У Владивостоку ЗРОСТАННЯ ЦІН НА ЖИТЛО В новобудовах ПЕРЕВИЩИВ 20%.

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Автор: ВОЛОДЬКО І. В. Листопад 1, 2012

Протягом останніх двох років ціни на первинному ринку багатоповерхового житлового будівництва Владивостока виросли на 21% Протягом останніх двох років ціни на первинному ринку багатоповерхового житлового будівництва Владивостока виросли на 21%. За прогнозами експертів консалтингової компанії MACON Realty Group зростання цін продовжиться. Основна причина - існуючий дефіцит пропозиції в найбільш популярних у потенційних покупців економ- і середньому сегментах.

Станом на кінець жовтня 2012 року загальна площа споруджуваних об'єктів багатоповерхового житлового будівництва у Владивостоці становила 900 400 кв. метрів, сукупна житлова площа - 660 760 кв. метрів, загальна кількість квартир - 9 450 од. Всього в стадії будівництва знаходиться 71 будинок.

На сьогоднішній день максимальна частка споруджуваного багатоповерхового житла у Владивостоці належить бізнес-класу: 36% від загальної сукупної житлової площі зводяться новобудов. Частка економ-класу становить 27%, середнього - 26%.

Окремо необхідно виділити об'єкти в економічному сегменті, що зводяться в рамках різних державних програм і тому не представлені на відкритому ринку Владивостока - 11% від загального обсягу будівництва. Варто зауважити, що істотна частка житла високого класу є нетиповою для регіональних ринків великих міст РФ. Найбільші частки належать економ- і середнього класів - наймасовішим сегментам з точки зору попиту.

Низька девелоперська активність в популярних сегментах пов'язана, в першу чергу, з високою собівартістю будівництва у Владивостоці, яка становить близько 40-45 тисяч рублів за 1 кв. метр. Наприклад, в містах європейської частини Росії (за винятком Москви і Санкт-Петербурга) даний показник варіюється від 25 до 35 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Таким чином, будівництво об'єктів економ-і середнього класів у Владивостоці економічно непривабливо для девелоперів, оскільки ціна реалізації таких об'єктів не може бути занадто високою.

Саме дефіцит пропозиції є головною підставою для постійного підвищення цін на житло. За останні два роки середньозважена вартість 1 кв. метра в новобудовах Владивостока виросла на 21% (4 квартал 2010 до 4 кварталу 2012 року) і на сьогоднішній день становить 62 970 рублів. Дане значення є дуже високим і перевищує показники багатьох великих міст Росії.

Наприклад, в Казані квадратний метр в середньому коштує 49 100 рублів, в Пермі - 47 820 рублів, в Нижньому Новгороді - 58 140 рублів.

Станом на початок 4 кварталу 2012 р середня вартість 1 кв. метра в новобудовах Владивостока в економ-класі становить 56 550 рублів, в середньому класі - 62 830 рублів, бізнес-сегменті - 76 750 рублів.

Поточний рівень цін не відповідає платоспроможності більшості покупців і поряд з дефіцитом пропозиції є фактором, значно стримує зростання кількості угод на первинному ринку багатоповерхового житлового будівництва Владивостока. Іншими словами, дефіцит пропозиції викликає ріст цін, а зростання цін, в свою чергу, знижує попит, що не дає рости обсягами житлового будівництва.

За оцінкою фахівців компанії MACON Realty Group, у Владивостоці дефіцит пропозиції буде простежуватися в усіх сегментах протягом ще декількох років. При цьому найбільш яскраво вираженим він буде в економ-класі.

Також прогнозується, що до кінця 2012 року вартість 1 кв. метра в новобудовах економ-і середнього класу зросте на 3-4% по відношенню до вересня 2012 року, бізнес-класу - на 5%. У наступному році приріст цін у всіх сегментах складе від 6% до 9%.


BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online