Кому хочуть пробачити кредити в валюті: Рада готує нову спробу реструктуризації позик

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

17 березня 2016, 08:14 Переглядів: 17 березня 2016, 08:14 Переглядів:   Фінансовий майдан підтримує законопроект депутатів, а не Кабміну

Фінансовий майдан підтримує законопроект депутатів, а не Кабміну. Фото: Олександр Яремчук

Депутати незабаром повинні повернутися до розгляду закону про реструктуризацію валютних кредитів для народу: профільний комітет ВР рекомендував до розгляду відразу два законопроекти: урядовий (№4004) і альтернативний - депутатів (№4004-1). Запропоновано взяти за основу той, який набере більше голосів і доопрацювати його до другого читання.

Нагадаємо, кредити в валюті громадянам не видають з 2008 року, а законопроект про реструктуризацію, прийнятий в липні 2015 го, - ветував президент. У ньому пропонувалося перевести валютні кредити в гривню за курсом 5,05 грн / $. Але і платити у валюті за курсом 26-27 грн / $ люди теж не в змозі, тому питання потребує якнайшвидшого вирішення. "Сегодня" порівняла два документа (див. Інфографіку).

ДЕПУТАТИ І НАРОД. "Жоден з двох законопроектів не набрав на засіданні комітету більшості голосів, тому вирішили винести в сесійний зал обидва, - роз'яснив нам член комітету з фінансової і банківської діяльності Павло Різаненко. - Я голосував за урядовий, як більш зважений. Сподіваюся, що незабаром документи з'являться в порядку денному і депутати виберуть кращий ".

А ось громадський рух позичальників "Фінансовий майдан" - за депутатський варіант. За словами його глави Юлії Сало, "майдан" розробив його спільно з авторами-депутатами і сподівається, що Рада їх почує. "Ми пішли на всі можливі поступки, обмежили реструктуризацію сумою 2,5 млн грн, відмовилися від курсу 5,05 грн / $. Але нам навіть не говорять, скільки всього ми повинні. У НБУ є дані про 35 млрд грн боргу, а банкіри називають 120 млрд, раніше було 100 млрд. Ні до сих пір навіть реєстру боржників! " - обурюється Сало.

ЕКСПЕРТИ. Фінаналітики незадоволені обома документами, але ймовірно депутати приймуть варіант Кабміну. "Якщо порівнювати 4004-1 з законом, прийнятим в 2015 р, то новий ще більш недопрацьований, - упевнений аналітик компанії" Простобанк Консалтинг "Іван Нікітченко. - Законопроект Кабміну визначає соціальним житло до 60 кв. М, і робить акцент на людях, взяли кредит саме для його покупки, а по депутатському площа квартири вже 140 м, і під реструктуризацію потрапляють і кредити, просто взяті під заставу цього житла - тобто на дачу, дороге авто, ще одну квартиру.

Норма про витрати на погашення кредиту не більше ніж в 35% доходу сім'ї в місяць означає, що крім списання 2/3 боргу, банку доведеться ще й збільшити термін погашення, так як зрозуміло, що при бажанні можна зробити офіційною зарплату у 2000 грн. Можна було просто написати в законі, що банки повинні списати все валютні кредити. Навряд чи 4004-1 буде прийнятий навіть у першому читанні ".

"Не кажучи про наслідки для банківської системи, 4004-1 дискримінує тих, хто взяв кредити в гривні або вже провів реструктуризацію. Імовірність, що його приймуть, невелика, адже банкам доведеться списати майже всі кредити як збитки, фактично за курсом 8 грн / $ , - говорить президент Украналітцентра Олександр Охріменко. - Я запропонував би взяти за основу законопроект Кабміну, але розширити список пільговиків, наприклад, додати чорнобильців, яким скостять частина боргу. Думаю, що банки це витримають навіть в нинішніх умовах ".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Кому хочуть пробачити кредити в валюті: Рада готує нову спробу реструктуризації позик". інші Новини економіки дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Олександр Панченко

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online