Вибір організаційно-правової форми ведення бізнесу

  1. Комерційні і некомерційні об'єднання
  2. Вибір комерційної форми підприємницької діяльності

Вибір організаційно-правової форми ведення бізнесу є першим етапом на шляху будь-якого суб'єкта, який вирішив зайнятися підприємницькою діяльністю. На даному етапі, цивільне законодавство може запропонувати досить великий вибір організаційних форм, які істотно різняться між собою з багатьох питань, що стосуються і порядку створення, і способів функціонування та діяльності і т.д. Від того, наскільки правильним в кожному конкретному випадку буде вибір суб'єкта, залежить успіх його підприємницької діяльності . Перш ніж перейти безпосередньо до розгляду основних моментів, на які слід орієнтуватися при виборі організаційно-правової форми, необхідно згадати про те, що крім комерційних організацій , Існують ще й некомерційні об'єднання.

Комерційні і некомерційні об'єднання

Природно, що для ведення бізнесу суб'єкт підприємництва повинен вибрати комерційну форму організації бізнесу, оскільки саме вона дає можливість отримувати прибуток від такої діяльності. Однак, слід враховувати, що крім цього, існують організації, основною метою яких не є отримання прибутку зі своєї діяльності і розподіл її між своїми учасниками - це так звані некомерційні організації. Законом передбачено, що некомерційні організації все ж можуть займатися підприємницькою діяльністю, але лише для того, щоб досягти цілей, заради яких вони створювалися і відповідно до даних цілями. Цей факт деяким чином ріднить їх з комерційними організаціями, і тому не згадати про них не можна. Основними організаційно-правовими формами некомерційних організацій є: споживчий кооператив, громадські та релігійні організації, фонди, установи, а так само об'єднання комерційних організацій у вигляді асоціацій і союзів. Як вже говорилося вище, для некомерційних організацій здійснення підприємницької діяльності є допоміжною, спрямованої на досягнення цілей організації. Тому, наважуючись створювати некомерційну організацію, необхідно чітко розуміти, що займатися бізнесом це організаційна форма зможе не завжди, а якщо їй і буде надана установчими документами така можливість, то дана діяльність повинна точно відповідати цілям організації.

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Зазвичай організаційно-правові форми некомерційних об'єднань створюються для досягнення освітніх, благодійних та інших соціально значущих цілей. За великим рахунком, можна сказати, що законодавчо закріплена можливість отримання доходу від діяльності некомерційної організації закріплена тільки за споживчими кооперативами, в інших же випадках, отримана некомерційними організаціями прибуток не може бути розподілена між її учасниками - вона направляється на досягнення цілей організації. Однак, отримувати певні блага від підприємницької діяльності некомерційної організації її учасники все ж можуть, але в інших формах - наприклад, у вигляді заробітної плати.

Вибір некомерційної форми організації для ведення підприємницької діяльності найчастіше обумовлюється тим, що некомерційні організації знаходяться в більш вигідному, в плані оподаткування, положенні (знову ж, велике значення, в цьому випадку, має конкретна форма об'єднання). Крім того, для створення некомерційної організації не вимагається формування статутного капіталу (тобто, початкових фінансових витрат), що необхідно для комерційних форм - це так само додає привабливості некомерційним об'єднаннями. До того ж, закон не пред'являє жорстких вимог до внутрішньої структурі управління некомерційних організацій.

Однак, незважаючи на все це, можна сказати, що наважуючись займатися підприємницькою діяльністю, більшість суб'єктів відразу віддають перевагу комерційним формам організації бізнесу, оскільки їх мета - отримання прибутку - чітко визначена в законі. Хоча і некомерційні форми так само можна використовувати для отримання деяких благ - головне, дотримуватися правила про відповідність цілям створення організації, і про неможливість розподілу прибутку між учасниками організації. Поговоримо тепер більш детально про комерційні формах підприємницької діяльності.

Вибір комерційної форми підприємницької діяльності

-цілі діяльності кожної конкретної організаційно-правової форми діяльності

-порядок розподілу прибутку

-порядок формування статутного капіталу

-відповідальність засновників та учасників

-форма оподаткування та ведення бухгалтерської документації

-внутрішні органи управління організації

-процедура ліквідації організації і задоволення вимог кредиторів.

Говорити окремо про нюанси кожної з можливих організаційно-правових форм досить складно в рамках однієї статті. Можна відзначити лише такі моменти:

-метою всіх комерційних організацій, незалежно від організаційно-правової форми, є отримання прибутку і розподіл її між учасниками.

-Прибуток розподіляється між учасниками, в залежності від частки участі кожного з них у статутному капіталі організації (від розміру паю, від кількості акцій і т.д.)

-Статутний капітал (майно), зазвичай, формується з внесків учасників, який вноситься відразу або частинами (наприклад, в господарських партнерства). Звільнення від внесення вкладу не допускається.

-Створіть організації за загальним правилом не відповідають за зобов'язаннями своїх учасників, а ті не відповідають за зобов'язаннями організації своїм майном - тільки внесеними ними вкладами. Але, з цього правила є винятки: при недостатності майна організації для погашення боргів, залишковий борг повинні погасити учасники організації (така відповідальність передбачена для деяких форм комерційних організацій).

-форма оподаткування, ведення бухгалтерської документації та внутрішня структура органів управління комерційних організацій залежать виключно від виду комерційної організації і строго визначені законом. Внутрішня структура органів управління, як правило, складається з загальних зборів учасників, постійно діючого органу (колегіального або одноособового), наглядових (контрольних, ревізійних) органів.

-При ліквідації організації (після задоволення вимог кредиторів), решта майна організації повинна бути розділена між її учасниками. Так само, надзвичайно важливо звертати увагу на можливість і порядок виходу учасника зі складу організації (виділу його частки) - для кожної з організаційних форм встановлено свої правила.

Як видно з усього перерахованого вище, при утворенні тієї чи іншої організаційно-правової форми комерційної організації, потрібно врахувати багато чинників. У зв'язку з цим, досить великою популярністю, як одна з форм ведення бізнесу , користується індивідуальне підприємництво . Приватні підприємці є альтернативою юридичним особам. Законом для індивідуальних підприємців передбачено більш спрощена процедура реєстрації та оподаткування, а також інші законодавчі переваги: ​​вся отримана прибуток є власністю ІП, немає необхідності формувати статутний капітал, спрощена процедура ліквідації ІП і т.д. Однак, слід врахувати, що відповідальність ІП розширена - він відповідає за своїми зобов'язаннями всім своїм майном.

Хоча створення ІП не виключає можливість залучення до цієї діяльності сторонньої робочої сили (найманих працівників), все ж, така форма ведення бізнесу підходить більше для випадків, коли створила ІП особа може самостійно і одноосібно здійснювати свою професійну діяльність і отримувати від цього прибуток. Освіта інших організаційно-правових форм для здійснення комерційної діяльності, має на увазі залучення до цієї діяльності більш широкого кола осіб.

Таким чином, підсумовуючи все, сказаного вище, хотілося б сказати, що правильний вибір організаційно-правової форми для ведення підприємницької діяльності, передбачає всебічне і ретельне вивчення майбутнім суб'єктом підприємництва всіх нюансів обраної ним організаційної форми, і порівняння її з іншими видами комерційних організацій. І тільки після цього, прийняття остаточного рішення про організацію того чи іншого комерційного об'єднання.


джерело: http://provincialynews.ru
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online