театр


Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

ТЕАТР

В середині минулого століття з'явився перший клуб - морський клуб для офіцерів флоту, при якому, крім ресторану, більярду, кімнати для ігор в карти, був невеликий зал для глядачів зі сценою. Самодіяльної трупою тут була поставлена ​​трагедія В. Шекспіра "Гамлет".
У 1873 р відставний фельдшер Бакушев, отримавши дозвіл ставити спектаклі силами любителів, організував перший аматорський театр. При цьому губернатор, наділивши його деякою сумою грошей, зіграв найбільшу роль - мецената. Під театр була пристосована велика фанза китаянки Купер, яка перебувала на вул. Светланской. Трупу театру склали місцеві жителі, писарі екіпажу, що були засланці.
У 1884 р у Владивостоці був організований перший аматорський драматичний гурток, який поставив п'єсу А.Н. Островського "Бідність не порок".
Довгий час єдиним місцем для вистав у Владивостоці залишалася їдальня Сибірського флотського екіпажу, потім Морські збори і Військове збори. Тільки в 1884 р купець І.І. Галецький розпочав будувати при готелі "Золотий Ріг" зал зі сценою, введення якого в дію в січні 1885 р дав можливість професійним трупам проводити в місті цілий сезон. На цій сцені виступала драматична трупа М.К. Шуміліна, тепло прийнята владивостокцями.
Ветераном далекосхідної сцени стала Єлизавета Миколаївна Шван, яка прибула до Владивостока з сім'єю в 1885 р і працювала тут до кінця свого життя в 1894 р У 1887 р в місто приїхала професійна трупа акторів, гастролі якої почалися з п'єси А.Н. Островського "Вовки та вівці". А вже в 1898 р владивостоцький глядач познайомився з драматургією А.П. Чехова. На сцені Морського клубу була поставлена ​​його п'єса "Пропозиція".
1 липня 1899 відкрився театр купця А.А. Іванова, з'єднаний з рестораном "Тихий Океан". Перші три роки в цьому театрі ставилися багато драматичні спектаклі. Однак в січні 1904 року в театрі сталася велика пожежа, повторившийся рік по тому.
В цілому до кінця Х1Х століття в місті з'явилося кілька театральних приміщень. У 1899 р підприємець І.І. Галецький побудував цегляну триповерхову будівлю з залом на 700 місць, який мав партер, амфітеатр і галерею. Це дозволило розширити гастрольну діяльність більших театральних колективів і зробити їх перебування в місті не сезонним, а постійним. І вже в 1903 р гастролював у Владивостоці новий театр поставив тут п'єсу А.М. Горького "На дні".
У 1903 р на місці цирку за зразком Московського художнього театру був побудований перший Загальнодоступний театр. В історії культурного життя Примор'я це було значною подією. Під керівництвом М.М. Ніниної-Петіпа була зібрана досить сильна драматична трупа. Її основу склали відомі на провінційній сцені артисти, які, за словами сучасників, "зробили б честь будь-якому місту: Лодіна, Рахманова, Рюмшина, Муравйов-Свірський, Норін і ін. 7 квітня 1903 р п'єсою О.М. Островського "Вовки та вівці" трупа відкрила театральний сезон. В репертуарі загальнодоступного театру були представлені кращі п'єси світової та російської класичної спадщини, а також вже отримали визнання п'єси А.П. Чехова і А.М. Горького. На сцені цього театру були вперше у Владивостоці поставлені спектаклі "Дядя Ваня" і "Іванов" А.П. Чехова, а також "На дні" і "Міщани" А.М. Горького.
У цьому ж 1903 відкрився ще один новий театр - театр І.І. Галецького "Золотий Ріг" на одну тисячу місць, куди перейшла трупа загальнодоступного театру. У розпал революційних подій 1905 року в театрі була поставлена ​​п'єса А.М. Горького "Вороги". Однак незабаром спектаклі були зняті на вимогу поліції.
У 1907 р в розпочатому Народному домі силами самодіяльності з великим успіхом були поставлені п'єси "Міщани" і "На дні" А.М. Горького, "Влада темряви" А.Н. Толстого, "Вишневий сад" А.П. Чехова та багато інших.
А в 1908 р у Владивостоці було відкрито театр товариства прикажчиків - Пушкінський. З великим успіхом в ньому пройшли гастролі знаменитої російської актриси В.Ф. Коміссаржевської.
У листопаді 1912 був відкритий місцевий відділ Російського Театрального товариства.
У ці ж роки у Владивостоці розгорнув свою активну діяльність відомий в Сибіру і на Далекому Сході театральний діяч, режисер і актор О.М. Долін. На сценах Владивостока, Хабаровська і Харбіна по черзі діяли його трупи драматичних акторів і музичної мініатюри. А в 1915 р за його ініціативою було відкрито камерний театр.
У період з 1904 по 1916 рр. Владивостоцька театральна публіка аплодувала мистецтва відомих російських артистів Мамонта Дальського, Рафаїла і Роберта Адельгейм, Григорія та Василя Долматова, Павла Миколайовича Орленева і Віри Федорівни Коміссаржевської.
У період з 1917 р до середини 1920-х рр. у Владивостоці існувала величезна кількість театрів-кабаре і театрів мініатюри, які в більшості випадків мали досить короткий існування.
Через кілька місяців після остаточного встановлення радянської влади націоналізований театр "Золотий Ріг" був зведений в статус Гостеатра, головним режисером якого став знаменитий Е.М. Долін. Театральний сезон відкрився 23 березня 1923 р
Репертуар Гостеатра істотно відрізнявся від театрів мініатюри і включав великі жанри: п'єси, драми, комедії. На бенефіс Е.М. Долина була дана постановка комедії Н.В. Гоголя "Ревізор".
У 1932 р на основі злиття місцевої професійної трупи акторів з ядром гастролювала трупи Хабаровської драми у Владивостоці було створено Міський театр, якому в тому ж році було присвоєно ім'я М. Горького.
І сьогодні Драматичний театр ім. М.Горького - провідний театральний колектив краю.
Природно, зміна всього нашого життя сьогодні, зміни політики і економіки, взаємовідносин в суспільстві і поглядів на минуле, сьогодення і майбутнє не могли не позначитися на становищі театру.
Владивостокська драма завжди відрізнялася сильним акторським складом, естетиці театру були близькі масштабні героїчні спектаклі (характерно для таких колишніх художніх керівників, як А. Добротін, Н. Басін) і глибока психологічна розробка характерів (що властиво було режисурі Є. Табачнікова).
Останні роки театром керує режисер Е. Звеняцкій, який закінчив у Владивостоці інститут мистецтв і починав свій творчий шлях в цьому колективі. Сьогодні Е. Звеняцкій - зрілий, досвідчений постановник і організатор театрального процесу. За роки керівництва театром у нього виробився свій індивідуальний художній почерк, що робить театр ім. М.Горького принципово не схожим на інші колективи.
Об'єктивності заради слід зазначити: в повному обсязі любителі театру поділяють справжню оцінку новацій Е. Звеняцкого в театрі ім. М.Горького.
Камерний театр зовсім недавно називався Приморський театр юних глядачів ім. Ленінського комсомолу. Нова назва - це і нова естетична програма театру, орієнтована на думаючого, інтелігентного глядача. А.Л. Анісімов продовжує пошуки нової мови, неповторної індивідуальності Камерного театру на Малій сцені. І пошуки ці пов'язані з російською класикою.
Його творчий склад досить стабільний, на його сцені виросли, стали справжніми майстрами В. Піга і В. Байгулов, А. Волосянко і Н. Ленська, К. Серебрянська та Г. Копилова, Е. Прокопцев. До речі, майже всі вони - випускники Далекосхідного інституту мистецтв (це відноситься і до трупи театру ім. М.Горького).
Театральне життя Владивостока починаючи з 1966р. поповнилася новими молодими силами. Щорічно з 20 по 30 червня на сцені театру ім. М.Горького або Камерного (колишнього ТЮГу) йдуть дипломні вистави випускників театрального факультету Інституту мистецтв. Дипломні вистави стали частиною театрального процесу у Владивостоці.
Владивостоцький ляльковий театр багато років розташовувався в невеликому, мало пристосованому приміщенні на Светланской вулиці. І ось порівняно недавно відбулося його переселення в будівлю колишнього кінотеатру "Примор'я". Маленьких глядачів долучають до мистецтва художник Е. Турецька, артист В. Покулевскій, актриси І. Алексєєва, Н. Карманова, Л. Овчинникова, їхні молоді колеги. І діти пізнають велике мистецтво сцени. Спочатку в своєму ляльковому театрі вони вчаться розуміти закони сценічного мистецтва, а потім вже підготовленими глядачами прийдуть на спектаклі дорослих театрів.

КоролёваВ.А., Інститут історії, археології та етнографії народів Далекого Сходу Росії

Корисні посилання

Copyright © 1998-2001 Лабораторія комп'ютерних технологій ДВГІ ДВО РАН

[email protected]

http: / / www. fegi. ru


BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online