Закон КР від 28 липня 2017 року № 163 "Про державну допомогу в Киргизькій Республіці"

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

ЗАКОН Киргизької Республіки   від 28 липня 2017 року № 163   Про державну допомогу в Киргизькій Республіці   (В редакції Закону КР від   28 грудня 2017 року N 222 (27)   ,   30 березня 2018 року N 33   ,   24 січня 2019 року N 18   )   Прийнято Жогорку Кенеша Киргизької Республіки   21 червня 2017 року   Глава 1

ЗАКОН Киргизької Республіки

від 28 липня 2017 року № 163

Про державну допомогу в Киргизькій Республіці

(В редакції Закону КР від 28 грудня 2017 року N 222 (27) , 30 березня 2018 року N 33 , 24 січня 2019 року N 18 )

Прийнято Жогорку Кенеша Киргизької Республіки

21 червня 2017 року

Глава 1. Загальні положення

Стаття 1. Предмет регулювання

Цей Закон встановлює державні допомоги, їх види, а також регулює відносини, пов'язані з призначенням і виплатою державної допомоги, включаючи процеси, що випливають з цих відносин.

Стаття 2. Законодавство про державну допомогу

1. Законодавство про державну допомогу складається з Конституції Киргизької Республіки, цього Закону та інших нормативно-правових актів, прийнятих в рамках цього Закону, а також вступили в установленому законом порядку в силу міжнародних договорів, учасницею яких є Киргизька Республіка.

2. Забороняється включати питання призначення і виплати державної допомоги в інші закони.

Стаття 3. Сфера дії цього Закону

1. Дія цього Закону поширюється на:

1) громадян Киргизької Республіки, які проживають на території України;

2) етнічних киргизів, які повернулися на історичну батьківщину і отримали статус "кайрилмана";

3) які проживають на території Киргизької Республіки іноземних громадян, якщо вони є громадянами країн, з якими укладено і вступив в силу міжнародний договір у сфері надання допомоги.

2. Дія цього Закону не поширюється на осіб, які перебувають на повному державному забезпеченні, за винятком дітей, які втратили обох батьків (діти-сироти), і осіб, зазначених у частині 1 статті 7 цього Закону.

3. Сфера дії цього Закону не поширюється на відносини, що виникають при наданні допомоги по безробіттю, допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги по вагітності та пологах, ритуального допомоги (на поховання) і вихідної допомоги.

(В редакції Закону КР від 30 березня 2018 року N 33 )

Стаття 3-1. Принципи призначення державних допомог

Призначення державної допомоги грунтується на наступних принципах:

1) адресність - надання державної допомоги конкретним одержувачам з урахуванням їх індивідуальних особливостей і інших об'єктивних причин (вік, стан здоров'я, розмір сукупного середньодушового доходу, відсутність годувальника, гостра потреба в державну соціальну підтримку, важка життєва ситуація);

2) гарантованість - обов'язкове призначення державної допомоги особам, які мають на нього право;

3) відкритість / публічність - створення механізмів прозорості в наданні державної допомоги та інструментів зворотного зв'язку, що дозволяють громадянам взаємодіяти з органами державної влади та органами місцевого самоврядування;

4) відповідальність - створення механізмів реагування держави на порушення цього Закону з боку органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб.

(В редакції Закону КР від 30 березня 2018 року N 33 )

Стаття 4. Поняття і терміни, що вживаються в цьому Законі

У цьому Законі терміни вживаються такі поняття і терміни:

1) державна допомога - державна соціальна підтримка, яка надається дітям та особам, які не мають права на пенсійне забезпечення, у вигляді посібників і одноразової виплати відповідно до цього Закону;

2) (втратив чинність відповідно до законом КР від 30 березня 2018 року N 33)

3) заявник - особа, яка звернулася за призначенням державної допомоги на себе або на особу, яка перебуває під його опікою / піклуванням, або за дорученням, оформленої відповідно до вимог цивільного законодавства;

4) особи, які не мають права на пенсійне забезпечення - особи, визнані медико-соціальними експертними комісіями (далі - МСЕК) особами з обмеженими можливостями здоров'я, включаючи дітей, діти - в разі втрати батька (батьків), учні в організаціях освіти - навчаються на очної основі у віці до 23 років, особи, які досягли віку: чоловіки - 65 років, жінки - 60 років; матері-героїні - 55 років;

5) повне державне забезпечення - надання особам на час (період) їх перебування в державному або муніципальному установі безкоштовного харчування, безкоштовного комплекту одягу та взуття, безкоштовного проживання та безкоштовного медичного обслуговування або відшкодування їх повної вартості;

6) одержувач - особа, яка отримує державну допомогу на себе або на особу, яка перебуває під його опікою / піклуванням, або за дорученням, оформленої відповідно до вимог цивільного законодавства;

7) малозабезпечена сім'я - сім'я, що має щомісячний дохід на кожного члена сім'ї нижче гарантованого мінімального доходу;

8) малозабезпечена сім'я - сім'я, що має щомісячний дохід на кожного члена сім'ї за межею бідності;

9) сукупний дохід сім'ї - сума коштів, отриманих за звітний період членами сім'ї у вигляді доходів від їх виробничої діяльності, доходів від власності та поточних трансфертів (стипендії, матеріальна допомога та інші компенсаційні виплати);

10) визначення нужденності - вивчення всіх джерел доходу сім'ї, необхідне для призначення щомісячної допомоги нужденним громадянам (сім'ям), які мають дітей до 16 років, "уй-булого грудку".

(В редакції Законів КР від 30 березня 2018 року N 33 , 24 січня 2019 року N 18 )

Стаття 5. Види і розміри державної допомоги

1. Види державної допомоги:

1) одноразова виплата при народженні кожної дитини - "Балага суйунчу";

2) щомісячну допомогу нужденним громадянам (сім'ям), які мають дітей до 16 років, - "уй-булого грудку";

3) щомісячну допомогу особам, які не мають права на пенсійне забезпечення, - "соціальну допомогу".

2. Розміри державних допомог щорічно встановлюються Урядом Киргизької Республіки виходячи з можливостей бюджету та стану економіки з урахуванням прожиткового мінімуму.

3. Розмір щомісячного соціальної допомоги для осіб, які не мають права на пенсійне забезпечення і досягли віку: чоловіки - 65 років, жінки - 60 років; матері-героїні - 55 років, встановлюються не вище розміру базової частини пенсії, встановленої відповідно до законодавства Киргизької Республіки в сфері державного соціального страхування і пенсійного забезпечення.

(В редакції Закону КР від 30 березня 2018 року N 33 )

Стаття 5-1. Гарантований мінімальний дохід

1. Гарантований мінімальний дохід - це показник, який визначається з розрахунку бюджетних можливостей і стану економіки, щорічно встановлюється Урядом Киргизької Республіки, з урахуванням прожиткового мінімуму, за допомогою якого визначається потреба сімей в щомісячному посібнику нужденним громадянам (сім'ям), які мають дітей до 16 років, "уй-булого грудку".

2. Розмір гарантованого мінімального доходу при щорічному перегляді повинен наближатися до середньорічного розміру прожиткового мінімуму і затверджується Урядом Киргизької Республіки.

(В редакції Закону КР від 30 березня 2018 року N 33 )

Стаття 6. Кошти на виплату державних допомог

Виплата державних допомог, передбачених цим Законом, а також витрати на оплату послуг з їх доставки здійснюються за рахунок коштів республіканського бюджету.

Глава 2. Призначення і виплата державної допомоги

Стаття 7. Одноразова виплата при народженні дитини "Балага суйунчу"

1. Одноразова виплата при народженні дитини "Балага суйунчу" призначається в разі звернення за призначенням виплати при народженні дитини, в тому числі включаючи дитину, яка народилася у жінки, яка перебуває в місцях позбавлення волі.

При народженні одночасно двох і більше дітей одноразова виплата при народженні дитини "Балага суйунчу" призначається на кожну дитину.

2. Термін звернення за призначенням одноразової виплати при народженні дитини "Балага суйунчу" не може перевищувати 6 місяців з дня народження дитини.

Розмір і порядок надання одноразової виплати при народженні дитини "Балага суйунчу" встановлюються Урядом Киргизької Республіки.

3. Одноразова виплата при народженні дитини "Балага суйунчу" призначається в разі спільного проживання дитини (дітей) з одержувачем.

(В редакції Закону КР від 30 березня 2018 року N 33 )

Стаття 8. Призначення щомісячної допомоги по догляду за дитиною до 3 років "Балага жолок"

(Втратила чинність відповідно до законом КР від 30 березня 2018 року N 33)

Стаття 9. Призначення щомісячної допомоги нужденним громадянам (сім'ям), які мають дітей до 16 років, "уй-булого грудку"

1. Щомісячна допомога нужденним громадянам (сім'ям), які мають дітей до 16 років, "уй-булого грудку" призначається за умови потребу громадян (сімей) в даному виді допомоги.

2. Порядок визначення потреби громадян (сімей) в щомісячному посібнику нужденним громадянам (сім'ям), які мають дітей до 16 років, "уй-булого грудку" стверджується Урядом Киргизької Республіки.

(В редакції Закону КР від 30 березня 2018 року N 33 )

Стаття 9-1. Види доходів, що враховуються при визначенні сукупного доходу сім'ї

До складу сукупного доходу сім'ї включаються такі види доходів:

1) доходи громадян за основним місцем роботи, служби (військовослужбовці) та навчання у вигляді оплати праці та стипендії, а також матеріальна допомога, щомісячні грошові компенсації замість пільг;

2) доходи громадян не за місцем основної роботи і служби (військовослужбовці);

3) доходи громадян від здійснення ними економічної (підприємницької) діяльності;

4) доходи громадян - членів фермерських, селянських господарств та інших сільськогосподарських об'єднань і організацій, отримані від використання земельних ділянок і сільськогосподарських тварин;

5) доходи громадян від особистого підсобного господарства.

(В редакції Законів КР від 30 березня 2018 року N 33 , 24 січня 2019 року N 18 )

Стаття 10. Призначення щомісячного соціальної допомоги

1. Щомісячне соціальна допомога призначається непрацездатним особам при відсутності права на пенсійне забезпечення:

1) дітям з обмеженими можливостями здоров'я - до 18 років;

2) особам з обмеженими можливостями здоров'я з дитинства I, II і III груп;

3) особам з обмеженими можливостями здоров'я I, II і III груп;

4) громадянам похилого віку (чоловікам - після досягнення віку 65 років, жінкам - після досягнення віку 60 років);

5) матерям-героїням - після досягнення віку 55 років;

6) дітям у разі втрати одного з батьків;

7) дітям в разі втрати обох батьків;

8) дітям, народженим від матерів, які живуть з ВІЛ / СНІДом, - до досягнення ними віку 18 місяців.

2. При наявності права на різні види щомісячних соціальних допомог, передбачених цією статтею, призначається тільки одне за вибором особи, яка має право на різні види щомісячних соціальних допомог (крім щомісячного соціальної допомоги дітям з обмеженими можливостями здоров'я та особам з обмеженими можливостями здоров'я з дитинства в випадку втрати одного або обох батьків).

3. Щомісячне соціальна допомога призначається:

1) дітям з обмеженими можливостями здоров'я до 18 років - з моменту встановлення інвалідності МСЕК, якщо звернення за посібником і надання всіх необхідних документів пішло не пізніше 6 місяців з дня видачі довідки МСЕК, після закінчення зазначеного терміну - з першого числа місяця, наступного за місяцем , в якому відбулося звернення за посібником, - до досягнення ними 18 років;

2) особам з обмеженими можливостями здоров'я з дитинства, особам з обмеженими можливостями здоров'я, які не мають права на пенсійне забезпечення, - з моменту встановлення інвалідності МСЕК, якщо звернення за посібником і надання всіх необхідних документів пішло не пізніше 6 місяців з дня видачі довідки МСЕК, після закінчення зазначеного терміну - з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому відбулося звернення за посібником, - до закінчення дії довідки МСЕК;

3) дітям в разі втрати годувальника при відсутності у них права на пенсійне забезпечення - з дня виникнення права на щомісячне соціальну допомогу, якщо звернення за посібником і надання всіх необхідних документів пішло не пізніше 12 місяців з моменту виникнення цього права, після закінчення зазначеного терміну - з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому відбулося звернення за посібником, - до досягнення ними віку 16 років; учням загальноосвітніх організацій - до закінчення ними навчання; учням початкових професійних навчальних закладів, студентам середніх і вищих професійних навчальних закладів очної форми навчання - до закінчення ними навчання, але не більше ніж до досягнення віку 23 років;

4) дітям, народженим від матерів, які живуть з ВІЛ / СНІДом, - з дня народження, якщо звернення за посібником і надання всіх необхідних документів пішло не пізніше 6 місяців з дня народження, після закінчення зазначеного терміну - з першого числа місяця, наступного за місяцем , в якому відбулося звернення за посібником, - до досягнення ними віку 18 місяців;

5) чоловікам - після досягнення віку 65 років, жінкам - після досягнення віку 60 років, якщо звернення за посібником і надання всіх необхідних документів пішло не пізніше 6 місяців з дня досягнення чоловіками віку 65 років, а жінками - віку 60 років, після закінчення зазначених термінів - з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому відбулося звернення за посібником, - довічно;

6) матерям-героїням - після досягнення віку 55 років, якщо звернення за посібником і надання всіх необхідних документів пішло не пізніше 6 місяців з дня досягнення ними 55 років, після закінчення зазначеного терміну - з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому відбулося звернення за посібником, - довічно.

Стаття 11. Порядок призначення і виплати державної допомоги

1. Звернення про призначення державних допомог розглядається протягом 10 робочих днів з дня прийняття заяви. Відмова у прийнятті заяви не допускається.

2. Державні допомоги призначаються за місцем фактичного проживання одержувача.

3. Щомісячна допомога нужденним громадянам (сім'ям), які мають дітей до 16 років, "уй-булого грудку" призначається в разі спільного проживання дитини (дітей) з одержувачем.

4. Порядок звернення за призначенням державної допомоги, призначення і виплати державної допомоги та перелік документів, необхідних для їх призначення, а також порядок міжвідомчої взаємодії між державними органами з питань надання документів, необхідних для призначення державних допомог, визначаються Урядом Киргизької Республіки.

5. Особам, які проживають у високогірних і віддалених населених пунктах, де встановлені районні коефіцієнти доплат до заробітної плати та інших соціальних виплат, розміри державної допомоги, крім одноразової виплати при народженні дитини "Балага суйунчу", обчислюються із застосуванням цих коефіцієнтів.

(В редакції Закону КР від 30 березня 2018 року N 33 )

Стаття 12. Виплата державної допомоги

1. Державні допомоги виплачуються за поточний місяць не пізніше 30 числа поточного місяця.

2. Призначені і не затребувані своєчасно одержувачами щомісячні державні допомоги виплачуються за весь минулий період, крім періоду, в якому відповідно до статтею 14 цього Закону виплата державної допомоги припиняється.

Стаття 13. Перерахунок державної допомоги

Перерахунок державної допомоги здійснюється у випадках:

1) встановлення Урядом Киргизької Республіки нових розмірів допомоги;

2) встановлення (зняття) районного коефіцієнта або зміни його розміру;

3) зміни групи інвалідності.

Стаття 14. Умови припинення виплати державної допомоги

1. Виплата державної допомоги припиняється у випадках:

1) ненадання у встановлені Урядом Киргизької Республіки терміни необхідних документів;

2) (втратив чинність відповідно до законом КР від 30 березня 2018 року N 33)

3) виїзду одержувача на постійне місце проживання за межі республіки;

4) смерті особи, на яке призначено допомогу;

5) досягнення дитиною, на якого призначена допомога, 16 років (в разі отримання щомісячної допомоги нужденним громадянам (сім'ям), які мають дітей до 16 років, "уй-булого грудку");

6) досягнення одержувачем щомісячного соціальної допомоги у зв'язку з втратою батька віку 16 років, учнями загальноосвітньої організації при закінченні навчання, учнями початкової професійної навчального закладу, студентами середнього і вищого професійного навчального закладу віку 23 років;

7) закінчення терміну інвалідності (у разі отримання щомісячного соціальної допомоги по інвалідності);

8) досягнення дитиною, народженою від матері, яка живе з ВІЛ / СНІДом, віку 18 місяців;

9) невостребования допомоги ( "Балага суйунчу", "уй-булого грудку") протягом 6 місяців (щомісячні соціальні виплати - протягом 12 місяців);

10) визначення одержувача державної допомоги на державне забезпечення, за винятком дітей, які втратили обох батьків (діти-сироти);

11) встановлення факту необгрунтованого призначення допомоги.

2. При настанні обставин, що тягнуть за собою припинення виплати державної допомоги або перегляду його розміру, одержувач повинен інформувати про це уповноважений територіальний орган в сфері соціального розвитку протягом 5 днів.

3. Виплата державної допомоги припиняється з місяця, наступного за місяцем, в якому відбулися зміни, крім щомісячних соціальних допомог особам з обмеженими можливостями здоров'я.

4. У разі переїзду особи (після досягнення: чоловіки - 65 років, жінки - 60 років; матері-героїні - 55 років), який раніше проживав в умовах високогір'я, якому вже призначено щомісячне соціальну допомогу на умовах пільгового виходу на допомогу, на постійне місце проживання в зони, що не входять до Переліку високогірних і віддалених зон, щомісячне соціальну допомогу продовжує виплачуватися за новим місцем проживання / перебування, але без урахування районного коефіцієнта.

(В редакції Закону КР від 30 березня 2018 року N 33 )

Стаття 15. Відрахування із державних допомог

1. Утримання з державних допомог, в тому числі зайво виплачених сум державної допомоги, проводиться на підставі судових рішень, ухвал, постанов і вироків (у частині майнових стягнень), виконавчих написів нотаріальних контор та інших рішень і постанов, виконання яких відповідно до законодавства Киргизької Республіки проводиться в порядку, встановленому для виконання судових рішень.

2. Розміри утримань із державних допомог обчислюються з суми, що належить одержувачу до виплати, але не більше 50 відсотків місячного розміру допомоги.

3. Ніякі інші утримання із державної допомоги, крім зазначених вище, не допускаються.

4. У разі припинення виплати державної допомоги до повного погашення заборгованості по надмірно виплачених сум державної допомоги залишилася заборгованість стягується в судовому порядку.

5. Сума утримання відшкодовується в республіканський бюджет.

Глава 3. Відповідальність і соціальний захист громадян, які отримують державну допомогу

Стаття 16. Відповідальність громадян та органів, що надають інформацію про одержувача державної допомоги

1. Особи, які представили недостовірну інформацію, яка спричинила неправильне призначення державної допомоги, та особи, винні в поданні навмисно неправдивої інформації при зверненні за призначенням державної допомоги, несуть відповідальність відповідно до адміністративного або кримінального законодавства Киргизької Республіки.

2. Виплата державної допомоги особі, яка надала завідомо неправдиві відомості про право на державну допомогу, або не що повідомив своєчасно про настання обставин, що тягнуть за собою необгрунтоване призначення допомоги, припиняється з моменту виявлення цього факту. При цьому незаконно видані грошові кошти підлягають поверненню в республіканський бюджет, а заяву про нове призначення державної допомоги не береться протягом 12 місяців.

Стаття 17. Відповідальність за неправильне призначення і виплату державної допомоги

Посадові особи, винні в неправильному призначенні і виплаті державних допомог, несуть відповідальність відповідно до адміністративного або кримінального законодавства Киргизької Республіки.

Стаття 18. Спори, пов'язані з призначенням і виплатою державних допомог

Спірні питання, що виникають при призначенні та виплаті державних допомог, вирішуються відповідно до законодавства Киргизької Республіки.

Стаття 19. Контроль за призначенням та виплатою державної допомоги

Контроль за призначенням та виплатою державної допомоги покладається на Уряд Киргизької Республіки і інші органи, наділені функціями контролю і нагляду.

Глава 4. Прикінцеві положення

Стаття 20. Введення в дію цього Закону

1. Цей Закон набирає чинності з 1 квітня 2018 року, за винятком положень статей 7 , 11 , 12 , 13 и 14 цього Закону в частині призначення та виплати одноразової допомоги при народженні дитини "Балага суйунчу", які вступають в силу з 1 січня 2018 року.

2. Встановити, що за особами, які отримують державну допомогу, до вступу в силу цього Закону зберігається право на отримання раніше призначеної державної допомоги, а також право вибору на отримання допомоги відповідно до цього Закону.

Особам, які подали документи на отримання державної допомоги до вступу в силу цього Закону, державна допомога призначається на умовах Закону, чинного до набрання чинності цим Законом, за винятком випадків відкликання заяви і звернення згідно з цим Законом.

3. Визнати такими, що втратили силу з 1 січня 2018 року:

- закон Киргизької Республіки "Про державну допомогу в Киргизькій Республіці" від 29 грудня 2009 року № 318 (Відомості Жогорку Кенеша Киргизької Республіки, 2009 г., № 11, ст.1032);

- закон Киргизької Республіки "Про внесення доповнень і змін до закон Киргизької Республіки "Про державну допомогу в Киргизькій Республіці" від 27 січня 2014 року № 18 (Відомості Жогорку Кенеша Киргизької Республіки, 2014 р № 1, ст.18);

- статтю 4 Закону Киргизької Республіки "Про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів Киргизької Республіки" від 2 липня 2015 року № 142 (Відомості Жогорку Кенеша Киргизької Республіки, 2015 року, № 7, ст.945);

- закон Киргизької Республіки "Про внесення змін і доповнення в закон Киргизької Республіки "Про державну допомогу в Киргизькій Республіці" від 5 серпня 2015 року № 217 (Відомості Жогорку Кенеша Киргизької Республіки, 2015 року, № 7, ст.1020);

- закон Киргизької Республіки "Про внесення змін до закон Киргизької Республіки "Про державну допомогу в Киргизькій Республіці" від 18 грудня 2015 року № 229 (Відомості Жогорку Кенеша Киргизької Республіки, 2015 року, № 12, ст.1094);

- пункт 17 частини 6 статті 20 Закону Киргизької Республіки "Про місцеве самоврядування" від 15 липня 2011 № 101 (Відомості Жогорку Кенеша Киргизької Республіки, 2011 р, № 7, ст.1004).

4. Доручити Уряду Киргизької Республіки в 3-місячний термін:

1) прийняти необхідні нормативні правові акти з питань, віднесених цим Законом до компетенції Уряду Киргизької Республіки;

2) привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом.

(В редакции Закону КР від 28 грудня 2017 року N 222 (27) )

Президент

Кіргізької Республики

А.Ш. Атамбаєв

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online