Довіреність: види, порядок оформлення і отримання

  1. Як правильно скласти довіреність?
  2. зразки довіреностей
  3. Генеральна Довіренність
  4. Довіреність для представництва в ФСС
  5. Довіреність на здачу квартири в оренду
  6. Довіреність в податкову інспекцію
  7. Довіреність на підписання документів
  8. Довіреність на отримання грошей
  9. Довіреність на отримання документів
  10. Довіреність на отримання товарів
  11. Довіреність від юридичної особи
  12. Довіреність на отримання пошти
  13. Довіреність на отримання пенсії
  14. Довіреність на отримання заробітної плати
  15. Довіреність на представлення інтересів в суді
  16. Довіреність на керування автомобілем
  17. Довіреність на виїзд дитини
  18. резюме

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Для більшості важливих дій та рішень закон допускає використовувати допомогу представника.

Йому передають певні повноваження. Для цього складається спеціальний документ довірена. У цьому огляді ми розповімо, як правильно написати її, і чи завжди необхідно засвідчувати цей папір в нотаріальній конторі.

Як правильно скласти довіреність?

Загальні правила оформлення регламентовані ГК РФ. Виділимо найбільш важливі нюанси:

  • для будь-якого виду довіреності необхідно дотримуватися вимога про письмову форму. Усне волевиявлення довірителя не матиме юридичної сили;
  • посвідчення через нотаріальну контору вимагається лише у випадках, прямо вказаних у законі, наприклад, для здійснення більшості угод з нерухомістю;
  • довіреність може бути видана тільки дієздатною особою. Відносно недієздатних і малолітніх документ осіб може бути оформлений законним представником (батько, опікун, піклувальник і т.д.).

Зверніть увагу!

Довіреність в 2018 році може бути видана на будь-який термін. Якщо в тексті документа відсутня такий пункт, період дії буде дорівнює одному року.

Стандартний зразок містить такі відомості:

  • дата і місце оформлення документа;
  • особисті та паспортні дані довірителя і представника;
  • перелік повноважень, які може виконувати представник, в ряді випадків потрібно дотримуватися обов'язковий перелік повноважень, зафіксований в нормативних актах (наприклад, довіреність на представлення інтересів в суді повинна відповідати нормам АПК РФ або ЦПК РФ);
  • термін дії;
  • наявність або відсутність у представника права передоручення повноважень іншій особі (якщо такий пункт не зазначений в документі, передоручення вважається неприпустимим);
  • відомості про особу, який посвідчив папір (наприклад, якщо це нотаріус, він вказує свої особисті і реєстраційні дані, а також номер в реєстрі);
  • особистий підпис довірителя (також в більшості випадків ставиться зразок підпису представника).

Термін дії довіреності визначається довірителем самостійно, виходячи з особливостей переданих повноважень.

Врахуйте, що продовження папери не допускається, і якщо її термін закінчився, потрібно оформити новий документ.

Довіреність може видати громадянин або юридична особа. Для організації такої документ оформляється її керівником, який володіє відповідними повноваженнями. При цьому сам керівник може виробляти дії від імені компанії без будь-яких додаткових паперів. Ці повноваження повинні бути передбачені установчими документами або ТК РФ.
Закон допускає, що представником можуть бути фізичні та юридичні особи. Однак на практиці документ видається на конкретну фізичну особу. Також він може оформлятися на одного або декількох громадян, жодних обмежень по кількості осіб закон не містить.

Також він може оформлятися на одного або декількох громадян, жодних обмежень по кількості осіб закон не містить

зразки довіреностей

Скласти довіреність можна від руки або з використанням комп'ютерної техніки. Щоб врахувати всі правила і нюанси оформлення цього документа, доцільно скористатися консультацією професійного юриста. Спеціаліст надасть вам зразок, який підходить під вашу конкретну ситуацію.

Генеральна Довіренність

Залежно від складу повноважень, переданих представнику, виділяють два типи довіреностей:

  • генеральну;
  • необхідну для виконання певної дії (дій).

Відзначимо наступні особливості оформлення генеральної довіреності:

  • в тексті документа вказується детальний перелік повноважень, якими буде володіти представник, а також уточнюється, що можуть здійснюватися будь-які інші дії, необхідні для ведення справ;
  • зазначений вид документа має на увазі виконання будь-яких дій від вашого імені, тому необхідно вкрай уважно поставитися до вибору довіреної особи;
  • оскільки в цьому папері передбачається максимально можливий перелік повноважень, вона засвідчується в нотаріальному порядку.

Зверніть увагу!

При наявності генеральної довіреності представник може володіти, користуватися і розпоряджатися майном довірителя, сплачувати і отримувати грошові кошти.

Зважаючи на відсутність будь-яких обмежень на дії довіритель ризикує втратити майно, гроші або стати боржником за кредитними або іншими зобов'язаннями.
Відгук такого документа спричинить істотні проблеми. Закон зобов'язує довірителя повідомити всіх зацікавлених осіб про це. На практиці зробити це вкрай складно, оскільки людина може не мати інформацію про всі здійснені угоди від його імені. В цьому випадку спірні питання навряд чи можливо вирішити без звернення до суду.
Якщо виникла необхідність у видачі генеральної довіреності, врахуйте наступні рекомендації:

  • досконально перевірте особистість особи, якій передаєте такі повноваження;
  • обов'язково вкажіть термін дії документа;
  • встановіть заборону на передоручення повноважень третім особам, це дозволить уникнути порушення ваших інтересів.

Видавайте генеральну довіреність тільки в крайньому випадку перевіреним людям.

У більшості випадків можна обійтися видачею кількох разових довіреностей - це забезпечить захист ваших майнових і фінансових інтересів.

Довіреність для представництва в ФСС

Взаємодія юридичних осіб з позабюджетними фондами може здійснюватися особисто керівником або представником підприємства. Як правило, довіреність від юридичної особи на ведення справ в ФСС видається бухгалтеру або іншої особи, відповідальної за здачу звітності.

До складу повноважень входитимуть:

  • здача звітності в письмовому вигляді (для направлення звітів по каналах електронного зв'язку оформляється ЕЦП);
  • надання доповнюють і коригувальних форм;
  • представництво інтересів компанії при розгляді справ про притягнення до відповідальності за порушення строків і порядку здавання звітності.

Зверніть увагу!

Для видачі такого документа звертатися до нотаріуса не потрібно, довіреність видається на бланку підприємства, засвідчується підписом керівника та печаткою. Також в формі повинна бути підпис представника.

Довіреність на здачу квартири в оренду

Якщо ви перебуваєте за межами міста і не можете особисто вести переговори з орендарем, можна оформити такий документ. Він дає вашому представнику право здавати ваше житло в оренду.

Скористайтеся наступними рекомендаціями:

  • здача квартири в оренду належить до угод з нерухомістю. Якщо термін договору перевищує один рік, його потрібно реєструвати в Росреестра, а довіреність потрібно засвідчити у нотаріуса;
  • в тексті документа можна передбачити право на отримання грошових коштів від орендаря. Якщо таке повноваження не включити в форму, гроші можуть перераховуватися в безготівковій формі;
  • потрібно окремо передбачити право на реєстрацію довгострокового договору.

Зверніть увагу!

Якщо довіреність на квартиру дає право здавати її в оренду, інші способи розпорядження нерухомістю будуть для представника під забороною. Він не зможе продати, подарувати або обміняти приміщення, якщо таке право не вказано в документі.

Довіреність в податкову інспекцію

Документ для юросіб оформляється без участі нотаріуса. Для громадян це правило не діє, папір повинна мати Засвідчувальний штамп фахівця.

Довіреність від фізичної особи або підприємства в податкову інспекцію може містити такі повноваження:

  • здача звітності по податках, в тому числі коригувальних форм;
  • представництво інтересів при отриманні вирахувань або повернення надміру сплаченого податку;
  • ведення справ при призначенні камеральних і виїзних перевірок;
  • захист інтересів у справах про притягнення до відповідальності.

Якщо матеріали з податкового спору передаються до судових інстанцій, для захисту інтересів потрібно включити в довіреність повноваження на ведення справ в судах, в іншому випадку представник не буде допущений до участі в процесі.

Довіреність на підписання документів

Як правило, повноваження на підписання документів включається в будь-який вид довіреності, оскільки будь-які важливі дії супроводжуються оформленням бланків та форм. Якщо таке повноваження не було вказано, можна видати окрему папір, що дає право на підпис певних документів. Для цього дотримуються загальні правила про простій письмовій чи нотаріальній формі. Наприклад, для підписання документів по угоді з нерухомістю потрібно обов'язково оформити документ в нотаріальній конторі.

Довіреність на отримання грошей

Щоб доручити певній особі отримувати від вашого імені грошові кошти, також можна оформити окрему папір. Вона може складатися у нотаріуса або безпосередньо в установі, де буде відбуватися видача коштів: пошта, банк і т.д.

Якщо передача грошей буде відбуватися при продажу майна, таке повноваження включається в загальну довіреність на ведення справ.

Довіреність на отримання документів

Як правило, вона містить перелік бланків та форм, які доручено забрати представнику. Наприклад, при наданні послуг з приватизації квартири юристу доручають збір всіх необхідних документів. Для цього видається загальна довіреність на приватизацію від імені громадянина або разова папір на отримання довідок, бланків і форм.

Довіреність на отримання товарів

Підприємство може довірити своїм співробітникам отримувати товарні цінності для подальшого оприбуткування на балансі. Для цього наказом призначається відповідальна особа. Або ж такі повноваження включають в трудовий договір.

Довіреність на цінності може видаватися в наступних видах:

  • матеріальна видається співробітникам, з якими укладено договір про повну матеріальну відповідальність. Вона дозволяє отримувати будь-які групи товарів і продукції, які постачають підприємству;
  • транспортна дозволяє отримати від імені підприємства продукцію і доставити її до місця призначення (наприклад, на склад);
  • на отримання та відповідальне зберігання товарів (товарна). Поки продукція не буде доставлена ​​на адресу підприємства, представник відповідатиме за її збереження.

Зазначені види довіреностей можуть бути постійними або разовими. Це залежить від умов діяльності підприємства.

Довіреність від юридичної особи

Підприємство може доручити ведення справ своїм співробітникам або третім особам. Перелік повноважень, які компанія може включити в довіреність, практично не обмежені:

  • захист інтересів в податкових і судових органах;
  • представництво інтересів при отриманні ліцензій і допусків СРО;
  • відкриття банківських рахунків і здійснення окремих операцій.

Для більшості повноважень достатньо оформити документ на бланку підприємства. Нотаріальна довіреність буде потрібно для придбання, управління або розпорядження нерухомістю в інтересах юридичної особи.

Папір на право підпису від імені юридичної особи обов'язково повинна містити зразок особистого підпису представника.

Довіреність на отримання пошти

Для отримання кореспонденції можна оформити документ у нотаріуса або безпосередньо в поштовому відділенні. Для цього перевіряється особистість довірителя, його паспортні та адресні дані. Повноваження на отримання пошти також можна включити в інші види довіреностей.

Довіреність на отримання пенсії

Для громадян, які не мають змоги самостійно отримувати пенсію або тимчасово проживають в іншому населеному пункті, також допускається можливість оформлення спеціального документа. Це можна зробити через нотаріуса, в поштовому відділенні або банку. Видати папір можна на родичів або близьких осіб, а також на представника соціальних служб.

Довіреність на отримання заробітної плати

Щоб використовувати третю особу отримувати за вас заробітну плату, можна оформити папір через нотаріуса або прямо за місцем роботи. Як правило, на підприємстві складається акт на іншого співробітника, а його особистість і підпис засвідчує роботодавець.

Зверніть увагу!

Такий вид довіреності має разовий характер (наприклад, для отримання зарплати за січень-лютий), цей бланк буде зберігатися в бухгалтерії як документ суворої звітності.

Довіреність на представлення інтересів в суді

Ведення справ в судах може здійснюватися через представників юристів, адвокатів, власних фахівців підприємства. Довіреність на представлення фізичної особи в суді обов'язково засвідчується у нотаріуса. Для юридичних осіб допускається видача документа на власному бланку з посвідченням підписом керівника і печаткою.

Склад повноважень передбачений ЦПК РФ і АПК РФ, наприклад:

  • подача позову або відгук позовної заяви;
  • укладення мирової угоди;
  • отримання присуджених грошових коштів;
  • подача скарги до вищих інстанцій і т.д.

Якщо спеціальні повноваження не вказані в довіреності, представник не зможе їх виконати без вашої участі

Оригінал документа представляється до суду, а в матеріали справи можна прикріпити копію.

Довіреність на керування автомобілем

Вона може видаватися для цілей управління або розпорядження транспортним засобом. Нерідко таким чином здійснюється фактичний продаж машини, проте такий варіант є ризикованим для покупця.

Для передачі права управління документ оформляється в простій письмовій формі, посвідчення його в ГИБДД або через нотаріальну контору не потрібно. Продати ТЗ по такому папері неможливо.

Довіреність на виїзд дитини

Якщо неповнолітній виїжджає за кордон у супроводі одного або обох батьків, ніяких паперів оформляти не потрібно. Якщо діти відправляються в поїздку в супроводі сторонніх осіб або в складі туристичної групи, потрібна довіреність. Вона оформляється через нотаріуса. У тексті документа зазначаються дані дитини і супроводжуючої особи, а також іноземна держава, куди відбувається поїздка.

резюме

  • намагайтеся усунути ризики втрати майна або грошових коштів. Видаючи генеральну довіреність, ретельно перевіряйте довірена особа або оформіть документ для ведення строго визначених справ;
  • завжди точно визначайте перелік повноважень, це дозволить уникнути видачі повторного документа;
  • завжди вказуйте термін дії паперу, це дозволить контролювати дії представника.

Як правильно скласти довіреність?
Як правильно скласти довіреність?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online