Прилеглої до будинку. Закон про прибудинкової території приватного будинку

  1. Як передати її в оренду?
  2. висновки
  3. Прибудинкова територія приватного будинку
  4. Прибудинкова територія приватного будинку: скільки метрів вона може бути?
  5. оформлення
  6. облаштування
  7. озеленення
  8. особливості рослин
  9. водопостачання
  10. освітлення
  11. Стежки і сходи
  12. огорожа
  13. Зона відпочинку
  14. Озеленення території приватного будинку
  15. Як містити території МКД
  16. Стандарти благоустрою СНТ
  17. Відеоспостереження на території приватного будинку
  18. Чи можу я засипати щебенем газон перед будинком, якщо територія вже вважається зеленою зоною міста?
  19. Як визначити межі прибудинкової території приватного будинку в сільській місцевості?
  20. Преддомовая територія, земельну ділянку
  21. Адміністрація змушує фарбувати паркан приватного будинку і лякає штрафом, що робити?
  22. Чи можуть діти з приватного саду, який орендує площу, гуляти на дитячому прибудинкової майданчику?
  23. Паркувальний кишеню навпаки приватного будинку
  24. Як визначити прибудинкову територію одноквартирного будинку?
  25. Чи є прибудинкова територія приватного будинку - власністю власника будинку?
  26. Як визначається вартість розміщення банера на паркані приватного будинку?
  27. Чи повинен я на прибудинковій території приватного будинку прибирати сніг від паркана?
  28. Куди писати скаргу, якщо від проїжджої частини прибудинкової території будується паркан приватного...
  29. Як впливати на автовласників, які продовжують паркувати свої авто на приватній території житлового...
  30. Чи є прибудинкова територія перед забором приватного будинку загальною?
  31. Законодавча база та формула розрахунку
  32. Оформлення прибудинкової території
  33. Межі прилеглої території
  34. Улаштування та утримання території
  35. Оренда прибудинкової ділянки землі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Якщо громадяни бажають оформити в особисте користування територію, прилеглу до приватного будинку, їм варто звертатися в органи місцевого самоврядування. У відповідність з їх рішенням ділянку може бути поставлений на облік. Фізичній особі необхідно підготувати заяву та свідоцтво, що підтверджує перебування об'єкта в покинутих стані.

Органи місцевого самоврядування приймуть рішення протягом 18-ти днів. Заява розглядається і при позитивній відповіді, документ буде внесений до єдиний реєстр ЕГРП. Це означає, що він ставати в відповідний облік.

Як передати її в оренду?

Як передати її в оренду

Чи можна здати в оренду прибудинкову територію приватного будинку? Фото № 5

Відповідно до Земельного Кодексу РФ оренда прибудинкової території приватного будинку також доступна, як і оформлення права. Для цього необхідно подати заяву в органи місцевого самоврядування.

У ст. 65 ЗК РФ встановлено, що на надання земельної ділянки в оренду повинна стягуватися плата. Її розмір визначається в залежності від умов проведення процедури. Вони, в свою чергу, встановлюються Урядом РФ і органами місцевого самоврядування.

Однак фізичні особи не завжди отримують позитивну відповідь. Відмовити можуть у таких випадках:

  • на ділянці проходять важливі лінії комунікацій;
  • передача території у власність або призведе до зменшення ширини простору на вулиці;
  • територія має історико-культурне значення;
  • на користування ділянкою претендують інші особи.

При дотриманні всіх вимог ймовірність отримання схвального рішення збільшується.

висновки

Ознайомившись з представленою інформацією можна зробити висновок, що прибудинкова територія може належати власникові, якщо для цього немає перешкод. Її можна оформити у власність або в оренду. Варто пам'ятати про те, що догляд за ділянкою є обов'язковою умовою користування. Для проведення процедур щодо прибудинкової території потрібно звертатися в органи місцевого самоврядування з підготовленим пакетом документів.

Про оформлення прав на прибудинкову територію ви також зможете дізнатися, подивившись відео:

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити нам.

Напишіть питання житловому юристу в форму нижче Дивіться також Телефони для консультації

08 Мар 2017 39

Точного визначення такого поняття, як ділянку прибудинкової території, в законодавстві немає. Існують різні підходи до його роз'яснення, проте всі вони відносні і, в залежності від контексту, мають відповідні особливостями. В цілому під прибудинкової розуміють територію, прилеглу до будівлі, яка може використовуватися в інтересах власника споруди. Розглянемо далі особливості цієї зони.

Прибудинкова територія приватного будинку

Як правило, таке поняття використовується для багатоквартирних житлових споруд. Прибудинкова територія приватного будинку - це зона, якою володіє господар будівлі, і яка до нього прилягає. В якості підстави, що підтверджує приналежність, може виступати свідоцтво на право власності або договір оренди. Прибудинкова територія приватного будинку, як правило, використовується для обслуговування споруди, благоустрою та ін. Одним з її невід'ємних ознак виступає відгороджена від інших наділів. Це означає, що зона, прилегла до споруди, відокремлена парканом від сусідської або муніципальній власності.

Прибудинкова територія приватного будинку: скільки метрів вона може бути?

Найчастіше виникає необхідність визначити розмір зони, прилеглої до споруди. Конкретні норми прибудинкової території відсутні. Наприклад, середній розмір зон, прилеглих до багатоквартирних житлових будинків, становить від 3 до 6 м. Безумовно, площа може бути і більше. Конкретні параметри будуть залежати від різних факторів. При розрахунку використовується план земельної ділянки, характеристики самої споруди, число мешканців, вимоги до паркувальним місцям і озеленення.

При встановленні зони враховується необхідність передбачити відстань для пожежних під'їздів, містобудівні стандарти, встановлені для конкретного району. Що стосується індивідуальної забудови, то ситуація тут не така однозначна. Проте варто сказати, що при визначенні розмірів зон, прилеглих до споруди, допускається не так багато помилок, як у випадках з багатоквартирними будинками. Коли складається план земельної ділянки, враховується в першу чергу площа, яка перебуває у власності. Крім цього, до уваги береться відстань в 1.5 м від зовнішньої частини паркану. Його можна вважати прибудинковою територією.
При встановленні зони враховується необхідність передбачити відстань для пожежних під'їздів, містобудівні стандарти, встановлені для конкретного району

При визначенні меж в якості предмета спору може виступати питання про те, на кого буде лежати відповідальність за підтримку зони, прилеглої до споруди, в належному стані. Прибирання території є досить актуальним питань для приватних власників особливо в весняно-літній період і восени. Як вище було сказано, зона, прилегла до їхніх споруд, виходить за межі власного наділу. У зв'язку з цим прибирання території повинна здійснюватися і в межах 1.5 м від паркану.

оформлення

Прибудинкова територія приватного будинку може передаватися у власність або оренду. Для цього необхідно отримати відповідне свідоцтво про держреєстрацію або укласти договір про покупку частини, розташованої за парканом. Останній необхідно завізувати в БТІ. Для оформлення в першу чергу слід звернутися до органів місцевої влади. Там потрібно заповнити заяву. Крім цього, необхідно надати суду докази того, що ділянка є безхазяйним. Зазвичай рішення про присвоєння статусу приймається протягом 3 тижнів. У разі позитивної відповіді відомості про нього вносяться до ЕГРП.
Прибудинкова територія приватного будинку може передаватися у власність або оренду

облаштування

Ще однією досить актуальною проблемою для багатьох приватних власників є благоустрій зони, яка прилягає до споруди. У зв'язку з цим фахівці рекомендують скласти план ділянки, розподіливши на ньому об'єкти на власний розсуд. Благоустрій передбачає певний комплекс робіт. У нього входить:


У нього входить:

Безсумнівно, не всі ці пункти можуть бути виконані. Деякі роботи для того чи іншого власника будуть просто неактуальними або недоцільними. План ділянки складається з урахуванням побажань власників. Проте, незалежно від того, скільки пунктів з наведених вище буде виконано, кожен з них вимагає певного часу, вивчення, якісної підготовки, закупівлі матеріалів, інструментів. Важливе значення матиме і наявність певних навичок.

озеленення

Кожен власник прагне створити комфорт і затишок і всередині, і зовні споруди. Прибудинкова територія повинна гармоніювати з навколишнім оточенням. У зв'язку з цим слід подбати про її озелененні. Оформлення ділянки деревами та чагарниками дозволяє вигідно прикрасити територію. Можна використовувати і декоративні, і культурні насадження, розміщуючи їх в тих чи інших місцях. Якщо ділянка рівна, то цілком можна створити квітники, розбити сад, спорудити фонтан і альтанку, оточивши її кучерявими рослинами. Якщо ж рельєф нерівний, то зневірятися не варто. Його теж можна оригінально оформити.
Кожен власник прагне створити комфорт і затишок і всередині, і зовні споруди

особливості рослин

При використанні насаджень важливо враховувати їх специфіку. Висаджені не в тому місці дерева або чагарники не будуть добре розвиватися. Тому, упорядковуючи прибудинкову територію, слід знати фактори, що впливають на зростання насаджень:

  1. Тепло- і світлолюбна.
  2. Морозостійкість.
  3. Стійкість до посухи.
  4. Хімічний склад грунту і води.
  5. Вологість грунту.
  6. Рельєф грунту.

водопостачання

Від нього безпосередньо залежить благоустрій як самого будинку, так і території, до нього прилягає. При будь-якої аварії, прорив труби, поломки вентиля може знадобитися терміновий ремонт. Якщо неприємність сталася всередині споруди, її можна усунути досить швидко. Поломка зовнішнього водопроводу може зажадати земляних робіт. Це означає, що паркани, огорожі, дерева можуть створити серйозні перешкоди. Щоб уникнути проблем необхідно провести всю роботу по проведенню системи водопостачання та поливу до початку облагородження ділянки. При цьому, оформляючи його чагарниками, газонами, деревами, малими архітектурними формами , Необхідно враховувати розташування комунікацій, щоб не пошкодити їх. Якщо планується провести вертикальне озеленення, створення живоплоту, обов'язково необхідно створити систему дренажу.
Від нього безпосередньо залежить благоустрій як самого будинку, так і території, до нього прилягає

освітлення

Прибудинкова територія повинна бути не тільки красивою, але і функціональною. Особливу увагу необхідно приділити висвітленню навколо споруди. Актуальність цього питання підвищується в осінньо-зимовий період. Освітлення прибудинкової території може бути декоративним або функціональним. В останньому випадку встановлюються ліхтарі, вішаються лампи з розрахунком забезпечення певного рівня безпеки власникам в темний час. Декоративне освітлення можна використовувати безпосередньо на самій ділянці. Так, дуже красиво виглядає підсвічування доріжок, лампочки на деревах, светоелементом на огорожах.

Стежки і сходи

Доріжки, пандуси, сходинки можуть надати всієї прибудинкової території більш гармонійний і в деяких випадках урочистий вигляд. вибір будівельного матеріалу буде залежати від площі, типу будівель, рельєфу місцевості. Створюючи такі об'єкти, необхідно враховувати, що вони повинні бути надійними, легкодоступними, довговічними.
Доріжки, пандуси, сходинки можуть надати всієї прибудинкової території більш гармонійний і в деяких випадках урочистий вигляд

огорожа

При впорядкуванні прибудинкової території не слід забувати про забір. Огорожа повинна передбачатися по всьому периметру. Воно виконує не тільки захисну, але ще і декоративну функцію. На сьогоднішній день власники можуть вибрати практично будь-який будівельний матеріал. Це може бути традиційне дерево, профлист, сітка, живі насадження, цегла, бетон. Декорувати огородження також можна кучерявими рослинами. Невеликі паркани всередині ділянки дозволять ефективно розділити його на зони. Наприклад, альтанку і дитячий майданчик можна відгородити від саду.

Зона відпочинку

Як правило, власники приватних будинків споруджують альтанки. В якості будівельного матеріалу багато хто вибирає дерево. Воно гармонійно поєднується з навколишніми рослинами, екологічно, довговічне і надійно. Досить популярні і металеві ковані конструкції. Додатково в зоні відпочинку можна облаштувати дитячий майданчик. На великих прибудинкових територіях власники будинків часто споруджують басейни або фонтани. Доповнити пейзаж можна малими архітектурними формами. Це можуть бути альпійські гірки, фігури, скульптури та ін. Дуже гармонійно на присадибній ділянці виглядають перголи і арки, обвиті квітучими рослинами. Такі конструкції, як правило, виконують лише декоративну функцію.

Кожен росіянин, який проживає в приватному або багатоквартирному будинку, напевно задавався питанням, що таке прибудинкова ділянка, і скільки метрів входить до його складу? Прибудинкова територія приватного будинку - це земля, прилегла до об'єкта житлової нерухомості. Більш точного визначення і розмірів законодавство не дає. Прибудинкова територія потрібна для обслуговування конкретного будинку. Вона повинна мати чіткі межі і огорожу. Власник нерухомості зобов'язаний стежити за ділянкою і здійснювати його обслуговування. Що саме має бути робити господареві будинку і прилеглої ділянки, відомо не всім громадянам.

Якщо правила благоустрою прибудинкової території порушуються, власника можуть притягнути до відповідальності. Спори між сусідами за право користування землею є досить поширеним явищем, тому важливо розуміти, як відстоювати свої інтереси, і коли сусід може претендувати на ділянку, а в яких випадках його претензії є неправомочними. Слід зазначити, що обслуговування прибудинкової ділянки та його параметри будуть відрізнятися в залежності від того, чи є будинок приватним, багатоквартирним або розташовується в СНТ.

Прибудинкова територія приватного будинку, скільки метрів в неї б не входило, може використовуватися власником житла за погодженням з місцевими органами самоврядування. СНиП не містить норм, щодо того, яка площа повинна увійти в прибудинкова ділянка. При встановленні розмірів землі треба орієнтуватися на важливі умови і зовнішні чинники, а також дотримуватися послідовності дій. Спочатку слід скласти план території, і вказати на ньому природні межі ділянки і всі об'єкти, необхідні для обслуговування приватного будинку.

У плані не варто забувати про муніципальної землі, її форму, площа та інші характеристики також належить вказати. Перед тим як звернутися із заявою в міську адміністрацію, потрібно узгодити межі прибудинкової території з сусідами, прислухатися до їхньої думки, усунути незручності. Тільки коли між мешканцями сусідніх будинків було досягнуто компромісу, можна подавати заявку в місцевий муніципалітет з проханням закріпити право володіння на ділянку поруч з будинком.

Доля ділянки повинна вирішитися протягом 180 днів після подачі заявки. Спільно із заявою громадянину потрібно надати уповноваженим органам правовстановлюючі документи на будинок. Якщо рішення влади буде позитивним, про це буде видано відповідний документ. На його підставі територія буде поставлена ​​на облік в ЕГРП, а власник отримає право розпоряджатися майном на свій розсуд. Крім прав у власника виникнути і обов'язки, наприклад, йому доведеться відповідати за благоустрій прилеглої території.

Озеленення території приватного будинку

Володіючи будинком і землею в приватному секторі, необхідно пам'ятати, що важливою складовою змісту майна є благоустрій ділянки. Перелік робіт з благоустрою території є список заходів, спрямованих на поліпшення зовнішніх і експлуатаційних характеристик ділянки. В комплекс робіт входить:

  • прибирання сміття;
  • викорчовування дерев і чагарників, скіс сухої трави, сезонне обрізання гілок;
  • використання добрив;
  • оформлення клумб, газонів і живоплотів;
  • посадка дерев;
  • облаштування доріжок, стежок, зони відпочинку, альтанок і т. д.

Даний перелік не можна назвати вичерпним, все індивідуально і може підлягати розширенню. Залежно від виду і обсягів робіт власнику може знадобитися підготувати землю, залучити фахівців, закупити матеріали.

Однією з важливих складових благоустрою території поруч з приватним будинком є ​​її озеленення. Розсаджування дерев і чагарників дозволяє поліпшити естетичні властивості грунту, поліпшити її властивості, зміцнити грунт, захистити будинок від вітру і інших метеорологічних проявів. Для озеленення використовуються культурні та декоративні рослини, але перед висадкою потрібно враховувати їх морозостройкость, світлолюбна, стійкість до посух, підвищеної вологості і т. Д.

Благоустрій землі поруч з будинком істотно відбивається на вартості об'єкта. При продажу покупці будуть звертати увагу не тільки на характеристики нерухомості, але і на ландшафтне оформлення , Наявність освітлення, водопостачання, огорожі, тому про благоустрій слід подбати заздалегідь.

За кордоном усі прибудинкові ділянки схожі один на одного, як дві краплі води. Біля кожного житлового будинку можна побачити акуратно пострижений газон, молоді дерева, альпійські гірки. У РФ досить часто ділянки поруч з приватним будинком виглядають не доглянуто. У зв'язку з чим, на вищому законодавчому рівні на розгляді знаходиться питання щодо заходів залучення недбайливих господарів до відповідальності.

Як містити території МКД

якщо розглядати багатоквартирний будинок , То тут законодавство більш точно визначається поняття і розміри прибудинкової території. Існує навіть спеціальна формула розрахунку цієї земельної ділянки. Параметри прибудинкової території МКД визначаються згідно СНиП 3-10-75 «благоустрій територій». Формула визначення площі являє собою добуток розміру житлової площі і питомої одиниці частки землі на 1 м2 житла. Для розрахунку метражу прилеглої ділянки прийнято брати до уваги такі фактори, як:

  • поверховість будинку;
  • щільність забудови в мікрорайоні;
  • наявність доріг і ділянкою муніципального значення.

За законом людина, що купує квартиру в МКД, отримує і невелику ділянку землі поруч з будівлею, де він може гуляти з дитиною, вигулювати вихованців, ставити авто. На практиці все не так райдужно, як в теорії. Ділянка землі, що входить в прибудинкову територію МКД, повинен бути акуратним і упорядкованим. Громадяни рідко самостійно займаються обслуговуванням території. Найчастіше умова щодо благоустрою прибудинкової ділянки згідно СНиП 3-10-75 передбачається в договорі з компанією, що управляє.

Прибирання території поруч з багатоквартирним будинком є ​​повноцінною обов'язком працівників ЖЕКу. Робота повинна проводитися згідно з установленими нормами і правилами. Повинен бути розроблений графік заходів з благоустрою. Збирання потрібно проводити не тільки поруч з будинком, а й на прилеглій ділянці тротуару і пішохідних доріжок . Працівниками повинні здійснюватися заходи, спрямовані на підвищення рівня безпеки мешканців, наприклад, під час ожеледиці доріжки і проїжджу частину слід посипати піском.

За СНиП 3-10-75 прибирання прилеглої території повинна проводитися з використанням ручної праці і машин. Якщо ширина тротуару перевищує 3 метри, то без спеціального обладнання не обійтися. Всі роботи обов'язково повинні контролюватися. Цей обов'язок відноситься до ради власників багатоквартирного будинку . В сучасних умовах мегаполісів на один багатоквартирний будинок доводиться від 3 до 10 метрів прилеглої території.

Стандарти благоустрою СНТ

Розібравшись з прибудинковою територією приватного будинку і багатоповерхівки, треба згадати про благоустрій ділянок садівничого, дачно і огороднического об'єднання або СНТ. Обов'язковий список елементів громадського користування садівницького товариства повинен включати:

  • огороджувальні конструкції;
  • інформаційні стенди;
  • облаштування внутрішніх проїздів;
  • засоби освітлення;
  • контейнери для збору відходів.

Територія СНТ винна буті доглянутий и чистою, містітіся в порядку Незалежності від пори року. Ее площа візначається согласно з наявний правовстановлюючої документації. Согласно СНиП 10-75 садівнічій кооператив зобов'язаний такоже доглядаті за теріторією в 5 метрів від огорожі. Організаціямі по вопросам благоустрою могут буті Встановлені и інші вимоги до прилягла ділянці, закріплені нормативними актами и постановами.
В'їзд в СНТ оснащується шлагбаумом и винен буті добро освітленій. Внутрішні Проїзди повінні мати тверде дорожнє покриття и елементи освітлення. На территории товариства может буті обладнана автостоянка, но ее нельзя розміщуваті поруч Із зупинка громадського транспорту , Мінімальна відстань между ними винна становитися 15 м. По периметру об'єднання винне буті встановлен обгороджена. При в'їзді в СНТ завжди встановлюється інформаційний стенд, де можна знайти такі відомості, як назва товариства, телефони екстрених служб, контактні дані голови організації, схематичний план території і т. д.

Якщо в межах СНТ є оздоровчі або дитячі майданчики, вони повинні бути оснащені всім необхідним для активного і здорового відпочинку. Всі матеріали і елементи зобов'язані відповідати державним нормам і стандартам безпеки. Болти повинні захищатися спеціальними з'єднаннями, на даних ділянках не допускається висадка рослин з отруйними плодами, для сполучення твердих покриттів і газонів використовується бортовий камінь зі скошеними краями. Невідповідність якогось елементу параметрам безпеки може спричинити серйозні неприємності і негативні правові наслідки.

Приватне домоволодіння, навпаки є фірма, яка орендує земельну ділянку під використання земних надр (свердловина, йде мінеральної вода). Питання скільки метрів приватне домоволодіння може використовувати від свого паркану?

Відеоспостереження на території приватного будинку

Скажіть чи законно встановлення відеоспостереження на території приватної садиби, яка розташована на місцевості вище, ніж сусідня присадибна територія , Тобто в огляд камери може потрапити сусідня територія і соотсбветственно люди або ...

Чи можу я засипати щебенем газон перед будинком, якщо територія вже вважається зеленою зоною міста?

Добрий день, перед моїм будинком ( приватний будинок ) За кордоном забору є газон і тротуар. хочу засипати газон щебенем, тому що його ніхто вчасно не косить, бур'ян варто висотою 2 метри. Засипати щебенем хочу на свої кошти. Чи можу я це зробити?

Як визначити межі прибудинкової території приватного будинку в сільській місцевості?

Добрий вечір, ситуація така: живемо в будинку більше 20-ти років, самі будували, асфальтованому майданчику під "езд до будинку, будинок на той час був крайній. Слідом колгосп побудував кілька будинків, причому один будинок (сусідній) вийшов в кутку, т. е. вулиця пішла буквою "г" ....

Преддомовая територія, земельну ділянку

Доброго дня. Ситуація наступна. У 1971 році моїй справі видали ордер на квартиру в будинку з двох квартир. У 1993 році дана квартира була приватизована. Будинок стоїть на землі загальною площею 1740 кв.м. Земля до 2010 в документах не фігурувала. Після ...

700 вартість
питання

питання вирішено

Адміністрація змушує фарбувати паркан приватного будинку і лякає штрафом, що робити?

Добрий день. Я живу в приватному будинку, і адміністрація змусила фарбувати паркан. Як на це реагувати і що робити? Приписів не було, а просто приходив чоловік з адміністрації і сказав що треба пофарбувати ... інакше вони випишуть штраф!

Чи можуть діти з приватного саду, який орендує площу, гуляти на дитячому прибудинкової майданчику?

Приватний сад орендує приміщення на першому поверсі, власникам квартир не подобатися що ні гуляють на дитячому майданчику. Написали скаргу в КК. Відповіли що сад є орендарям і тому гуляють на прибудинковій території. Але власникам квартир це ...

Паркувальний кишеню навпаки приватного будинку

Живу в приватному будинку, перед забором прибудинкова територія яку ми завжди прибираємо і стежимо. Будинок куплений давно (40 років тому) і по краю біля дороги стоїть декоративний парканчик з стовпчиків для захисту від сміття і заїзду машин (за планом в адміністрації ...

Як визначити прибудинкову територію одноквартирного будинку?

Доброго дня! В смт. Рощино Виборзького району ЛО на території дитячого оздоровчого табору розташований одноквартирний будинок, що знаходиться у власності РФ. Ділянка під будинок із загального ...

26 Апреля 2017, 6:49, питання №1621158 виталий, м.Санкт-Петербург

Чи є прибудинкова територія приватного будинку - власністю власника будинку?

Добрий день. Чи є територія, що знаходиться за хвірткою і парканом, що оточує приватний будинок, власністю господаря будинку ?? чи мають право заходити у двір чужі люди без дозволу?

Як визначається вартість розміщення банера на паркані приватного будинку?

Привіт, хотів би дізнатися скільки може коштувати розміщення банера розміром приблизно 3х1 на паркані звичайного приватного будинку?

Чи повинен я на прибудинковій території приватного будинку прибирати сніг від паркана?

повинен я на прибудинковій території приватного будинку від забору прибирати снег.Прідомовая територія не є приватною власністю.

Куди писати скаргу, якщо від проїжджої частини прибудинкової території будується паркан приватного будинку?

Добрий день. на прибудинковій території (4м від під'їзду) 5-ти поверхового будинку , Будується частнай будинок на 4 сотках землі. Забір споруджується прямо впираючись в бордюр тротуару нашої пішохідно проїжджої дороги, біля будинку. Документи власності у нього є ....

Як впливати на автовласників, які продовжують паркувати свої авто на приватній території житлового комплекс, власники якого 2 / 3голосів прийняли рішення про заборону парковки

Житловий комплекс знаходиться на земельній ділянці , Що є колективною власністю мешканців. На зборах власників ЖК, 2/3 голосів було прийнято рішення про заборону парковки автомобілів на обгородженій прибудинкової території. В'їзд тільки ...

07 Сентября 2016, 20:36, питання №1370536 Юрій Володимирович, м Люберці

1000 вартість
питання

питання вирішено

Чи є прибудинкова територія перед забором приватного будинку загальною?

Доброго дня! підкажіть чи є прибудинкова територія перед забором приватного будинку загальною? Якщо будинок на два господаря, ділянка розділений і в власності, моя частина будинку ззаду, але також є земля спереду і стоїть свій паркан (хвіртка і ворота), ...

Законодавством РФ не передбачено конкретного поняття, що таке прибудинкова територія приватного будинку. Виділяють різні підходи до визначення роз'яснення та розміру території, прилеглої до житлового спорудження, що використовується власником для задоволення своїх особистих потреб.

Прибудинкова територія - ділянка, що примикає до домоволодіння, яким власник може розпоряджатися на правах власності або договору оренди. Зона, розташована недалеко від забору, найчастіше використовується для благоустрою, ландшафтного дизайну, обслуговування будівлі.

Законодавча база та формула розрахунку

Визначити, скільки метрів прилеглої ділянки належить власнику, допомагає документація, розроблена Урядом РФ. Отримати необхідну інформацію, про розміри прилеглої території та про оформлення прав на неї допоможуть наступні законодавчо-нормативні акти:

  • Конституція Росії;
  • ГК і земельний кодекс;
  • СНиП та СанПіН;
  • ФЗ «Про кадастр і картографії»;
  • Техпаспорт і план домоволодіння і ділянки, що прилягає до нього.

Розмір прибудинкової кордону визначається за спеціальною формулою: SN = SR x YPZ. Розрахунок включає наступні параметри:

  • SR - площа всієї споруди;
  • YPZ - питомий коефіцієнт частини наділу, який встановлюється по СНиП.

Дані для визначення розмірів, прилеглої ділянки, беруться на момент споруди будівлі. Формула підходить для розрахунку території, розташованої навколо багатоповерхових споруд. Для приватних домоволодінь норма землі і правила розрахунку закон не передбачає.

Оформлення прибудинкової території

Отримати землю в особисте розпорядження можна тільки при наявності вагомих підстав, причому буде вважатися, що ця ділянка - прилегла зона багатоповерхового або приватного домоволодіння.

Оформити примикає до споруди територію у власність допоможуть наступні документи:

  • свідоцтво про держреєстрацію багатоповерхової споруди або приватного будинку і ділянки, розташованого під ним;
  • Угода купівлі-продажу житлового об'єкта (якщо угода була укладена до 1998 року, будуть потрібні відомості з БТІ).

Питаннями щодо прибудинкових територій займається територіальна Адміністрація. Кожен об'єкт нерухомості повинен перебувати на обліку в кадастрової Палаті . Ділянка, мати статус муніципального об'єкта або безхазяйного. Стати власником чужого майна не вийде.

Територіальні органи розглядають заяву протягом 180 днів, після цього надають в письмовій формі відповідь, із зазначенням, площі виділеного наділу, визначеної за формулою і нормативним актам.

Межі прилеглої території

Відповідно до ФЗ «Про кадастр   нерухомого майна   »Межування ділянок здійснюється строго у відповідності з вимогами законодавства Відповідно до ФЗ «Про кадастр нерухомого майна »Межування ділянок здійснюється строго у відповідності з вимогами законодавства. Нові кордони наділу встановлюються таким чином:

  • Отримання згоди власників суміжного ділянки. Для цього скликаються збори, на якому зацікавлені сторони приймають рішення. Повідомлення про це повинно бути вручено, відіслано або опубліковано за місяць до обговорення цього питання.
  • Якщо власники, суміжних ділянок висловили відмову у відвідуванні зборів, буде вважатися, що їх сповістили за всіма правилами. При відсутності з їх боку заперечень, межування буде виконано за їхньою згодою.
  • Всі дані заносяться в акт щодо визначення нових кордонів. По закінченню обов'язкових процедур складається повідомлення.
  • Якщо зацікавлені сторони за відведений час не звернуться із претензіями, прибудинкова територія ставиться на облік (але подальші суперечки між сусідами не виключені).

Прилеглий до огорожі надів можна отримати в особисте розпорядження або взяти його в довгострокову оренду. Документальне оформлення прав і приватизація здійснюється на підставі запису в свідоцтві про власність або угоді купівлі-продажу, оформленому в БТІ (до 1998 року).

Улаштування та утримання території

Уряд РФ встановлює вимоги до обслуговування ділянок, прилеглих до багатоповерхових і приватних домоволодінь. Технічні правила експлуатації житлових споруд передбачають:

  • Збирання землі, що прилягає до будинку: збір і вивезення відходів в металеві сто літрові сміттєзбірники. Восени, навесні їх необхідно фарбувати. Палити сміття заборонено.
  • Благоустрій, озеленення. Після прибирання прибудинкової зони, готової до подальшого використання, необхідно висадити дерева, чагарники, квіти. Рослинність, здатну засмітити територію використовувати в ландшафтному дизайні не бажано.

Крім основних вимог, передбачені й інші: не можна складати матеріали, облаштовувати сміттєзвалища, спалювати і змітати листя, палити багаття, рити канали з метою проведення комунікацій, попередньо не погодивши свої дії в уповноважених інстанціях.

Місцеві нормативні акти можуть передбачати й інші умови утримання прилеглої території, які необхідно дотримуватися неухильно, інакше можливе застосування штрафних санкцій.

Оренда прибудинкової ділянки землі

Земельний Кодекс РФ дозволяє розпоряджатися прибудинковими територіями на правах орендаря. Для оформлення договору необхідно звернутися в Адміністрацію з відповідною заявою.

Відповідно до ЗК Росії ст. 65, за наділ, який передається зацікавленій особі на правах орендаря, може передбачатися плата в встановлених договором розмірах. Це відноситься до всіх прибудинкових територій, які заінтересована сторона бажає взяти в довгострокове користування.

Адміністрація може відмовити в оформленні права власності на ділянку або складанні договору оренди:

  • на об'єкті проходять значущі для міста комунікації;
  • сильне звуження вулиці: відстань між протилежними будівлями не може бути менше 15 м для другорядних доріг, 40 м для головних об'єктів;
  • надів, розташовується на території з культурними, а також історичними цінностями;
  • у інших власників є права на майно, причому їх згоду, відсутня.

В юридичній практиці використовуються більш складні методики розрахунку розмірів прилеглих зон, але вони використовуються для врегулювання спірних питань між декількома зацікавленими сторонами.


Як передати її в оренду?
Як визначити межі прибудинкової території приватного будинку в сільській місцевості?
Чи можуть діти з приватного саду, який орендує площу, гуляти на дитячому прибудинкової майданчику?
Чи є прибудинкова територія приватного будинку - власністю власника будинку?
Як визначається вартість розміщення банера на паркані приватного будинку?
Чи повинен я на прибудинковій території приватного будинку прибирати сніг від паркана?
Чи є прибудинкова територія перед забором приватного будинку загальною?
Як передати її в оренду?
Чи можна здати в оренду прибудинкову територію приватного будинку?
Прибудинкова територія приватного будинку: скільки метрів вона може бути?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online