Росію очікує помірне зростання з загрозою рецесії

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

МВФ переглянув прогноз зростання економіки Росії - в цьому році він складе 4,8%. Оновив прогноз і Всесвітній банк, знизивши очікуване зростання ВВП з 4,4% до 4% і висловивши побоювання: при ціні нафти в $ 60 за барель російська економіка увійде в рецесію МВФ переглянув прогноз зростання економіки Росії - в цьому році він складе 4,8%

Фото: РИА Новости

Росію в найближчі кілька років чекає «тільки помірне зростання» економіки - такий прогноз міститься в заяві Міжнародного валютного фонду за підсумками консультацій з керівництвом Росії.

Реальне зростання ВВП, як очікують в МВФ, складе в 2011 році 4,8% при «що залишається негативним розриві між фактичним і потенційним обсягом виробництва і високих цінах на нафту». Це досить оптимістичний прогноз, враховуючи, що в кінці серпня Мінекономрозвитку знизило очікування щодо зростання російської економіки з 4,2% до 4,1% на цей рік. Раніше прем'єр-міністр країни Володимир Путін озвучував свої прогнози щодо зростання ВВП на 4,2-4,3%. Протягом 2000-2007 років російська економіка додавала в середньому по 7% в рік.

Прогноз МВФ відображає очікування, що зростання цін на нафту і великі притоки капіталу, які разом з проціклічной економічною політикою прискорювали кредитування і питали «бульбашка» напередодні кризи, навряд чи повернуться. Причиною цього є політична невизначеність, тендітна банківська система і зростаюче неприйняття ризику інвесторами.

Тим часом, Світовий банк також оновив свій прогноз по російському ВВП - зростання, як очікує банк, складе 4%, а не 4,4%, як прогнозувалося раніше. Економісти СБ погіршили прогноз по російській економіці в зв'язку з негативною зовнішньоекономічної обстановкою. Прогноз по зростанню ВВП Росії на 2012 рік - всього 3,8%. А при здійсненні гіршого сценарію при ціні нафти в 60 доларів за барель в 2012 році російська економіка увійде в рецесію, побоюються в СБ.

Падіння ціни на нафту на 10 доларів за барель забирає у економічного зростання Росії приблизно 0,4 процентних пункту, зазначає головний економіст Альфа-банку Наталія Орлова: «І це той принцип, на який варто дивитися і в майбутньому. Ризик ймовірності американської або європейської рецесії - в першу чергу, це стиснення цін на енергоносії ».

Очікування МВФ щодо зростання ВВП на 4,8% в цьому році можна назвати оптимістичними, вважає Наталія Орлова. «У нас в першому кварталі було зростання на 4,1%, у другому - на 3,4%, в третьому кварталі, напевно, буде непогана цифра, близько 5%, хоча в липні зростання ВВП прискорилося до 4,2%, - міркує економіст. - Але якщо на поточний рік вийде 4,8% - це буде досягненням для російської економіки. Це нижче, ніж докризові 7-8%, але у нас дуже великий шанс залишитися на рівні 4-процентного зростання за підсумками цього року ».

З огляду на дані по відносно низького зросту в першому півріччі, буде складно досягти темпу в 4,8%, як прогнозує МВФ, і більш ймовірним є прогноз 4,3-4,4%, вважає головний економіст Deutsche Bank Ярослав Лісоволик.

Втім, аналітик «БКС Експрес» Максим Лобада вважає, що 4,8% - цілком реальний прогноз на 2011 рік. Але те, що наша економіка і далі продовжить «рости помірно найближчі кілька років» - вельми сумнівно на тлі проблем в глобальній економіці. «У серпні і вересні вже спостерігалися рекордні відтоки капіталу з країни і при інших рівних нічого поки не говорить на користь зміни цієї тенденції. Правильніше було б сказати так: «Росію чекає помірне зростання в найближчі кілька років тільки при сприятливих обставинах». Європа - наш основний торговий партнер, і в разі проблем в Єврозоні зниження ВВП Європи може торкнутися нас так само сильно, як і падіння в США », - зазначає експерт.

Якщо зростання ВВП і прискориться, то тільки за рахунок інвестицій, вважає економіст Альфа-банку. «Структурно зростання споживання покривається ростом імпорту і не дає чистий ефект на економічне зростання. Тому тільки інвестиційне зростання може надати підтримку економічному зростанню, - підкреслює Орлова. - Поки підстав для оптимізму немає, тому що в першому півріччі житлове будівництво впало на 4% рік до року, хоча в першому півріччі 2010 року було падіння в 1%. Відбувається деяке посилення стиснення в житловому будівництві ».

Більшість директорів в керівництві МВФ вважає за необхідне продовжувати жорсткість грошово-кредитної політики в Росії в цьому році, щоб збити інфляцію на середньострокову швидкість 3-5%. До кінця 2011 року інфляція в Росії, за оцінками МВФ, сповільниться до 8% - і це досить песимістичний прогноз, вважає Ярослав Лісоволик з Deutsche Bank. «Інфляція, можливо, буде нижче 8%. Така ймовірність дуже висока, враховуючи динаміку у вересні, яка показує високу ймовірність дефляції. Думаю, що немає особливої ​​необхідності в значному посиленні грошово-кредитної політики в Росії, з огляду на зниження динаміки інфляції. І цілком ймовірно, що ми побачимо зниження процентних ставок до кінця цього року з боку ЦБ », - вважає економіст.

Додати BFM.ru в ваші джерела новин?

Ru в ваші джерела новин?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online