодексі, це - багаторазове (тобто, від трьох і більше разів) нанесення об'єкту правопорушення хворобливих ударів, іноді - за допомогою підручних предметів.

Інші дії насильницького характеру (разові стусани, щипки або ляпаси, порізи, припікання вогнем, а також - нацьковування на потерпілого домашніх або диких тварин) не можуть бути класифіковані як побої, однак також потрапляють під регламент, описаний в статті 116 КК РФ.

суб'єкт діяння

Умисне заподіяння легкої шкоди здоров'ю карається!

Суб'єктом описуваного в статті злочинного діяння може виступати будь-яка фізична особа, яка вважається дієздатним і досягла віку 16 років. Малолітні або визнані неосудними правопорушники до кримінальної відповідальності за нанесення побоїв не залучаються.

Винятком є ​​деякі особливо кричущі випадки застосування насильницьких дій, що розглядаються правоохоронними органами в індивідуальному порядку.

Варто відзначити, що розглядається правопорушення, незалежно від специфіки призвели до нього обставин, вважається навмисним. При цьому вина суб'єкта злочину може вважатися прямій або непрямій:

  1. Правопорушенням по прямому умислу вважаються насильницькі дії (або злочинну бездіяльність) особи, в повній мірі усвідомлює можливі наслідки своєї поведінки і, більш того, що бажає їх настання.
  2. Правопорушенням по непрямого умислу називаються протизаконні діяння, вчинені особою, який розуміє небезпеку своїх дій або, навпаки, бездіяльності для потерпілого, проте, з тієї чи іншої причини, свідомо приймає ризик виникнення небажаних для себе наслідків. До цієї ж категорії можна віднести злочини, винуватці яких просто «не замислюються» про те, до якого результату може привести їх поведінку, або відносяться до всієї ситуації, що склалася байдуже.

можливе покарання

Заподіяння легкої шкоди здоров'ю часто носить випадковий характер

За правопорушення, описані в першій частині статті 116 КК РФ, злочинцям призначаються штрафи. Суми таких виплат можуть варіюватися, але зазвичай не перевищують розміру заробітної плати (Або іншого постійного доходу) суб'єкта за 3 місяці.

При певних обставинах штрафні санкції можуть бути замінені обов'язковими виправними роботами. У рідкісних випадках в якості покарання для правопорушника використовують арешт.

У вигляді штрафної заходи за правопорушення, описані у другій частині статті 116 КК РФ, завжди застосовуються виправні роботи. Що стосується практики арештів, тут вона застосовується на порядок частіше. Примітний також той факт, що вже відбуває покарання у вигляді позбавлення волі злочинця можуть додатково зобов'язати до примусових виправних робіт.

Варто зазначити, що для правопорушників, засуджених по 116-ю статтею КК РФ, передбачена амністія. Що це таке? Амністією називають звільнення ув'язненого від кримінальної відповідальності, що супроводжується повним скасуванням призначеного покарання або заміною його на більш м'який запобіжний захід. У деяких випадках цей процес супроводжується зняттям судимості. Згідно з чинним російським законодавством, піддатися амністії може будь-яка особа, яка відбуває покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 5 років.

Судова практика

Згідно зі статистикою, більша частина справ, що потрапляють під опис, поданий в статті 116 Кримінального кодексу, так і не доходить до суду Згідно зі статистикою, більша частина справ, що потрапляють під опис, поданий в статті 116 Кримінального кодексу, так і не доходить до суду. Справа в тому, що в російських реаліях побої - це досить поширений «інструмент», застосовуваний знаходяться в сварці подружжям в рамках сімейних розглядів . Зазвичай, коли пристрасті вщухають, постраждалі просто не вважають за потрібне повідомляти про подію в правоохоронні органи, вважаючи за краще «не виносити сміття з хати».

На жаль, подібна поведінка лише дарує агресорам відчуття повної безкарності, провокуючи все нові і нові випадки насильства в сім'ях . Не менш рідкісними є і ситуації, коли інформацію про правопорушення до відповідних органів передають медичні установи. Зазвичай таке відбувається, коли жертва побоїв відчуває значне погіршення самопочуття через час після скоєння щодо неї насильницьких дій і звертається до лікаря.

Якщо судово-медична експертиза підтверджує той факт, що здоров'ю потерпілого було завдано певної шкоди, на агресора заводиться кримінальна справа, але вже не по 116-ой, а по більш «серйозної» статті КК РФ.

Куди звертатися, якщо жертвою насильства стали ви?

Якщо ви зазнали побоїв, не зводьте цю справу на гальмах. Навіть якщо агресію по відношенню до вас проявив близька людина або член сім'ї, це не привід залишати злочинця безкарним. З метою своєї ж власної безпеки, негайно зверніться за захистом в правоохоронні органи. Трохи нижче ми розповімо про те, як правильно це зробити.

Перш за все, зафіксуйте заподіяну вам шкоду в травмпункті. Медики видадуть вам на руки відповідну довідку , З якої можна буде відправитися писати відповідну заяву в місцеве відділення поліції або навіть в прокуратуру. Обов'язково простежте за тим, щоб представлений вами документ був долучений до протоколу справи.

Якщо у вас не було можливості заздалегідь відвідати травмпункт, ця проблема також вирішується. Просто попросіть розмовляє з вами співробітника правоохоронних органів самостійно відобразити факт наявності у вас тілесних ушкоджень в складається їм протоколі.

Як і інші кримінальні злочини, справи про побої розглядаються в суді. Щоб напевно залучити вашого кривдника до відповідальності, заздалегідь заручитися підтримкою хорошого адвоката. Грамотний юрист не тільки допоможе виграти процес, особисто представляючи ваші інтереси в залі суду, а й візьме на себе частину попередніх клопоту, а саме: підготує необхідні документи і за всіма правилами складе відповідне клопотання.

поняття катування

Потрібно взяти довідку від лікаря, який огляне побої

Нерідко жертви побоїв, які намагаються залучити своїх кривдників до справедливої ​​відповідальності, не беруть до уваги один важливий момент. У російському законодавстві існує таке поняття як «катування». Під цим терміном розуміють навмисне заподіяння особі фізичних та психологічних страждань, шляхом багаторазового застосування до об'єкту правопорушення тих або інших насильницьких дій.

Даний злочин, докладно описується в статті 117 КК РФ, вважається куди більш тяжким, ніж просто нанесення побоїв, і має на увазі відповідну міру покарання. Як же визначити, чи є об'єкт жертвою катування? У чому полягає основна відмінність даного правопорушення від інших типів насильницьких дій? Взагалі катування можна описати як «періодичне нанесення побоїв».

Таким чином, до даного правопорушення можна віднести будь-які дії насильницького характеру, що застосовувалися до жертви від трьох або більше разів на різні періоди часу. Тут варто відзначити, що якщо термін залучення агресора до кримінальної відповідальності, як мінімум, по одному з епізодів нападів вже закінчився, описане злочин вже не можна буде класифікувати як катування. З точки зору законодавства, що сталося буде вважатися звичайними побоями, а суб'єкт правопорушення буде засуджений по 116-ю статтею КК РФ.

Яке покарання за навмисне заподіяння легкої шкоди здоров'ю загрожує, розповість відео:

Що це таке?
Куди звертатися, якщо жертвою насильства стали ви?
Як же визначити, чи є об'єкт жертвою катування?
У чому полягає основна відмінність даного правопорушення від інших типів насильницьких дій?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online