«Країна розділена надвоє»: чому Великобританії не вдається узгодити з ЄС умови брексіта

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Ілля Соколов, Анастасія Румянцева, Поліна Полєтаєва

Уряд Великобританії досягло «хорошого прогресу» в переговорах по брексіту, заявила прем'єр-міністр країни Тереза ​​Мей. Втім, вона зазначила, що ряд важливих питань досі не вирішене, в тому числі проблема кордону між Ірландією і Північною Ірландією. Тим часом глава Євроради Дональд Туск вважає, що вихід Британії без угоди «зараз більш імовірний, ніж будь-коли». Експерти вважають, що Мей не хоче виходити з ЄС без угоди, оскільки це обернеться великими втратами для економіки країни. Однак, як стверджують аналітики, Євросоюз висуває вимоги, на які не готові погодитися багато парламентаріїв і близько 50% підданих королівства, які проголосували за «жорсткий» Брексил на референдумі.

Уряд Великобританії домоглося «хорошого прогресу» в обговоренні умов виходу країни з Євросоюзу. Про це заявила Тереза ​​Мей. За її словами, сторони досягли згоди з приводу структури та обсягу майбутніх торговельних відносин.

«Контури угоди по переважній більшості моментів угоди про вихід - тобто за умовами нашого виходу з ЄС - тепер зрозумілі», - пояснила Мей.

У той же час вона зазначила, що в ході переговорів так і не були вирішені питання, що стосуються майбутнього кордону між Ірландією і Північною Ірландією. Обидві сторони виступають за відсутність прикордонного контролю. Однак ЄС пропонує залишити Північну Ірландію в митному союзі, з якого збирається вийти Великобританія. Лондон не влаштовує, що в цьому випадку межа буде знаходитися безпосередньо на території країни - в Ірландському морі.

«Ми ясно дали зрозуміти, що не можемо погодитися на загрозу єдності Сполученого Королівства», - підкреслила Мей.

Раніше між Лондоном і Брюсселем була досягнута домовленість, що Північна Ірландія залишиться в складі спільного ринку, якщо сторони не домовляться між собою. Мей запевнила, що таке рішення буде тимчасовим.

Тим часом в Євросоюзі дотримуються дещо іншого погляду на переговори про брексіту. Зокрема, глава Євроради Дональд Туск вважає, що варіант виходу Британії з ЄС без угоди зараз «більш імовірний, ніж будь-коли раніше».

«Ми повинні підготувати ЄС до сценарію відсутності домовленості, який більш імовірний, ніж будь-коли раніше», - йдеться в запрошенні листі глави Євроради членам організації перед самітом 17-18 жовтня.

Питання про ірландську кордоні став каменем спотикання в переговорах. При цьому Мей змушена враховувати інтереси парламентаріїв.

«Демократична юніоністська партія (DUP), що представляє протестантів у Північній Ірландії, каже, що статус Північної Ірландії не повинен відрізнятися від статусу інших регіонів Великобританії. Дійсно, одна з пропозицій полягала в тому, щоб цей кордон провести по Ірландському морю - тоді Північна Ірландія буде відокремлена від основної частини країни, чого категорично противиться DUP », - пояснила в розмові з RT провідний науковий співробітник Центру британських досліджень Інституту Європи РАН Олена Ананьєва .

Також по темі

«Без вишеньки на торті»: чому Мей заявила про глухий кут в переговорах з ЄС по брексіту «Без вишеньки на торті»: чому Мей заявила про глухий кут в переговорах з ЄС по брексіту

Прем'єр-міністр Великобританії Тереза ​​Мей повідомила, що переговори з Європейським союзом щодо брексіту зайшли в глухий кут. За її словами, ...

На парламентських виборах 2017 року Консервативна партія втратила більшість. Щоб утриматися при владі, торі були змушені вступити в коаліцію з DUP.

«І ось Демократична юніоністська партія говорить про те, що якщо питання про межі не буде вирішено так, як вона вважає за потрібне, то вона перестане підтримувати консерваторів в парламенті, а це означає, що уряд Мей може впасти», - зазначає експерт.

Одночасно консерватори-євроскептики закликають Мей відмовитися від компромісних варіантів і піти на жорсткий Брексил - без додаткових угод. Зокрема, у вересні про намір протистояти планом прем'єра заявив екс-міністр Великобританії по брексіту Девід Девіс.

«Країна практично розділена надвоє. Одна частина виступає за те, щоб Великобританія вийшла з ЄС і вихід її був максимально жорстким, з обривом всіх зв'язків. Інша, навпаки, категорично проти виходу з ЄС і вважає, що, якщо вже результати референдуму не змінити, потрібно зробити Брексил максимально м'яким », - заявив у розмові з RT доцент кафедри європейського права МДІМВ і директор Центру європейської інформації Микола Топорнін.

З критикою переговорів неодноразово виступав колишній міністр закордонних справ Великобританії Борис Джонсон. У своїй статті, опублікованій в The Daily Telegraph, він назвав пропозиції сторін «вибором між розпадом або підпорядкуванням країни». За його словами, в разі вибору одного із запропонованих варіантів або Північна Ірландія, або вся Великобританія стане економічної колонією ЄС.

«Настає момент, коли потрібно дати відсіч хуліганам. Після більш ніж двох років безжалісного помиканія з боку ЄС для Великобританії настав час чинити опір », - заявив Джонсон.

Сам екс-глава МЗС пропонує план, заснований на Угоді про всеосяжну зону вільної торгівлі (CETA) між ЄС та Канадою, а також закликає підготувати сценарій виходу країни без угоди.

При цьому Мей має намір зберегти для Великобританії можливість користуватися пільгами і привілеями єдиного загального економічного ринку Євросоюзу, зауважив Топорнін.

«Вона не хоче повністю виходити з загального ринку ЄС, тому що це загрожує суттєвими втратами для місцевих бізнесменів та економіки країни. Адже Великобританія користується можливістю постачати товари та послуги на ринок з населенням близько 600 млн чоловік, причому населення це дуже платоспроможне ... Жорсткий план виходу може злякати міжнародних інвесторів, і вони переїдуть з Лондона. І Тереза ​​Мей, як прем'єр-міністр, це розуміє і хоче пом'якшити загрозу », - уклав експерт.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online