Спаськ-Дальній - Путівник вікімандри Wikivoyage

  1. пам'ятки [ правити ]
  2. Де зупинитися [ правити ]
  3. Запобіжні заходи [ правити ]

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Спаськ-Дальній - місто на Транссибе, один з найстаріших в Примор'ї . Тут відбулося останнє великий бій Громадянської війни. Від Спасска недалеко до східного узбережжя озера Ханка, хоча для пляжного відпочинку більше підійде протилежний, західний берег в околицях селища Камінь-Рибалка . Місто Спаськ цікавий меморіалами Громадянської війни і збереглася дореволюційної забудовою, яка не зрівняється з Уссурійському , Але тим не менше цілком заслуговує на увагу. А ще в Спаську є церква, побудована в 1960-х в самий розпал державного атеїзму. відкрити карту

Спаськ знаходиться в 20 кілометрах від південно-східного берега озера Ханка на березі річки Кулішівка і в 250 кілометрах на північ від Владивостока . Адміністративний центр Спаського району Приморського краю. Місцевість навколо міста в основному рівнинна. Сопки починаються кілометрах в 10-15 на схід.

Спаськ утворився при злитті кількох селищ, спочатку незалежних один від одного. Спочатку в 1886 році виникло село Спаське, засноване, як і багато в Примор'ї, переселенцями з України . У 1897 поряд з селом пройшла залізниця на Хабаровськ і з'явилася станція Спаська, яку вже в 1903 чомусь перейменували в Євгенівка. Навколо станції швидко виросли робітниче селище і Спаська слобода - ядро сучасного міста. Уже тоді, задовго до революції, визначилися основні складові життя майбутнього міста: розміщення військового гарнізону і виробництво цементу. На той момент Спаський цементний завод був, мабуть, найбільшим в регіоні: він поставляв цемент для будівництва Владивостоцької фортеці, залізничного моста через Амур в Хабаровську і інших великих далекосхідних будівництв.

У 1917 році з усіх сіл, слобід і станцій утворено місто Спаськ-Приморський. Після перших перипетій революції Спаськ виявився глибоко в білогвардійському тилу, але через свого стратегічного значення був відразу ж захищений цілим рядом оборонних споруд. На початку жовтня 1922 го Червона армія все їх благополучно взяла, однак штурм Спасска, що став останнім великим боєм Громадянської війни, посів належне місце в літописі революції, потрапивши навіть в знамениту пісню «По долинах і по узгір'ях» ( «І залишаться як казка, як ваблять вогні // Штурмові ночі Спасска, Волочаевские дні »- бій під Волочаївка відбулося трохи раніше, причому в околицях Хабаровська, а не Спасска), не кажучи вже про численні пам'ятники червоноармійцям, встановлених у Спаську всюди.

За радянських часів Спаськ зберіг свій промисловий профіль, випускаючи цемент у величезних кількостях. Побудований в 1970-і Новоспасский цементний завод успішно функціонує й досі. З 1929 року Спаськ-Приморський став Спаському-Далеким, що в масштабах Росії цілком природно, а ось з точки зору жителів Примор'я як мінімум дивно: для них далеким є Спаськ-Рязанський , Але ніяк не приморський Спаськ, який зветься в побуті просто Спаськ, без зайвих прикметників. У 30-ті роки місто намагалися перейменувати в суворо-індустріальний Цементоград, але цим починанням, на щастя, не судилося збутися.

Клімат Спасска сприяє рослинництву. Ягоди, овочі і фрукти дозрівають на тиждень раніше ніж у Владивостоці і на два тижні раніше ніж в Хабаровську. Дачники та садівники пригостять вас найбільш раннім на Далекому Сході урожаєм.

В Спаськ можна дістатися автобусом або поїздом. Тут зупиняються всі поїзди, що йдуть по Транссибу , Тобто 5-6 поїздів в день в напрямку Хабаровська (7-10 год) і Владивостока (4-5 год). Втім, плацкартні квитки з Владивостока непропорційно дороги для такого короткого відстані, тому потрібно користуватися загальними вагонами (вони є тільки в поїздах 351Е і 385Е на радянську Гавань і Благовєщенськ відповідно) або електричкою на Ружин ( Лісозаводськ ), Квитки на яку продають по приміському тарифу.

З Спасска ходять автобуси в усі навколишні міста Примор'я: Уссурійськ , Арсеньєв , Дальньогорськ , Дальнєреченськ і навіть знахідку , Але більшість цих автобусів курсує не частіше 1-2 разів на день. Найбільш стійке сполучення з Владивостоком (через Уссурійськ), звідки автобуси на Спаськ відправляються в середньому кожні 2 години, в дорозі 5 год, від Уссурійська 3 ч. Актуальне розклад . Проходив автобуси з Владивостока на Лісозаводськ, Дальнєреченськ, Хабаровськ в місто зазвичай не заїжджають, а зупиняються на трасі, в 6 км від центру. Звідти потрібно добиратися міським автобусом.

Автостанція знаходиться на привокзальній площі: точніше, ніякої автостанції у Спаську немає, а є автобусна зупинка поруч з будівлею автобусних кас (6:00 - 18:30, перерва 13:00 - 14:30). Ще одна каса розташована в будівлі вокзалу, прямо біля входу (: 7:00 - 18:30). Взаємини цих кас повністю не вивчені. Схоже, що вони відносяться до різних перевізникам, але багато рейсів виконуються спільно. Корисні телефони: +7 (42352) 2-28-61 (ПріморАвтоТранс), +7 (42352) 2-32-06 (АТП Примор'ї), +7 (42352) 5-18-95 та +7 (42352) 5 11-36 (Спаське АТП).

На машині по трасі М60, від Владивостока 230 км, від Хабаровська 500 км.

Спаськ досить великий і в основному зайнятий приватною забудовою. На схід від залізниці починаються території колишніх і діючих військових частин, густо перемішані з промзони і нудними п'ятиповерхівками. Центр примикає до залізниці із заходу і витягнуть з півночі на південь вздовж вулиці Радянської. Його ширина не перевищує пари кварталів, а пройти всю цікаву частину міста вздовж можна хвилин за 10-15. Невеликий фрагмент старого міста є і на іншій стороні залізниці, потрапляти туди потрібно через віадук в торці вулиці Борисова. Село Спаське знаходиться в парі кілометрів на захід від вокзалу.

Міжміські автобуси проходять по Радянській вулиці і з радістю висадять вас на будь-якій зупинці. Наприклад, зупинка «Центр» (вулиця Борисова, центральна площа з пам'ятником Леніну, віадук через ж / д шляху) передує кінцевій, тобто вокзалу. Є ціла мережа міських автобусів, що проходять по Радянській вулиці і курсують з інтервалом 15 хвилин.

пам'ятки [ правити ]

1

Меморіал «Штурмові ночі Спасска», Привокзальна площа. Роль міста в Громадянській війні увічнена величезним пам'ятником перед вокзалом. Його стилістика досить типова для ранньорадянського монументів Далекого Сходу. 2 Спасо-Преображенська церква, вул. Іподромна, 87 (на захід від центральної площі по вул. Борисова). Дерев'яна церква, побудована в 1960-х на місці молитовного будинку. Випадок для Росії унікальний і показує, що далеко від столиці траплялися часом найнесподіваніші відхилення від генеральної лінії партії. З архітектурної точки зору церква не дуже цікава - квадратний обсяг, до якого прибудована багатоярусна дзвіниця - однак для бідного на церковну архітектуру Примор'я це значимий пам'ятник, тим більше що старі дерев'яні церкви Спасска не збереглися. 3 Військовий госпіталь, Червонопрапорна вул. 15 (за залізницею). Комплекс симпатичних дореволюційних будівель, побудованих із червоної цегли в класичному стилі з легким впливом модерну. Зверніть увагу на прикраси карнизів і кований навіс над ганком. 4 Торговий дім «Кунст і Альберс», вул. Матросова, 2 (за залізницею). Нетривіальні будівлі, збудовані під егідою «Кунст і Альберс», трапляються у всіх старих містах Далекого Сходу. Спаськ не став винятком. Тут, як і практично всюди, особняк виконаний в стилі еклектики. Він побудований в 1908 році і, подібно до будівлі того ж торгового дому в Уссурійську , Акцентований увінчаним башточкою кутовим еркером. Архітектура зовсім провінційного рівня.

Дореволюційна забудова зустрічається і в центрі, тобто по іншу сторону залізниці. Найцікавіше тут - це фрагмент Терещенська кварталу 5 (Вул. Борисова, 24), названого на прізвище побудував цей будинок місцевого селянина Леонтія Терещенко. Зверніть також увагу на одноповерховий червоноцегляні будинок для залізничників 6 (Радянська вул. 60), будівля з / д училища 7 (Радянська вул. 64), поліцейське управління 8 (Радянська вул. 37), двоповерхова будівля суду з все того ж червоної цегли 9 (Радянська вул. 51) і лікарський здоровпункт станції Спаськ 10 (Радянська вул. 23, у дворі), який, може бути, побудований і після революції, але все одно виглядає цілком історичним. Цікаві також коричнево-бежеві дерев'яні будинки зі скромним декором: вони знаходяться на все тій же Радянській вулиці поблизу вокзалу.

11

Пам'ятник Леніну, перетин вулиць Ленінської і Борисова. Сміховинно крихітний пам'ятник на досить-таки великий за мірками Спасска центральній площі. У дальньому кутку площі встановлений ще один пам'ятник - герою з числа місцевих партизанів.

Інші меморіали Громадянської війни розкидані по околицях і будуть цікаві лише великим любителям історії або тим, хто застряг у Спаську і не знає чим зайнятися.

3 Суші-бар «Маки»

, Вул. Ленінська, 23а. ☎ +7 (42352) 2-64-44. , Вул Цілодобово. Шашлички, гарячі роли і теплі салати: 150-250 руб, гарячі страви: 250-400 руб (2013). Одне з найприємніших місць в місті. Відноситься до далекосхідної мережі суші-барів, орієнтованої в основному на великі міста, тому ціни тут високі, але і асортимент вражає. Крім власне суші і що приєдналися до них сашимі з ролами, в меню чимало салатів з рибою, гарячих ролів, шашличків і взагалі всього, що подають в японських ресторанах в Росії. Кафе займає два поверхи: на другому поверсі трохи похмуро, він обладнаний для курців і сусідить зі Спортбар; на третьому поверсі світліше, не менше затишно, буває жива музика. Wi-Fi.

Де зупинитися [ правити ]

1

Готель «Гавань», траса М60, поворот на Спаськ. ☎ +7 (42352) 2-75-66. 2 Готель «Лотос», вул. Ленінська, 30. ☎ +7 (42352) 2-41-99. Двомісний номер: 1200 руб (2011), люкс: 2500 руб (2013). Знаходиться на центральній площі Спаськ. Якщо вірити відгуками постояльців, готель з радянських часів не бачила ремонту, комфорт тут дуже відносний, гаряча вода буває не завжди. Заявлений Wi-Fi не працює. 3 Готель «Форт-цемент», траса М60, поворот на Новоспасский цемзавод. ☎ +7 (42352) 3-22-86. Відомчий готель цемзавод. Варто на трасі кілометрів за 10 від міста і, мабуть, виконує також функції мотелю. При готелі затишне кафе. Відвідувачі рекомендують, хоча відзначають проблеми з Wi-Fi. 4 Готель «Цементник», вул. Дербеньова, 24а (в південній частині міста). ☎ +7 (42352) 3-21-41.

  • Теле-2, Білайн, Мегафон і МТС.

Запобіжні заходи [ правити ]

Місцеве населення виглядає не дуже дружелюбно, однак відкритої агресії не проявляє. Вночі вулиці погано освітлені, що, втім, для російських райцентрів абсолютно типово.

  • Озеро Ханка і Ханкайский заповідник

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online