Правила ведення ЕГРП - затверджені, з 1 січня 2019 року

  1. поняття
  2. Законодавство
  3. Ким затверджені
  4. Відео огляд
  5. структура
  6. Характеристика загальних правил
  7. нове

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

З січня 2019 року правила ведення ЕГРП на нерухоме майно та угод з ним зазнали істотних змін. Це пов'язано з набранням чинності Федерального закону № 218-ФЗ , Який регламентує процедуру реєстрації прав на нерухомі об'єкти. У представленому матеріалі можна дізнатися основні особливості нових правил ведення реєстру.

поняття

Формально, з січня 2019 року така поняття як ЕГРП втратило силу, так як система кадастрового обліку та реєстрації нерухомості передбачає ведення нової федеральної бази даних - ЕГРН.

За своєю суттю, обидва зазначених реєстру містять подібне зміст, проте склад відомостей ЕГРН істотно ширше.

З моменту вступу в силу Федерального закону № 218-ФЗ , Ведення єдиного реєстру здійснюється за новими правилами, а належним правовстановлюючим документом тепер є виписка з ЕГРН.

Права на нерухоме майно підлягають реєстрації саме в зазначеному реєстрі, а отримання виписки з нього дозволять встановити основні характеристики і параметри об'єкта, а також правовий статус нерухомості.

Законодавство

Базовим документом, який регламентує порядок внесення відомостей до ЕГРН і процедуру його ведення, є Федеральний закон № 218-ФЗ.

Цей нормативний акт містить наступну інформацію:

  • підстави для кадастрового обліку та реєстрації прав на нерухомості;
  • порядок внесення інформації в базу даних ЕГРН;
  • процедуру отримання офіційної інформації у вигляді виписок з реєстру.

Крім цього, в розвиток положення закону № 218-ФЗ , був прийнятий наказ Мінекономрозвитку РФ від 16.12.2015 № 943 , Який встановлює правила і порядок ведення реєстру, а також детально описує процедуру внесення будь-яких записів в ЕГРН.

Чинна редакція даного документа вступила в силу одночасно з Федеральним законом № 218-ФЗ.

Раніше діяв порядок ведення ЕГРП в даний час втратив чинність.

Ким затверджені

Правила ведення єдиного реєстру ЕГРН затверджені наказом Мінекономрозвитку РФ від 16.12.2015 № 943 , Який регламентує:

  • порядок ведення єдиної бази даних на об'єкти нерухомого майна в РФ;
  • правила заповнення та видачі витягів з реєстру за запитами зацікавлених громадян;
  • підстави для внесення записів до ЕГРН;
  • склад уповноважених осіб, відповідальних за ведення реєстру.

Цим нормативним документом визначаються умови, при яких будь-яка зацікавлена ​​особа може отримати відомості щодо кожного об'єкта нерухомості, що пройшов процедуру обліку в кадастрових органах.

Відео огляд

Зміст інформації ЕГРП правила його заповнення

Як і раніше діючий реєстр ЕГРП, нова база даний ЕГРН містить вичерпний перелік відомостей по кожному об'єкту нерухомого майна:

  • підставу для реєстрації права власності, а також ряди інших речових прав;
  • зміст і форма власності (часткова, спільна, особиста);
  • наявність або відсутність зареєстрованих обмежень щодо об'єкта нерухомості (наприклад, застави);
  • відомості про зареєстрованих переходах прав на об'єкти;
  • особисті дані кожного володаря права;
  • технічні та якісні характеристики майна.

Більшість зазначених відомостей надходять в ЕГРН за підсумками проведення процедури кадастрового обліку. Такий облік в обов'язковому порядку проводиться щодо кожного знову зведеного або сформованого об'єкта.

За правилами Федерального закону № 218-ФЗ , З січня 2019 року одночасно здійснюється кадастровий облік і реєстрація нерухомості.

Якщо здійснюється операція з об'єктом, права на який були зареєстровані до 2013 року, щодо його кадастровий облік буде проведено одночасно з переходом прав на нового власника нерухомості.

структура

У структуру єдиної бази даних ЕГРН включені кілька самостійних реєстрів, що мають відношення до окремих напрямків кадастрового обліку:

  • кадастр нерухомості;
  • реєстр обтяжень;
  • база даних про межі особливих зон;
  • реєстрові справи;
  • облікові книги;
  • кадастрові карти.

Інформація на один і той же об'єкт може вноситися в зміст різних реєстрів ЕГРН, однак при оформленні виписки за запитом громадян вся інформація буде представлена ​​у вигляді єдиного документа.

Зокрема, виписка ЕГРН містить детальну інформацію на об'єкт нерухомості, яка раніше включалася в підрозділ 1 виписки з ЕГРП.

Характеристика загальних правил

Нові правила ведення ЕГРН характеризуються такими особливостями:

  • для проведення кадастрового обліку нового об'єкта всі необхідні відомості повинен представити кадастровий інженер, який оформляв проект технічного паспорта або межового плану;
  • реєстрація та кадастровий облік відбуватимуться одночасно при подачі заяви від власника об'єкта;
  • за підсумками реєстраційної процедури власникам видається виписка з ЕГРН (якщо реєструвалося спільне майно, виписка надається кожному власнику).

Всі відомості про нерухомість, які реєструючий орган отримує в процесі роботи з документами заявників, заносяться в ЕРГН. Крім цього, ряд основних загальнодоступних відомостей розміщуються на Публічної кадастровій карті Росреестра.

Даний електронний ресурс містить дані по об'єктах, які пройшли кадастровий облік, а по мірі відновлення інформації, відбувається актуалізація Публічної карти.

Виписка з ЕГРН в даний час виступає належним правовстановлюючим документів, свідоцтво про право більше не видається власникам. Проте, раніше видані свідоцтва зберігають юридичну силу і будуть обмінюватися на виписки ЕГРН тільки при здійсненні цивільних угод з нерухомістю.

Проте, раніше видані свідоцтва зберігають юридичну силу і будуть обмінюватися на виписки ЕГРН тільки при здійсненні цивільних угод з нерухомістю

Не знаєте, чи можна оформити запит в ЕГРН через багатофункціональний центр? Читайте про це в статті: як отримати виписку з ЕГРН в МФЦ.

Про те, як отримати виписку з ЕГРП для банку, написано тут.

нове

Федеральним законом № 218-ФЗ і наказом Мінекономрозвитку РФ від 16.12.2015 № 943 був введений ряд нових норм, раніше не передбачених законодавством про реєстрацію та облік нерухомості.

Перш за все, це стосується способів звернення за оформленням прав:

  • безпосередньо через органи Росреестра;
  • через систему Багатофункціональних центів;
  • на виїзному прийомі посадових осіб Росреестра.

Крім цього, ряд важливих дій можна виконати через електронні сервіси порталу держпослуг.

Це особливо актуально для отримання виписки з ЕГРН, яка тепер може оформлятися наступними способами:

  • у вигляді письмового документа - при зверненні в Росреестр або Багатофункціональний центр;
  • у вигляді електронного документа - при оформленні запиту через портал держпослуг.

Обидва зазначених варіанти дозволяють отримати ідентичні документи, що мають однакову юридичну силу.

До складу ЕГРН тепер включені відомості, які раніше не містилися в ЕГРП:

  • кадастрові схеми і плани;
  • картографічні вимірювання;
  • додаткові відомості кадастрового обліку.

Така інформація раніше вносилася в ГКН (Державний кадастр нерухомості), який існував паралельно з ЕГРП. Всі ці відомості надходять до органів Росреестра від кадастрового інженера, який зобов'язаний направити проекти документів по каналах електронного зв'язку.

Крім цього, нові правила Федерального закону № 218-ФЗ істотно скоротили терміни проведення кадастрового обліку та реєстраційних заходів.

Тепер період перевірки документів і внесення відомостей в ЕГРН здійснюється з урахуванням наступних термінів:

  • при зверненні через Багатофункціональний термін - 12 робочих днів (якщо одночасно не проводиться кадастровий облік - 9 днів);
  • при зверненні до органів Росреестра - 10 днів (без кадастрового обліку - 7 днів).

Про дату отримання готових документів заявники будуть повідомлені в розписці, яку посадові особи уповноважених органів видають при зверненні громадян.

Після отримання готових документів, в будь-який час є отримання повторних виписок з ЕГРН на підставі окремого запиту.

Окрім цього, Федеральним законом № 218-ФЗ були регламентовані підстави для кадастрового обліку реєстрації особливих об'єктів нерухомості (наприклад, машино-місць). Тепер громадяни на законних підставах зможуть оформити право власності на стояночное місце на парковці, за умови, що воно відповідає мінімальним і максимальним стандартам площі.

Тепер громадяни на законних підставах зможуть оформити право власності на стояночное місце на парковці, за умови, що воно відповідає мінімальним і максимальним стандартам площі

Хочете зрозуміти, яке значення має виписка з ЕГРН на окрему особу? Дивіться про це в статті: де отримати форму 3 з ЕГРП.

Детально про те, що міститься виписці з ЕГРН, написано тут.

Про те, як правильно скласти довіреність на отримання виписки з ЕГРН, читайте тут.

Не знаєте, чи можна оформити запит в ЕГРН через багатофункціональний центр?
Хочете зрозуміти, яке значення має виписка з ЕГРН на окрему особу?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online